|

India átvette az első modernizált An-32-eseket

Az ukrán Antonov repülőgépgyártó vállalat részéről közleményben tudatták, hogy a napokban ünnepélyesen átadták az India Légierő képviselői számára az An-32 első modernizált példányait.

Az első 5 darab, jelentősen modernizált Antonov An-32 típusú szállító repülőgép átadására a kijevi 410-es repülőgépgyár területén került sor. A megújult gépek összeütközés-elkerülő rendszert, földközelségjelző, műholdas navigációs és távolságmérő berendezéseket, korszerűbb magasságmérőt, új radart és oxigénellátó rendszert kapnak, emellett a személyzet korszerűbb üléseknek is örülhet.

Indiai An-32 felszállás közben ,

„A szerződésben foglalt gépmennyiség első adagjának leszállítása nem valósulhatott volna meg a résztvevők hatékony és precíz munkája nélkül.” – mondta Dimitrij Peregudov, az ukrán fegyverexportőrért felelős ügynökség, az Ukrspecexport igazgatója.

Az indiai megrendelésre kifejlesztett An-32-es a hazánkban is szolgáló (és lassan lecserélésre érett) An-26-os erősebb variánsa. Az ázsiai ország kérésére erősebb, 5100 lóerős, Al-20 típusú gázturbinákkal látták el, hogy képes legyen magas hőmérsékletű vagy magasan fekvő repülőterekről is üzemelni. A típus 1976-os szűzrepülése és a ‘80-as évekbeli szolgálatba állítása óta igen csak elöregedett, így nem árt neki egy kis ráncfelvarrás. 2007 decemberében az ukránok ajánlat nyerte el a tendert, a szerződést 2009 júniusában írták alá. Bár korábban úgy volt, hogy a gépeket Indiában modernizálják, ám később módosítottak a szerződésen, így a 105 gép Ukrajnában születik újjá.