|

Eltűnt egy Super Hercules Norvégiában

Fél napja keresik a kutató-mentő alakulatok azt a C-130J Super Hercules típusú teherszállító repülőgépet és személyzetét, melynek még tegnap délután veszett nyoma.

A Norvég Királyi Légierő kötelékébe tartozó, Lockheed Martin C-130J-30 típusú repülőgéppel 14 óra 43 perckor szakadt meg a rádiókapcsolat, amikor a norvég Harstad-Narvik-Evenes repülőtérről tartott a svéd Kiruna reptérre. Az 5 fős legénységgel repülő, 5630-as oldalszámú masina 4 perccel 15 óra előtt végleg eltűnt a radarról. Rögtön indítottak egy helikoptert a Hercules keresésére, azonban a köd okozta rossz látási viszonyok miatt idáig nem sikerült megtalálni a roncsokat, annak ellenére, hogy Kirunától 80 kilométerre, a Mount Kebnekaise közelében vették a gép ELT eszközének (ELT – Emergency Locator Transmitter – légijármű kényszerhelyzeti helymeghatározó jeladó) jelét.

Előtérben egy norvég C-130J Super Hercules – nemsokára még gyakoribb látvány lesz a típus Európában | Fotó: Lockheed Martin ,

Norvégia a C-130H-k leváltására 2007 novemberében vásárolt 4 darabot a típusból. A „Frigg” névre keresztelt első példányt 2008. november 25-én vehették át, majd „Idunn” következett 2009. június 10-én. Az utolsó két gépet (Siv és Nanna) 2010. május 11-én került a norvégokhoz. A most eltűnt Hercules az 5630-as oldalszámú „Siv” volt.

6 hozzászólás “Eltűnt egy Super Hercules Norvégiában”