|

Üzemanyag-takarékosabb Herculesek

A Rolls-Royce és az USAF egy fogyasztáscsökkentő és megbízhatóságnövelő csomagot tesztel az amerikai Hercules-flottán. A programtól komoly megtakarítást remélnek.

Az Allison Engine Company (ma a Rolls-Royce része) által gyártott T56 jelzésű gázturbinákból több mint 18 ezer darab készült, ezek nagy része ma is repülőképes, a Lockheed C-130 Hercules, Northrop Grumman E-2 Hawkeye és Lockheed P-3 Orion típusokban sokezer darab szeli nap mint nap a levegőt. Épp ezért érdemes még foglalkozni a T56-os étvágycsökkentésével.

NP2000-el ellátott C-130H3 az Edwardson | Forrás: af.mil ,

E célt szolgálja a Rolls-Royce és az USAF közös törekvése: az angol gyártó készített egy módosító csomagot az említett gázturbinákhoz, mellyel fogyasztáscsökkenés érhető el, emellett növekszik a megbízhatóság is. A „Series 3.5” jelzésű pakk 8 százalékos üzemanyag-megtakarítást ígér, mely az USAF több mint 350 darabos Hercules-flottája esetében nem épp bagatell összeget spórolnának meg, emellett a nagyjavítással együtt végrehajtott módosításnak köszönhetően a hajtóművek akár 2040-ig is üzemelnének.

A csomag teszteléséhez az újdonságot egy C-130H-ra szerelték, mellyel az év közepétől intenzív tesztprogramot terveznek végrehajtani. Ha minden a várakozások szerint alakul, akkor 2014-től megkezdődhet a Hercules-flotta hajtóműveinek korszerűsítése, melynek során megkapják a 8-ágú Hamilton Sundstrand NP2000 típusú légcsavarokat is.

2 hozzászólás “Üzemanyag-takarékosabb Herculesek”