|

Francia segítséggel repülhetnek újra a líbai Mirage-ok

Francia közreműködéssel teszik újra repülőképessé az észak-afrikai ország maroknyi vadászbombázó-flottáját, melyek sikeresen átvészelték Kadhafi megbuktatását.

A Líbai Légierő jelenleg 12 darab Dassault Mirage F1 típusú vadászbombázóval rendelkezik, melyek többé-kevésbé épségben maradtak az összecsapások alatt (kettő Máltára meneküld, de azóta már hazatért), azonban jelenleg sok példányon kell időszakos karbantartást végezni, melyhez nincs elegendő műszaki személyzet, sőt pilótából is hiány van.

A Máltáról hazatérő Mirage-ok | Fotó: Times of Malta ,

A francia védelmi minisztérium szóvivője, Gérard Gachet március 1-jén bejelentette, hogy a líbiai vezetéssel kötött megállapodás értelmében a gall fél végzi el a szükséges karbantartási és javítási feladatokat, továbbá oktatókat biztosít a műszaki személyzet képzéséhez is. A két állam közötti megállapodás Gérard Longuet védelmi miniszter líbiai látogatása során köttetett.

A szóvivő elmondása szerint a miniszter útjának célja nem a Rafale eladása volt, hanem segítő kezet kívánnak nyújtani a Líbiai Fegyveres Erők, ezen belül is a Líbiai Légierő újraszervezésében, hisz a hadsereg újraszervezése létfontosságú egy stabil állam megteremtéséhez. Emellett az észak-afrikai ország komoly szerepet tölt be az emberkereskedelemben, valamint a fegyver- és drogcsempészetben, melyet mielőbb semlegesíteni kell, ehhez is elengedhetetlenek a fegyveres testületek.

A tengeri aknák miatt nem épp barátságosak a líbiai kikötők ,

A tárgyalások során egy másik terület is felmerült, ahol francia segítséget kaphat Líbia, ez pedig a tengerparti szakasz és a felségvizek ellenőrzése és védelme. Gachet elmondta, hogy a Líbiai Partiőrség számára külön szakembereket biztosítanak, akik segítenek aknamentesíteni az afrikai ország kikötőit.

Minden bizonnyal komoly segítéség Líbia számára Franciaország felajánlása, hisz önerőből jóval nehezebb lenne gatyába rázni a jelenlegi katonai szervezeteket és semlegesíteni a tavalyi konfliktus nyomait. Azonban nem kell csodálkozni, ha az arab állam gazdasági stabilizálódása után sorra jelenik meg a francia haditechnika a fegyveres erők kötelékében…

19 hozzászólás “Francia segítséggel repülhetnek újra a líbai Mirage-ok”

  1. No akkor mégis csak volt értelme, és így már az is érthetőbbé válik, hogy Szíriában miért folyhat a vér, hisz ott a sok ruszki cuccot nem lehetne újítgatni, meg hát persze a fekete löttyből sincs sok, mondom ezt némi iróniával, de azért nem teljesen alaptalanul.

    Amúgy szépek ezek a mirázsok, a rafi se csúnya, de ez a bájosan egyszerű vonalvezetés még a mig-21-et is übereli.

  2. Tilikov

    „No akkor mégis csak volt értelme, és így már az is érthetőbbé válik, hogy Szíriában miért folyhat a vér, hisz ott a sok ruszki cuccot nem lehetne újítgatni, meg hát persze a fekete löttyből sincs sok, mondom ezt némi iróniával, de azért nem teljesen alaptalanul.”

    már elnézést de ki(k) azok akik folyamatosan megvétózzák a szisztematikus népírtás megállítását?

  3. senki ne jöjjön nekem Líbiával, hogy bezzeg ott is harcok vannak. minden rezsim bedőlése után bekövetkezhetnek akár fegyveres konfliktusok is a hatalmi űr kitöltésére.
    de fegyveres csoportok egymás elleni harcát (mégha akadnak is civil áldozatok) ne hasonlítsuk össze a hatalmi mámortól eltorzult, uralmát bármi áron megtartani akaró rezsimmel, aki gátlástalanul, embertelen módon kivégzi a saját civil lakosságát.

  4. „Minden bizonnyal komoly segítéség Líbia számára Franciaország felajánlása”
    minden bizonnyal ;)
    gondolom F-22 árban lesz a felújítás, aztán meg kuka és jöhet egy jó zsíros Rafi rendelés…
    a háború árát többszörösen ki kell fizetni a vesztesnek mint mindig, a győztesnek meg mindig igaza van, ha nem akkor is.

  5. érdekes logika.

    Szíriában vérengzés folyik. (ezt talán már senki sem vitatja)
    az ENSZ beavatkozást sürget.
    a beavatkozást a BT-ben Oroszország (no meg Kína) megvétózza.
    konklúzió: mindenért a NATO (persze élén az USA) felel, mert ennek ellenére nem avatkozik be.
    ugyan már….

  6. Irakot is megvétózták. És? Le lettek szarva magasról. Nem azt mondom, hogy Oroszország és Kína nem lenne sunyi az ügyben, de a NATO se takarózzon ezzel, ha egyébként sokkal sunyibb kamuindokok miatt is le tudja szarni a vétót.

    És azt se mondom, hogy felelős lenne a NATO a szíriai dolgok miatt, de ha már a líbiai olajért és hadimegrendelésekért beavatkoztak, és tették mindezt úgy, hogy közben a civil lakosság védelmére hivatkoztak a szuperjófiúk, akik nem tűrhetik ha az áldott civilek szenvednek, akkor most a semmittevésért bizony nyeljék le, ha azt mondom, hogy ismét szembeköpték és megerőszakolták a fennkölt elveik foszladozó látszatát, és semmivel sem kevésbé sunyi patkányok ebben az ügyben, mint Oroszország és Kína.

  7. Líbia esetében Oroszország tartózkodott a szavazáson, ezzel ellentétban Szíria mint utolsó Földözi-tengeri támaszpont valamint Közel-Keleti básttya Oroszország számára kulcskérdés. ezt az álláspontot pedig nyiltan képviseli és védi. e tekintetben Oo. egyáltalán nem képmutató. nyíltan bevállalja, hogy leszarja milyen áron marad hatalmon Aszad, neki érdeke és ezért támogatja, ha tudja védi a szír rezsimet.
    emiatt nem fog előkészítetlenül nekirontani az USA sem (ahogy Törökország és senki más sem). az USA rég megtette volna márcsak Irán miatt is.
    a mai nemzetközi politikai viszonyok pedig köszönő viszonyban sincsenek az iraki konfliktus idején meglévő helyzettel márcsak Oo visszatérése maitt sem.
    ma Szíria esetében Oo-t igenis figyelembe kell venni.

  8. A politikai szálakon kívül van még egy fontos dolog:
    Líbia és Szíria között óriási különbség, hogy Líbiában volt ki mellé állni, míg Szíriában csak olyan van, aki ellen ki kéne állni, mivel a felkelők minimális szervezettséget se mutatnak, és nem tartanak ellenőrzésük alatt szinte semmit. Ez fontos kérdés a beavatkozás szempontjából, mert azt jelenti, hogy be is kellene vonulni csapatokkal, nem lenne elég légicsapásokra korlátozni az akciót.

  9. Ki lett méegy dolog hagyva, hogy USban választások lesznek eközben a jelenlegi közmorál erősen háború ellenes.

    Tilikov: Szíriában uugy van olaj, lennének hadi megrendelések és mégsem lesz semmi. US szépen visszavonul a csendőri szerepből. Ez van.

  10. Ezt az egeszet ugy hivjak hogy politika ill. gazdasagi erdekek.Libiaban be kellett avatkozni mert ott rohadtul sok olaj van illetve Kadhafi kezdte kirugdosni a kulfoldi vallalatokat az olajbizniszbol.Most meg lehet nezni milyen cegek vannak jelen Libiaban.A ket fo szoszolo britek British Petrolja es a franciak Totalja.

  11. Fade

    Viszont ha már Szíriában sem léphet az USA, akkor Iránban mégannyira sem, úgyhogy mi ez a blöff azzal, hogy nem blöffölnek? És akkor blöff az izraeli lépés is, úgyhogy minek ez a negatív háborús kampány ha csak blöff?

    Annyi lesz, hogy a több ezres atomtárral az egynéhány iráni atom alkalmazását fogják elrettenteni, az egynéhány semmiképp se lesz elrettentőbb sem a több száznál, sem a több ezernél.

  12. „Libiaban be kellett avatkozni mert ott rohadtul sok olaj van …”

    Annyi talán nics ott, inkább úgy mondanám: nem elhanyagolható mennyiségű. Viszont ami még nagyon fontos, itt bányásszák a világ legjobb minőségű kőolaját.

    Ez az F1 is egy elpusztíthatatlan jószág. Még az 50-es években fejlesztették ki és napjainkban is repül. A spanyoloknál is van egy egység ami repüli és nem csak buta bombáznak vele.

  13. Hát én úgy tudom a oroszok radarállomást telepítettek Szíriába hogy ellensúlyozzák a török és egyéb radarállomásokat. Így míg le nem bontják addig biztos nem távoznak. Másrészt érdekes a líbiai francia viszony. Egyrészt én nem felejteném el a részvételüket, a másik ha oda beteszik a lábukat, ilyen vagy olyan indokkal nehéz lesz őket megkérni hogy húzzanak haza. Aztán a francia titkosszolgálat, és légió csinált már egy két királyt Afrikában. Már csak ezért sem bíznék bennük. Lásd Kadhafi. Mert végül is minden a pénzről szól. Jó hogy azt nem mondták a líbiaiaknak, nem is kell nektek hadsereg, majd a mienk elvégzi ezt a munkát jó pénzért. Már látom előre hogy a Líbia lesz a franciák Irakja ahova minden szemetet el lehet sózni.

  14. „Szíriában vérengzés folyik.”

    Honnan is kapják a fegyvereket az emberek?Kiktől is?
    Ki az a 118 zsoldos aki megadta magát a szíriai erőknek ? akik havi 1000 dollárt kapnak azért hogy lőjék a civileket és a kormányerőket.
    Lám Lám líbiába már megkezdődik lassan a nyugati cucc szállítása.
    Na és mi a véleményed arról hogy a nyugati tévék csőcseléknek nevezték a 2006 magyar tüntetőket és a görög tüntetőket ?
    Ha holnap pár millióan ki mennek tüntetni görögországba és némi fegyveres konfliktus alakulna ki akkor őket ki védené meg a kormányerőktől ?

    A nyugat csak annyit mond líbiával kapcsolatba hogy halomra lövik az tüntetőket értsd:
    Pár ezer ember kijön tüntetni és a katonák jókedvből elkezdenek értelmetlenül lövöldözni .
    Hát nem agyrém ? oly annyira hogy szinte nevetséges .

    „ma Szíria esetében Oo-t igenis figyelembe kell venni.”

    Ez igaz már csak az atom miatt is ,máskülönben ha nem lenne ők is rajta lennének a listán .

  15. Az is érdekes, hogy mi lesz a Líbiai haditengerészet újáépítésével? Ha jól emlékszem az akkori híradásokra a légi támadások alatt a flottát is megszórták a kikötőkben, mert onnan is lőtték a civileket.
    Elmebeteg volt ez a Kadhafi…