HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Finn reformok

Február 8-án prezentálták a finn fegyveres erők átfogó, minden haderőnemet érintő reformjának tervezetét, amely sajnos a manapság „divatos” megszorításokkal is társulni fog. Az átalakítás fő célja a finn Védelmi Erők képességeinek megőrzése és bővítése, valamint ezen kvalitások fenntartása a 2020-as években is, vagy legalábbis e szlogen alatt fut a reform. Érdemes azonban egy kicsit visszamenni a múltba, hogy teljes képet kaphassunk az átalakítás szükségességéről.

A tervezet előélete 2010-ig nyúlik vissza, amikor azon év őszén elkezdték kutatni az okokat, amelyek egy átszervezést esetleg indokolttá tehetnek. Találtak is ilyeneket, például a felszerelések öregedése és üzemképességük fenntartásának drágulása, valamint egyéb költségnövekedéseket is említenek, de a fő oknak azt jelölték meg, hogy egyszerűen nincs elég pénz a jelenlegi méretben fenntartani a haderőt. Ebből fakadóan a már említett védelmi képességek megőrzése mellett célul tűzték ki a tartós megtakarításokat, valamint a hadsereg méretének és tevékenységeinek a költségvetéssel történő összhangba hozását.

A finn haderő jelenlegi felépítése, ami a jövőben jelentősen át fog alakulni | Forrás: Wikipédia ,

A finn védelmi minisztérium irányítása alatt futó csomagnak köszönhetően a hadseregnek többek között egy 200 millió eurós megszorítással is szembe kell néznie, valamint a teljes szervezeti felépítést érintő átalakítás is terveznek, például a haditengerészet és a légierő parancsnoki struktúráját teljesen átszervezik. Ezek mellett számos feleslegesnek titulált és kevésbé fontos bázist is bezárnak, vagy éppen összevonnak, illetve az aktív állomány létszámának jelentős csökkentése is napirenden van, amelynek következtében a dandárok száma is változni fog.

Jelenleg még a részletek kidolgozása folyik, de a tervek szerint – ha a parlament is jóváhagyja – 2012 végétől elkezdődhet a reformok tényleges végrehajtása és 2015-re már az új, átalakított haderő láthatja el Finnország védelmét.

Bővebb információ az angolul tudóknak a védelmi minisztérium által kiadott jelentésben. A dokumentum (pdf) eléréséhez katt ide!

Szerző: GrGLy

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

Exit mobile version