|

Finn reformok

Február 8-án prezentálták a finn fegyveres erők átfogó, minden haderőnemet érintő reformjának tervezetét, amely sajnos a manapság „divatos” megszorításokkal is társulni fog. Az átalakítás fő célja a finn Védelmi Erők képességeinek megőrzése és bővítése, valamint ezen kvalitások fenntartása a 2020-as években is, vagy legalábbis e szlogen alatt fut a reform. Érdemes azonban egy kicsit visszamenni a múltba, hogy teljes képet kaphassunk az átalakítás szükségességéről.

A tervezet előélete 2010-ig nyúlik vissza, amikor azon év őszén elkezdték kutatni az okokat, amelyek egy átszervezést esetleg indokolttá tehetnek. Találtak is ilyeneket, például a felszerelések öregedése és üzemképességük fenntartásának drágulása, valamint egyéb költségnövekedéseket is említenek, de a fő oknak azt jelölték meg, hogy egyszerűen nincs elég pénz a jelenlegi méretben fenntartani a haderőt. Ebből fakadóan a már említett védelmi képességek megőrzése mellett célul tűzték ki a tartós megtakarításokat, valamint a hadsereg méretének és tevékenységeinek a költségvetéssel történő összhangba hozását.

A finn haderő jelenlegi felépítése, ami a jövőben jelentősen át fog alakulni | Forrás: Wikipédia ,

A finn védelmi minisztérium irányítása alatt futó csomagnak köszönhetően a hadseregnek többek között egy 200 millió eurós megszorítással is szembe kell néznie, valamint a teljes szervezeti felépítést érintő átalakítás is terveznek, például a haditengerészet és a légierő parancsnoki struktúráját teljesen átszervezik. Ezek mellett számos feleslegesnek titulált és kevésbé fontos bázist is bezárnak, vagy éppen összevonnak, illetve az aktív állomány létszámának jelentős csökkentése is napirenden van, amelynek következtében a dandárok száma is változni fog.

Jelenleg még a részletek kidolgozása folyik, de a tervek szerint – ha a parlament is jóváhagyja – 2012 végétől elkezdődhet a reformok tényleges végrehajtása és 2015-re már az új, átalakított haderő láthatja el Finnország védelmét.

Bővebb információ az angolul tudóknak a védelmi minisztérium által kiadott jelentésben. A dokumentum (pdf) eléréséhez katt ide!

Szerző: GrGLy

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

12 hozzászólás “Finn reformok”

  1. onedinkapitany

    Az a kérdés, hogy a fegyverzetből mit fognak leadni/eladni. Elég szép a várható felhozatal:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Finnország_hadereje

    Mintegy 25 db Leo2A4 megvásárlásával megoldódna a magyar páncélos zászlóalj kérdése, az átállás nyugati technikára.

    Még jöhetne néhány tucat jármű az XA-180 családból, kb. 8-9 Hawk tréner (másodsorban könnyű vadászbombázó) amelyekből megalakulhat egy 2. kecskeméti repülőszázad, 35 mm-es Oerlikon gépágyúk, pár Crotale üteg.

    Hendééknek most kellene ott lenni és a finnugor rokonságra meg minden történelmi előzményre, közös harcra, segítségre hivatkozva jó üzletet kötni.
    Szvsz EZ lenne a teljesítmény, nem a koronaőr/palotaőr díszszázad.

  2. a leok nekünk csak álom és az is marad még jó ideig, viszont t72-ből is fognak leépíteni abból jó lenne 20-30-40 darabot „ingyen” megkapni :)
    ha csak fele annyi különbség az ő és a mi hetvenketteseik között, mint a kapott minyóknál, akkor mán jó… ;)
    háttér meg adott hozzá, így az nem lenne + pénz…

  3. onedinkapitany

    Jó az érvelésed Teddy, csak azzal nem számolsz, hogy a NATO/EU nem akar a sorain belül orosz vagy kínai technikát látni. Az egy kivétel a MiG-29 gépeken repülő lengyel „agresszorszázad”. A Szu-22M4-eket hamarosan leváltják az F-16 vagy F-35 gépek.
    Helikoptervonalon ugyanígy csere folyik az egész nátósított K-Európában.

  4. A finn t-72-esek már nincsenek szolgálatban…
    Bármily hihetetlen, a mostani költségvetéssel semmilyen plusz eszköz hadrendbe állítása nem lehetséges, se repülőké, se harckocsiké, se egyébé… Főleg repülőké…

  5. @ onedinkapitany:
    de számolok, csak leszarom :) megtehetem, mivel nem számít :)
    én a „mi” (a „mi” a nátó és az eu is, de sosem leszünk egyenrangú felek egyikben sem) szemszögünkből közelítettem, mert így lehetne egy minimális páncélos képességünk „olcsón”
    de mivel nem nézik jó szemmel, ezért ami vagy eus technikát vetetnének, ami drágább, de mivel csórók vagyunk nem lesz semmi így mindenképpen rosszul járunk.
    amúgy sulyidnak igaza van egy doboz gyufa beszerzése is sci-fi ebben az országban, mindennek az előfeltétele egy stabil „erős” gazdaság ami megint csak sci-fi, tehát ahogy szép lassan kikopik a technika fognak megszűnni az egyes képességek a továbbiakban is mint ahogy eddig is.

  6. onedinkapitany

    A hetvenes években csúcstechnikának, ma második (harmadik) vonalbelinek minősülő fegyverek jelentenék a Magyar Honvédség jövőjét? Elérkeztünk a harmadik világbeli elmaradott államok szintjére? Nagyon keserűen hangzanak ezek a tények, még akkor is, ha látható, hogy messze a múltba vezető bonyolult összefüggések állnak mögötte. Hogy eladósodásunk, tönkremenetelünk már a Kádár-korban megindult, akkor vették fel az első nagy hiteleket. Aztán a hitelhegy elkezdett nőni, jött az általában (tisztelet a kivételnek) rendkívül nagy (atombombával felérő) kárt okozó rablóprivatizáció és a 20 éves gyarmatosítás a „demokrácia” égisze alatt. Plusz a médiák segítségével folytatott agymosás, lásd EU, NATO, stb. Most pedig itt tartunk.
    Nem mindenhol volt ilyen nagy a pusztítás. A csehek vajon hogyan csinálták?

  7. OFF
    Sulyid
    Valaki egyszer azt mondta (és teljesen igaza volt), hogy nekünk a kommunistákból is a legalja jutott. Most van egy olyan érzésem, hogy a demokratáinkkal is ez a helyzet…
    OFF vége
    Szerintem először a költségvetési hátteret kéne itthon a honvédségnek megteremteni, amíg ez nincs meg odáig semmit se akarjunk. Megszorításból még sosem lett fejlődés…

  8. onedinkapitany

    Sulyid, szerintem ez részben nézőpont kérdése, részben propaganda. Számításba kell venni, hogy 56 miatt az oroszok óvatosabban kezeltek bennünket. (Milyen véletlen, hogy a többi VSz államhoz képest a magyar hadsereg akkor sem volt erős. A többi tagállam fegyverzete mindig, minden évtizedben korszerűbb és erősebb volt. Magyarország volt a VSz leggyengébb oszlopa.)

    Propaganda, mert a hivatalosan ugyancsak szocialista Jugoszlávia simán állta (?) velünk a versenyt, a KGST/VSz blokkon belül pedig mindenhol volt olyan helyi specialitás, ami előnyt jelentett a többi országhoz képest. Jó, azt aláírom, hogy a lengyelekkel, és a románokkal nem cseréltem volna…

    Vegyük az NDK-t. Kirakatállamként („megmutatjuk a Nyugatnak”)egy darabig a többi ország is nyomta-tolta-támogatta őket, megpróbáltak versenyezni a nyugati oldalon szintén kiemelkedő jólétben úszó NSZK-val. Ismerőseim jártak kint és rendkívül alacsony vendéglői árakra, hatalmas, olcsó, jóminőségű kaja/söradagokra, a fiatal házasoknak automatikusan, azonnal járó lakáskiutalásokra emlékeztek. Aztán a 80-as évek derekán kezdett borulni a rendszer, súlyos mértékben csökkent az ellátás. A boltokban csak konzervek…
    A többiek elnézését kérem az offolásért, de sulyid soraira pár gondolat kitört belőlem.

  9. „A hetvenes években csúcstechnikának, ma második (harmadik) vonalbelinek minősülő fegyverek jelentenék a Magyar Honvédség jövőjét? Elérkeztünk a harmadik világbeli elmaradott államok szintjére?”
    gazdaság nélkül sajnos igen és igen.
    Csehország és Lengyelország szomszédos Németoval :D ennyi a titok ez nálunk is megfigyelhető kicsiben GY.M.S vs. B.A.Z vagy SZ.SZ.B között a hatalmas különbség… ez is abból ered, hogy győr a németo és európa felé vezető úton fekszik, közel európához, míg a másik oldal sajnos zsákutca…
    22 éve egy szintről indultunk a csehekkel lengyelekkel vagy még előrébb és már már fényévekkel járnak előttünk, mindkét országban működik a gazdaság (lengyelo 2011 utolsó negyedévében is még majdnem +4,5%-ot nőtt) és van ipar is míg nálunk egyik sincs, pedig lehetne, de nem nekünk terem, az oszd meg és uralkodj továbbra is működik, és beigazolódni látszik ismét, ami a történelem során már oly sokszor, hogy a magyar legnagyobb ellensége a magyar.
    A helyzet az hogy mi basztuk el, kormányoktól függetlenül egyre lejjebb csúszunk, mert a vezetés európai szinten amatőr és 5 forintér az anyjukat is eladják bárkinek most is, a múltban is és a jövőben is, mivel nem látszik a fény az alagút végén :(