|

Fényesebb jövő vár a Honvédségre?

A következő évektől fokozatosan a duplájára növelné a védelmi büdzsét a kormány. Ennek ellenére nem ért véget a honvédségi megszorítás. A minisztérium célja, hogy tartani tudják az idei költségvetési kereteket.

Novembertől nagyarányú szervezetátalakítást hajtott végre a honvédség, 1200 beosztás megszűnt, a korábbi radikális átalakításokkal ellentétben nem a végrehajtó állományt nyirbálták meg – jelentette ki az m1 Ma reggel című műsorában Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hozzátette: az elmúlt húsz évben nagyon aránytalan helyzet alakult ki, mert az irányító szervezetek létszáma már elérte a 26 százalékot, ennyien irányítottak 74 százaléknyi csapatot. Ezen változtatott a tárca most, az átalakításoknak köszönhetően nyolc százalékra csökkent a vezetők létszámaránya.

Arra is kísérletet tesz a tárca, hogy az ipari erőforrásokra támaszkodva újrainduljon a hazai hadiipar. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a hadsereg a felszerelések minél nagyobb részét hazai gyártóktól tudja beszerezni, támogatva a költségvetést – mondta a miniszter. Hozzátette: ez javítaná az ország fizetési mérlegét is, mert az eddig külföldön elköltött pénz itthon marad, és a technológiai színvonal emelkedését is garantálná, mert a hadiipar orrhosszal a civil ipar előtt jár.

A négy nagy hadiipari vállalat bázisára klaszterelven szeretnék felépíteni a hazai hátteret, lehetőséget adva a kisvállalkozásoknak, hogy beszállítók lehessenek.

Hende Csaba megfogalmazása szerint a takarékosság a szűkös költségvetés miatt nehéz, de minden tételen lehet faragni, a külföldi utazásoktól kezdve a reprezentációs költségekig a legapróbb kiadásokat is felül kell vizsgálni és mindent a minimumra kell szorítani, a feleslegessé vált ingatlanokat pedig el kell adni.

Megduplázná a katonai büdzsét a kormány

A magyar honvédelmi kiadások messze a NATO által elvárt, két százalékos GDP-arányos szint alatt vannak. Az Orbán-kormány a honvédelmi kiadások fokozatos növeléséről határozott – írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Honvédség 1999-es NATO csatlakozáskor a honvédelmi kiadások a GDP 1,7 százalékára rúgtak, így megközelítette a védelmi szövetség által elvárt két százalékos kiadási összeget. 2005-től azonban a védelmi kiadások a költségvetési trükkök ellenére is fokozatosan csökkentek, míg már elérték a történelmi mélypontját. A 2012-es költségvetés azzal számol, hogy a GDP 0,7 százalékát fordíthatja a hadseregre. A 2000-es évek első felében még törekedtek a kormányok arra, hogy fenntartsák a látszatot, így a védelmi kiadások részeként tüntették fel például a katonák szolgálati nyugdíjához szükséges plusz járulékkiadásokat, de volt, hogy a végösszegbe a titkosszolgálati kiadások egy részét is beszámolták, hogy nagyobb legyen a szám.

Forrás: Híradó és Napi Gazdaság

74 hozzászólás “Fényesebb jövő vár a Honvédségre?”

  1. shornet24

    Az államcsőd nem azért fenyeget, mert elküldik az embereket, és nincs aki üzemeltesse az államot.Arról meg ne is beszéljünk,hogy hogyan megy az elbocsátás.

    Ha tényleg elindult az ésszerűsítés, az egy pozitív dolog, remélem nem olyan hozzáállással megy az átszervezés, ahogy az utóbbi időben szokássá vált.

    Annyit vitatkoznék a miniszterrel, hogy miből is? Ha nem tűnt volna fel, az állam el van adósodva egy kicsit. Meg van még elég siralmas állapotban lévő egészségügy és oktatás is az országban, amivel inkább kellene kezdeni valamit, lévén szélesebb köröket érint.És még hosszú a lista, amire az államnak pénzt kellene költeni.

  2. Ikarosz3:
    Képletesen szerettem volna írni, sajnos nem tudok normálisan hangsúlyosan írni!
    Azt viszont megjegyezném, hogy itt van olyan probléma mind a honvédségnél,mind a szarrá adósodott MÁV, BKV-nál de főleg oktatásban ami nem pénz hanem hozzáállás kérdése és ha mindenki úgy venné akkor még pénzt is lehetne spórolni! ;):D:D:D

  3. http://www.parlament.hu/irom39/04365/adatok/fejezetek/13.pdf

    Itt lehet megnezni a HM 2012 es koltsegveteset,illetve hogy mire megy el az a penz.
    A Honvedseg letszama 2000 fovel csokkent.Latni lehet hogy letszamleepites volt minden szinten.Ami tovabbra is zavaro szamomra az az hogy az Allami Egeszsegugyi Kozpont az tovabbra is a HM koltsegveteseben szerepel.Ez 20 milliardos tetel.Ebbol 15 ot ad az orszagos egeszsegbiztositasi penztar szal a HM koltsegvetesbol 5 milliard megy el erre.Tovabba az ott dolgozo 3500 ember fizetesere tovabbi kb 15 milliard.Ez olyan 20 milliardos tetel ami csak attetelesen kapcsolodik a Honvedseghez.Ezt nyugodtan at lehetne szervezni a Nemzeti Eroforras Miniszteriumhoz.20 milliarddal tobb lenne a kasszaban evente.A fent linkelt tablazatban pedig jol lathato hogy meg mindig nagyon nagy elteres van az allomanyosszetetelben.Ketszer annyi tiszt es tiszthelyettes mint katona.Az igazi problema az az hogy a katona letszam az ami nagyon keves.Mondjuk a Tatai dandar uj zaszloaljait ha elkezdik feltolteni
    akkor a helyzet javulhat,de ha aranyos strukturat akarunk akkor meg tovabbi kb 5000 katonara lenne szukseg jelenlegi tiszti letszam mellett.
    Meg lehet nezni szomszedoknal maradva pl a Szloven hadsereg osszetetelet.Tokeletes struktura az amit letrehoztak.Tiszti es tiszthelyettesi letszam az ugyanannyi mint a katonai letszam.Civilek is aranyosan vannak jelen a honvedsegukben.A technikai felszerelesuket is meg lehet nezni.Ugyanez a folyamat megy vegbe jelenleg a szerbeknel.Leepitik a tiszti kart,feltoltik az egysegeket,ujakat hoznak letre,a civilek letszamat is drasztikusan csokkentik.Ennek kellene lennie a kovetendo utnak.
    Ahelyett hogy a katonai letszamot novelnek,evvel egyutt feltoltenek az egysegeket,ujakat hozva letre evvel ellentetben 8000 fos tartalekosi rendszert epitunk.Minek is??Teheat boven van/lenne meg mit javitani.

    Mindezen kritikak ellenere is Hende Csaba munkassaga hatalmas tapsot erdemel.Amit ebbol a zsebpenznyi HM koltsegvetesbol probal kihozni az megsuvegelendo.Mondjuk nem tudom hogy miert aradozunk itt rola annyit vegul is csak a munkajat vegzi.Amit nem lattunk az elotte levo fene tudja hany minisztertol.

  4. Nem fogok káromkodni, de ez nagyon durva. Tehát először a honvédelmi költségvetést a szocik idejéhez képest is brutálisan lenullázzák, majd sikerpropagandaként bejelentik, hogy 2020-ra elérjük a szocik legrosszabb éveinek a szintjét. És ezek után még van aki ezeket a gazembereket lájkolja és úgy beszél Hendéről a hadsereg maradékainak szétverőjéről, mintha valami hős lenne!

  5. Nagyon jól, profi módon viselkedtek az Afganisztánban lévő magyar katonák, amikor a Korán-égetés miatt feldühödött afgán tüntetők próbáltak bejutni táborukba; az ENSZ helyi képviselője is a táborban volt a múlt pénteki támadás alatt – mondta Ruszin Romulusz ezredes, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) parancsnoka hétfőn.

    http://mno.hu/kulfold/profi-katonakhoz-meltoan-tettek-a-dolgukat-a-magyarok-1055292

    Egy tartalékos-zászlóaljat hoznának létre a Honvédelmi Minisztérium (HM) legnagyobb társasága, a HM EI Zrt.-n belül, századonként egy-egy tűzszerészszakasszal. A tűzszerészek külföldön is munkát vállalhatnának, például aknamentesítést végezhetnének.

    http://mno.hu/belfold/meg-kulfoldon-is-bevetnek-a-magyar-tuzszereszeket-1055121

  6. Ez a valóság forest és ezt te beszopod, mi több még el is hiszed, hogy a csokoládéfejadagot most aztán jól felemelték! Itt vannak az eddigi és a tervezett számok ez alapján:

    2001: 1,8%
    2002: 1,7%
    2003: 1,7%
    2004: 1,5%
    2005: 1,25%
    2006: 1,2%
    2007: 1% <– a szocik legrosszabb éve!
    2008: 1,2%
    2009: 1,2%
    2010: 1,1%
    2011: 0,9%
    2012: 0,7% <– 70%-a a szocik legrosszabb évének!
    2013: 0,7%
    2014: 0,7%
    2015: 0,7%
    2016: 0,8% <– ekkortól tervezik a GDP évi 0,1%-val emelni!
    2017: 0,9%
    2018: 1% <– elérik a szocik legrosszabb évének szintjét!
    2019: 1,1%
    2020: 1,2%
    2021: 1,3% <– elérik a szocik nyolc évének átlagát!
    2022: 1,4%

    Az átlagos magyar szavazó nagyon komoly gondban van, ha tízig kell számolni, a tizedesjegyek meg nyilvánvalóan lehetetlen feladat elé állítják.

    „Winston egy Győzelem-cigarettát szívott, amelyet nagy gonddal vízszintesen tartott az ujjai közt. A következő adagot csak másnap lehetett kiváltani, s már csak négy cigarettája volt. Pillanatnyilag elzárta fülét a távolabbi zajok elől, és a teleképből áradó zagyvaságra figyelt. Kiderült, hogy hálatüntetéseket rendeztek Nagy Testvérnek a csokoládé-fejadag heti húsz grammra való emeléséért is. Pedig csak tegnap jelentették be, gondolta, hogy az adagot heti húsz grammra csökkentették. Lehetséges volna, hogy ezt is beveszik az emberek, alig huszonnégy óra múlva? Igen, bevették. Parsons könnyen bevette, egy állat ostobaságával. A másik asztalnál ülő szem nélküli teremtmény fanatikusan és szenvedélyesen vette be, égve a dühös vágytól, hogy kinyomozzon, feljelentsen és elgőzösíttessen mindenkit, aki meg merné említeni, hogy a múlt héten harminc gramm volt a fejadag. Syme – valamivel bonyolultabb módon, amelyben a duplagondol is benne foglaltatott – szintén bevette”

  7. Az összegeket is érdemes átvizslatni ám. Nem akarom Hendét mentegetni, de legalább belekezdett egy olyan munkába, amibe a szocik pölö hallani sem akartak. És tegyük hozzá hogy egy szerkezetátalakítás erős ellenszélben nem egyszerű dolog. Legalább észrevette hogy ez nem maradhat így, vmiféle hazai iparocskát is ki kell alakítanunk (már ha van eszünk, és tanultunk a múltból) a humán részen meg aztán gyökeres változás kell és nemcsak szavakban. Mert bizony nem mindegy hogy mire költjük el a dohányt.

    mrd Ft GDP/%
    2000 226,9 1,7%
    2001 272,4 1,8%
    2002 279,5 1,7%
    2003 214,3 1,7%
    2004 310,7 1,5%
    2005 284,5 1,25%
    2006 283,1 1,20%
    2007 278,2 1,09%
    2008 319,7 1,20%
    2009 320,6 1,22%
    2010 308,2 1,14%
    2011 248,9 (zárolás: 24,7) 0,90% zárolás nélkül: 0.81%
    2012 234,8 (tervezet)0,80% (becslés)

  8. onedinkapitany

    Shornet24!

    „Ez az 1200 ember akit elküldtek ez benne van asszem abba a 7000 emberbe amit az állam elbocsátott közalkalmazottat és lásd még mindig nem történt államcsőd! Magyarul x éve fizettek (tartottak) több ezer embert fölöslegesen!”

    Ne vedd be az ilyen kinyilatkoztatásokat. A Honvédséget már agyonleépítették. 20 év óta folyik az állomány és a képességek fokozatos csökkentése. Mára elérték a célt, hogy Mo. annyira függő helyzetbe került gazdaságilag és katonailag, hogy egyedül szinte képtelen megállni a lábán. A gyarmattartók célja, hogy ne is gondolhassunk önállóságra. A Magyar Honvédség meg egy gyenge gyarmati segéderő szintjére süllyedt, hála a különféle kormányoknak.

    A fenti idézethez: javaslom képzelj el mondjuk egy orvosi rendelőt a hétköznapi életből. Takarítsunk meg x pénzt, csökkentsük a létszámot 1 fővel. Hát az orvost nem küldhetjük el, küldjük el a nővérkét. Hiszen az orvos valamilyen szinten még nővérke nélkül is tudja vinni az ügyeket, legfeljebb mindent maga csinál. Hogyan hat ez ki a rendelő munkájára? Nyilván nehezebben forognak majd a kerekek ha a dokinak az égvilágon mindent magának kell megoldania. A hadseregnek (többnyire)igenis hiányozni fog az az 1200 fő, akinek az elküldése felett örvendezel. A fölösleges emberek zömét már rég elküldték, most pénzügyi okból olyanokat küldenek el, akikre szükség lenne.

    Jobb lenne, ha a HTKA kritikus hangvételű maradna, kevésbé dicsfényezné a mostani vezetést és mellőzné az ilyen propagandacikkek átvételét. Tényleg, a múltkor volt az az 56-os reklámcikk, amelyhez nem lehetett hozzászólni. Számomra fizetett kormányzati reklámnak tűnt…

  9. Azt nem érted Panzerfasust, hogy Hendének esze ágában sincs semmilyen hadiipart kialakítani, semmi se igaz abból amit hazudik. Annál az egyszerű oknál fogva nem, hogy ha így halad a hadsereg költségvetése, akkor 2025 előtt nem lesz pénz semmilyen komolyabb fejlesztésre, ergo nem lesz semmilyen érdemleges hadiipari megrendelés. Az nem hadiipar, hogy egy káeftécske manufaktúrális szinten tucatnyi sajátos járművet gyárt vagy egy másik káeftécske leszállít valami teljesen jelentéktelen katonai kiegészítő felszerelést néhány tízmilliós értékben. Mert a költségvetés alapján ez néz ki az elkövetkező tíz évből. Amíg a hadsereg költségvetése nem haladja meg a GPD 1,5%-át, addig nincs pénz lényegében semmilyen fejlesztésre.

    Semmi jelentősége nincs annak, ha egy politikus szája fejlesztésekről tátog, csak a költségvetésnek van, mert az valóság, kizárólag azokból a számokból derül ki, hogy lesz e fejlesztés és milyen fejlesztés lesz.

    Kiderült: nem lesz semmi az elkövetkező tíz évben. Ezért:

    2012: 0,7%
    2013: 0,7%
    2014: 0,7%
    2015: 0,7%
    2016: 0,8%
    2017: 0,9%
    2018: 1%
    2019: 1,1%
    2020: 1,2%
    2021: 1,3%
    2022: 1,4%

    És ezek a katasztrofális számok a kormánypropaganda. Tehát ez az, amit hazudnak, hogy jó színben tüntessék fel magukat. Ezek a számok, minden túlzás nélkül, szó szerint azt jelenti, hogy: szarunk rá, kábé örüljetek, ha létezhettek, de számítani, semmi jóra ne számítsatok. És akkor még szóba se került az, hogy ezekből a szörnyű számokból bármi meg fog e valósulni!

    A magyar honvédelemnek mint olyannak vége van, a mi életünkben már nem láthatunk a palotaőrökön kívül valamire jó katonát ebben az országban, tisztességes felszerelés és fizetés hijján.

  10. Csak azért nem állok veled le vitázni blogen mert tudom, hogy felesleges. Egyszerű vagy mint a százasszög. Valamit beképzelsz a szűk kis világodba és nem tudsz tőle elszakadni. Betegesen véded. Már több fórumon is láttam értekezéseidet és mindenhol te voltál a főtroll. Bár elvitathatatlan, hogy ilyen emberek is kellenek (bár, hogy minek azt nem tudom).

  11. Blogen,
    Ezek amiket felvázoltál túlságosan is erős pesszimizmussal vannak körítve. Nemhogy a 2014-est, még a jövő évit se tudod prognosztizálni. Honnan tudod hogy mennyi lesz a GDP ? És azt annak arányaiban ? Vagy mikor üt be megint egy tőzsdekrach ? Egy természeti katasztrófa ? A világpiacnak milliónyi tényezője van és ebben mi csak egy mákszem vagyunk, gazdaságilag nem vagyunk függetlenek, ezt értsd meg.(lásd hitelminősítők) Erősen fogalmazva, nem a mi akaratunk a mérvadó, a folyamatok áldozatai a kis és gyenge országok. Vagy talán Szekeres jobb volt ? Ők mennyit hazudtak ? Temérdek eszközt vontak ki, haderőnemeket szüntettek meg és forrásokat vontak el. Engem nem érdekel hogy ki a vezető most, csak azt láttam hogy mi folyt itt az előző két garnitúra alatt. De reménykedek, muszáj azt tenni, mivel anélkül mindenki lője főbe magát, mondván semminek semmi értelme.

  12. @onedinkapitany

    „Jobb lenne, ha a HTKA kritikus hangvételű maradna, kevésbé dicsfényezné a mostani vezetést és mellőzné az ilyen propagandacikkek átvételét. Tényleg, a múltkor volt az az 56-os reklámcikk, amelyhez nem lehetett hozzászólni. Számomra fizetett kormányzati reklámnak tűnt…”

    Úgy gondolom, hogy ebben az országban mindenki azt hoz le a saját portálján amit csak szeretne. Akár fizettek érte akár nem. Hogy az általatok oly nagyra tartott szoci időszakot idézzem: ” Ha nem tetszik, el lehet innen menni!” Ilyen egyszerű a kérdés uraim.

    Ezzel befejeztem ezen gondolatfuttatásomat.

  13. Sziasztok!
    Pár észrevételem lenne mindössze, mivel érintett a jelenlegi vezető állomány csökkentés, mint oly sok kollégámat. Most tudtam meg, hogy vezető állományú voltam :))))) Nem csökkent a tisztek száma, ismét az elküldhető maradék beosztottakat küldték el. Cserébe az én munkámat elvégzi egy maradó őrnagy . :-D De ez kb. 20 éve így van, mióta bent vagyok (voltam) a rendszerben.

  14. Azt vártam volna a Juhász-Szekeres időszak után legalább nem rontják tovább Panzerfaust!

    Megtették, méghozzá nagyon durván folytatva a leépítést! Szal ki lehet jelenteni, hogy ehhez képest, ami itt van most, a Juhász-Szekeres időszak sokkal jobb volt és bárcsak újra Szekeres lenne, mert akkor legalább a meglévő és általuk leépített kevéske hadsereg üzemeltetésére biztosították a pénz, most már arra se adnak a most hatalmon lévő politikusok.

    Szekeresék idején úgy ment, hogy a kormányban megmondták, hogy a GDP 1,1, 2, 3 százalékát tudják adni, mert a többi kell osztogatásra, úgyhogy szabják ehhez a minisztériumban a hadsereget akkorára, hogy ebből a pénzből üzemeltetni lehessen. A miniszter ezek után kiállt a nyilvánosság elé és azt hazudta, hogy kisebb, de korszerűbb hadsereget fogunk fenntartani, amiből a „korszerűbb” volt a hazugság.

    Most az van, hogy elvették a kicsi és korszerűtlen hadsereg fenntartására nélkülözhetetlen pénzt is, miközben a miniszter a nyilvánosság előtt a védelmi képességek helyreállításáról, korszerűsítésről és a hadiipar feltámasztásáról hazudozik. Az előző garnitúra idején kevesebbet és kevésbé durván hazudtak és jóval több pénzt adtak a szektornak.

    Magyarország pedig egy közepes méretű és gazdag ország. Nem az ország tehet róla, hogy lehetőségeit elherdálja egy olyan komprádor elit, amely lényegében gyarmatként kezeli a saját országát, saját magát pedig gazsuáló helytartóként. De ez utóbbi OFF, ne politizáljunk, csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a politikus hazudik, mert durván romlik a hadsereg helyzete és sokkal kilátástalanabb helyzetben van, mint korábban bármikor, mert a számok ezt mutatják feketén-fehéren.

  15. blogen elvtárs köszönöm. Hozzá szólása felért egy kiadós kávéval. Megsportolt nekem 150 ft köszönöm.

    Maga által olyan emlegetett párt katonák verték szét a honvédséget. GDP arány egy mutató szám. A mögötti érték és az ország gazdasági állapota. Teljesen más.
    Nem beszélve szoci érába a HM-ben is ment a pénz lenyúlás. Valamint idén GDP arányos 3% jövőre GDP arányos 2,2% állam háztartási hiányt be kell tartani a kormánynak vagy különben Brüsszel sárba döngöl. Idei év végére majd recesszióba fordult a magyar gazdaság.
    Ilyen körülmények között, rátermett szakmai munkával párosulva. Ezen összegek elégségesek.

  16. Blogen,
    Világgazdasági értelemben Magyarország egy jelentéktelen kis porszem, amit (leginkább szocik által) felhalmozott adósságain, árfolyamokon, pénzügyi szektoron keresztül úgy rángatnak ahogy akarnak. Még geológiai nézőpontból sem vagyunk közepesek, a gazdagságot el lehet felejteni, mindent eladtunk, társadalmunk kohéziója megszűnt, szétesőben minden.
    Közepes és gazdag ország pl Németország. És nem vagyunk egymáshoz mérhetőek, ez a tényálladék.

  17. „Ilyen körülmények között, rátermett szakmai munkával párosulva. Ezen összegek elégségesek.”

    Fel nem foghatom, akkor mi a bajod a szocikkal monyok, ők mindenkori árfolyamon a legrosszabb időkben is tizenöt százalékkal többet adtak, a GDP-hez viszonyítva pedig harminccal! Én se gondoltam volna, hogy eljutunk oda, hogy a hadsereg nagy szocik általi szétverésénél is mélyebbre kerülünk, de eljutottunk ezzel a 0,7%-al és azzal, hogy nem is tervezik növelni ezt 2016-ig és az után is csak nevetségesség szintjén.

    Amúgy Portugália is dögrováson van, de szerintük ennek a kétszerese minimum szükséges a honvédelmükhöz a GDP százalékában, pedig nekik csak egy szomszédjuk van és azzal se háborúztak két évszázada. De ennek ellenére minden tekintetben úgy néz ki a honvédelmük, ahogy a mienknek kellene mert a lehetőségeik közel azonosak.

  18. Nagyon el vagy te tévedve Panzerfaust. Magyarország a világ 55. leggazdagabb, 38. legfejlettebb, míg az egy főre jutó GDP alapján a világ 45. országa. Bármit is képzelsz mi egy közepes méretű fejlett ország vagyunk stratégiailag nem elhanyagolható helyen. Olyan országok vannak mögöttünk anyagi lehetőségekben (GDP), mint:

    55. Magyarország
    62. Irak
    58. Vietnam
    59. Marokkó
    63. Líbia
    68. Omán
    71. Azerbadzsán

    És ebben a néhány példában jobbára jóval nagyobb területre és népességre oszlik ez ez a kisebb GDP, de alig valamivel gazdagabb nálunk Ukrajna (+4%), Kazahsztán (+15%), Algéria (+20%), mégis jóval nagyobb és ütőképesebb hadsereget gazdálkodnak ki belőle és jóval komolyabb katonai és politikai tekintélyt építenek erre.

    Németország pedig a világ legnagyobb országai között található ezen indikátorok alapján, velük tényleg nem vagyunk összemérhetőek.

  19. Egyébként én nem tagadom, hogy fanatikus jobbik szimpatizáns vagyok, mégis elismerem, hogy Hende kiváló munkát végzett eddig!!! Ha valaki jól csinál valamit azt elismerem, még akkor is ha egy retek szoci az illető. Egyedül a fideszből a honvédelmi vezetést ismerem el!

  20. De konkrétan mit csinált Hende, azon kívül, hogy a honvédelmi költségvetést huszonöt százalékkal csökkentette és megszüntetett féltucat egyébként szinte biztos, hogy nélkülözhetetlen háttérintézményt és megsemmisítette a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet, amiből csak egy karocska maradt össz-vissz, ezzel gyakorlatilag véget vetve a magyar katonai felsőoktatásnak mint olyannak és ezzel több kárt okozva mint a szocik és az őket megelőző kormányzatok összesen, mert a haditechnikát lehet pótolni, de a szakembereket nem, különösen, ha már nem lesz, aki képezze őket, mert a Bolyai után még kar sem maradt, az úgy ahogy van megszűnt most. Ez utóbbi ténykedése egészen kiváló munka, már feltéve, hogy egy román ügynök dicséretéről van szó, hiszen a katonai felsőoktatás lényegében felszámolásával és a hadmérnökképzés teljes megszüntetésével eljutottunk oda, hogy ha akarnánk se tudnánk hadsereget felállítani, mert nincs aki tisztet képezzen a technikai eszközök és feladatok ellátására!

    De azért tapsoljatok csak!

  21. blogen: Igazából sztem baromi nagy amit a Fidesz ezen a területen is csinál. Mekkora zseniális pr már és ha itt a topic nagyja tapsol és éljenez mit tehet az átlagember akinek fogalma sincs valójában mi is történik…?

    Persze nem csak ezen a területen csinálják ezt, de itt is mennyire jól.

  22. Egyébként e tekintetben érthető, hogy a hadsereg költségvetését csak a -soha meg nem valósuló- mitikus jövőben tervezi emelni a kormány, hiszen tisztek már nem lesznek hozzá, nincs hol képezni őket, így minden olyan fegyvernem, alakulat, ami valamilyen speciális technikai tudás birtokában lévő szakembert igényelne megszűnik amint a jelenleg még meglévő fegyverei és tisztjei kikopnak a lérakosoktól talán egészen az utászokig utánpótlás képzése híján, amihez ugye nincs Bolyai. Így fölösleges bármilyen fejlesztést és költségvetés emelést tervezni, mert a hadsereg hosszú távon csak kalasos-géppuskás könnyűgyalogosokból fog állni. Más jellegű alakulatot ha akarna se tudna emberanyaggal ellátni a képzett szakemberek híján.

    Vagy hogy gondoltátok ti a fényes jövőt Bolyai nélkül! Tényleg ennyire nem gondoljátok végig a tények alapján, hogy mi a valóság és a politikusok hazudozása között a különbség? Elég annyi, hogy az éppen szimpatikus párt kreatúrája kiáll a nyilvánosság elé hazudni egy nagyot és már tapsot is kap, ha nem egyenesen szobrot, függetlenül attól, hogy a valóságban éppen mekkora kárt okozott?

  23. „Amúgy volt hír ,hogy a 2S1 Gvozdika 122-es önjáró löveget újra hadba állítják ill felújítják…”

    Hol volt ez a hír? Tudnál dobni róla egy linket? Úgy látszik öregszem, egyre több dologról maradok le… :-((

  24. Mondjuk az nem igaz, hogy teljesen megszűnt a hadmérnökképzés… A képzés minőségén lehet vitatkozni, de a létezésén nem.
    2012 szeptemberében induló szakok:
    Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
    Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar
    Az Óbudai Egyetemen civil hadmérnököket képeznek 15-250 fő közötti létszámmal, míg a Közszolgálati Egyetemen katonai képzés folyik 10-40 fővel. A Közszolgálati Egyetemen a civil hadmérnökképzés szűnik meg egyedül, az valóban nem lesz többé, de a katonai természetesen megmarad. A civil képzés az OE-n továbbra is megmarad.

  25. @blogen

    Öööö, állítólag akkor – idézem – dübörgött a magyar gazdaság és ugrott a pannon puma. Egy dübörgő gazdaságnál miért is csökkent a költségvetése a HM-nek?

    Blogen, nem ártana, ha csak 5 másodpercet gondolkodnál komment küldése előtt. Jelen állapotban az is nagy szám, hogy képesek elérni eszközfejlesztésket vagy az, hoy pl. ne haljon ki a helikopteres fegyvernem….

  26. Sziasztok,

    „A magyar honvédelmi kiadások messze a NATO által elvárt, két százalékos GDP-arányos szint alatt vannak.”

    A NATO miért hagyta, hogy ennyire eltávolodjunk a limittől? Nincs jogköre ezt a mindenkori kormányon számon kérni és behajtani?
    Nem ismerem a társulási szerződésünk követelmény rendszerét, ezért kérdezem.
    Végül is ha az EU rúgdoshat mert nem teljesítjük limiteket akkor a NATO is szankcionálhatna…hiszen elég sok idő eltelt már a csatlakozás óta és ezzel a minimális növekedési mutatóval pedig sokáig nem érjük el a 2%-ot.
    Emlékszem sokszor kritizálták is az országot, hogy miért nem tudunk többet vállalni.

  27. blogen: és mi történt a több pénzből amit anno ráfordítottak a szocik?
    Technikailag különösebben csak romlott a helyzet ……………..
    Most azért elég sok sikkasztásra fény derült! Vagy pl nézd meg Taszárd sorsát: eladták egy „upgrade”- nevű cégnek 1milliárdért (hogy majd fejlesztik meg bla bla bla..:D:D:D ) ami most feketelistán van…..
    Elég vicces volt amikor évente több mint egy milliárdot fizettek gagyi léhűtő szekurittyes cégeknek őrzés védelemért! :D:D:D

    Te azt állítod hogy a Hende szabja meg a Honvédelmi költségvetés összegét? :D:D BRAVO „OKKOS”
    Különben meg nincs 2hete hogy 500 milliárdot visszafizettek az IMF-nek Gyurcsányék után és még ez évbe 800 milliárdot kell visszafizetni!
    De igazából leszarom az okosságodat mert szíved joga azt írni amit gondolsz, én attól meg nem fogok rosszabbul aludni hogy te kire fogsz szavazni 14-ben!

    onedinkapitany: igazad adok részben, de azt is nézd hogy egy 20 évvel ezelőtti helyzetet ne hasonlítgassunk a mostanihoz, mert akkor még nem volt ilyen korszerű informatikai rendszer amire egyébként több milliárdokat költenek évenként, és végül is ugyan annyi irodista dolgozik mint 20éve! Természetesen nem egy orvosi rendelőre gondolok hanem ilyen olyan állami hivatalokra!

  28. Különben meg fiúk sokan okoskodtak itt hogy milyen sok a tiszthelyettes, tiszt stb! Ezt a kérdést majd akkor vegyük elő ha egy tiszthelyettes harmad annyi fizetést kap mint nyugaton egy tizedes!

    -honvéd-szakaszvezető: Bruttó: 106.411ft -130.873 ft
    -Őrmesteri rendfokozatban br: 148.590ft
    -hadnagyi rendf. br.:224.747 ft
    havi illetményalap 38.650 ft
    na tiszerintetek miért nincs elég katona (honvéd-szakaszvezető)?

    idegenlégiós fizetések:
    http://www.legion-recrute.com/hu/salaires.php?SM=0

  29. Mint korábban írtam már, a jelenlegi vezetői állomány csökkentés, csak porhintés, egy statisztikai csalás. A vezetői szervektől elküldték a maradék munkavégző állományt. Át kellene gondolni, hogy egyáltalán érdemes e fenntartani egy valójában működésképtelen Honvédséget. pénz úgysincs rá. Tavaly decemberben az is kérdéses volt, hogy egyáltalán kapunk e fizetést vagy nem.

  30. „Blogen, nem ártana, ha csak 5 másodpercet gondolkodnál komment küldése előtt. Jelen állapotban az is nagy szám, hogy képesek elérni eszközfejlesztésket vagy az, hoy pl. ne haljon ki a helikopteres fegyvernem….”

    molni olvasd el a cikket. Egy győzelmi pr iromány. Egy újabb. Tapsolhat itt hozzá a 90% de páran azért had ne tegyük.

    Uilyen pr soksok volt. 2012 pl az elrugaszkodás éve ahova azt mondták MO KEU legversenyképesebb gazdasága lesz és 5-6%os lesz a gazdasági növekedés. Ehez képest sanszosan csak a Merci gyár beindulásának köszönhető, hogy nem lesz szép kövér – idén MOon. Márha összejön, hogy nem lesz -. A versenyképesről meg annyit, hogy imho ~hülye az a magyar/külföldi cég aki MOon akarja a pénzét befektetni.
    Ez van. A pr megy. A gazdaság romokban, a 10évig kuporgatott nyugdíjak eltapsolva, a gazdasági kilátások katasztrofálisak… a felső oktatásról meg had ne szóljak. Eközben pedig megy pr és hozzá szól a vastaps.

  31. Na most akkor tud valaki valamit erről a Gvozgyika feltámasztásról, vagy nem? Bonus question: a nyolcvanas években még volt néhány Akacija önjáró tarackunk is, azokkal mi van? Úgy értem, hogy megvannak még az inkurrencia raktárban, vagy átlényegültek már valamivé a kohóban?

  32. Amennyiben megérjük, meglátjuk, mi sül ki mindebből.
    Jómagam is szorítok, hogy a haderő elmozduljon a lejtőről.
    Ami a Gvozgyikákat, Akáciát illeti, úgy gondolom, nem tudom, csak gondolom, kell még legyen annyi működőképessé tehető raktáron, hogy felszereljék a tüzér osztályt.

  33. Blogen.
    Sok mindenben igazad van.Pl duplajara emelik a koltsegvetest 2022 re.Az a dupla koltsegvetes meg mindig csak 1.4% lesz.Vicces.Es evvel dicsekednek.A NATO atlaga 1.8%.10 ev mulva mi meg mindig messze leszunk attol.Amiben szinten igazad van az a megteveszto kijelentesek.Pl a Tatai dandarban ujbol onallo fegyvernem a harckocsizok,tuzerek,panceltorok.Papiron ezek onallo zaszloaljak,a valosagban viszont ugyanazok a katonak ugyanolyan letszamban ugyanazt a keves technikat uzemeltetik.Tehat semmilyen kepessegnovekedes nem tortent.Hogy mikor illetve mekkora mennyisegben lesznek ezek feltoltve zaszloalj szintre,hat nem mostanaban.Ez csak szajkarate.Kijelenyik hogy milyen uj kepessegek stb.Hat a valosagban semmi nem tortent.Ilyen dolgokban igazad van.
    A hadiipar fejlesztesevel kapcsolatban viszont tevuton vagy.A hadiipar fejleszteset biztosan nem honvedelmi koltsegvetesbol akarjak finanszirozni.Az allam megvette a Raba reszvenyek 75 %-at.Szoval elkezdodott valami.A Raba az alvazaktol a felepitmenyeken at a pancelzatig mindent le tud gyartani.A motort,valtot,illetve az elektronikai rendszereket viszont a MAN katonai reszlegetol szerzik be.Ami hasznos lenne az egy technologiai transzfer a MAN-nal az utobb felsorolt rendszerekrol.Ergo idehaza tudnank gyartani mindent.Lehetoseg lenne tovabbfejlesztesre,magyar beszallitokat bevonni,ergo munkahelyeket teremteni.A penz az ittho maradna es nem kulfoldi katonai vallalatokat erositene.Ez nagyon sokba fajna meg allami szinten is,de mar rovid tavon visszafizetodne a dolog.A Honvedseg tehergepjamu igenyet 100% ban ki tudna elegiteni.Megvenni illetve licencben gyartani lehetne a BTR-ek utodjat.Pl az osztrakok Pandur I-es illetve II-eset,vagy a Patria 6*6 osat illetve 8*8 asat.
    Nem tudom hogy a Raba mennyire lenne kepes onalloan fejleszteni egy ilyen jarmuvet.Persza ha a technologiai transzferek megvalosulnanak akkor vegul is csak ossze kellene legozni a dolgot.
    A Komondor eseteben milyen tovabbi valtozatok lehetsegesek a felderitojarmun kivul?
    Fegyver es loszergyartas tekinteteben nem tudom milyen kilatasok vannak,illetve jelenleg mi folyik itt Magyarorszagon,de sokan mondtak hogy AK klonok kozul a magyaroke volt a legjobb.
    Illetve a ruhazat,sisakok,bakancsok,golyoallo mellenyek honnan kerulnek beszerzesre nem tudom de ezen dolgokat nehogy mar ne lehessen itthon gyartani.
    Osszessegeben lehetne magyar hadiipar,de ahhoz nagyon sok penzt kell beleinvesztalni.Persze nem is egyszerre de aprankent 10 ev mulva eljuthatunk oda hogy a Honvedseg onellato lesz.

  34. Star Trek, köszi a linket! A képaláírásokból viszont nem derült ki semmi, illetve pont az derült ki, hogy senki nem tudja, hogy hova,és milyen célból szállítják át a tarackokat, és arról sem volt senkinek infója, hogy bejelentették volna a felújításukat és reaktiválásukat…

  35. Bármilyen ipar lehetne Magyarországon, ha elég pénzt fektetnek bele. Nehogy azt higgyétek, hogy jó minőségű ruhát vagy cipőt olyan egyszerű gyártani. De már megint ismétlem önmagam, ez (sem) megy varázsütésre. Főleg, ha nincs fizetőképes kereslet. Annak meg nincs értelme, hogy védegyleteset játsszon az ország, hogy megveszi a hazait sokkal drágábban, csak mert hazai.

    Ez a politikai vezetés, ami most uralkodik, nagyotmondásban a legprofibb, amivel eddig találkoztam. Főleg, hogy a saját bőrömön érzem.
    A közigazgatás és egyebek átszervezése esztelen szakbarbarizmus keretében történik, és ha a honvédségnél is ez a módi (miért is lenne más?) akkor ott is szomorú dolgok lesznek.

    Szóval az a véleményem, hogy ez csak a szokásos demagógia. Sajnos.

  36. Azért szomorú, hogy még egy ilyen speciális katonai oldalon is megy a politikai adok-kapok. Legalább nekünk, akiket érdekel a honvédelem, sőt azonos célunk van: egy modernebb, felszereltebb, ütőképesebb Honvédség, legalább nekünk nem kellene politizálni. Egyébként ezen is látszik, hogy még gyerekcipőben van a demokrácia. Éltem olyan országban ahol már 300 éve demokrácia van: egy emberrel nem találkoztam, aki a politikáról beszélt volna, mindig van más sokkal fontosabb témájuk. A többség elmegy a választásokra, ott kifejezi véleményét, de részéről ezzel le is van tudva ez a dolog. Blogennek sokmindenben igaza van: a költségvetési keret nyilvánvalóan elégtelen, példátlanul alacsony, de ugyanakkor az is látható, hogy a jelenlegi honvédelmi vezetés akar tenni a Honvédség hadrafoghatóságának növeléséért. Még az olyan apró fejlődés, mint a harckocsizó zászlóalj újrafelállítása is – annak ellenére, hogy több eszközt nem kaptak – is pozitívum. Megteremti a lehetőséget a későbbi előrelépésre, ha sikerül beszerezni modernebb harckocsikat. Talán a Gvozgyika-t is felújítják. Pontosan a tüzérség fejlesztésére volna szerintem a legégetőbb szükség. A katonai felsőoktatás sem szűnt meg, sőt én kifejezetten jónak tartom a hallgatókból alakított Ludovika zászlóalj felállítását is. Különösebb beruházás nélkül kaptunk még egy – ráadásul valószínűleg normálisan kiképzett – zászlóaljat. A tavalyi létszámleépítés pedig pontosan az általatok franciakrémesként aposztrofált felesleges irányító szervezetekből lett leépítve. A katonai létszám fele volt Budapesten, éppen ideje volt ezen változtatni. Az sem volt normális, hogy mindenféle zugcégek őrizték a Honvédségi laktanyákat milliárdokért. Az emberekben nyilván felmerülhetett a kérdés, hogyha még a laktanyát sem tudják megvédeni a katonák, akkor hogyan védenék meg az országot? Tudom, hogy nem történt más csak beöltöztették a korábbi biztonsági őröket egyenruhába, de ezzel is bevethető állományt nyertek. És lassan majd kicserélhetik az 50 éves (nem akarom bántani az idősebbeket) korábbi biztonsági őröket fiatalabb katonákra. És úgy tűnik reális esély van a helikoptertender kiírására is. Ami szerintem felesleges volt az a Honvédkórház integrációja a Honvédségbe: évente vagy 5 milliárdal kell támogatni a kórházat a honvédelmi költségvetésből, ráadásul az ott dolgozó 3500 ember jelentős része orvos, tiszti rendfokozattal, ami a statisztikában megint torzítani fogja a tiszt-tiszthelyettes-szerződéses állomány arányát.

  37. Nem tudom mennyire vág ide, de talán ide is tartozhat a téma….
    Nem tudja valaki megmondani, mi lesz a további sorsa a MIG-29-eseknek, amennyiben nem tudjuk eladni őket ?
    Nem merült fel tartalék megoldásként, a gépek esetleges, Lengyel mintára történő felújítása, korszerűsítése ?
    Mit terveznek a leamortizálódott többi légi harceszközzel ?
    Mig-21,Mig-23,, Szuhoj, stb…
    Azért az kemény lenne, ha mindent összevágnánk a végén.
    Lehet túl naiv, a felvetésem is…

  38. onedinkapitany

    Úgy 1 évvel ezelőtt Simicskó István fideszes csinovnyik magabiztosan, nagypofával úgy nyilatkozott (ha jól emlékszem vagy a Demokratában vagy a Magyar Honvédben) hogy ezeket a gépeket ők nem fogják olcsón elkótyavetyélni, ezek a gépek hatalmas értéket képviselnek és ennek megfelelően igen magas áron fogják őket eladni, komoly bevételhez juttatva a magyar államot. Magabiztos fideszes duma – kb. úgy mint a M. féle gazdaságpolitika, gazdasági szabadságharc, meg a „senkit sem hagyunk az út szélén” (devizahitelesek). Mi realizálódott mindezekből?
    Ha Magyarország nem lenne ilyen alávetett helyzetben és nem függne ennyire az USA-tól, akkor a jelenleginél több vevő jöhetne szóba: Irán, Irak, Jemen, Észak-Korea, egyes afrikai államok, Venezuela…

  39. A Mig 21-esek Pápán rozsdásodtak még néhány évvel ezelőtt. Azóta nem tudom, hogy történt-e valami velük, de kétlem. Túl sok volt belőlük ahhoz, hogy csak úgy minden feltűnés nélkül elszállítsák őket :)

  40. Nemreg olvastam rola hogy a honved vezerkar kozvetlen alarendeltsegeben letre akarnak hozni egy tartalekos zaszloaljat.
    Ami kerdesem lenne hogy a tartalekosokat a HM koltsegvetes melyik reszebol fizetik?
    Illetve ha mar ilyen zaszloaljalapitas szandek van akkor az miert nem a harcolo alakulatoknal van??

  41. onedin: Igazából nem. Olyan államok se adnak el használt/csillaghangáros Mig29et Venezuela, Irán, Irak, ÉKorea…nak akik az adott rezsimmel nálunk jelenleg és historikusan is sokkal jobb kapcsolatot ápolnak pl Oroszo.

    imho használt alkatrészként lenne a legnagyobb esély az eladásra, olyan helyekre mint Lengyelo, Bulgária…. akár bartelben is. 1-2db sokol is többet ér minthogy szétrohadjanak.

    foka: „hadiipar fejleszteset biztosan nem honvedelmi koltsegvetesbol akarjak finanszirozni.Az allam megvette a Raba reszvenyek 75 %-at.Szoval elkezdodott valami.”
    Evvel az a baj, hogy az állam megvett vmit ahelyett, hogy hagyta volna túlnyomórészt ~magánkézben és úgy rendelt volna tőle. A baj annyi, hogy avval, hogy állami lett majd lecserélik a managmentet csokosokra azok meg a hozzánemértésükkel, lopjuk szét a céget mentalitásukkal tönkreteszik azt, lesz egy újabb végtelen lyuk MOon ahova lehet a pénzt dobálni. MO már csak ilyen ami nincs magánkézben azt szétlopják.

  42. Fade, a hsz utolsó soraival „a managmentet csókosokra…” különösen egyetértek. A 29-esekkel az a baj, hogy a lengyelek csak 1 századnyit fognak megtartani (NATO-gyakorlatokra) viszont jóval több példányuk van. Van miből kannibalizálni, szerintem nincs szükségük a magyar gépekre. A bolgárok teljesen csórók. Érzésem szerint Irán viszont kapna a lehetőségen.

    Ha az oroszokkal boltolnak, hogy azok felújítva aránylag olcsón továbbadják a gépeket Afrikába akkor a magyar állam csupán alamizsnát kap tőlük. Ezért tartottam nevetségesnek Simicskó magabiztos nyilatkozatát.

  43. A RÁBA kapcsán (és mert a rádióban is éppen a BKV-t emlegetik) kikívánkozik belőlem egy történet, amit egy ismerős volt buszvezető mondott el. Topic off következik!

    1990 körül komolyan szó volt róla, hogy francia befektetők veszik át a Budapesti Közl. Vállalatot. A tárgyalások egészen addig szépen folytak, amíg ki nem derült, hogy a franciák első lépéseik során le akarják építeni azt a hatalmas irodaházat, amely a felhízott létszámú vezetői csapat és a hasonlóan nagy adminisztráció állomáshelyéül szolgált. Ahogy az illetékesek meghallották, hogy a franciák töredékére akarják összenyomni a vízfejet, nem tartanák meg a sok-sok főnöki beosztást, csodák csodája a tárgyalások azonnal megszakadtak. Akkoriban a BKV-nál 1 fizikai munkát végző személyre (buszvezetőre/szerelő, stb.) 2 adminisztratív vagy irányítói (főnöki) területen dolgozó munkavállaló jutott. A MALÉV-nál is voltak hasonló gondok, oda ugyancsak beépítették a csókosokat.”
    Topic on

  44. onedin: ld a cikket. pr amit ld a topikot még a vmennyire hozzáértők 80-90%a is bekajálni tapsol ahogy bír.

    A másik meg egy pldaja annak ami moon megy. Ami állami ott irtózatos a vízfej akárki is van hatalmon, írtózatos a lopás akiárki is van hatalmon. Az állami vállalatok/intézmények MOon különösen „nem hatékonyak”.