|

Új Herculest mutatott be a Lockheed Martin

Az amerikai gyártó nem az első ütőkártyáját húzza elő a Singapore Airshow folyamán, a napokban bejelentett F-16V ‘Viper’ után itt az SC-130J ‘Sea Herc’ is.

A Lockheed Martin nem kis feltűnést kelt a médiában, hogy egyre-másra rántja le a leplet újabb és újabb típusairól, a kedden bemutatott Falcon-verzió után megérkeztek a jó öreg Hercules újabb változatai: az C-130XJ (Expandable J) és az SC-130J (Sea Herc)! Előbbi masina igazából már nem újdonság, mivel a „fapados Hercules”-nek is nevezhető gépmadarat még decemberben jelentették be egy újgenerációs változattal, a C-130NG-vel egyetemben. Most azonban újabbal gazdagodott a lista, mivel itt a P-3C Orionok leváltására szánt SC-130J.

A Hercules a partiőrség színeiben nem ritka látvány a partmenti vízek felett | Fotó: USCG ,

A ‘Sea Herc’ néven beharangozott n+1. Hercules-variáns tengerészeti járőrfeladatokra (MPA) és tengeralattjárók elleni harcra (ASW) egyaránt alkalmas lenne, ráadásul akár különleges igényeket kielégítve egy-egy feladatra specializálni is lehetne a teherterébe szerelhető, modulrendszerű, így könnyen cserélhető eszközökkel és kezelőszervekkel. A Hercules szárnyain elhelyezett pilonokon, melyeken a többi verzió póttartályt hordoz, a Sea Herc esetében fegyverzetet lehetne függeszteni.

„Vesszük a jól bevált Hercules strapabíró sárkányszerkezetét, belepakoljuk a P-3C Orion rendszereit és máris kész a megfelelő haditengerészeti repülőgép.” – mondta George Standridge, a Lockheed Martin Aeronautics üzletfejlesztési igazgató-helyettese.

Hogy mennyire nyerő a Lockheed Martin ötlete, és új gyártású gépként megéri-e vásárolni, azon lehet vitatkozni, hiszen a P-8A Poseidon potensebb, az ATR 42MP és a Q400MSA pedig gazdaságosabb nála, az azonban biztos, hogy a C-130J Herculessel rendelkező üzemeltetők gyors átalakítással kaphatnának egy járőrözésre és tengeralattjáró feladatokra is alkalmas eszközt, mely adott esetben szállítási feladatokra is alkalmazható.

3 hozzászólás “Új Herculest mutatott be a Lockheed Martin”