|

Film-front – Az 1944-es kőbányai föld alatti vadászgépgyártás

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Ezúttal partnerünk, a BudapestScenes társaság videóbeszámolóját prezentálnánk Olvasóinknak. A különleges föld alatti létesítmények felderítésére alakult csapat ezúttal a Kőbányai Pincerendszerben tette tiszteletét, ahová a II. Világháború alatt a magyar katonai repülőgépgyártást helyezték.

Valamint a komplexum óvóhely részéről készített összeállítás:

A Film-front sorozatunk többi részét ide kattintva nézhetitek meg!

Természetesen szívesen fogadunk hasonló, bemutatni kívánt videókat a szerkesztoseg@htka.hu email-címre. :)

2 hozzászólás “Film-front – Az 1944-es kőbányai föld alatti vadászgépgyártás”

  1. Par erdekes hatterinfo !

    A kobanyai pincerendszerben nem csak DB motorok hanem komplett Me-109 es vadszgepek gyartasa folyt. A kesz gepeket ugy vontattak ki Ferihegyre anno. A fo osszeszerelo reszleg ( ahogy en tudom ) A volt ” Baratsag Park DNY-i sarkan levo Lengyel templomal szemben levo lejaratnal volt.

    A hivatalos Magyar jelentesek arrol szolnak hogy 44 novembereben teljesen kuritettek a gyarat. Elszalitottak minden gepet alkatreszt felkesz es kesztermeket. Ennek ellenere van arrol beszamolo ( Orosz ) hogy az uzemet elfoglalo katonak motorokat talaltak, nem is keveset. Az orosz jelentes megemliti hogy a hatorszagba valo szallitasrol gondoskodni kell mivel azok beepitesre kerulnek az orosz vadaszgepekbe.
    Termeszetesen nem hasznaltak nemet motort az oroszok anno de maga az ellentmondas erdekes.

    Az ott levo Lengyel templomnak is van erdekes vonzata. A Lengyel Magyar baratsag kereteben koztudottan beintettunk Adolf Hitlernek anno hogy rajtunk keresztul is csapatokat kuldjona Lengyel hadjarathoz. Mind ezt ugy hogy a Nemetek szovetsegesei sot lekotelezetjei voltunk. Hogy hab legyen a tortan, mikor a lengyeleknel mar minden elveszett akkor a kozos lengyel magyar hataron tudott elmenekulni sok katona tiszt akik romanian keresztul jutottak el vegul a Britekhez es ragadtak ujra fegyvert.
    Ami nem annyira koztudott hogy viszonylag sok lengyel civil is jott sot ottani politikai elithez tartozo szemely. Oket magyarorszag befogadta es nem csak befogadta de ket harom helyre le is telepitette es gondoskodott arrol hogy a lengyel kulturat megtarthassak. Pl Zamardiban egy lengyel gimnaziumot hoztak letre ahol a menekult lengyel tanarok tanitottak. A Kobanyai lengyel templomban egeszen 44 marciusaig rendszeesen miseztek lengyelorszag felszabadulasaert es a nemetek bukasaert minden zaklatas problema nelkul.

    Ma a lengyel magyar baratsag odahaza alig alig el, mig a lengyelek a mai napig tartjak apoljak. Itt Ausztraliaban is RENDSZERESEN megtapasztalom hogy ha lengyelekkel kerulok kapcsolatban akkor hamar pozitiv diszkriminacioban reszesulok. A kierkezesunkor ugy alakult hogy olasz etterembe mentunk el a csaladdal hogy az elso stressz utani kicsit kikapcsolodjunk . Kiderult a tulajtol a pincerig mindenki lengyel. Mikor meghallottak hogy magyatok vagyunk es kiderult hogy friss bevandorlok akkor elohuzott a tulaj egy regi „Kossuth” 100 forintost es mutatott rajta egy nevet egy kis „uzenetet ” meg egy telefonszamot tintaval rairva. Elmondta hogy mikor nalluk a 80 as evekben nagyon nehez volt akkor egy magyar kollegajatol kapta. ( meg csak nem is baratja volt ) Az uzenet az volt a 100 on hogy ha az uriember ezzel vasarol valahol es jo magyar ember a vevo akkor tudja meg hogy az illeto bajban van segitsegre szorul. Keri hogy adja vissza neki a 100 ast es ot hivja fel mert kifizeti, Mar nem emlekezett hanszor hasznalta de mai napig orzi, es a legnagyobb megtiszteltetesnek venne ha elfogadnank tole ezt a vacsorat mint a magyarar lengyel baratsag jelkepekent.

    Es ez csak egy ilyen eset ! Kar hogy tavolodunk toluk mert kozosek a gyokereink problemaink tortenelmunk. Egyutt konyebb lenne.