|

Nem repülhetnek a boszniai Minyók

Bosznia felfüggesztette Mil Mi-8 és Mi-17 típusú szállítóhelikoptereinek repülését, miután az egyik példány lezuhant a napokban.

Február 10-én a 2. Helikopterszázad kötelékébe tartozó egyik Mi-8MTV-1 verziójú forgószárnyas súlyosan megrongálódott, amikor egy gyakorlórepülés során a földnek csapódott egy hóval borított dombvidéken Bukvica falu közelében. A fedélzeten tartózkodó 11 fő (köztük két újságíró) különböző sérüléseket szenvedett.

Fotó: Federalna ,

A kis állam védelmi minisztere szerint az időjárás is közrejátszott a balesetben, ám a fedélzeten tartózkodók által készített felvételek arról árulkodnak, hogy a Mi-8-as földközelben repült és több intenzív manővert is végrehajtott. A beszámolók szerint a gép röviddel a becsapódás előtt pörögni kezdett a függőleges tengelye körül, amit megerősít a leszakadt farokrész is. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a részegység leválását. A baleset kivizsgálása folyamatban van, lezárásáig felfüggesztették Bosznia-Hercegovina fennmaradó Mi-8 és Mi-17 gépeinek repülését.

Íme egy fedélzeti videó az esetről:

9 hozzászólás “Nem repülhetnek a boszniai Minyók”

  1. 1:40 és 1:54 között egy sima megközelítés van a videón, ahogy mondod, de nem az a lezuhanás. Utána jön a vágás, gondolom itt kivágták a kompromittáló, alacsony manőverezést bizonyító képeket és a következő képeken már egy fennsík felett (teljesen más helyszínen) alacsonyan repül, de már pörög a gép, a katona érzi a pörgést, be is csukja az ajtót, ahogy ez ilyenkor előírás. Utána megint vágás, a becsapódást nem látjuk.

  2. Phenix: Ha megnezed a megkozelitest 1:37-nel latszik, hogy ez a helyszin egy domb tetejen van. 1:47-nel a katona feje mellett balra van valami koszos kupac a foldon. 1:56-nal egy nagy folt a foldon, mintha ott nem lenne olyan vastag a ho. A porgesnel 1:58-nal latszik minket folt. Persze lehet, hogy tevedek, de en nem mernek megeskudni ra, hogy ket kulon helyszin.