|

Törölték az MRMUAS tendert

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete törölte az MRMUAS (Medium-Range Maritime Unmanned Air System –közepes hatótávolságú tengerészeti pilóta nélküli légi rendszer) programot. Ennek célja egy olyan, függőlegesen fel- és leszálló pilóta nélküli légi jármű létrehozása volt, mely képes a közepes és nagyméretű felszíni egységek fedélzetéről tevékenykedni, elsősorban felderítő feladatkörben. A tenderen, mely még el sem indult, a Boeing, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és az AVX vállalatok versenyeztek volna, és már most komoly spekulációk folytak a győzelmi esélyekről.

Az MRMUAS-t a US Navy a szárazföldi erőkkel szoros együttműködésben folytatta volna le, hiszen a US Army is keres hasonló jellegű típust. A pályázók is nagyjából megegyeztek a két programban, ami további indokot jelentett arra, hogy a szokottnál jobban figyelemmel kísérjék a másik tenderét. Azonban a haditengerészet váratlanul úgy döntött, hogy inkább visszalép, és el sem kezdi az MRMUAS – projekt lényegi részének lebonyolítását. Indoklásukban arra hivatkoztak, hogy már jelenleg is rendelkezésre áll ilyen technológia (Northrop Grumman MQ-8B Fire Scout), amit csak tovább kell fejleszteni, és máris kész egy olyan paraméterekkel bíró UAV, amit az MRMUAS is eredményezne.

Digitálisan már vígan repked az MQ-8C | Forrás: Northrop Grumman ,

Az említett Fire Scout egyébként számos kritikát kapott, mégpedig alacsony teljesítménye miatt. Bár a típust már rendszeresen alkalmazzák a US Navy hajóin, és a 2011-es líbiai hadműveletben is bevetették, nincsenek száz százalékban megelégedve vele. Jelenleg az Oliver Hazard Perry-osztályú USS Simpson (FFG-56) irányított rakétás fregatt fedélzetén települt néhány; a hajó Afganisztán felé tart, ahol a tálibok elleni harcokban szeretnék kipróbálni az MQ-8B-t. A Northrop Grumman a kritikák miatt nekilátott a típus C verziójának, amit Fire-X néven is emlegetnek. Ez a Bell 407 helikopterre épül, nagyobb teljesítménnyel és megnövekedett hasznos teherrel, ám a vezérlő szoftverei ugyanazok maradnak.

Ennek fényében érthető, hogy a haditengerészet vezérkara fölöslegesnek ítélte még egy pilóta nélküli helikopter rendszeresítését. Mindazonáltal nem vetették el annak lehetőségét, hogy a jövőben újra elővegyék a tervezetet, de erre 2020 előtt biztosan nem kerül sor. Főleg akkor nem, ha anyagi keretük sem nő, hiszen nem elhanyagolható tényező az sem, hogy egy ilyen méretű tender levezetése bizony sokba kerül – akkor pedig inkább választják a másik utat, ha az is kielégíti az igényeket.

One Response to “Törölték az MRMUAS tendert”