|

Készenlétben a Helikopter Bázis is!

A napok óta tartó szibériai hideg és a komoly havazás miatt készenlétbe helyezték a Magyar Honvédség több alakulatát és haditechnikai eszközét, köztük az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis helikoptereit is.

A bázis képviselői érdeklődésünkre elmondták, amellett hogy a teljes Magyar Honvédség folyamatosan készen áll a hó helyzet megfelelő kezelésére, a bázis állománya is alaprendeltetéséből fakadóan, a részére meghatározott feladatokat bármikor végre tudja hajtani.

A leesett hó mennyiségétől, valamint ha katasztrófahelyzet alakul ki annak súlyosságától függően több feladattal is megbízhatják a bázis katonáit. Ilyen például a hó által elzárt területekre élelmiszerkészletek, gyógyszerek kiszállítása, sürgősségi betegszállítás, továbbá a katasztrófa sújtotta területek légi felderítése, a lakosság evakuálása vagy eltűnt személyek légi felkutatása-mentése.

Mi-17 üzem télen | Fotó: LHSN.hu ,

Megtudtuk azt is, hogy a jelenlegi készenlét nem igényel külön felkészítést sem a technikai eszközökön, ugyanis a helikoptereken már végrehajtották a téli időszakra vonatkozó technikai ellenőrzési munkafázisokat, sem a személyi állomány részéről, mert a feladatba bevonható személyzetek folyamatosan fenntartják ez irányú jártasságaikat.

Ennek ellenére: „A hóesésben történő repülés mindenképpen bonyolultabb, mint a „jó idős” repülés. Nehezebb a navigáció, illetve a vezetés jóval több figyelmet igényel a személyzet részéről. A helikopter hajtóművei és forgószárnya hajlamos a lejegesedésre, ezért ilyenkor külön figyelmet kell fordítani a jégtelenítő berendezések üzemeltetésére, ellenőrzésére. A leszállást is nagyobb figyelemmel kell végrehajtani, mert a helikopter ilyenkor felkavarja az alatta lévő porhót, ami jelentősen lerontja a térbeli tájékozódást.” – fogalmaz a bázis.

A mostani rekord hideg és várható nagy mennyiségű hó hullása nem okoz nagy meglepetéseket a helikoptereseknek, ugyanis az elmúlt jó néhány évben többször is, legutóbb 2000-ben a Miskolc környékén kialakult hó helyzetben segítettek a szolnoki alakulat helikopterei. Ekkor személy-és élelmiszerszállítási feladatokat láttak el.

Forrás: LHSN.hu

18 hozzászólás “Készenlétben a Helikopter Bázis is!”

  1. Tudja valaki, hogy „gépügyileg” mi most ott a helyzet? Ha minden igaz, akkor repképes Mi-24 már nincs, ( ugye Csőrike volt az utolsó? ) tehát marad a két ex-finn Mi-8, és talán 3-4 üzemképes Mi-17. Persze ez is több a semminél, jó hogy szükség esetén tudnak segíteni. Éppen tegnap mutatták a tévében a ’87-es nagy tél felvételeit, ahol a Néphadsereg segítségével tudták csak kiszállítani vidéken a kenyeret, vagy kórházba vinni a súlyos betegeket, szülő nőket, harckocsik és lánctalpas BMP-k alkalmazásával. BMP-k már nincsenek, van 15 T-72 tank, még megyénként sem jut egy, ha valamelyik települést elzárja a hó… :-((

  2. Kösz az infókat dudi! Eddig nem is tudtam, hogy ilyen szép hosszú neve van a Helikopter Bázisnak! :D

    Az egy kicsit meglep, hogy van még röpképes 24esünk, de a helyzeten sokat nem változtat, hogy a jelenlegi honvédség képtelen megfelelően segíteni ilyen helyzetben!

  3. Tényleg Dudi, legközelebb nézd meg az oldalszámot is, akkor kiderül, hogy mindig ugyanazt látod repülni, vagy esetleg több rep.képes is van. Csőrike azt hiszem november végéig repült, szóval ha láttál Hind-ot repülni, akkor lehet, hogy össze legóztak egyet az ex-NDK-s gépágyús „P” változatú gépekből. Elvileg be volt ígérve pár Mi-24 nagyfelújítása is, de mindenki tudja, mennyit érnek az ígéretek…