|

Hamarosan elkezdődnek az E-2D csapatpróbái

A Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye haditengerészeti korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép rendszerbe állítási programja az egyik legsimábban haladó projekt, ami az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinél folyik. Ez egyrészt annak tudható be, hogy a tárgyalt típus a szó hagyományos értelmében nem új, hiszen külsőleg szinte teljesen megegyezik az előd E-2C késői verziójával. A fedélzeti rendszerek tekintetében viszont ég és föld a különbség, az E-2D hatékonysága jelentősen nőtt – amit hamarosan a gyakorlatban is megmutathat.

A US Navy bejelentése szerint ugyanis hamarosan megkezdik az Advanced Hawkeye csapatpróbáit. A jelenleg rendelkezésre álló hét példányból (beleértve a két prototípust) négyet kapott meg a haditengerészet VX-1 Tesztelő és Kiértékelő százada. A kifejezetten az új típusok vizsgálatára specializálódott egység a 2012-es költségvetési év második negyedévében kezdi meg a repüléseket, melyekre az Amerikai Egyesült Államok számos pontján kerül majd sor, változatos körülmények között.

E-2D és az EMALS | Fotó: NAVAIR ,

A VX-1 állományának feladata, hogy a valóságoshoz a lehető leginkább hasonló feltételek között repülje az E-2D-ket, ez alatt kialakítva azt a szabályrendszert, amit a majdani üzemeltető alakulatok a gyakorlatba ültethetnek át. Emellett fokozottan figyelniük kell az esetleges hiányosságokra, műszaki rendellenességekre, amiket a gyártónak jelezhetnek. Természetesen a hajózók mellett a földi kiszolgálókra is fontos szerep hárul majd: nekik a karbantartási kézikönyveket kell létrehozniuk, amik az első vonalbeli alakulatoknál szolgáló kollégáikat segítik majd.

A US Navy a 2014-es költségvetési és negyedik negyedévében szeretné felállítani az első, korlátozott műveleti képességű alakulatot. A „full combat ready” állapotot 2015-2016 táján érhetik el az első egységek. Ekkorra már folyni fog a teljes ütemű sorozatgyártás, melynek végére 75 E-2D-vel rendelkezik majd a haditengerészet. A Northrop Grumman emellett a nemzetközi piacra is szeretné kivinni a típust, melyből 25-30 eladására számítanak világszerte.
A hétgépes Advanced Hawkeye-flotta eddig egyébként 3600 órát repült, idén januárban ebből 36 órát teljesítettek. Az E-2D pedig már az EMALS segítségével is felszállt, erről bővebben itt írtunk.

6 hozzászólás “Hamarosan elkezdődnek az E-2D csapatpróbái”