|

Állandó vízi bázist kap a SEALs a Közel-Keleten?

A Pentagon legfrissebb költségvetési terveiben szerepel egy alapjaiban szállítóhajó feladatkörű hajó úszó bázissá történő átalakítása, mellyel a különleges erők számára állandó jelenlét lenne biztosítható az aktuális gócpontok közvetlen közelében. A 2013-as költségvetési év azonban majd csak 2012 október 1-vel kezdődik el, így, hogy a közel-keleti régióért felelős U.S. Central Command sürgette kérésének mielőbb eleget tudjanak tenni az a döntés született, hogy az eredetileg nyugdíjazni kívánt USS Ponce (LPD 15) csapatszállító dokkhajóra (LPD) rohamtempóban hajógyári munkásokat szabadítanak, akik munkássága végett a hajó a nyáron már a közel-keleti vizeken tartózkodhat – vélhetően a Navy SEALs tagjaival a fedélzetén. (Tiboru remek SEALs-es írása erre lelhető)

A USS Ponce az Atlanti-óceánon 2009 tavaszán

A USS Ponce (LPD 15) az Atlanti-óceánon 2009 tavaszának végén. A USS Ponce a U.S. Navy egyetlen hadihajója, melyet az USA társult államának, Puerto Rico-nak egyik városáról és így közvetve Florida felfedezőjéről és névadójáról, Juan Ponce de Leon-ról neveztek el | Fotó: Kristopher Wilson, U.S. Navy ,

A tavalyi év decemberéig a líbiai NATO beavatkozásban is részt vett USS Ponce sorsa elvileg a nyugdíjazás lett volna, ám az 1971-ben hadrendbe állít LPD sorsa máshogy alakult. A Military Sealift Command a napokban a Ponce rohamtempójú átalakítására hirdetett pályázatot.

Ugyan egy ilyen előretolt mobil bázis kialakítása a napokban publikussá vállt, az illetékesek egyelőre még nem nyilatkoznak egységesen az elsődleges feladat és bevetés helyszíne kapcsán. A nyilatkozatok egy része szerint az átalakított Ponce támogató szerepkört tölthetne be aknamentesítő és kisebb őrhajók számára.

Ugyanakkor a Sealift Command által kiadott pályázati felhívásban már szerepelnek azon információk is, miszerint a hajónak alkalmasnak kell lennie számos nagy sebességű motorcsónak, illetve helikopter fogadására. A Navy SEALs arzenáljában fellehető ilyetén játékszerek közül a nagy sebességű paripa, a Mark V-ről nem szól a fáma, de a felfújható és RHIB kategóriás motorcsónakjaik konkrétan szerepelnek is a dokumentumban. Ez persze nem zárja ki a “fogtörő” Mark V cipelését, hiszen az szállítható 1-1 LPD dokkjában is.

A Fókák 11 méteres, Naval Special Warfare nevezetű merev felfújható motorcsónakja (RIB/RHIB)

LPD kategóriás hadihajó lévén a Ponce dokkja és helikopterfedélzete persze vélhetően nem igényel különösebb átalakításokat ezen igények nevetve teljesítése érdekében, így a nyár eleji céldátum tarthatónak tűnik.

“Ez egy régóta meglévő igény, amit most hogy itt van előttünk a lehetőség, meg is valósítunk” – nyilatkozta a Pentagon egyik szóvivője, aki hozzátette, hogy az átalakításokat ugyan valóban rohamtempóban hajtják majd végre, ám emögött nem lapul valamilyen, a régióban végrehajtandó konkrét feladat.

Az immáron eléggé korosodó USS Ponce átalakítása természetesen csak egy átmeneti megoldást jelent, míg a hosszabb távon bevethető megoldás megszületik.

5 hozzászólás “Állandó vízi bázist kap a SEALs a Közel-Keleten?”

  1. Az hagyjan hogy akarnak egy uszo SEAL tamaszpontot, de amirol nem igen hallani hogy a US NAVY megrendelt ket darab hatalmas uszo tengeri olajszallito hajot. A bibi csak annyi hogy nem olajat fognak szallitani hanem csapatokat vizi dokkolasi lehetoseggel es hatalmas mennyisegu felszerelest.

    Erdekes uj koncepcio.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.