|

Állandó vízi bázist kap a SEALs a Közel-Keleten?

A Pentagon legfrissebb költségvetési terveiben szerepel egy alapjaiban szállítóhajó feladatkörű hajó úszó bázissá történő átalakítása, mellyel a különleges erők számára állandó jelenlét lenne biztosítható az aktuális gócpontok közvetlen közelében. A 2013-as költségvetési év azonban majd csak 2012 október 1-vel kezdődik el, így, hogy a közel-keleti régióért felelős U.S. Central Command sürgette kérésének mielőbb eleget tudjanak tenni az a döntés született, hogy az eredetileg nyugdíjazni kívánt USS Ponce (LPD 15) csapatszállító dokkhajóra (LPD) rohamtempóban hajógyári munkásokat szabadítanak, akik munkássága végett a hajó a nyáron már a közel-keleti vizeken tartózkodhat – vélhetően a Navy SEALs tagjaival a fedélzetén. (Tiboru remek SEALs-es írása erre lelhető)

A USS Ponce az Atlanti-óceánon 2009 tavaszán

A USS Ponce (LPD 15) az Atlanti-óceánon 2009 tavaszának végén. A USS Ponce a U.S. Navy egyetlen hadihajója, melyet az USA társult államának, Puerto Rico-nak egyik városáról és így közvetve Florida felfedezőjéről és névadójáról, Juan Ponce de Leon-ról neveztek el | Fotó: Kristopher Wilson, U.S. Navy ,

A tavalyi év decemberéig a líbiai NATO beavatkozásban is részt vett USS Ponce sorsa elvileg a nyugdíjazás lett volna, ám az 1971-ben hadrendbe állít LPD sorsa máshogy alakult. A Military Sealift Command a napokban a Ponce rohamtempójú átalakítására hirdetett pályázatot.

Ugyan egy ilyen előretolt mobil bázis kialakítása a napokban publikussá vállt, az illetékesek egyelőre még nem nyilatkoznak egységesen az elsődleges feladat és bevetés helyszíne kapcsán. A nyilatkozatok egy része szerint az átalakított Ponce támogató szerepkört tölthetne be aknamentesítő és kisebb őrhajók számára.

Ugyanakkor a Sealift Command által kiadott pályázati felhívásban már szerepelnek azon információk is, miszerint a hajónak alkalmasnak kell lennie számos nagy sebességű motorcsónak, illetve helikopter fogadására. A Navy SEALs arzenáljában fellehető ilyetén játékszerek közül a nagy sebességű paripa, a Mark V-ről nem szól a fáma, de a felfújható és RHIB kategóriás motorcsónakjaik konkrétan szerepelnek is a dokumentumban. Ez persze nem zárja ki a „fogtörő” Mark V cipelését, hiszen az szállítható 1-1 LPD dokkjában is.

A Fókák 11 méteres, Naval Special Warfare nevezetű merev felfújható motorcsónakja (RIB/RHIB)

LPD kategóriás hadihajó lévén a Ponce dokkja és helikopterfedélzete persze vélhetően nem igényel különösebb átalakításokat ezen igények nevetve teljesítése érdekében, így a nyár eleji céldátum tarthatónak tűnik.

„Ez egy régóta meglévő igény, amit most hogy itt van előttünk a lehetőség, meg is valósítunk” – nyilatkozta a Pentagon egyik szóvivője, aki hozzátette, hogy az átalakításokat ugyan valóban rohamtempóban hajtják majd végre, ám emögött nem lapul valamilyen, a régióban végrehajtandó konkrét feladat.

Az immáron eléggé korosodó USS Ponce átalakítása természetesen csak egy átmeneti megoldást jelent, míg a hosszabb távon bevethető megoldás megszületik.

5 hozzászólás “Állandó vízi bázist kap a SEALs a Közel-Keleten?”

  1. Az hagyjan hogy akarnak egy uszo SEAL tamaszpontot, de amirol nem igen hallani hogy a US NAVY megrendelt ket darab hatalmas uszo tengeri olajszallito hajot. A bibi csak annyi hogy nem olajat fognak szallitani hanem csapatokat vizi dokkolasi lehetoseggel es hatalmas mennyisegu felszerelest.

    Erdekes uj koncepcio.