|

Már közel 4000 tartalékosunk van

Január elseje óta már csaknem négyezren jelentkeztek a Magyar Honvédség (MH) önkéntes tartalékos állományába – mondta Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: 2010-ben összesen 17 tartalékos katona volt, január elseje óta viszont a jelentkezők száma folyamatosan növekszik, így úgy érzi, teljesíteni tudják azt a kitűzött célt, hogy Magyarország 2014-re mintegy 8000-es létszámú tartalékos állománnyal rendelkezzen.

Mint kifejtette, a megfeleltek először bekerülnek egy ideiglenes jegyzékbe, majd egy nyolc hónapos próbaidő során a Honvéd Vezérkar eldönti, hogy kinek és hová tud beosztásokat adni. Ezt követően mindenkit egyénre szabottan értesítenek arról, hogy milyen feladatra tartják alkalmasnak, mikor és hová várják őt.

Egy esetleges természeti katasztrófa, például árvíz során a védekezésben nagy hasznát veszik majd a tartalékosoknak – tette hozzá Simicskó István.

Vanyur Tibor, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vezetője azt mondta, a mostanáig regisztrált több mint 3800 ember mintegy ötven százaléka járandóságban részesülő volt katona. Kérdésre válaszolva a parancsnok közölte, hogy ők általában két okból jelentkeztek: egyfelől továbbra is elkötelezettek a honvédelem ügye iránt, másfelől szeretnének a 16 százalékos személyi jövedelemadó fizetése alól mentesülni. Rajtuk kívül komoly létszámban jelentkeztek a volt rendvédelmi hivatásos állományúak is, az arányuk csaknem harminc százalék, míg a többiek civilek.

Ennek kapcsán Vanyur Tibor hangsúlyozta: nem igazak azok az elmúlt időszakban elterjedt információk, melyek szerint a Magyar Honvédség nem fogadja a volt rendvédelmi hivatásos állományúakat, illetve nem osztják be őket alkalmassági vizsgálatra. Hozzátette, hogy a vizsgálati napokat eddig alapvetően a szolgálati járandóságban részesülő volt katonákkal töltötték meg. Most kedden civileket hívtak be, de a volt rendvédelmi szervek dolgozóit is regisztrálták, a következő napokban őket is elkezdik behívni az alkalmassági vizsgálatra.

A parancsnok kitért arra: kedden összesen húszan jelentek meg alkalmassági vizsgálaton az MH Támogató Dandárának Budaörsi úti objektumában (a Petőfi Laktanyában). Zömében férfiak, átlagéletkoruk 32 év, a legtöbben középiskolai végzettséggel rendelkeznek, de volt köztük hat felsőfokú végzettségű is; a társadalmi hátterüket tekintve sokféle emberrel találkoztak – tette hozzá Vanyur Tibor.

Vendrei Gábor, az MH alkalmasságvizsgáló intézetének vezetője elmondta: az elmúlt időszakban összesen 270-en estek át az alkalmassági vizsgálatokon. Közülük nyolcan bizonyultak alkalmatlannak, elsősorban pszichológiai okokból, de volt olyan, akit krónikus betegség (például magas vérnyomás), illetve alkohollal összefüggő problémák miatt utasítottak el. Mintegy húsz ember esetében további vizsgálatokra lesz szükség, őket még nem utasították el egyértelműen.

Mint kifejtette, az alkalmassági vizsgálat során a jelentkezők több orvosi vizsgálaton esnek át, a laborvizsgálatoktól a különböző szakorvosi – belgyógyászati, sebészeti – vizsgálatokig. A pszichológiai vizsgálatok keretében pszichológiai teszteket, IQ-tesztet kell kitölteni, továbbá egy személyes beszélgetésre is sor kerül. Majd a fizikai állapotfelmérés során egy 1600 méteres menetgyakorlat, továbbá felülés, fekvőtámasz a követelmény.

A keddi fizikai állapotfelmérés eligazításán Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára is részt vett, egyúttal a szabályos fekvőtámaszt is ő mutatta be a jelentkezőknek.

Forrás: MTI

22 hozzászólás “Már közel 4000 tartalékosunk van”

  1. Párszor beszoktam küldeni Phoenix-nek hazai témájú híreket amiket, ki is szoktak rakni ide HTKA-ra, de sok esetben eléggé megkésve kerülnek ki a magyar hírek a többi oldalhoz képest, ami kicsit szomorú, mert nagyon szép komment áradatokat szoktak generálni az oldalnak. Gondoltam már rá ,hogy felajánljam magamat szerkesztőnek, hogy a hírek pár órán belül megjelenjenek az oldalon, de nem nagyon csipázom a html-t :-/ :-D Mindenesetre további jó melót kívánok az adminoknak.

  2. Jó tudni, hogy ekkora jelentkezés van és most kíméljetek meg az „öreg pocakos ex-honvédes” dumától. Nagyon is jól fog jönni ez a néhány ezer katona egy estleges Duna áradásnál vagy egyéb katasztrófa helyzetnél. Kolontár megmutatta, hogy mindenre fel kell készülnünk.

    A minek Honvédség témájú kommentekre pedig az alábbi szólás legyen a válaszom: „aki békét akar, készüljön a háborúra!”

  3. Nem akartam provokálni a társaságot, de minden esetre a hadsereget valamiféle épkézláb stratégia felé kelleni terelni. Mert az önkéntesség is olyan mint a mesebeli leányzó a király ajándékával azzal a bizonyos galambbal. Vagy is hozott ajándékot meg nem is. Mint adófizető értetlenül és bosszankodva gondolok az egészre: „Egy esetleges természeti katasztrófa, például árvíz során a védekezésben nagy hasznát veszik majd a tartalékosoknak – tette hozzá Simicskó István.” Felmerül bennem a kérdés normális? Hogy is volt ez a vörös-iszap ügyében. Persze jó lett volna ha a valamikori utász hidász árkász egységek nagy számban megjelentek volna a helyszínen, de jelentősen ők sem változtattak volna a helyzeten. Végül is a sok földet a gátakhoz, meg sok mindent szakemberek, cégek oldottak meg. Ja hogy pénzbe került, anélkül semmi nem megy. És ha nagy áradás lenne. A védekezést akkor is társadalmi szinten lehetne megvalósítani, na meg szakemberekkel, cégekkel, eszközökkel, na meg a katasztrófa védelem erőforrásaival infrastruktúrájával. (+ a vízügy).

  4. ,,Nem akartam provokálni a társaságot, de minden esetre a hadsereget valamiféle épkézláb stratégia felé kelleni terelni.”

    Úgy tudom már elkészült Hendéék országvédelmi és a hadsereg 10 éves fejlesztésére kidolgozott terv. Csupán csak nem nyilvános a nagyközönségnek.

  5. Én nagyon ki vagyok azzal egyezve, hogy kommunikáció helyett inkább cselekszenek, és csak akkor van bejelentés, ha az adott program már az elindítás közelébe ér. Azt kell mondanom mostanában Hende Csaba végzi legjobban a munkáját a kormányban. Pedig a Gubcsi ügyek kapcsán eleinte nem indult olyan fényesen a dolog, de az utóbbi pár hónapban nagyon belehúztak.

    És tényleg a honvédelmi tárca költségvetésében is nagy pozitívum az, hogy a honvédség kerete nőtt annak ellenére hogy a teljes HM-é csökkent.

  6. Én ami cselekvést eddig láttam az az, hogy brutális mennyiségben veszik el a forrásokat a honvédségtől. Számszerüleg 320ról ->234milliárd Ftra csökkent a hm költsévetése… de idén 99% abból a 234milliárd Ft ből még zárolni fognak, baromi nagy lyuk van a költségvetésben.
    Eközben gondolom nem kell mondani, hogy az üzemanyagok nem lettek olcsobbak és a bérköltségek se lefele mentek.

    Eközben pedig megy a 2* annyi tankuk lesz mint tavaly szöveget. Miközben ez szvsz nem más mint a források elpazarlása. (Esteleg HA van még lekonzerválva (nem csillaghangárban állt 10évig!!!) Gvozgyika akkor azt elő lehet venni… Ezt jó 5letnek tartanám.)

  7. Én semmi javuló teljesítményt nem látok. A szavak szépek hétfőn, csak aztán szerdán jön a valóság. Persze itt remélhetőleg nem jön szerdán a valóság.

    Ami tény, nem pr maszlag az az, hogy a HM elvesztette forrásainak 35%át ~3év alatt, miközben pl az üzemanyagok ára +30%al emelkedett. Ilyen mértékű vágásra tán a rendszerváltás idejében volt példa, most pedig újra a „nemzeti” kormány vezénylésében.
    Haderőreform eközben nem volt a bérköltség továbbra is agyon nyomja a hm szükös keretét a 2.legnagyobb tételnél meg ld a 30%os áremelkedést.
    Ami pénzt meg vhogy összekotornak a pl Mig29 eladásából márha sikerül eladni azt ahogy látom kiöntik az ablakon pl a T72kkel.

    hagyjuk már a prt.

  8. Az IHO.hu:http://iho.hu/hir/gripenek-nem-titkos-az-emlekezteto-120126

    A dokumentum szerint a kabinet megvizsgálta a HM előterjesztéseit a vadászgépekkel kapcsolatban, és nemzetgazdasági, valamint biztonságpolitikai szempontokra is figyelemmel úgy döntött, hogy az ajánlatok közül a svéd kormányé a legkedvezőbb. A kabinet felhatalmazta az illetékes minisztériumokat, hogy tíz napon belül kezdjenek tárgyalást a svéd kormánnyal tizennégy Gripen vadászgép bérléséről. Döntöttek arról is, hogy engedélyezik tizennégy MiG-29-es vadászgép üzemidejének évekkel történő meghosszabbítását és alkatrészellátását. Hasonlóan döntöttek a Mi-24-es helikopterek nagyjavításáról és alkatrészbeszerzéséről, valamint a forgalomból kivont MiG-21, MiG-23, MiG-29 és SZU-22-es repülőgépek állapotának felméréséről.

  9. comandante:

    Tavaly nyáron ott voltam Felsőzsolcán ismerőseimmel és az akkor létező 15 db tartalékosból 9-el zsákot pakolni. A komolyan használható technika nagyrészét a honvédség hivatásosai kezelték, akit napi 48 órát dolgoztak és totál kész voltak. Az zsákpakolásra Zalaegerszegről (!) is hozták busszal a rendőrőket (!). Az ország összes rendőre ott volt. Engem nem zavar, ha a tüntetők szemeinek kilövése helyett zsákot is pakolnak, de azért ez nem a rendőrség dolga.

    Rohadtul hiányzottak azok a tartalékos katonák, akik képesek a Honvédség hivatásos állományával együttműködni.
    Úgyhogy én nagyon is örülök az új tartalékos állománynak.
    Nagyon is kellett az emberi erő! Nekem ez volt a helyszíni tapasztalatom.

    Kolontár az más tészta, de az árvizeknél igenis kellenek a tartalékosok.