|

Megújulnak a tengerész Rafale-ok

Némi álldogálás után megadatott az elsőnek legyártott hajófedélzeti példányok számára, hogy fiatalabb testvéreikhez hasonló avionikát kapjanak.

Megérkezett ugyanis a SIAe (a Francia Légierő karbantartással és javítással foglalkozó szervezete) Clermont-Ferrant közelében található üzemébe az első Rafale M, melyből 10 darabot korszerűsítenek F3-as változatúvá 300 millió euró ellenében. A 2000 és 2002 között átadott, M1-M10 jelzésű példányok még az F1 széria szerint készültek és csupán légvédelmi feladatokra voltak alkalmasak a Mica EM és Magic 2 rakétákkal. A gépek 2008-ban tartalékállományba kerültek és a Landivisiau-i haditengerészeti bázison várták sorsuk jobbra fordulását.

Végül 2009-ben megszavazták számukra a korszerűsítéshez szükséges összeget, az előkészítést követően pedig végre megkezdődhettek a munkálatok is, melyek gépenként 18 hónapot vesznek igénybe. A korszerűsítést követő integrációs folyamatokhoz a modernizált sárkányokat Bordeaux-Merignac-be szállítják majd.

A tervezett átadási számok:

– 2014: 2 darab
– 2015: 3 darab
– 2016: 4 darab
– 2017: 1 darab

A megújulást először az M10 jelzésű példány élvezheti, utoljára pedig az M1-es kerül sorra, melyet a hajófedélzeti és avionikai tesztekhez is használtak.

86 hozzászólás “Megújulnak a tengerész Rafale-ok”

  1. Mégse olyan hülyék ezek a franciák, noha nekem nagyon-nagyon lassú ütemű modernizációnak néz ki a dolog… És azt sem igazán értem, miért kellett a 6-8 éves gépeket tartalékállományba helyezni, hogyha akár kiképzésre is használhatták volna…

  2. upgrade: 30 m/db áron, évente 2 gép…

    bár szerintem menne gyorsabban is, de így legalább 5 évig van munka.
    de ah az alapárhoz hozzáadjuk a felújítást és a nem kevés üzemeltetési költséget, akkor ez a legjobb reklám a „leendő” megrendelőknek :)

  3. a franciák úgy néz ki rábasznak a sompolygásra :)
    180 rafiról volt szó, amiből eddig leszállítottak 62+30-et ha jól tudom és
    jelenleg 90M euro az ára?

    EF-ből 470-et rendeltek, és eddig már 300-at átadtak, a költségek ami itt sem kevés, de 4 ország között oszlik el, a Tranche 3 nak is kb 90 az ára, de valószínűbb hogy ebből még lesz export megrendelés, ami majd lejjebb húzza az árat is.

  4. Gyakorlatilag ez van a világon, mint itt kicsiben. ezért kéne európának összefognia.

    Amerikai gyárt egy repülőgépet (kivétel F-22) és rendel saját haderőnemeinek több 100 vagy éppen 1000-es nagyságrendben. Ez már rentábilissá tettet a k+f-et, a gyártás és a modernizáció is előre vetitette. Igy ők sokkal olcsóbban tudnak fejleszteni és gyártani, mert nem mindegy, hogy az adott célszerszámmal pld. 50, vagy 500 akármit kell készíteni..
    Amilyen tenderen megjelentek ezzel nyerek is. Biztos, háttér, üzemeltetés – és mivel mindig háborúznak valakivel (ők is állandóan a demokráciát védik, ha kell, ha nem, van ellenségkép) ezért harci tapasztalatok stb.

    Az erurópai gépek meg ezért vannak hátrányban. kis darabszám, nincs pénz k+f-re, kis üzemeltetési és karbantartási tapasztalat, és háborús pld. légigyőzelem sincs..

    Orosz gépek is hátrányban, mert 30+ éve csak az orosz rendszer egyes elemei (pld bizonyos, légrak, repülőgép típus és egyéb légvédelmi rendszereelemek) ellen komplett COMAO típusú támadásokkal stb. harcolt amerika és a nyugat (másrészről hála istennek nem volt világégés) és éppen ezért mindig az orosz típusok vesztettek, többek között azért is, mert nem úgy alkalmazták őket, mint amivel együtt, és amire tervezték őket.
    Ennyi röviden. Egyébként a kommentek nagy részére amit a HTKA-n zajlik ez a válasz érvényes. Lehet persze írogatni, hatósugárról, rakétákról, hajtóművekről, fegyverekről stb. de a tény itt van..

  5. és mivel mindig háborúznak valakivel (ők is állandóan a demokráciát védik, ha kell, ha nem, van ellenségkép) ezért harci tapasztalatok stb.

    Az ilyen bullshit agyatlan beszólásoktól valahogy már felforr az agyvizem. Kérlek sorold már fel a példákat. Kivel háborúzott offenzív jelleggel az USA? 2003 Irak. Ennyi. Egyetlen más országot sem tartott megszállva és nem voltak ott „ideigelenes ott állomásozó csapatai” úgy, hogy nem hívták őket.

    Vagy most megint jön Grenada és más akciók felemlegetése?

  6. „Egyetlen más országot sem tartott megszállva és nem voltak ott “ideigelenes ott állomásozó csapatai” úgy, hogy nem hívták őket.”

    Mint annó a szovjeteket. Behívták a felszabadító szovjet hadsereget :)

  7. A lényeg az , hogy folyamatosan háboruznak vkivel és igy van tapasztalat, gyakorlat. A huszadik században alig volt olyan év, amikor a mighty US military valahol nem háboruzott volna vhol, és szinte a világ minden táján.

  8. Az is érdekes , hogy tömeg pusztító fegyvert csak amcsik és németek vetettek be. A németek a mustárgázt offenziv céllal, az USA a nukleáris bombákat, bár ez már nem kategorikussan kijelenthető offenzivitással történt, hiszen így sok ezer amerikai katona életét lehetett megmenteni. Viszont a vietnami agent orange permetezése megint csak egy biologiai tömegpusztító-gyilkoló fegyver bevetésének mínősíthető, ezért mélyen elítélem az akkori katonai vezetést, nem is beszélva arról hogy ez a háború is kamu indokokkal szélesedett ki (Tonkin öböl beli kamu támadás).

  9. Molit akkor ezek szerint Molnár Balázst sértegetése nem vezet sehova.

    USA hadipara több dolog miatt erősebb mint az Európai.

    Európa 2X felégette saját magát amiért súlyos árat fizetett.
    USA-t ilyen dolgok nem hátráltatták.

    Jenkik légi ereje számszakilag nagyobb mint az Nyugat-Európai légierők.
    Ezért ott olcsóbban lehet gépet fejleszteni.
    90 évekig technológia fejlesztési verseny a hidegháború alatt.
    Ma használ 4 generációs gépek 70-80 évek szülöttei. Addig Európa ilyen téren aludt. EF és Rafale mikorra megjelent addigra F-16 és F-15 teljesen kiforrott típusokká értek bele, (valamint F-18 majd F-18 SH-t).
    Sokoldalú megfelelő eszköz palettával. EF mostanra éri el ezt.
    Közben Tengerentúlon már F-16 block-60 és F-15C-k már fázis vezérelt radarokat kapnak. Addig Európában még tán ilyen jellegű radar demo van.
    Lényegében USA a hadipari előnyét részeben a Hidegháborúnak köszönheti. Méretét nagyobb mint Európa, valamint egységes állam. Míg Európa kicsi és szét tagolt. Különböző államok más-más érdekekkel.
    2010-re kitört Euró zóna válság se segít ezen. Ami miatt haderők csökkentéseken esnek át.
    Franciák ezen belül is egy külön történet. F-22 költségeivel büszkélkedik a madaruk sok tekintetbe elmarad tőle nagyság rendekkel.
    2020 biztosan hadrendbe álló F-35 meg végkép.

    Európának oroszokkal szemben van elektronikai és fegyverzeti előnye még egy ideig. Ezen a téren.
    De az oroszok szállíthatnak oda is fegyvert ahova Eu államok nem.

  10. molnibalage

    Öö, azért tőled egy kicsit több objektivitást vártam. :(
    Ok, hogy ideges vagy a helikopteres topikban zajló dolgok miatt, de attól még nem kéne nyilvánvaló tények miatt felkapni a vizet. :)

    „és mivel mindig háborúznak valakivel (ők is állandóan a demokráciát védik, ha kell, ha nem, van ellenségkép) ezért harci tapasztalatok stb.”:
    Irak, Afganisztán, Pakisztán, Líbia, Jemen csak az elmúlt ~tíz évben, ami eszembe jut.
    És, kelepisti hozzászólásában szó sincs megszállásról, hanem csak háborúról, az én értelmezésem szerint pedig, ahol katonákat és katonai eszközöket vetnek be (pl. az Al-Kaidával szembeni globális harc) az bizony háború. ;)

  11. Mindenesetre erősen időszerű, hogy a vadászgép fejlesztés terén is az Airbushoz hasonló összeurópai cég vigye a tevékenységet, és akkor képesek lehetnénk akár ilyen téren is túlszárnyalni, vagy legalább is behozni az amerikai konkurenciát. Kár, hogy anno a franciák külön utat választottak, utólag úgy tűnik mindenki jobban járt volna, ha közösen csinálják már a kacsájukat is.

  12. Afganisztán,

    Jó reggelt, oda pont olyna ENSZ felhatalmazással mentek nemzetközi erők, mint ahogy Dél-Koreát védték 1950-ben. Semmi difi nincs. Persze a legtöbb ember nincs tisztába ezzel, mert csak az amerikai és legfeljebb angol részévtel rémlik. Pedig voltak ott ausztrálok, japánok és mindenki más is.

    Pakisztán

    WTF? USA soha nem szállta meg Pakisztánt és nem is támadta meg.

    Líbia,

    Szintén ENSZ felhatalmazás volt. BTW az első BGM-109 salvo és UAV kivételével ez kivételesen euópai hadművelet volt. A jenkik UAV + stand off jammer gépeket adtak és talán tankereket.

    Jemen

    Mi van? Jemen? Mikor? Hol…?

    Most akkor monjdam, hogy a szokásos pontatlanságok és téveszmék, amiket már megszoltam és nagyon unok…?

    Én sem csípem a jenkik több húzását, de ettől hülyeségeket nem kellene állítani.

  13. Az is érdekes , hogy tömeg pusztító fegyvert csak amcsik és németek vetettek be.

    Wrong. Irak és Irán is használt vegyifegyvereket 1980-1988 között. Az I. Vh alatt mindkét fél használt mérgesgázt.

    Az agent orange-t én is gusztustalannak tartom. Mondjuk nem emberek ellen szánták, csak basztak kivizsgálni a lehetséges mellékhatásokat.

  14. molnibalage

    „Jó reggelt, oda pont olyna ENSZ felhatalmazással mentek nemzetközi erők, mint ahogy Dél-Koreát védték 1950-ben.”

    Ezt nem vitatta senki sem, de attól még háborúzott ott az Egyesült Államok.

    „WTF? USA soha nem szállta meg Pakisztánt és nem is támadta meg.”

    Nem, de hajtott végre harci cselekményeket Pakisztán területén.

    „A jenkik UAV + stand off jammer gépeket adtak és talán tankereket.”

    A lezuhant F-15E is „jammelt”?

    „Mi van? Jemen? Mikor? Hol…?”

    Jemenben is használnak az amik U(C)AV-ket és több mint valószínű, hogy csapatokat (feltehetően a Deltát)is bevetették-bevetik a helyi Al-Kaida ellen.

  15. molni

    Pontozhatsz nekem csak nevetni tudok az arroganciádon…
    Az Afganisztáni háború nem békefenntartásnak vagy országépítésnek indult hanem bosszúhadjáratnak!

    Békét fenntartani csak ott lehet ahol béke van!HAHÓÓ Afganisztánban vagy 50 éve nincs béke!!!

  16. Régebben leírtam már, hogy amerika szeret beleavatkozni más országok belügyeibe. Ez a véleményem. Még mindig.

    Na vissza a témához:
    Szerintem Európa azért van lemaradva, mert egyrészt kevesebbet fordítunk ilyen irányú kutatásokra, másrészt 30-40 évig ami gépmadarakat használtunk.

  17. Régebben leírtam már, hogy amerika szeret beleavatkozni más országok belügyeibe. Ez a véleményem. Még mindig.

    Öööö, ezt a külön kihangsúlyozást sem értem. A KGST miről is szólt? A SZU megmondta, hogy mit lehet és mit nem. A magyar szuverenitás csak papíron volt meg 1990-ig. Az történhetett, amit Moszkvában megmondtak.

    Tudnék már európai országtól belepofázást említeni. Képtelen vagyok felfogni, hogy mi ez a határtalan USA gyűlőlet. Ezzel én nem védeni akarom őket, de valahogy bármi felmerül mind az az első, hogy bezzeg az USA…

  18. Ezt nem vitatta senki sem, de attól még háborúzott ott az Egyesült Államok.

    Ezek szerint, ha valaki megvéd egy országot felhatalmazással kérésre, az bűn. Akkor köpködd meg Angliát, Ausztráliát, mert ők is ott voltak. Az ember mindennap újat tanul…

    “WTF? USA soha nem szállta meg Pakisztánt és nem is támadta meg.”

    Nem, de hajtott végre harci cselekményeket Pakisztán területén.

    És Pakisztán nem nagyon tiltakozott. A kifele mutatt „enyebenyjézést” ugye nem veszed komolyan? Tudod a diplomáciában, a tettek, szándékok és a kifele mutatott vélemény szinte soha azonos…

    A lezuhant F-15E is “jammelt”?

    Az a legeslegelején volt. Az első pár nap után nem is küldtek be több gépet. Lehet, hogy amiatt vagy csak szimplán belátták, hogy minek pazarolják az adófizetők pénzét. A Rafale, Griff és EF meg izmozhatott, hogy izzadságszagú „harci tapasztalatot” mutasson fel.

    Az Afganisztáni háború nem békefenntartásnak vagy országépítésnek indult hanem bosszúhadjáratnak!

    Értem. Tehát tegyük fel, hogy 1940-ben 5 ezer román martalóc betör és szépen hazamegy, majd a román vezetés közlni, hogy semmi közünk hozzájuk, de rohadjatok meg. Szerinted mi lett volna a vége? Enyjebenyje? Na, ez még lágy hasnolat volt, ugyanis a fenti példában van romány kormán, ami mondjuk, hogy tényleg független lehet a martalócoktól.

    De öcsém, Afganisztánban lényegében egy terrorszervezet volt hatalmon.

    Te nem vágnád pofán azt, aki kinyírta a családod…? A pofánverés után annyi difi van ország méretben, hogy az nem megy, hogy utána hazamész és káoszt hagysz magad után.

    Szerint egyesekre ráférne jó sok olvasás a COIN hadműveletekről a ’60-as évek tájákán…

  19. molni

    „A KGST miről is szólt? A SZU megmondta, hogy mit lehet és mit nem. A magyar szuverenitás csak papíron volt meg 1990-ig. Az történhetett, amit Moszkvában megmondtak.”

    Ez demagógia!Mi köze van a nem létező KGST-nek az amikhoz?

    „bezzeg az USA…”

    Ez azért van mert ők mondják magukról,hogy csodálatos országuk van meg ameriai álom stb miközben ugyan úgy ott van a vaj a fülük mögött mint bárkinek!!A képmutatással van az embereknek baja!

  20. Ez demagógia!Mi köze van a nem létező KGST-nek az amikhoz?

    Stop. Előbb még arról volt szó, hogy ki és mibe szeret belepofázni. Azért valahol vicces, hogy még a téma sem tűnik fel, hogy miről beszélünk. Ha feltűnik az USA mozaikszó, akkor sokaknál függőny le…

    Nem rémlik, hogy az USA határozta volna meg vagy határozná meg ma az EU kül- és gazdaságpolitikáját. Európa szerencsésebb felén a II.Vh után többnyire demokratikus országok voltak, vagy idővel azok lettek. (Spanyolország és Portugáliában kicsit várni kellett.)

    Ez azért van mert ők mondják magukról,hogy csodálatos országuk van meg ameriai álom stb miközben ugyan úgy ott van a vaj a fülük mögött mint bárkinek!!A képmutatással van az embereknek baja!

    Ezen már csak tényleg röhögni tudok. Valahogy nem hallom egyetlen ország államfőitől sem azt, hogy „á, szar országunk van, szutyok hely, húzz innen”…

    Képutatás? Azért fussunk egy kört mondjuk az orosz igazságszolgáltatás függetlenségén meg úgy az egész választási rendszeren. Putyin nem lehet minelnök. Sebaj. Akkor legyen elnök, haverja meg elnök. Sima ügy… (Mondjuk itthon dettó ugyanez van ma…) De tudok még példákat mondani, ha erre vágysz…

  21. „Szerintem Európa azért van lemaradva,”

    Európa semmibe sincs elmaradva, hisz kapunk f-35 is nem ?
    Egy szinten vagyunk Amerikával ember,csak venni kell tőlük .
    Meg különben is, mi változna ha eruópának f-22 kategóriás gépe lenne ?
    Max annyi hogy az oroszok rosszabbul éreznék magukat.

    Erről a szu vs usa vitáról meg annyit, hogy én inkább élnék egy kétpólusú világrendbe mint egy Amerika által diktált világba aki olyanokat támogat mint az MSZP vagy azt 1 millió emberkét akik napi rutin szinten terrorizálják vagy éppen ölik a békés lakosságot .

  22. molnibalage

    „Ezek szerint, ha valaki megvéd egy országot felhatalmazással kérésre, az bűn. Akkor köpködd meg Angliát, Ausztráliát, mert ők is ott voltak. Az ember mindennap újat tanul…”

    Szerintem kőkeményen elbeszélünk egymás mellett. :)
    Egy szóval sem vitattam, hogy az USA jogosan, vagy jogtalanul háborúzik-e, csak arra reagáltam, ahogy a kelepisti által írt „mindig háborúznak valakivel”-re felkaptad a vizet, pedig ez tény, amit te sem tagadhatsz. Jó, értem én, sokan vannak itt olyanok, akik nem szimpatizálnak az USA külpolitikájával, de ez szerintem még nem ok arra, hogy olyasvalamit is beleláss egy hozzászólásba, ami nincs benne. :)

  23. Az USA-nak az utóbbi időben vólt pár háborúja http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States
    az hogy miért az más kérdés ugyanúgy más kérdés hogy nem egyedűl vólt benn az megint egy máskérdés hogy más is vólt jópár hábórúba de ez a vita onnét indúlt hogy az USA az utóbbi időbe szinte folyamatosan háborúba van vagy vesz részt így vagy úgy és ez igy igaz. Igaz az is hogy ezeket a háborúkat nem egyedül vivja igaz az is hogy szovjetek is ezt csinálták de ez még mindig nem változtatat a tényen ami a vita alapját szolgáltatta hogy állandóan háborúzik hogy ez jó vagy rossz mindenki döncse el maga de a tény az tény (a tényeket elfogadni kell és nem döntögetni.)

  24. Jó, értem én, sokan vannak itt olyanok, akik nem szimpatizálnak az USA külpolitikájával

    Példál én sem. Ettől függetlenül a nyilvánvaló hülyeségek ismételgetése az USA-val kapcsolatban csípi a szemem. Nem azért mert az USA-ról szól. Azért, mert a „szent cél érdekében” – köpködni az USA-t – egyeseknél a teljes memóriavesztés, kettős mérce és tényleg elferdítése is simán megy.

    (Mondjuk műszaki téren ezt nehezebb eljátszani, de hát mindenkinek kell egy homokozó…)

    A mai HTKA kommentelgetés nagyon befékezte az F-15 cikket… :(

  25. molnibalage

    Szerintem az USA pontosan úgy viselkedik, mint ahogy viselkedne bármelyik szuperhatalom,vagyis védi az érdekeit, a helyzettől függően, minden rendelkezésre álló eszközzel. Ezt lehet nem szeretni (sőt, amikor átlép bizonyos határok, pl. Irak, akkor kötelező is felróni nekik), de azt azért érdemes észben tartani, hogy valószínűleg Magyarország is hasonlóan viselkedne, ha szuperhatalom lenne.

    „Ettől függetlenül a nyilvánvaló hülyeségek ismételgetése az USA-val kapcsolatban csípi a szemem.”

    Jó, ezt megértem, de szerintem kelepisti hozzászólásában semmi ilyesmi nem volt. ;)

  26. Molni beszólása egyrészt sértő, másrészről nagyon furcsa számomra, hogy éppen a lényeget Ő nem értette meg.

    Az USA gyakorlatilag Texas Mexikótól való elszakítása óta folyton ellenségképet kreált saját maga számára, ami kiválóan alkalmas a hadiiparának fenntartására és fejlesztésére. Ez tény. A katonai repülőgépgyártásban többek között azért is tud első helyen lenni aze exportban, mert van ellenségképe (régebben az VSZ, utána az „lator nem az amerikai demokráciát követő országok igen Panama, Grenada, majd az arab országok és most a megfoghatatlan Terrorizmus.)

    Ez nem azt jelenti, hogy saját oldalukról nincs igazuk. Viszont az ország és a fegyveres erőik rendelésével olyan mennyiségű fegyverrendszert tudnak eladni, amely olcsóbbá és fejleszthetőbbé teszi a hadiiparukat (köztük a repülőipart is). Így gazdaságossá válnak a gyártósorok, és jut pénz fejlesztésre. Persze a fegyvereket idönként fel is kell használni.. (hacsak pld. nem akarunk mindent az AMARC-ra küldeni :)
    Európa a tagoltsága miatt nem versenyképes (monyok észrevette a mondanivaló lényegét). Oroszország pedig azért szorul háttérbe, mert a technologiai hátrányán kívül az utóbbi 20-30 évben repülőgépeivel háborúban nagyobb sikereket nem értek el. Ez azonban szvsz azért is történt, mert a NATO/USA komplett összefegyvernemi, illetve légi haderőnemei komplex rendszereivel szemben, az oroszok egyes rendszerelemeit vetették be. Gyakorlatilag nem volt olyan háború, még a 1973-as közel-keleti, a vietnami háború és az Iraki háboruk sem (hála az istennek) ahol az amerika/nato modern, komplex légvédelem, légierő ellen harcolt volna.

    Aki ezt nem érti, az nem érti. Érdekes, hogy Molni – akit egyébként én nagy tartok magyar repülési szakértőként – az F-15 cikkével „fenyegeti a tiszelt topictársakat. Irom nem írom stb. Nos, akit érdekel a téma annak fél tucat angol nyelvű könyvet tudok pdf-ben átküldeni ami a Sas-ról szól. Hozzá kell tennem, hogy pld. Seflek Szabolcs az F-15E-t vesézte ki több cikkben a Pléhvarnyúban, és honlapján.. Szóval örülök a monstre F-15 cikknek ha kész lesz, de nem ölöm bele magam a Dunába, ha nem olvashatom el, sem a HTKA sem valamlyik irott sajtótermékben, vagy éppen pdf-ben..
    Ezt a véleményem, pedig az általa összeszedett a légiharcról írt tanulmányát is nagyra tartom..
    Viszont ez a ha nem úgy fütyültök ahogy én gondolom, akkor nem kaptok ám cikket olyan dedos jellegű dolog.

  27. Molni: egy másik cikknél írtad hogy Blogen nem tudja kivel vitatkozik. Szerintem most te sem tudod. Mit írtál, hol fog megjelenni az F-15 cikked először, a Haditechnika újságban? (Kele már nem az első cikknél tart ugyanennél az újságnál. De más újságoknál sem.)

    Lehet hogy nem kellene itt mindenkit egyből leszólni. A legierőblog való neked, ott Zord és Stonefort kijavít ha tévedsz és úgy tűnik ezt el is tudod fogadni.

  28. Az USA gyakorlatilag Texas Mexikótól való elszakítása óta folyton ellenségképet kreált saját maga számára, ami kiválóan alkalmas a hadiiparának fenntartására és fejlesztésére.

    Sértő? Mit kellene reagálnom ekkora marhaságra? 1940-ben a román haderő nagyobb volt, mint a jenki… A legmondernebb és igen kis számban jenki szinten új gépeket (pl. P-39,40, Wildcat) gépeket hülyére verték az akkori csúcsvadászok német, angol és japán oldalon is. Harckocsi? Dettó ugyanaz. Lehetne még sorolni. Lényegében nem is volt ilyen fegyvernemük.

    Ennyi a folyamatos ellenségképről és fejlődési kényszerről. A gazdasásgi válság a w-i flottaegyezmény meg a tengerészetre megtette hatását.

    Ez tény. A katonai repülőgépgyártásban többek között azért is tud első helyen lenni aze exportban, mert van ellenségképe (régebben az VSZ, utána az “lator nem az amerikai demokráciát követő országok igen Panama, Grenada, majd az arab országok és most a megfoghatatlan Terrorizmus.)

    Az ellenségképes részt sem értem. Ha a NATO ellenségképe a VSZ volt, akkor a VSZ-nek a NATO. Akkor mégis hogyan lehet, hogy a szovjet ipar mégsem érte el a jenki szintet úgy, hogy a SZU gazdasági balfaszságait a csatlós államok gyakorlatilag félig lerablásával tartották egyensúlyban…? Hm…? Olvastál már Borhi Lászlót? Ajánlom figyelmedbe.

    Maguk a szovjet rendszert kiszolgáló felső vezetők is kimondták maguk közt – levéltárban már kutathatóak ezek az anyagok – hogy a cserearányokkal milyen irdatlan károkat szenvedett a magyar gazdaság, de nem tudtak mit tenni…

    (2008 Záróra adásban erről is beszélt Borhi László. Sajnos ez pont nem elérhető, de egyszer majd írok neki, hátha megvan nála a felvétel.)

    Azt meg ugye nem gondolod komolyan, hogy P. és G. szintű bohóckodások bármiféle hatással voltak a jenki fegyverzetfejlesztése a Hidegháború végén. Csak azért ismert beavatkozások, mert az USA csinálta. Bezzeg az, hogy Irán bekebelezett területeket az akkor még erőtelen kis szomszédoktól, az nem hír, mert nemazusa csinálta…

    Gyakorlatilag nem volt olyan háború, még a 1973-as közel-keleti, a vietnami háború és az Iraki háboruk sem (hála az istennek) ahol az amerika/nato modern, komplex légvédelem, légierő ellen harcolt volna.

    A ’82-es szír légvédelemi minőség és mennyiség tekintetében miért nincs egy szinten a 73-ssal?

    Aki ezt nem érti, az nem érti. Érdekes, hogy Molni – akit egyébként én nagy tartok magyar repülési szakértőként – az F-15 cikkével “fenyegeti a tiszelt topictársakat. Irom nem írom stb. Nos, akit érdekel a téma annak fél tucat angol nyelvű könyvet tudok pdf-ben átküldeni ami a Sas-ról szól.

    Nem fegyegetek senkit. Csak még számomra is megdöbbentően nehezen megy egyes tények és ki nem mondott dolgoz elemzése és megértése. Viszonyításképpen. Az F-111 cikkbe kb. az 10%-át feccöltem annak, ahol most tartok az F-15 cikkel. A teljes munka végén ez valahol 1% lesz. Persze a cikk nem 100-szor hosszabb lesz, csak egy kicsit más dimenzió.

    Olyan 15 könyv anyagából dolgozom. Erre jön 3 WAPJ cikk, NASA és légierős anyagok, E-M emlélet matematikai háttere, régi arvhív sajtóanyagok, tonnányi link, eredeti flight manual és titkosítás alól feloldott F-15C és légiharc rakéta anyagok. John Boyd egyik műve meg megvehető a neten. .)

    Ezeket szűrőm át és értelemzem, mert bizony azért összeolvasa mindent eléggé érdekes dolgok jönnek ki. És még így sem megy egyedül, mert két ide kommenetelő törzstag azért elég szép hátszeled adott bizonyos pontokon és remélem fog is mégadni.

    Ezt a véleményem, pedig az általa összeszedett a légiharcról írt tanulmányát is nagyra tartom..

    Bedig azt is bővíteni kellene. Az F-15 cikk egy része annak kiegészítse lesz, másképpen nem tudom sajnos megoldani.

    Viszont ez a ha nem úgy fütyültök ahogy én gondolom, akkor nem kaptok ám cikket olyan dedos jellegű dolog.

    Láthatólag meg nem értetted meg. Én nem fenyeget senkit. És sajnálokozok. Egyes kommentelőtársaknak a legelemibb és könnyen értelmezhető tények megértése sem megy. Az F-15 cikk ennél szélesebb és jóval mélyebb összefüggésekbe is belemegy.

    Tehát azon sajnálokozok, hogy én fektethetek végetlen mennyiségű munkát, egyesek pont olyan szinten vannak, mint 3 éve. Ez nem baj, csak akkor meg nem kellene olyan sarkosan véleményt formálni és akkora arccal és olyan nyúlfarknyi anyagokra, amiből teszik úgy, hogy még a saját 20 mondatos linkjét sem olvasta el…

    Most modjam azt, hogy neked sem ment annak értelmezése, hogy sajnálokozok és nem fenyegetőzők…? Szerinted miért írtam mindenféle cikkeket? Mert untam volna 37-szer leírni ugynazt. Most meg dobok két linket és a teljesen tudtalan ember legalább el tud indulni valamerre.

  29. Molni: egy másik cikknél írtad hogy Blogen nem tudja kivel vitatkozik. Szerintem most te sem tudod. Mit írtál, hol fog megjelenni az F-15 cikked először, a Haditechnika újságban? (Kele már nem az első cikknél tart ugyanennél az újságnál. De más újságoknál sem.)

    2007 óta felkértek többször is, de én mindig elhárírtottam. Az F-15 anyag azért nem jelenhetett meg ott, mert olyan feltételekkel ment volna, hogy a HTKA nagy anyagát akkor te 2014 őszén kb olvashatnád is, ha minden jól megy. Pedig csak az első 3 fejezet 50%-os tartalommal megvágott álapotát jelentette volna.

    Magyarán rátok való tekintettel mondtam le, még ha ez offline szinten elismertséget is hoza. A 40 éves évfordulóra terezett cikket nem a 41,5 éves évfordulón akartam kiadni. Szóval úgy köszönöm kérdésedet, hogy álodzhatok a közösség oltárán. Az, hogy a HT-ban nincs anyagom az nem azért van, mert nem üti meg a métcét. Azért van, mert én nem akartam…

    Stonefort itt is jelen van, csak más nickel.

  30. “A KGST miről is szólt? A SZU megmondta, hogy mit lehet és mit nem. A magyar szuverenitás csak papíron volt meg 1990-ig. Az történhetett, amit Moszkvában megmondtak.”

    Bocs az off-ért, – mert a kommenteknek rég nincs semmi közük a Rafale gépek modernizációjához – de ez a fenti mondat kiakasztott engem annak tükrében, hogy mit mondott be ma délelőtt a (rém)HÍR TV: a múlt héten megkezdett 3 kötelességszegési eljárás után az EU egy újabb eljárást indít Magyarország ellen, ezúttal azért, mert nálunk a tyúkok túl szűk ketrecben tojnak, és nincsen ülőrúdjuk sem, ami idén január elseje óta kötelező lenne! Hát tudjátok mit? A FASZ KIVAN már velük! Sohasem hittem volna, hogy ezt fogom mondani, de Moszkva Brüsszelhez képest piti luzer volt, ha hatalmaskodásról, és a szuverén belügyekbe való beavatkozásról van szó! Mégis, ki a tököm hatalmazta fel ezeket a nyomorult euró-idótákat arra, hogy velünk szórakozzanak? Talán a tyúkok szakszervezete küldött egy petíciót Brüsszelbe, amelyben érdekvédelmi beavatkozást sürgetnek? A nyugdíj rendszertől az igazságszolgáltatásig, az MNB elnök fizetésétől a rádiós frekvenciák kiosztásáig, mindenbe beleugatnak már, plusz a tyúkok! Akárkivel beszélek erről, mindenkinek tele van már velük a kis szamócamintás rugdalódzója, úgyhogy ha így folytatják, akkor meg fogják kapni a pofájukba a már most is az Unióból való kilépésért keményen kampányoló Jobbikot, és akkor majd vissza fogják sírni a Felcsúti Mini-Führert… :-((

    On:
    Nem tudja valaki, mi van a Charles De Gaulle hordozó tervezett testvérhajójával? Már a neve is megvolt, ( Richelieu ) aztán egy időben voltak olyan hírek, hogy takarékossági okokból nem nukleáris, hanem hagyományos meghajtású lesz. De egy ideje nagyon hallgatnak róla, lehet, hogy azóta törölték az egész projectet?

  31. Törölték biza, valószínűleg az angolokkal együttműködésben fognak egy nukleáris Queen Elizabeth class-t összehozni, ha lesz egyáltalán valami. Szerintem ez csak azután valósul meg, hogy hadrendbe áll a QE és lecsekkolják a franciák maguknak, hogy hogyan sikerül.

  32. Én a legszebb (de nem a legjobb képességű) repülőgépnek tartom a Rafale-t. Örülök, hogy modernizálják és javítgatják. Volt nemrégen egy cikk a gyártókapacitásról és hogy mi lenne az optimális mennyiség, szerintem ezzel pont ki tudják használni a kapacitást. Persze egy exportmegrendelés se ártana, csak sikerül majd eladni valahová.

  33. Killer: Anno amikor aszondtuk, hogy nem kell a Szu, nem kell a kommunizmus jöttek a tankok.

    Evvel szemben az EUs story úgy indul hogy népszavaztunk és ha jol emlekszem 83%al nyertek a belépést pártolok.
    Mondok mégszebbet: Az EUból ki lehet lépni, sött ha végigfutnak az általad említett eljárások és a bünti intézkedések nem segitenek nem ki lehet lépni hanem kidobnak minket. A szavazataink felfüggesztése csak az első lépés!
    Érzed a difit?

    és azt, hogy gerinctelen demagogia amit csinálsz?

  34. Sziasztok
    Molni és a többi topictársnak

    Ne keverjük a vitába Zhord Gabit meg Kővári Lacit. Különösen azért nem, mert egyrészről mindkettőt szegről-végről „barátom”-nak tartom, másrészt a Gábor légierő blog-ja és Laci Jets.hu weblapja is kiváló. Molni máshogy értelmezed amit írtam, mint ahogy szerintem kellene. Annyi belőle a fontos, hogy nagymértékű hazai megrendelés után, különösen egy harcban próbált típus általában nyer a tendereken, és ez meg ujabb fejlesztéseket és újabb megrendeléseket generál. Ilyet pedig a 2.vh óta csak az USA tudott elérni. (az oroszok is akkor amikor létezett a VSZ.)..

    Nem értem mi a marhaság abban, hogy a II. vh-ban a kislétszámú és korszerűtlen fegyverekkel ellátott amerikai haderőből a háború végére egy nagyszerűen felfegyverzett tömeghadsereg lett.
    A P-39,P-40, F4F, F6F stb. pedig a maga idején megfelelő fegyver volt, akár a német akár a japán gépek ellen. A lényeg a megfelelő taktika volt. A németek tény, hogy kreatívabban voltak, én is a Bf-109 és az FW-190 ért rajongok, de a Zero pld. papírtigris volt a Wildcat géppuskáinak, hiába volt kiváló műrepülő tulajdonsága, hatótávolsága, ha nem volt páncélzata..Kik is szedték le Yamamoto bombázóját és a védővadászokat? P-39-esek,amelyek nem voltak számbeli fölényben.

    Harkocsi? Az M4 Shermann változatai túlélték a T-34-en kívül minden más bevetett harckocsi életútját. Nem szabad egy közepes hk-t összevetni a királytigrissel. A háború végén már európában volt amerikai nehézhk-k is, és 1-2 összecsapás volt még a tigerekkel, ez már nem hozott német fölényt.

    A ’82-es szír légvédelemi minőség és mennyiség tekintetében miért nincs egy szinten a 73-ssal?
    Azért mert az izrealiek nem 1973-as technikával harcoltak ellenük (F-15, F-16 Hawkeye, UAV-ok).. Ráadásul a szírek sem úgy vetették be a légrakos és a vadászfegyvernemüket a Bekaa völgyben ahogy azt az oroszok taktikában le volt írva. A szír vadászgépek csak hátsó támadásra alkalmas 2-6 km hatótávolságú rossz találati valószínűségű légiharc rakétákkal rendelkeztek, az izraeliek meg szembetámadó rakétákkal, és BVR kapacítással is, ja és a radargépek is segítették őket. Hadd ne folytassam, mert ezt már külön kommentlista kéne.

    Eddig védtelek, a kommentekben ahol tudtalak, de arrogáns, és dühből írt dolgokra nincs mentség..

    HT és az F-15 cikk. Nem akartam ide hozni a témát,hogy tudok róla. Nem értem azonban, hogy egy fél könyvnyi anyagot hogyan lehetne leközölni, ha nem egy különszámban. Amit leírtál az darabolva is lenne gondolom egy évnyi cikksorozat. És ez csak egy repülőgép család. Tudom, hogy fenti két barátommal is konzultálsz az anyag összeállításban. Nem kéne a HT-t beállítani úgy, hogy Ők nem akarták közölni a cikkedet. Egy ekkora anyag (mondjuk tudományos értekezésnek) bele sem férne szerintem eredeti terjedelmében. Másik ok pedig, amit nem írtál le, hogy mi szerzők szerződést kötünk, és abban a HT-nak kizárólagossága van a közlést illetően X ideig. Nos Te meg mellette máshol is akartad ezt közölni (talán éppen itt). Nos ilyen nem megy. Kíváncsi vagyok, hogy a Sasnál, vagy az Aero-nál nem küldtek volna el, ilyen feltételekkel, amit kitaláltál. Összefoglalva: nem a HT tehet róla, hogy a tartalmilag nagyon értékes írásod, feltételeid, és terjedelmi korlátok miatt nem kerülhet be a magazinba. Ha most valamit rosszul írtam és a főszerkesztőm lecsesz engem, vállalom.

  35. @Killer Clown

    Az tyúkos ügy fenyítési kísérlet, mint ahogy a kötelezettségszegési eljárások is, de ha úgy alakul, akkor azért is eljárást fognak indítani, hogy a szürkemarháknak a fitymája öt centivel hosszabb, mint a szabvány EU marháé. Valamilyen szinten jogos a felháborodásod, de valljuk be, hogy a kormányunk azért keményen tett is ezekért. A legnagyobb gond talán a rossz reklám volt. Azzal, hogy az IMF-t és az EU-t kikiáltottuk tul.képpen a gonosz tengelyének még szép, hogy kivívjuk az ellenszenvüket. Főleg azzal, hogy kimentek tárgyalni mézes-mázosan, aztán hazajőve a népnél már egy rakás hülyének nevezték az EU-képviselőket. Ezeket a kijelentéseket a követségek szépen fordítják és küldik is haza, ahol az érintett képviselők a reggeli kávé mellé majd ezt olvasgatják. Én is ki lennék akadva és minden piszlicsáré ügyet próbálnék a rágalmazó nyakába varrni.

    De hogy ne legyek teljesen OFF:
    Már külön várom, ahogy a Moszkvánál is véresebb kezű Brüsszel elrendeli Mo. megszállását, mert gondoljatok bele mekkora haditechnikai bemutató lesz az: Leopardok, Leclerc-ek és Rafale-k, Piranha-k, Pandur-ok, F-16-osok és NH90-eket :-)

  36. Kik is szedték le Yamamoto bombázóját és a védővadászokat? P-39-esek,amelyek nem voltak számbeli fölényben.

    ????

    Csak P-38 gépek voltak jelen az esteén és hatalmas számbeli fölényben voltak. 16 gép ment. Két bombázó és 6 Zero volt jelen japán oldalról…

    A háború végén már európában volt amerikai nehézhk-k is, és 1-2 összecsapás volt még a tigerekkel, ez már nem hozott német fölényt.

    Nem releváns összecsapás. 1945 márciusában valóban összeakaszkodtak M26 harckocsik King Tigerrel is és állítólag veszteség nélkül kilőttek kettőt. Az alábbi bibi van az esettel.

    1. Teljes szövi légifölény. A német tank taktikai húzásai behatárolta azt, hogy bármikor jöhetett egy gép, ami szétkapja. Akkor marad a nem mozdulok, rejtőzök. Egy King Tiger viszont nagy…

    2. Még, ha szándék volt a mozgásra is benzint 1945 márciusában nemigen volt…

    3. Milyen személyzet lehetett rajta ekkora? Milyen morállal?

    Azért mert az izrealiek nem 1973-as technikával harcoltak ellenük (F-15, F-16 Hawkeye, UAV-ok)..

    Nem a felvonultatott ellenséges technika definiálja azt, hogy a légvédelem mélységi / integrált / stb. Gondolod, hogy én ne tudnám, hogy milyen drámai hatása volt ’73-nak…?

    A többi dolog is teljesen 2×2 szintű megjegyzés volt.

    http://www.airpower.maxwell.af.mil/airchronicles/apj/apj89/win89/hurley.html

    Ezt egyszer talán el is olvasom alaposan. :)

  37. Nem akartam ide hozni a témát,hogy tudok róla. Nem értem azonban, hogy egy fél könyvnyi anyagot hogyan lehetne leközölni, ha nem egy különszámban.

    18 oldal az nem egy fél könyv…

    Amit leírtál az darabolva is lenne gondolom egy évnyi cikksorozat.

    A kiskarakteres 5-6 évvel ezelőtti AS-ben két nagyon hosszú (2×9/10) vagy akkori szinten teljesen átlagos, 3×6 (+1) oldalos cikk lett volna. Voltak ekkora cikkek 2006 előtt, nem is egy. Kép és ábra gyakorlatilag alig volt az anyagomban – most sincs túl sok – hogy ne foglalja a helyet, meg ne legyen szerződi jogdíj mizéria. Azért egy ilyen gép 40 éves évforulója nem túl gyakori esemény…

    Nem kéne a HT-t beállítani úgy, hogy Ők nem akarták közölni a cikkedet.

    Hol állítottam ilyet? Pont azt mondtam, hogy én nem akartam…

    Nos Te meg mellette máshol is akartad ezt közölni (talán éppen itt). Nos ilyen nem megy.

    A HTKA cikk első 3 fejezete lett volna a HT anyag, de borzalmasan megvágva. Az ami 18 oldal volt, az most ett felhúzva 35 oldal fölé és még mindig megy felelfele.Tehát az HTKA-s adott „fejezet átfedésében” is legfeljebb 50%… (És a felbővítés során a szöveg egy része át lett fogalmva és kicsit más lett a struktúra is.)

    Én azt látom, hogy itthon túl sok helyen ragaszkodnak túl sok olyan egy berögzült felálláshoz. Elhiszem, hogy ez kényelmes, csak az én szememben idejétmúlt. Nézd meg a külföldi nagy lapokat. Abban is vannak rövidebb anyagok, de vannak fél lapszámnyit (!) kitevő nagy típusismeretők.

    A HT legutóbbi nagyon bejövős cikksorozta a tüzérségi távmérőkről szólt főleg tengerészeti aspektusból. Alapvetően két bajom volt vele.

    1. Számora úgy tűnt, hogy erősen megvágták az anyagot. Apróbb érdekes dolgok voltak benne de az, hogy hogyan is működik mélyebben, az nem derült ki. Pedig én erre számítottam.

    2. Iszonyatosan szét volt húzva. Asszem öt vagy hat részes volt. Így nehéz komolyan írni bármiről is. Mire belendülne az ember, jön a snitt. Pedig erről lehetne, mert kőkemény fizikai / elméleti háttere van. Tehát lehet ezzel kezdeni, aztán jöhet az, hogy mihez és aztán az, hogy mi a távmérő / tűzvezető technológia, hogy az elméletből hogyan lett eszköz, mit tudott és mit nem.

    Hat darabban te bármit adsz le 2-3 oldalas terjedelemben, ömlesztett lesz az egész… A Tu-160 cikknél dettó ugyanez volt a gondom. Értelmesebb lenne 4 témát két hónap alatt jól letudni nagy terjedelemmel egy lapszámra vetítve, mint 9-et futtatni nyúlfarknyi tartalommal 6-12 hónapig. Vannak olyan részei a cikknek, hogy egy gondolatmentet vágnál félbe 3 oldalas lapszámonkétni terjedelemmel is. Véleményem szerint így elég nehéz jót írni. Nekem legalábbis nem megy.

    (Most csak hasaltam számokat.)

  38. „Anno amikor aszondtuk, hogy nem kell a Szu, nem kell a kommunizmus jöttek a tankok.”

    Ja persze, 56 évvel ezelőtt. Amikor viszont 22 éve újra szóltunk, készségesen leültek tárgyalni a csapatkivonásról, és alig egy évvel később az utolsó katona is hazakotródott, minden incidens nélkül…

    „Evvel szemben az EUs story úgy indul hogy népszavaztunk és ha jol emlekszem 83%al nyertek a belépést pártolok.”

    Most kb. ugyanilyen arányban lennének a kilépni szándékozók. Olvasgassál csak kommenteket pl. a kuruc.info-n, hogy vélekednek a magyarok az EU-ról. A 45 éves orosz megszállás dacára SOKKAL jobb az oroszok mostani megítélése a nemzeti oldalon, mint az úgynevezett liberális Nyugat-Európáé és az USA-é. Ennyit sikerült elérniük…

    „Valamilyen szinten jogos a felháborodásod, de valljuk be, hogy a kormányunk azért keményen tett is ezekért. A legnagyobb gond talán a rossz reklám volt. Azzal, hogy az IMF-t és az EU-t kikiáltottuk tul.képpen a gonosz tengelyének még szép, hogy kivívjuk az ellenszenvüket. Főleg azzal, hogy kimentek tárgyalni mézes-mázosan, aztán hazajőve a népnél már egy rakás hülyének nevezték az EU-képviselőket.”

    A kurmánnyal kapcsolatban lehet, hogy igazad van, én lennék az utolsó, aki Orsós Testvért védi. Viszont a kettős mérce rendkívül gusztustalan dolog, mert az nem jelentett problémát 2006-ban, amikor emberek szemét lőtték ki az utcán gumilövedékkel, és a kormányfő nyíltan bevallotta, hogy csak hazugságra és csalásra építette fel a politikáját. De az már az EU szerint a demokrácia halála, ha az MNB elnökének a pofátlan 8 milliós fizetését a negyedére csökkentik…
    És a tyúkügy sem az első a sorban, néhány éve az uborka görbületét akarta szabályzatilag előírni az EU. Tisztára idióták ezek, nyakas magyarokat akarnak megrendszabályozni? Ez még senkinek nem sikerült 1100 év alatt, kemény hódítoknak se, nemhogy elhízott eurokratáknak. Az egész „európai eszme” szép lassan megdöglik, londoni elemzők már azon vitatkoznak, hogy mikor dől be az euro. A briteknek egyébként végig volt annyi eszük, hogy az értékes fontsterlingjüket ne dobják bele a közös pénzbe. Az EU déli államai csődközelben vannak, már a görög válságot sem nagyon tudják kezelni, mi lesz majd, ha a sokkal nagyobb Spanyol-, és Olaszország rendül meg, ami csak idő kérdése?
    Off-olás vége… :-))

  39. Istenem Clown, ennyi mindent összehordani. Az első bekezdés végéig normálisan akartam válaszolni, de aztán letettem róla, szóval itt a rövidített változat:

    – Az orosz katonák nem azért mentek haza mert olyan szépen kértük őket, hanem mert közben összedőlt a SZU.

    – Épp az előbb készítettem statisztikát a 100 százalékig független „EU mindörökké” oldal kommentelői alapján, és az EU tagság támogatottsága 100% volt.

    – 2006-ban nem hoztak tövényt arra, hogy az emberek (nem csak egyét?)szemét ki kell lőni.
    Szóltak azért mert egy politikus hazudott a gazdasági mutatókról? Newsflash: minden politikus hazudik. Továbbá az sem rémlik, hogy pl. az EU követelné Schmitt lemondását.
    Pofátlan fizetés? Neked az. Mások sokkal többet tesznek zsebre, ne féljél. Némi info, csak neked: a magasabb pozicíóban lévő emberek elméletileg azért kapnak neked soknak tűnő pénzt, hogy független tudjon maradni, de lehessen anyagi érdekek mentén megkörnyékezni.
    Az EU-nak pedig nem az a problémája, hogy csináltak egy HUF-EUR váltást, és úgy határoztak, hogy nem szeretik a számokat, hanem az, hogy a kormány szórakozik az elméletileg független intézmény, független vezetőjével.

    – A tyúkokkal kapcsolatban pedig teljesen igazad van, a szemét liberálbolsevikok már nem tudnak másba belekötni, ezért ezzel próbáják megtörni Vezérünk hatalmát!

    Oh, wait, mégsem. Ez egy ’99-es törvény, amit nem arra hoztak, hogy 550 cm2-ről 750-re kelljen növelni a cellák méretét, hanem, hogy egy 10 nm-es fészerben ne tartsál 500.000 csirkét. Kellett egy minimum méret, hát ezt irták rá. Megdöbbentő. Amúgy, bölcs Vezérünkön kívül 13 másik országot is elmeszeltek ezért. Ja és nem indítottak kötelezettségszegési eljárást.

    – Az angolokról és az ő lenyűgöző gazdasági erejükről pedig ne is beszéljünk. Például, hogy a szorgos kismanók bőszen nyomtatták a pénzt, hogy 2008-ban hozzá tudjanak vágni (igen forintban írom, mert úgy nagyobbnak tűnik) 23,5 billió (23.500.000.000.000.-) forintot az RBS-hez és a Lloyds-hoz, hogy ne dőljenek össze.

  40. Ehh, látszik, hogy még nem aludtam, már gépelni sem tudok…

    ,,a magasabb pozicíóban lévő emberek elméletileg azért kapnak neked soknak tűnő pénzt, hogy független tudjon maradni, de lehessen anyagi érdekek mentén megkörnyékezni.””

    Helyesbítve:

    a magasabb pozicíóban lévő emberek elméletileg azért kapnak neked soknak tűnő pénzt, hogy függetlenek tudjanak maradni, ne lehessen őket anyagi érdekek mentén megkörnyékezni.

  41. „Az orosz katonák nem azért mentek haza mert olyan szépen kértük őket, hanem mert közben összedőlt a SZU.”

    És ha nem akartak volna maguktól hazamenni, ki tudott volna ellene bármit is tenni? Talán te, zsenikém? Még a mainál összemérhetetlenül erősebb, 100 ezres Magyar Néphadseregnek sem lett volna esélye a Szovjet Déli Hadseregcsoport ellen…

    „2006-ban nem hoztak tövényt arra, hogy az emberek (nem csak egyét?)szemét ki kell lőni.”

    Ja, értem, tehát csak azért nem volt probléma, mert nem hoztak törvényt róla, hogy ki lehet lőni. Vagyis ha 2014-ben az új Nemzeti Kormány kényszermunkatáborba zárja a genetikailag hiperpigmentált purdégyárakat, a kampós orrúakat, és a Hazát fertőző homokosokat, de külön törvény és bírói ítélet nélkül, az ugye nem zavarná az Uniót? A te logikád szerint legalábbis…

    „Pofátlan fizetés? Neked az. Mások sokkal többet tesznek zsebre, ne féljél.”

    Az MNB elnök korábbi fizetése két és félszerese (!) a FED elnöki fizetésének. Nyilván fingod sincs róla, de a FED az Egyesült Államok jegybankjaként is funkcionál, így tehát közvetlen ráhatása van a magyarhoz képest egyszerűen összemérhetetlen amerikai gazdaságra. És akkor többet keressen nála egy nulla kis mitugrász, aki még a Jobbik szerint azt sem tudta a mai napig hitelesen igazolni, hogy adózott a törvénytelen ciprusi off-shore cége után szerzett jövedelemből…

    „…a magasabb pozicíóban lévő emberek elméletileg azért kapnak neked soknak tűnő pénzt, hogy függetlenek tudjanak maradni, ne lehessen őket anyagi érdekek mentén megkörnyékezni.”

    Na, ennek a világnak 2014-ben eljön a vége. Csak olyanok maradhatnak magas pozíciókban, akik a Nép és a Haza szolgálatát tekintik minden feladatuknak, és nem a konc szerzést. A Jobbik programjában benne van, hogy radikálisan csökkentik az állam működési költségeit, az álláshalmozást betiltják, és minden indokolhatatlan juttatást meg fognak szüntetni…

    „Ez egy ’99-es törvény, amit nem arra hoztak, hogy 550 cm2-ről 750-re kelljen növelni a cellák méretét, hanem, hogy egy 10 nm-es fészerben ne tartsál 500.000 csirkét.”

    Kit érdekel a hülye brüsszeli törvényük? Egyáltalán ki nem szarja le, hogy hogyan éli le a pár hónapos nyomorult életét az a csirke, mielőtt a mirelitpultban végzi? Nem egy ritka, és a kipusztulástól fenyegetett vadállat, sem pedig egy dédelgetni való házi kedvenc. Takarmány állat, vagyis a létének az egyetlen értelme, hogy tojást tojjon, azután grillcsirkeként táplálékul szolgáljon. Különben meg sem született volna. Ez ennyire egyszerű. Ebben az országban már ezer évvel ezelőtt is volt állattenyésztés, mint ahogy minden más is. Nincs szükségünk idegenekre, akik megmondják, hogy hogyan kell élnünk, és milyen törvényeink legyenek…

    „Az angolokról és az ő lenyűgöző gazdasági erejükről pedig ne is beszéljünk. Például, hogy a szorgos kismanók bőszen nyomtatták a pénzt.”

    Ez hülyeség. Ha valahol igazán beizzítják a pénzjegynyomdákat, ott elkerülhetetlenül megugrik az infláció! Ehhez képest az angol font erősödik az eurohoz képest, nem is beszélve a forintról, most már 375 HUF körül van egy szegény gyenge, elértéktelenedett angol font! :-)) Ami pedig az EU várható jövőjét illeti, erről itt egy link:

    http://www.portfolio.hu/gazdasag/meg_mindig_szeteses_fenyegeti_az_eurozonat.161758.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

  42. Molni:
    Alapvető dolgok:

    Akit a tulajdonos kinevez főszerkesztőnek az dönti el,hogy milyen cikket, milyen terjedelemben közöl.
    Jómagam is rendszeresen olvasom az AFM-t, az APJ, JDW stb. és a magyar magazinokat is, de sehol nincsenek 35 oldalas anyagok, még akkor sem, ha a magazin 100+ oldalas. Véleményem szerin egy cikk 6-8 oldal képpel együtt, mert az annál hosszabb, bizonyos olvasókat már untat. (Nem mindenki kattan rá egy repülőgép típuscsaládra, sőt a repülőgépekre). A HT összfegyvernemi magazin, ráadásul a „kőbaltától az atomkorszakig” tehát nem foglalhat el egy cikk ennyi helyet. Az sem megoldás egy évi 6 példányszámban megjelenő magazinban, hogy most következik a F-15 xxx című cikk 8 része. Akit ennyire részletesen érdekel, az általában ismertető füzetet, könyvet vásárolt, letölt stb. Egy magazin célja az ismeretterjesztés és figyelemfelkeltés, de csak bizonyos terjedelemben.

    Nem vitatom, hogy amit összeszedsz és rendszerezel az nagyon értékes anyag, de ekkora terjedelemben egyáltalán egyetlen magazinba sem férne bele. A Sas pedig katonai repülésről szól. Gondolom ott a populista hangvételt nem szereted.

    A magazinok számára több okból fontos a példányszám. Az olvasók nagy része nem ismeri az angol mozaikszavakat ami pld. légiharcos értekezésedet jellemzi. Az MFD, vagy SHORAD, MANPADS stb. egy része nekik olyan minta kínaiak írnák. Nem szükséges egy a haditechnikáért érdeklő tizenéves, vagy éppen nyugdíjas bácsinak a STANAG szintű angol nyelvtudás, hogy megértsék amit írsz. A légiharcos értekezésedhez írtál „szótárt” is ami dícséretes, mert sok ember van úgy, hogy ezen rövidítéseket nem ismeri. Ettől azonban a értekezés még nem lesz olvasmányos.

    Értsd már meg, hogy amit leírok, nem ellened van, hanem azért,hogy a benned lévő tudásodat amit átadsz az olvasókak (gondolom ez a célod), az közérthetően, megfelelően adagolva kapják meg. Gábor fórumán lehed félangol szakszövegekkel odaböffenteni valamit, ami magyarul 2 bekezdés lenne leírni, mert annak más a célközönsége

    Saját véleményem szerint Nem birálnám annak a főszerkesztőnek a tevékenységét akinek doktori fokozata van hadtudományból (mint írtam jó ismerősöm Gábor, Laci és még egy tucat szerző a magyar katonai magazinokból, de két repülőmérnök van köztük, a többi haditechnikát szerető, de nem katonai végzettségű szerző)valamint két évtizede áll egy magazin élén mint főszerkesztő, úgy, hogy nem Ő a tulajdonosa.

    A Sasnak és az Aero-nak a tulajdonosa a főszerkesztője. Őket meg azért nem birálnám (csak saját felkérésükre) mert övék a lap, saját pénzüket is kockára teszik benne hónapról, hónapra.

    Tetszik, hogy akármilyen megjegyzést ír az ember azt Te (szerintem gondolkodás nélkül) „A többi dolog is teljesen 2×2 szintű megjegyzés volt.” letromfolod. A haditechnika, taktika, stratégia egy része egzakt tudomány, másik része azonban szubjektív dolog. Nagy példák pld. Halsey tengernagy jó vagy rossz hadvezér volt, az M4 Sherman rossz vagy jó hk volt stb. Ezeken nem Te meg Én, hanem hivatásos hadtörténészek vitatkoznak jóval magasabb tudományos forumokon. És tisztelik egymás véleményét. Te meg belinkelsz egy 2 oldalas objektív?? tanulmányt a Bekaa völgyről. No ez a különbség egy a másikat tisztelő közösség és a Te hozzáállásod között. Sajnos vannak emberek akik a tudással rendelkeznek, de a nem megfelelő hozzáállásával, és a saját olvasóik, tisztelőik lenézésével (én annak tartom magam cikkem ellenére is veled kapcsolatban) egyszerűen nem alkalmasak sem párbeszédre, sem vitára.

  43. Az sem megoldás egy évi 6 példányszámban megjelenő magazinban, hogy most következik a F-15 xxx című cikk 8 része.

    Pedig 18 oldalt kb. 3 oldalas bontásban jött volna le. Ez van.

    A Bekaa völgy nem letromfolás volt. De most tényleg azt hiszed, hogy nekem szükségem volt arra az információra…? Vagy azért írtad, hogy aki olvassa azt is értse a vitát?

    Az anyagot teljesen függetlenül linkeltem be. Csak úgy. Hátha nem látta valaki. Olyan „vállvonogatósan”. Itt a ténma, akkor miért ne…

    Teli vagyok olyan linkekkel, amit szerintem itt nem sokan olvastak vagy találtak meg. Szóba került, hát akkor betettem. Ennyi.

    Úgy látszik képtelenek felmérni stílusomat és annak jelentését. :(

    Igen, vannak szubjektív dolgok. Mondjuk Halsey szerintem tipikusan nem ilyen. Egyszerűen kimutatható, hogy egy marha volt, csak a sajtó szerette, mert nagy dumás volt. Leyte-nél nem rajta múlt, hogy nem lett katasztrófa. Mikor rájött, hogy gáz van, akkor is teljesen balfasz módon reagált. (olli hajóin ott van, hogy milyen „fantasztikus és logikus” lépéseket tett.)

    Még 43-ban sikeresen elérte pillanatok alatt, hogy 0 bevethető lapostejűje legyen a jenkiknek, és sikerült összehoznia az egyetlen olyan hordozók közti csatát, ahol tiszta japán győzelem született. Pedig egyáltalán nem volt japán túlerő. Úgy vélem, hogy Midway után ehhez nagyon izzadni kellett, de neki azért ez is sikerült…

    Leytenél a világ legerősebb flottájával képtelen volt nemhogy laposra verni a japánokat, de kis híján a partaszálló flottát megnyírták a japók, pedig magkhoz hívan agyonkomplikálták a dolgokat. Ja, és a tengók meg sanszosan jelezték, hogy az egyik kötelék honnan jön, mert két tengó több hajót is meglékelt odaúton. Ennek ellenére a történet már ismert..

    http://acelmonstrum.host22.com/surigao.html

  44. Halsey-nél egyetértünk, de szerintem mindketten be tudnánk linkelni vagy hivatkozhatnánk könyvekre amelyek méltatjuk az Öreg Bika tevékenységét.

    Menjünk vissza a francia harci géphez. A hozzászólásom lényege:
    Nagymértékű hazai megrendelés után, különösen egy harcban próbált típus általában nyer a tendereken, és ez meg ujabb fejlesztéseket és újabb megrendeléseket generál. Ilyet pedig a 2.vh óta csak az USA tudott elérni. (az oroszok is akkor amikor létezett a VSZ.)..

    Nem ez az igazság? Hol lenne esélye egy szétdarabolt Európának, amely ráadásul kisebb forrásból csekélyebb darabszámban, nem rentábilisan állítja elő az eurovadászokat/rafikat/griffeket?

    Persze vannak kivételek: Pld a Lakota helikopter, vagy félig meddig a C-27J Spártai..

  45. „És ha nem akartak volna maguktól hazamenni, ki tudott volna ellene bármit is tenni? Talán te, zsenikém? Még a mainál összemérhetetlenül erősebb, 100 ezres Magyar Néphadseregnek sem lett volna esélye a Szovjet Déli Hadseregcsoport ellen…”
    Állította bárki is ennek az ellenkezőjét?

    A szemkilövés pedig egy eyedi eset volt, ami egyrészt nem volt szándékos, másrészt a bíróság az illetőnek jónéhány millió Ft kártérítést is megítélt.

    Az angol Fonttal kapcsolatban pedig, inkább nézd meg egy hosszabb távú statisztikát. 2007 -ban 1 Font ~1,5 Eurót ért, ma pedig csak ~1,2 -t.

    A legtöbb állattartással kapcsolatos törvény pedig nem egészen az EU hibája, mert ezek tönnyire csak ajánlások, az adott ország dönt róla, hogy melyiket kívánja bevezetni.

  46. Killer: „És ha nem akartak volna maguktól hazamenni, ki tudott volna ellene bármit is tenni? Talán te, zsenikém?…”

    És ez hol érdekes abból a szempontból amiben beszéltünk? 56/68… után amúgy igazán vicces a készséggel kivonultak tőlünk 90ben… amikor csak megkértük őket ferdítésed. Akkor vonultak ki amikor összeomlottak.

    „Most kb. ugyanilyen arányban lennének a kilépni szándékozók. Olvasgassál csak kommenteket pl. a kuruc.info-n, hogy vélekednek a magyarok az EU-ról.”
    Egyrészről Magyarok!= kuruc info. a ezt nem bírod megérteni nagy baj van. Másrészt én semmilyen hiteles poolt nem láttam erről.

    „Ja, értem, tehát csak azért nem volt probléma, mert nem hoztak törvényt róla, hogy ki lehet lőni. Vagyis ha 2014-ben az új Nemzeti Kormány kényszermunkatáborba zárja a genetikailag hiperpigmentált purdégyárakat, a kampós orrúakat, és a Hazát fertőző homokosokat, de külön törvény és bírói ítélet nélkül, az ugye nem zavarná az Uniót? A te logikád szerint legalábbis… ”
    Alapvető jogi ismereteid sincsenek az tuti. Amúgy nem is tudom melyik rész szebb ebből te náci.

    „Az MNB elnök korábbi fizetése két és félszerese (!) a FED elnöki fizetésének.”
    Igazából nem tudom, hogy tudatossan vagy tudatlanul hazudozol folyamatosan. De ilyen esetekben amikor ennyire egyszerűen ellenörihető vmi imho ne tedd.
    Ben:
    http://www.google.hu/#sclient=psy-ab&hl=hu&source=hp&q=ben+bernanke+salary+2011&pbx=1&oq=ben+bernanke+sal&aq=1L&aqi=g-L2g-vL2&aql=&gs_sm=e&gs_upl=103l2089l1l4061l9l6l3l0l0l0l391l1184l2.2.1.1l9l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=213dd80729a09977&biw=1376&bih=735
    Simor: http://www.google.hu/#sclient=psy-ab&hl=hu&source=hp&q=simor+andras+fizet%C3%A9se&pbx=1&oq=simor+andras+fizet%C3%A9se&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=2295l11982l0l12076l24l17l1l4l4l0l278l2366l4.10.2l21l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=213dd80729a09977&biw=1376&bih=735

    „Nyilván fingod sincs róla, de a FED az Egyesült Államok jegybankjaként is funkcionál, így tehát közvetlen ráhatása van a magyarhoz képest egyszerűen összemérhetetlen amerikai gazdaságra.”
    Amatőr szinten foglalkoztam a monetáris politikával anno még alapvonalakat el is próbáltam magyarázni Doca-nak. Máshogy: De elég jól tudom ki az a FED. Hamár itt tartunk és ennyire értesz hozzá elmondanád nekem pontosan, hogy zajlik le a QE? Csak hamár ennyire vágod a témát…

    „Kit érdekel a hülye brüsszeli törvényük?”
    Amíg az EU érszesei vagyunk minket. Ha pedig soksok kissebb és fontos EUs törvényt nem tartunk be bezony jöhet a szavazati jogunk felfüggesztése majd, hogy kiraknak minket az EUból. Akkor majd éljenezhetsz a náci haverjaiddal együtt.

    „Ez hülyeség. Ha valahol igazán beizzítják a pénzjegynyomdákat, ott elkerülhetetlenül megugrik az infláció!”
    Magyaráz el nekem akkor a QE hatását az US inflációra vmint, hogy mért nem indult be ott (sem) az infláció.

    „Ez hülyeség. Ha valahol igazán beizzítják a pénzjegynyomdákat, ott elkerülhetetlenül megugrik az infláció!”

  47. OFF, mert nem ehhez a címhez tartozik, de reagálás:
    Azért a szovjet csapatkivonást árnyaljuk egy kicsit!!!
    A szovjetek egyszer azt mondták, ők kivonnák a csapataikat, (vagy legalábbis nagyobb részét, egész pontos infó nincs előttem) de azt a választ kapták, hogy nem jött még el az ideje.
    Ki válaszolt? Kádár! Ha úgy tetszik: a magyarok! Lehet eszmefuttatást végezni, hogy Kádár mennyire volt legitim, de minimum árnyalja a történetet!
    Másrészt, a kivonáskor kvázi nagy vita se lett volna, ha nem erőltetjük az azonnali kivonulást. A szovjetek 1993-ra ütemezték az utolsó csapatok kivonását, mivel el kellett helyezniük százezreket, nem létező lakásokba, laktanyákba. Fel kellett erre készülni, az európai kivonáshoz fel kellett építeniük városnyi infrastruktúrát, mindent. Meg is értette mindenki ezt – kivéve a magyarokat.
    Na, vajon miért vagyunk velük szarban? Tessék utánakeresni, hogy zajlott a német, lengyel csapatkivonás – évszámok!

  48. Érdekes ez a cikkes téma, kelepistinek totál igazat adok.
    Az meg, hogy valaki cikket ír, tiszteletre méltó ugyan, de nem jogosít fel semmire: arra sem hogy letromfoljon bárkit. Ez a hittérítő szöveg meg hogy molnibalage a topictársak tisztánlátásáért feszül a kereszten, hát :DDDDDD

  49. Fade, én nem fogok vitatkozni veled, te olyan sötét vagy, mint a vakond belső zsebe! Még utoljára, szánalomból megpróbálok egy kis fényt vinni ebbe a sötétségbe:

    „Akkor vonultak ki amikor összeomlottak.”

    Attól ugyan miért kellett volna kivonulniuk? Erőszakkal úgysem tudtuk volna kitenni őket. Tanulj egy kis történelmet: amikor Rómát feldúlták a barbár törzsek, még mindig jónéhány provinciában voltak római légiók, függetlenül az anyaország helyzetétől, pl. Britanniában is…

    „Igazából nem tudom, hogy tudatossan vagy tudatlanul hazudozol folyamatosan. De ilyen esetekben amikor ennyire egyszerűen ellenörihető vmi imho ne tedd.”

    Én meg javaslom, hogy tanulj meg számolni, ha már írni nem tudsz, mert a hsz-ed tele van helyesírási hibával. Tehát Bernanke hivatalos éves fizetése az egyéb juttatások nélkül 180 ezer USD, vagyis a mai 240 HUF/USD árfolyamon 43 millió 200 ezer forint. Simor _korábbi_ pofátlan fizetése – szintén az egyéb juttatások nélkül – 8 millió forint volt havonta, vagyis éves szinten 96 millió forint. Remélem tudsz követni, ez kb. második osztályos szintű matek…

    „Egyrészről Magyarok!= kuruc info. a ezt nem bírod megérteni nagy baj van. Másrészt én semmilyen hiteles poolt nem láttam erről.”

    Vazze, ennyire nem lehet valaki vakegér:

    http://kuruc.info/q/0/

    A szavazók több mint 65 százaléka, tehát közel a kétharmada kilépne az Európai Unióból. Ez elég meggyőző? Plusz még tedd hozzá azt a négyszázezer embert, aki a tegnapi tüntetésen egyértelműen kiállt Magyarország szuverenitása mellett az EU-val szemben…

    „Akkor majd éljenezhetsz a náci haverjaiddal együtt.”

    Látod milyen buta vagy? Még annyit sem tudsz, hogy a „nácik” azok németek voltak, a „fasiszták” pedig olaszok. A hazájukat szerető és féltő magyarok a Hungarista Mozgalomban hittek, amely több ponton élesen szemben állt a német „náci” érdekekkel. Itt egy kis irodalom:

    http://suttogo.mozgalom.org/

    Persze aki csak a talmudból tájékozódik az ezt úgysem fogja érteni. Ami pedig a gazdasági jellegű zagyvaságaidat illeti, egyszerűen nem érdemes időt fordítani a cáfolásukra, annál is inkább, mert erősen off-topic itt, és Phoenix külön megkért mindenkit, hogy csak katonai témában mondjon véleményt. Én is csak most, ezúttal válaszoltam a butaságaidra, innentől ignore…

  50. „Simor _korábbi_”
    Azaz nem igaz amit korábban írtál.

    „Vazze, ennyire nem lehet valaki vakegér:

    http://kuruc.info/q/0/

    A szavazók több mint 65 százaléka, tehát közel a kétharmada kilépne az Európai Unióból.”

    őőőő azért mert a kuruc infot olvasók 65%a (11.553 szavazat) kilépne az EUból az még nem azt jelenti, hogy az ország 65%is. Egy másik oldalon simán kijöhetne egy uilyen poolra 65%os maradás is. Ha ezt nem érted akkor mit? És te nevezel engem sötétnek, meg vakegérnek?
    Értsd meg kuruc info NEM EGYENLÓ Magyarországgal.
    és vzzeg még a kuruc infos szavazás alapján se igaz az amit írsz, hogy „Most kb. ugyanilyen arányban lennének a kilépni szándékozók”
    Azaz megent nem írsz igazat.

    „A hazájukat szerető és féltő magyarok a Hungarista Mozgalomban hittek, amely több ponton élesen szemben állt a német “náci” érdekekkel.”
    Mondanám, hogy nácik hazai érzelmekkel de ha ez így lett volna akkor pl megpróbálkoztak volna a kiugrással amivel elkerülhető lett volna pl BP 108napos ostroma. De ők nem, hanem mi lettünk Németország utolsó hű szövetségese.
    Szóval nekem nem vagytok mások mint Magyarul beszélő Nácik.

    „Ami pedig a gazdasági jellegű zagyvaságaidat illeti, egyszerűen nem érdemes időt fordítani a cáfolásukra, annál is inkább, mert erősen off-topic itt”

    Igazából abba se vagyok biztos, hogy magának a QEnek ami mostanában elég sokat elhangzik a közelítőleges jelentésével tisztába lennél nem hogy a pontos megvalosulásával. Nem azért hanyagolod a dolgot mert zavar az OFF topic, hanem mert fogalmad sincs miről beszélsz. Ezzel nincs semmi baj a monetáris politka egy irgalmatlanul összetett dolog, a baj avval, van, hogy úgy állítod be magad mint aki ért hozzá. Pedig nem.

  51. Clown:

    Láthatóan képtelen vagy egyetlen tényt, logikai kapcsolatot, érvet értelmezni, ezért azt javaslom, hogy rekesszük be a témát, mert konstruktív vitához ez így nem fog vezetni.
    Majd ha önállóan is képes leszel gondolkodni, visszatérhetünk a témára.

  52. Sziasztok! Mèg nem olvastam vègig az összes kommentet, de amit eddig elolvastam, az elèg vicces.
    Leginkàbb molinibalage fenyegetôzèse az F-15 cikkel tetszett.
    Apàm! Nem semmi, ahogy mgefenyegetett mindenkit, hogy a hosszù hònapok òta kèszülô cikk ùjabb kèsleltetèst szenved a kommentelôk miatt.
    Tiszta F-35! :-)
    Mindenesetre èn nagyon berezeltem….
    Fenèt, az Aranysasban tavaly azt hiszem volt egy igen rèszletes, objektív sorozat a sasról, majd az olvasgatom molnibalage típusismertetôje helyett.
    Most pedig folytatom a kommentek olvasàsàt.
    Fergetegesek vagytok fiùk! :-)

  53. Nem fenyegettem senkit. Sajnálkoztam.

    3,5 hete kezdtem el írni, mert előbb olvasni is kell, hogy legyen miről értelmesen írni. Sokat. Nagyon sokat.

    (A legfontosabb források feltüntetése jelenleg 3 oldalas listát tesz ki…)

    A „tavaly” az majdnem három éve volt, 2009 márciusában indult a sorozat. Öt vagy hat részes és csak a csapásmérő Sasról írt Serflek Szabolcs.

    Ezt az oldalt asszem ő hozta össze.

    http://www.f-15e.info/joomla/

  54. Amikor az orosz 1. vonal mérkőzött meg a zsidó légierővel, akkor is csúnyán kikaptak. Ez volt ugye a 70es évek eleji felőrlő háború. Az egyiptomi oldalon csak a felségjel volt egyipsün, minden más, a pilótákat és operátorokat beleértve szovjet. És? Menáhemék vagy 5:1 arányba verék az oroszokat. Más tészta, hogy az orosz stratégia jó volt. Máig bírnák, ha véget nem ért volna. Végülis a Luftwaffét is felőrölték.
    Nekem a Mirage 2000 joban tetszik. A Rafival is csk az a baj, hogy kevés mögötte a pénz.

  55. Az egyiptomi oldalon csak a felségjel volt egyipsün, minden más, a pilótákat és operátorokat beleértve szovjet

    Vagy nem.

    Mondjuk mostanában felbukkant trend, hogy a koreai jenki légyigyőzelmeknél azzal mosdatják a túloldalt, hogy azokat nem szovjet pilóták ellen érték el, a szovejtek ellen 1:1 volt a arány.

    Az, hogy ezt miből, ki és hogyan sakkozta ki, azt még nem láttam soha…

  56. Killer Clown: Teljesen egyet értek. Én sem értem mit pattog az unió. Nekik az volt a jó és a megszokott amit az MSZP csinált, azaz mindent megtettek Magyarország gyarmatosításához amit csak kért az unió és a pénz világ… Beszarok ezen a mai világon… Ismerek olyan bácsikát akinek egy nyugati cég fizet azért, hogy ne termeljen cukorrépát… Ez meg mi a faszom??? Meg olyat is ismerek akinek azért fizettek, támogatást, hogy kivágják a tökéletes és egészséges szőlőtőkéit és felszámolja a borásztatát… És ez mi a faszom? Ez az elnyomás és a gyarmatosítás bújtatott formája! Közép európa legfaszább országa lehetnénk, ha az elmúlt 20 évben a haza érdekében tettek volna mindent!

  57. @danielblack

    Ismerek olyan bácsikát akinek egy nyugati cég fizet azért, hogy ne termeljen cukorrépát… Ez meg mi a faszom??? Meg olyat is ismerek akinek azért fizettek, támogatást, hogy kivágják a tökéletes és egészséges szőlőtőkéit és felszámolja a borásztatát…Ez az elnyomás és a gyarmatosítás bújtatott formája!

    Ezt szimplán kapitalizmusnak hívják: egy cég (akár az EU-n keresztül) fizet, megveszi a konkurenciát, ez így működik. Ne keverjük össze a gyarmatosítással, amikor erővel történik az ellehetetlenítés és kifosztás. A bácsika vihette volna tovább a bizniszt, persze nehezebb körülmények között, mivel a nagyobb cégek mindig olcsóbban termelnek, de nem kényszerítették, hogy ne termeljen.

    Az persze már más téma, hogy a kormányok miért nem álltak ki a haza termelés mellett.

  58. molnibalage

    líbiában csapásmérést is repültek az amik, még az elején. Valamint SEAD/DEAD bevetéseket folyamatosan, mivel az EU-nak erre nincs kapacitása. Szállítás, Tankerek, AWACS gépek szintén végig jelen voltak.
    Csak a légi rendőrködés és a csapásmérés csinálták pár hónapig. De a januári aranysasban benne van, még az is hány tonna bombát dobtak.

  59. Azért sokat elárul a dolgokról, hogy a tizensok „pluszos” hozzászólások ide vezetik az embert (ha már ki van rakva oldalt), és hogy mire kaptak ezek tizensok pluszt. Óriási bukó, hogy gyak. egyvalaki miatt tiszta borzasztó ami folyik, és még ő fenyít be, hogy „nem lesz cikk”. Ugyanmár.
    Meg kell hagyni, nekem nincs visszatartva bosszúból egy sokoldalas cikkem, de T. szerkesztőség, nem kéne átgondolni a szitut?
    Ráadásul, biztos nem vagyok egyedül azzal, hogy a mi kedvenc molninkat mindenféle oldalakon láttam már kommentelni, és meg kell hagyni, egy régebbi kommentnek megfelelően, ő az utolsó bme-s polihisztor, mert baszki mindenhez annyira, sőt, bocsi, jobban ért, hogy az hihetetlen. Különben még nem is ez a baj, de ez a totál arrogáns stílus, ez röhejes. Minden tiszteletem a rendszeres kommentelőknek, akik ezt kibírják, én sajna nem. (Tudom akkor nem kell se olvasni, se pofázni, de azért egy ember miatt nem bujdokolok el, sorry.)