|

Őrségváltás a Baltikum egén

Az új év mellett új korszak köszöntött be a Baltikum egén január 4-én, ugyanis Németország küldöttsége váltotta a dán kontingenst a NATO balti missziójának keretében. Az eseményen részt vett a lett, litván, észt, dán és német katonai delegáció is.

A Dán Királyi Légierő még augusztus 31-én települt ki 4 darab F-16AM/BM típusú vadászbombázóval és mintegy 70 főnyi személyzettel a litván Šiauliai légibázisra, majd szeptember 2-án hivatalosan adták át nekik a francia egységek a balti országok őrzésének feladatát. Ám lejárt a 4 hónapos kiküldetés, a Luftwaffe veszi át a stafétát.

Jelenleg a német Phantomok vigyázzák a Baltikum légterér | Fotó: Német Védelmi Minisztérium ,

A következő négy hónapban a német F-4F Phantom II típusú vadászbombázókon a sor, akik ötödik alkalommal hajtják végre ezt a nemes feladatot. A Luftwaffe négy gépe még január 2-án érkezett meg Litvániába, de utánuk még két példány érkezik.

41 hozzászólás “Őrségváltás a Baltikum egén”

  1. OFF hoz kapcsolódva csak „örülök” hogy lesz egy csomó tartalékos, nyugdíjas ezredesünk ,alezredesünk és esetleg őnagyunk. Nagyon hasznosak lesznek a gátakon esetleg. Úgy zsákolnak mint a pinty.

  2. Azért ezek még mindig nagyon jó vasak. Anno jól meg lettek tervezve. A kasztnin kívül szinte már semmi sem eredeti benne, de még vígan fickándoznak az égen.
    Az offhoz..
    Lehetne az egész magyar haderő tartalékos. Akkor legalább háború esetén maradnánk a kispadon.

  3. Voltam már pár árvíznél, (Duna,Tisza) de katonatisztet dolgozni nem láttam, csak okoskodni. Nekem is aranycsillagom van, de a mi szervezetünknél mindenki kiveszi a részét a fizikai munkából is. Komolyan mondom sajnáltam az egyszerű katonákat, tiszthelyetteseket, hogy hogy bántak velük.

  4. Hát ezek a tartalékosok… Nem tudom miért is reménykedtem benne, hogy végre lesz egy normális tartalékos erőnk, mégha kicsi létszámmal is egyelőre… Mondjuk vmiféle harcértékük biztosan van, csak az itt még a gond, hogy ezeknek a nagyja szerintem tiszt… Amúgy Hende azt mondta, hogy jelenleg szörnyű az állomány feltöltöttsége, mert nem tudnának több katonát álandó jelleggel ilyen anyagi helyzet mellett rendszerben tartani és ezzel a 8000 tartalékossal még csak a hiányzó létszámot lehet pótolni… Szóval 8000 fővel alapból nagyobbnak kellene lennie a honvédség szerződéses állományának… És ennek a tartalékos rendszernek nem a lyukak betöméséről kellene szólnia, hanem, egy adott helyzetben mozgósítható PLUSSZ(!!!) erőt kellene képviselnie!!!!

  5. @danielblack

    Egyébként valaki eltudja mondani, hogy mi az a ,,címzetes tartalékos”?

    Hm… címzetes ökör? :)

    Egyébként:
    „A rendszerbe tartoznak még az úgynevezett címzetes tartalékosok. Rájuk elsősorban a társadalmi kapcsolatok építésében, a civilek honvédelmi feladatokba történő bevonásában számítunk.”
    Valamint:
    „Ezek a nők és férfiak címzetes rendfokozatot viselnek, ám járandóságot nem kapnak”
    Simicskó István államtitkár egy év végi interjúja alapján.

    Az én értelmezésemben ők fogják majd osztogatni az utcán a HM-es szórólapokat :)

  6. Köszönöm a választ! :-) Egyébként én is gondolkoztam azon, hogy tartalékosnak álljak. Csak kíváncsi lennék hogy pl.: egy 10 embert foglalkoztató vállalkozó milyen szemmel nézné azt ha behívnak egy hónapra… Mégha vmiféle kárpótlást kap akkor is…

  7. @danielblack

    A mai világban, amikor kézzel-lábbal kapálóznak a munkahelyek után lehet, hogy minden szívfájdalom nélkül rúgna ki. Én inkább megvárnám, amíg valamilyen szinten letisztul a rendszer, előjönnek a hibái, valamint a munkáltatók is megbékélnek a dologgal.
    Az is lehet, hogy két év múlva egy tollvonással visszavonják az egészet :)

  8. rPeter

    „Voltam már pár árvíznél, (Duna,Tisza) de katonatisztet dolgozni nem láttam, csak okoskodni. Nekem is aranycsillagom van, de a mi szervezetünknél mindenki kiveszi a részét a fizikai munkából is. Komolyan mondom sajnáltam az egyszerű katonákat, tiszthelyetteseket, hogy hogy bántak velük.”

    Tudom nem altalanos a dolog de a teljes kephez ez is hozza tartozik. No szoval a 2006 -os ( ??? ) Dunai arvizen en zsakoltam egyutt tabornokkal. Es a tabornok ur ONKENTES VOLT es ott cigolte a zsakokat egyenruhaban kisarcal.

    A Tiszai vedekezesben ( ugyan az az ev ) egyutt pakoltam a zsakot sok tisztel. Akkor a Tataiakkal voltam egyutt. Azon kivul hogy a zlj pk is be be szalt pakolni ( L.P. alez ) mikor az ideje engedte ( szervezes miatt napi 3-4 oranal nem aludt tobbet ) meg a tiszteknek is kulon fel kelett hivni a figyelmet hogy figyeljenek oda az allomanyuk iranyitasara pihentetesere, vezetesere mivel inkabb a zsakokat fogtak meg kezdetben.

    Szoval volt ilyen is bar tudom nem ez az altalanos.

  9. Kuruc71

    Ez a nagyon ritka. Ezek szerint szerencsére ilyen is van, ahogy halad az idő talán egyszer természetes dologgá válik. Sajnos a 2001-es tiszai árvíznél (Lónya) az egységünket irányító tisztet még meg is szólták meg a rendfokozatú katonatisztek, miért nem csatlakozik hozzájuk és tart velük a pihenőbe, ha már tiszt nem a gáton és a töltéseken a helye. Ő inkább azt felelte a fiukkal maradok.

    A dunai árvíznél úgy kezdték mikor felsorakoztunk lépjenek ki a tisztek, mikor kiléptünk közölték nektek nem kell dolgoznotok, ti irányítotok. (10 fős egységeink voltak) – szerintetek 10 főt nem lehet úgy irányítani, hogy közben ti is ugyanazt a feladatot végzitek, mint ők? nekünk sikerült, amiben még majdnem le is hülyéztek, de mivelhogy nekünk ők még utasítást sem adhatnak, így a többit elgondolhatod mi történt :)
    Örömmel olvastam az általad leírtakat, jó volna, ha ilyen tisztekkel lennénk tele. (amúgy többek véleménye szerint a fiatalabb, korunkbeli tisztekre már ez jellemző) talán ebben jó irányban haladunk.

  10. Amúgy tök megmosolyogtató, ahogy kattintgatnak emberek ezen a fórúmon, nem hiszem, hogy a tartalomra megy.

    Tavaly még (azt rebesgették) hogy a címzetes rendfokozat jelzőt a hivatásos állománynál is alkalmazzák, a most január elején megjelent Hivatásos Szolgálati Törvényben. Ezt szerencsére elvetették.

    Ha jól tudom „a lényege az lett volna”, hogy csak az tarthatta volna meg az adott rendfokozatát, akinek a polgári iskoláján kívül a szükséges szakmai iskolai végzetsége is meg van. pl.: Ha egy érettségivel rendelkező hivatásost, aki tiszthelyettesi rendfokozatban van, és nincs szakmai középfokú végzetsége azt visszasorolták volna szakaszvezetővé. Az őrm., tőrm vagy ftőrm. rendfokozatát úgy tarthatta volna meg, hogy pl.: szakaszvezető címzetes főtörzsőrmester. Ez mindenhol nagy vitákat váltott ki, lehet, hogy ez is közrejátszott, hogy az átalakított HSZT-ben már nem jelent meg. A tiszteknél ez nem jelentett volna változást, hiszen bármely tisztnek megvan a szükséges szakmai felsőfokú végzetsége, még akkor is ha polgári diplomája van.

  11. OFF

    Apám jelentkezett tartalékosnak, nemsokára alá is írja a végső papírokat. 3 évvel ezelőttig hivatásos katona volt, zászlósi rangfokozatban szolgált. Egyébként meg kezdetben 10 évig helikopter sárkányos volt, aztán raktár parancsnok, míg végül logisztikus a 86-osoknál. Egyébként még Szentkirályszabadján szolgált egy ideig, pár évig, utána jött át Szolnokra Mi-2-eseket szerelgetni… Miért jön el az ember az egyik állomáshelyéről a másikra? Erre egyszerű a válasz: LAKÁSÉRT! :) és persze azért, mert a rokonság nagyrésze így bármikor látogatható volt.

    Egyébként ott volt 2001-ben, és mint logisztikus a többi logisztikussal együtt pakolták a homokzsákokat…

    ON

  12. rpeter

    Tudom hogy nem altalanos a dolog csak megemlitettem hogy ilyan is van. Amugy az egesz a Tataiaknal anno a zlj pk tol indult mert az volt olyan peldamutato hogy meg a tobbi fotiszt is megszolta meg cikinek ereztek magukat.

    Mas !

    A Lonyai Tarpai gatszakadnak az igazi cikije nem annyiraa tisztek munkaja volt hanem a helyi arvizvedelmi ” szakembereke” Ugyanis nekik koszonheto hogy atszakadt a gat. Van tobb video is rola ahol latni hogy nagytudasuak a nyulgatat a gat tetejenek koronajanak a viztol tavolabbi szelere raktak igy a viz eltudta onteni felulrol a gatat elaztatta majd az egesz massza elcsuszott. Ha a kirendelt arvizesek nem cseszek el akkor az ott meg sem tortent volna.

    De ez csak amolyan hatso szines info.

    Amugy hol merre szolgalsz ha nem titok ? Debrecen Tata Szolnok ???

  13. Egyébként lehet, hogy ezeknek a most látott tartalékosoknak egy része jobb formában van mint sok mai fiatal :-/ Meglepődtem amikor kiderült az 50 éves nagyapámról, hogy 40-50 fekvőtámaszt bármikor lenyom… Igaz ő civilbe ejtőernyőzött is itt nyiregyen és volt sportorvosija is. Kár, hogy meghalt már pár éve. Ismerte Farkas Bercit is,mert nagyfater képezte ki ejtőernyőzésre.

  14. danielblack

    Az utóbbi évekre ha visszatekintünk többet hallani nyugati hírszerző faliekről mint oroszról.Mondjatok már nagy nyugati hírszerző eredményt
    (most nem Balenkóra meg hasonlókra gondolok mert az nema CIA érdeme,hogy átszökött hisz nekik semmi közük nem volt hozzá amíg be nem tette a lábát Japánba).

  15. danielblack

    „Egyébként lehet, hogy ezeknek a most látott tartalékosoknak egy része jobb formában van mint sok mai fiatal”

    Sajnos tapasztalatból mondom nagyrészt igazad van. A felvételiken, fizikai felmérőn a 30 év felettiek mindig jobban teljesítenek, mint a 20 év körüliek, és a katonaság hiányát is észrevenni rajtuk. (a sorkatonai idő alatt legalább némi fegyelmet, önállóságot és alakiaságot tanulnának)

  16. gacsat:

    Ugyanakkor rákényszerít arra, hogy elfogadd a másikat és megtanulj vele együtt élni. Ez az, ami most látható a társadalomban. Nem veszik figyelembe más igényeit akkor sem, ha az nekik semmibe nem kerül.

    A porosz alapelven nyugvó volt szovjet rendszer valóban nem a legemberibb, jó ellenpélda Svájc. Ne a régi módszerből indulj ki, lehet azt normálisan is csinálni.

    Nagyon off lenne, ezért itt nem fejtegetném tovább.

  17. Fade:

    na csak nem bírom megállni (mindenkitől elnézést)

    A KGST országok, Észak-Korea, Izrael a hadsereg létszáma miatt alkalmazza/alkalmazta a sorállományt.

    Svájc a lakosság honvédelmi képességének kialakítása miatt (ez egyébként az előzőekre is jellemző).

    Ha nem a tömeghadsereg előállítása a sorkatonai szolgálat célja, akkor számtalan előnye van. Hátránya is: drága a nemzetgazdaságnak.