|

Kínai helikopterekkel bővíti haderejét Bolívia

Úgy tűnik, jó döntésnek bizonyult Kína számára, hogy bepróbálkozott a dél-amerikai Bolíviában, ahová sikerült is elpasszolnia pár K-8 Karakorum sugárhajtású kiképző/könnyű támadó repülőgépet idén év elején. A Pakisztánnal közösen fejlesztett és gyártott, eredetileg Hongdu JL-8 nevet viselő típusból hatot rendelt a tetemes olajtartalékai ellenére is igencsak szegény ország. Ezzel egyben elkezdődött a szorosabb kínai kapcsolatok kiépítése is, amik az élet minden területén megjelenítik hatásukat, ám számunkra most csak a katonai vonal az érdekes, aminek újabb beszerzés lett az eredménye.

December 22-én La Pazban (Bolívia adminisztratív központja, a főváros hivatalosan Sucre) Bolívia és Kína hivatalosan is aláírta azt a szerződést, melynek keretében a dél-amerikai állam hat Harbin H425 helikoptert rendel. Peking képviseletében Sen Ziliang nagykövet, míg a bolíviai kormány képviseletében Carlos Romero külügyminiszter és Viviana Caro fejlesztési miniszter látta el kézjegyével a dokumentumot. A megállapodás értelmében a 12 férőhelyes forgószárnyasokat 2012-ben szállítja le a kínai vállalat. A program költségéről nincs információ.

Harbin H425 |Forrás: Chinese Military Aviation ,

A Harbin H425 a francia Eurocopter AS365 Dauphin leszármazottja. Kína még az 1980-as évek elején másolta le az európai típust, melyből Z-9 néven (NATO-kódnév: Haitun) létrehozta saját helikopterét. A Harbin azóta is folyamatosan fejleszti az újabbnál-újabb változatokat. 2001 szeptemberében álltak elő a H410A-val, melynek gyártását 2002 júliusában engedélyezte a CAAC, a kínai civil légügyi hatóság. A 635 kW tengelyteljesítményt szolgáltató WZ8C hajtóművekkel ellátott helikoptert elsősorban a polgári piacra szánták, de H425 néven gyártott VIP-szállító változatát több ország hadereje alkalmazza.

Bolíviában valószínűleg ugyancsak ezt a szerepet tölti majd be a hat megrendelt példány. Antonio Cueto vezérkari főnök elismerően nyilatkozott a típusról, mely szerinte ezentúl nélkülözhetetlen lesz a hadsereg és a polgári rendészeti szervek számára. Merthogy a rendőrség/drogrendőrség is sűrűn igénybe veszi majd az új forgószárnyasokat.

19 hozzászólás “Kínai helikopterekkel bővíti haderejét Bolívia”

  1. Én még vezettem VT-55A-t. :) Meg egyszer T-34- ben is ültem miközben az oktató vezette. :) Pedig nem vagyok olyan öreg. 3X éveim elején járok. Amúgy az a T-59G nem olyan nagyon szar. Egész jó kis tornyot tettek az alapjárműre + új motort kapott. Szóval oda nekik tökéletesen megfelel.

  2. És mit szóltak a franciák?
    Ismét a Quagi Jari lázadást (2001) tudom említeni. Ahol az USAF is elég csúnyán felsült kommandósostul, ott 1 ezeréves T55ös csinált rendet. Mindent arra lehet használni, amire alkalmas. Főleg, ha van.

  3. Már több haditech dolognál említettem, Kínába nem lehet csak ugy gyárat alapítani (Kína nem fizet a cégeknek betelepülésért és adókedvezményt se kapnak hogy mennyenek) aki céget akar gyárat egyebet Kínába annak fel kell készülnie hogy a Kína államé lessz a cég részben (kiegyezéstől függ a mértéke) de minden esetben a teljes gyártás technológiát át kell adni a résztulajdonos Kínai államnak (az UH-1 eseknél linkeltem Kínai heligyártó cégeket) ott le van írva hogy a gyár ahol készülnek a külföldi résztulajdonú gyár mellé települt a minőségellenőrzést az Eurocopter és az Agusta végzi a saját gépekkel eggyütt és ugyan azt a minőségi bizonyítványt kapják mint az Eu-ba szánt gépek.

  4. valamiért nem nyillik meg a
    Changhe Aircraft Industry Group oldala de itt egy leírás http://product.ch.gongchang.com/d1942649.html ez az a 109 esről
    cai az agusta-nak és a sikorsky-nek gyárt teljes gépeket hivatalos weboldala http://www.changhe.com/english.htm angolul
    a Harbin az eurocopternek számunkra ez a lényeg a cikk miatt http://www.hafei.com/hafeien/home.asp a hivatalos weboldal
    legális nem másolatok vagy lopás

  5. szittya88, ha nem érné meg nekik, akkor nem mennének oda. És ha nem érné meg ott lenni, akkor nem mennének még mindíg. De úgy tűnik, hogy nemcsak ott vannak, hanem újjabb típusokat is fejlesztenek kimondottam a kínai piacnak. Mint a fennebb említett Zhi-15 (EC 175) is.

    http://www.youtube.com/watch?v=iVlwCq6RpwI

    Amúgy ha te egy humánustoleránsnyugatiértékrendes európai állam vagy, de mindenféle szubszaharai bugrisnak nem adhatsz el haditehnikát, akkor mit csinálsz???