|

Tavasszal érkezik az első K-8 Bolíviába

A reggeli kávé mellé – mely esetleg pont Bolíviából érkezett – felszolgálunk némi bolíviai híranyagot is, amolyan ropogtatni valónak. Mely bár már nem messze forró, de azért még viszonylag friss…

Bolívia meglehetősen ritkán szerepelt ezidáig híreink között, akkor is elsősorban offenzív képességeket nélkülőző légiereje kapcsán. A dél-amerikai állam kapcsán anno először a csehek nagy örömét írtuk meg, majd 2009 tavaszán Prága pechét. Mindenki emlékszik a Washington által megvétózott, 6 db L-159 ALCA eladásáról szóló üzletre, ugye?

A Bolíviai Légierő harci gépekkel történő újbóli ellátásának vonalán a következő állomás 2009. szeptembere volt, mikor is Sucre-ból érkezett a szűkszavú bejelentés, miszerint aktuálisan éppen brazil és kínai portéka között vacilálnak.

Jelentjük fejlemények vannak a Super Tucano és a kínai/pakisztáni koprodukcióban megszületett Hongdu JL-8, azaz exportnevén K-8 Karakorum közti meccsben: Bolíviának úgy tűnik nem kell a szomszéd COIN feladatokra ideális megoldása, helyette az L-159 kalibert választotta a második nekifutásra is.

Hongdu K-8W Karakorum

Hongdu K-8W Karakorum a FAV színeiben ,

A napokban befutott bejelentés szerint 6 db K-8 Karakorummal bővül a FAB gépparkja, melyet könnyű csapásmérőként/vadászként kívánnak alkalmazni a drogbárók elleni harcban, illetve a légtérrendészeti feladatokban.

Bolívia mellett a dél-amerikai kontinensen a K-8-ast választotta Venezuela is. Caracas 2 menetben 18-18 gépet rendelt. A tavalyi év folyamán leszállításra került az első széria, melyből egyet tavaly nyáron egy szerencsés kimenetelű balesetben már elvesztettek.

A FAB parancsnoka, Tito Gandarilla azt a nyilatkozatot tette, hogy az 58 millió dolláros kínai kölcsönből beszerzendő 6 db gép közül az első 2011. áprilisában érkezik majd meg.

10 hozzászólás “Tavasszal érkezik az első K-8 Bolíviába”

  1. jó kis gép a Karakorum, szuperszónikus kiképző-könnyű csapásmérő
    Tökéletesen megfelel gyakorlásra, míg nem kapnak nagyobb gépet, Chilét úgyis kordában tartják a nagyok(Argentína,Brazília), de előbb-utóbb be fog sorolni az összes dél-amerikai állam mögéjük, egy D-A Unió szerűség kezd kialakulni arrafelé.

  2. Mackensen jól mondod.
    Elvileg a paki-kínai üzletkötök 30db JF-17-es eladásával számolnak Bolíviában.
    Most januárban Azerbajdzsán-ban lesz egy magas színtű katonai egyeztetés. A Pakik oda is el akarják adni a gépet és az azeriak is nagyon érdeklődnek utána. A Kínaiak meg Srí Lankát puhítják.
    Beindul a keleti fegyverpiac is.

  3. szerintem az irániak F-5-ös utódja jobb, mint az L-15 és csak fejlesztgetik tovább, szóval nem hiszem, hogy az L-15-öt megvennék, inkább radart, elektronikát meg fegyvereket a saját gépükhöz, szóval szorosabb együttműködést a kínai repülőgépiparral

  4. Onedin kapitany

    Snakeye!
    Igazad van. Az előző generációból pedig SL rendszeresítette az F-7-et. Tehát logikus lépés lenne náluk a kínai gép. Ha van eszük, azt választják. India hozzáállását nem látom tisztán.
    Kínát mindenképpen riválisnak kell tekinteniük és aligha örülnek, hogy délen, „a lábujjuk alatt” nagyobb számban tűnnek fel a pekingi tanácsadók, hírszerzők.