|

Bolívia kínai vagy brazil harcigépeket vásárol

Bolívia kínai és brazil harci gépek vásárlása iránt érdeklődik mostanság, miután az amerikai komponenseket is tartalmazó, cseh L-159 ALCA eladását meggátolta az Egyesült Államok.

Ha a dél-amerikai portékák felé nyitnak, akkor a kiképzés mellett COIN feladatkörre is igen alkalmas Tucano gépcsalád tagjai közül válogathatnak, azonban egy esetleges kínai típus rendszeresítése esetén jóval szélesebb lenne termékpaletta, mivel az ázsiai ország számos felfegyverezhető kiképzőgép-típussal rendelkezik. A lehetséges beszerzésről igen szűkszavúan nyilatkozott a miniszter, de a Super Tucano-nak megjelölt brazil versenyző mellett a meg nem nevezett kínai típus lehet például a Venezuela által is kiszemelt, kínai-pakisztáni koprodukcióban épített Hongdu JL-8, avagy exportnevén K-8 Karakorum-ról.

EMB-312 Tucano

Walker San Miguel továbbá elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak Oroszországgal fegyverek és különféle felszerelés vásárlásáról 100 millió dollár értékben, továbbá a vásárlás részét képezné egy VIP kialakítású Antonov szállítógép is, mint elnöki különgép.

Bolívia, mint említettük, azután kezdett újabb országokkal tárgyalásokba, miután az Egyesült Államok keresztülhúzta azirányú törekvéseit, miszerint 6 darab L-159T1 ALCA típusú, felfegyverezhető, kétüléses kiképzőgépet vásárolnának 58 millió dollár értékben.