|

Horvátország megszűnteti MANPADS-képességét

Az Amerikai Egyesült Államok egymillió dollárt szán Horvátország MANPADS (man-portable air-defense systems – gyalogosan hordozható légvédelmi rakétarendszerek) készletének leszerelésére. A horvát fél az együttműködés keretében megszabadul 71, részben lejárt üzemidejű, az egykori Szovjetuniótól vásárolt vállról indítható légvédelmi rakétájától, amiket az amerikaiak segítenek szakszerűen semlegesíteni. Ezen felül sor kerül a meglévő horvát fegyver- és lőszerraktárak modernizálására, azok felügyeleti és logisztikai eszközparkjának fejlesztésére és bővítésére.

Az amerikai fél részéről a fő vállalkozó a Politikai-Katonai Ügyek Ügynöksége (Bureau of Political-Military Affairs), azon belül is a Fegyvercsökkentési és Megsemmisítési Iroda (Office of Weapons Removal and Abatementhich) lesz, Horvátország részéről pedig értelemszerűen a helyi Honvédelmi Minisztérium. Közvetítőként közreműködik még a Zágrábi amerikai nagykövetség is. Az intézkedésre egy világszintű törekvés keretében kerül sor, melynek célja, hogy a lehető legtöbb országban leszereljék a MANPADS-képességet. Ennek több oka is van. Az egyik az – az egyébként reális – a veszély, amit a katonai szolgálatból kivont, esetleg rossz kezekbe kerülő hordozható légvédelmi rakéták jelentenek a polgári utasszállító repülőgépekre.

Gyakorlaton a horvát MANPADS-osok. A kép 2009-ben készült |Forrás: militaryphotos.net ,

Azonban emellett szólnunk kell az Amerikai Egyesült Államok közvetlen katonai érdekéről is. Mint a NATO vezető hatalma, valamint „a világ rendőre” cím viselője, fontos számára, hogy a lehető legjobban lecsökkentse a MANPADS-veszélyt. Ez vonatkozik úgy a terrorfenyegetésre, mint a nemzetállamok vállról indítható légvédelmi rakétáira. Egy légi hadjárat, vagy egy esetleges szárazföldi támadás során ezek az eszközök komoly fenyegetésként jelennek meg a csapásmérő vadászbombázók és a helikopterek számára.
Horvátország már nem első alkalommal hajt végre hasonló intézkedést amerikai kérésre: legutóbb 929 feleslegessé vált MANPADS került selejtezésre, valamint tervben van mintegy 17000 tonnányi hadianyag semlegesítése.

Az egymillió dollárból telik majd a horvát lőszerraktárak biztonságának növelésére is. Ez egyaránt vonatkozik a külső támadások elleni védelemre, illetve a balesetek elkerülésére. Erre az intézkedésre sokkal inkább szükség van, mint a MANPADS-állomány csökkentésére, amit egy idei katasztrófa is mutat. A Knin közelében található lőszerraktár robbanása, valamint az utána keletkező tűzvész elpusztította az egész létesítményt, annak környékét, valamint szükségessé vált több falu teljes evakuálása is. Az ilyen események elkerülése azóta kiemelt fontosságúvá vált Zágráb számára, ebben szintén segítenek az amerikai szakemberek.

58 hozzászólás “Horvátország megszűnteti MANPADS-képességét”

  1. Azért nem tudom, miért kellene egy pár rakéta megsemmisítéséhez amerikai segítség…

    Ilyen szánalmasak lettünk mi ezen a környéken? Nincsenek tűzszerészek, rakétatechnikusok, akik szétszerelni, felrobbantani tudnának?

    Komolyan mondom az egészben az bosszant, hogy ha valaki Amerikában olvas egy ilyen hírt, még azt hiszi, itt valami neander-völgyi bagázs lakik, akiknek fogalma sincs milyen eszköz van a kezében:(

  2. És evvel párhuzamosan az USA is leszereli a FIM-92 Stingereit meg hasonlókat???
    Mert én nem hallottam ilyenről, így meg elég pofátlanság tűnik a dolog :D
    (De ha mégis kivonják saját maguknál is, akkor nem szóltam…)

  3. tallking: Ha már itt tartunk szerintem ingyen is megtették volna.

    minusz: Ez nem teljesen US történet. Oroszoknál is van hasonló vonal.
    Vhol értehtő az egész, szerezzen be egy csecsen/kaukázusi/alkaidas terrorista egy darab ilyet és menjen el a legközelebbi reptérig. Ezt az ötletet természetesen lehet zsarolással… is kombinálni. És egy fel/leszálló szemlyszálító teljesen védtelen.

  4. Fade:
    de a jó politikus olyan kellene legyen, hogy ha rájön a kérelmező ráutaltságára akkor megkéri az árát. Még akkor is ha egyébként lejárt a rendszerek üzemeltetési ideje és amúgy is meg is kellene semmisíteni.

  5. tallking: Mi elvileg ingyen tettük és sokan mások se sokért, persze ki tudja háttérben mi történt.
    De Horvátoknál nem nagyon kell nézni mi történt a háttérben. Horváto elismerem vmennyire sarkítva de a függetlenségét, létezését köszönheti USnek.

  6. Roni: Igazából nem értem, így hogy arabok egyértelműen összezártak. Tegyük fel Sziria kifizeti. Tegyük fel mert nem biztos. De ha igen még mindig aprópénz ahoz képest ha vmelyik arab üzletét Oroszo emiatt elbukja.

    Amúgy volt más izgi is az oldalon, konkrétan az Iskander telepítések. Amik ugye ~2008ban azért álltak le mert mégsem építették ki a „nagy” rakétavédelmi rendszert Lengyelo+Cseheknél. Ehez képest most mégis? Mert amiknál is választási év jön…

  7. Grúzia kenyértörés volt, kellett hozzá egy őrült grúz vezetés és még szép, hogy nem hagyta a maci Dél-Oszétiát.
    Akkor ennyi erővel feltételezhetjük azt is, hogy a NATO-nak is érdeke volt, hogy megnézze, hogy bele mer e avatkozni Oroszország a konfliktusba, ha nem hát akkor nyernek majd 3-4 új tagállamot(Ukrajna,Kazahsztán,Grúzia,Fehérorszország).

  8. Amelyik NATO tagállamok politikailag „nem megbízhatóak” Washingtonnak, azok önvédelmi képességei szépen le lettek/lesznek szerelve(pl. Magyarország), így fognak a szerbek és a horvátok is járni. Minimalizálják Sparatkusz esélyeit.
    Azon államok melyek startégiai ellenféllel határosak és készek harcolni, azok szépen kapják a muníciót(lengyelek,románok,grúzok stb.)

  9. Ez igaz, de nem hinnem hogy ez kulso hatasok miatt tortent igy, s szerintem nalunk sem szoltak volna semmit ha egy tisztesseges haderot fenntartanank, akar GDP 2%-at is rakoltve. Csak nalunk van egy olyan hogy akkor nyalnak ha nem is kerik.
    A raketavedelmi rendszer meg nem tudom mennyire jo, inkabb csak celpont. Nem veletlenul nem nagyon akarta senki sem bevallalni. Romania mar-mar kozephatalmi pozicioban erzi magat (haha, csak szeretnek) a raketavedelmi rendszer okan, mert valojaban emiatt kap tamogatast, amennyit.

  10. „ez egy Putyin-ellenzéki tag”
    ???

    Dmitrij Medvegyev mondta az ominozus mondatot.

    Másik hszedre meg csak annyit, hogy nem US tehet arról, hogy Magyarország idén 1% alatt, jövőre pedig ~0.7% körül költ GDP arányosan a honvédelmére. Nem ők tehetnek a Franciakrémesről. Ezek a dolgok építik le a Magyar honvédelmet azaz a mi politikai vezetésünk.

  11. kaktusz:
    „Nem veletlenul nem nagyon akarta senki sem bevallalni.”
    Mi a nagyon? Mert Lengyelek és Csehek is bevállalták. Végül az Orosz tiltakozások, Iskander fenyegetések… miatt került Románia, Bulglgáriába, akik szintén bevállalták. Akkor kik nem?

    Tényleg nem akarok történelmi monologokban belemenni, hogy kik csinálták jól vagy rosszul. Ehelyett nézzük meg KKEuropában hol van jelenleg relative ütőképes haderő, kik csinálták, csinálják ezt jól. Nem hosszú a lista: Lengyelek, Csehek, Románok. jé…

  12. Mielött elkezdenétek kommentelni és conteokat gyártani jó lenne elolvasni a cikket.
    Idézem:

    „A horvát fél az együttműködés keretében megszabadul 71, részben lejárt üzemidejű, az egykori Szovjetuniótól vásárolt vállról indítható légvédelmi rakétájától”

    HETVENEGY!!! Miféle képességekről beszéltek? Méghozzá 1 millát kapnak értük. Ennyiért el sem lehet adni. Bomba üzlet volt horvát részről. Az amikat is megértem. Ha nem „veszik meg/semlegesítik” akkor a horvátok el is adhatják, néhány közvetítőm keresztül meg ki tudja kinél kötnek ki.

  13. ” – mondta az orosz elnök. Ezek után joggal vetődik fel a kérdés, akkor kinek is állt érdekében a 2008-as háború kirobbantása?

    Erről a kérdésről értekezett Anton Oreh az Echo Moszkvin.

    Anton Oreh nem Medvegyev.

  14. Fade

    Valóban fenn áll annak a veszélye hogy az orosz elbukhatja valameyik fegyver üzletet .
    De végül is az oroszok mindent hajlandóak eladni mindenkinek .
    Már a dél-koreai pakfa ajánlás is érdekes .
    Viszont Iránnal sokat nyerhetnének.

  15. doca: Azt speciel igen. De mért mire következtetnél te Medvegyev kijelentéséből? Hogy nem állt érdekükben? Ha pedig igen akkor ld a cikk többi részét.

    Roni: Ruszkik mindenkinek szállítanak de én ha veszthetek soksok pénzt ha megcsinálok egy kevés pénzel járó üzletet akkor azt inkább nem vállalom be. Főleg nem ha a kevés pénzel járó üzletfelem már korábban se fizetett ki most meg még a szokásosnál is szarabb helyzetben van.

    tallking: Olyan üzletekről mondasz véleményt amikről fogalmad sincs. Fejlesz inkább preciziós fegyvert, uavot az ugye pofonegyszerű dolog.

  16. Ha a tenger miatt fontos akkor sokra nem mennek ha bejelentik, hogy mégis adunk P800at egy héttel az arab liga gyűlése után. Ellenben szembe köpték az arab ligát és tény odaálltak Szíria mellé.

    Egy egy heli/BMP3/pansit rendelés is messze többet hoz mint 300m$ amit szansosan Szria ki se fog fizetni. Bukjanak csak egyet és fognak már bőven bukta.

  17. Araboknál most dőlt meg a jemeni uralkodó, ők voltak valamilyen szinten orosz eszköz vásárlók, emellett még Algéria és Szíria tartja magát egyedül, mint nagy vásárló. Na most Algéria nem hiszem, hogy őszintén ellenzi a szíriai uralkodónak küldött szállítmányokat, ott is próbáltak ellenzékiset játszani, csak nem jött össze, mert még él bennük a franciáktól való elszakadásuk emléke.

    Szíria a tartuszi orosz hadikikötő miatt fontos, bár alig használják, évente egyszer megy be komolyabb hajóraj. A partok mellett már ott van a George Bush hordozó ugrásra készen. A Kuznyecov pedig elsején indult útnak a csapatával, várhatóan jövő héten érkezik meg Szíria vizeihez, érdekes lesz, nem volt még ilyen feszült arrafelé a helyzet rég(talán Kubában volt hasonló legutóbb).

    Grúzia időközben pótolta veszteségeit Nyugatról és ismételten összevonta szárazföldi csapatait az orosz határ mentén, a napokban az oroszok lelőttek 2 izraeli gyártmányú UAV-ot. Putyin kiadta ukázba a helyi katonai körzetnek, hogy kezdjék meg ők is a felkészülést, teljes szabad kezet kapott a hadvezetés ott is, ha betörnek Dél-Oszétiába a grúzok.
    Egy háború és a győzelem mindkét félnek fontos, mind a támadó, mind a védekező félnek. Itt a védekező félnek is érdekében állt, hogy győzzön.

  18. Stennis és a Carl Vinson hordozó megpakolva csinos F-18-asokkal.
    USS Bunkerr Hill és USS Halsey meg Ticonderoga- és Arleigh Burke-osztályú rakétás armádia. Háborúzni szeretnének nagyon, mert Iránról deklaráltan kijelentették, hogy nem válhat nagyhatalommá.
    Kína és Oroszország reakciójától tartanak, nélkülük már rég megtámadták volna Iránt. Egy kínai tábornok tegnap kijelentette, hogy Kína mindenképp segíteni fog Iránnak akármi is az ára.
    Tegnap kereket oldott viszont a G. Bush hordozó Szíria vizeiről, megy haza Norfolkba elvileg.

  19. Jemen nem tényező, meglehetősen széttagolt a különböző törzsi érdekek mentén évtizedek óta.

    Ellenben:
    -Pancir Sz-1-et szerzett be az Emirátusok, Jordánia is Algérián és Szírián kivül.
    -Szaúdiak rendeltek S-300-akat szép mennyiségben.
    -Mi-171-et rendelt Irak, és rengeteg egyéb üzemeltetője is van az arabok közt a Mi-8/17-nek.

    Valamelyik linkelt hír szerint a Bush már hazaindult, és e szerint is már Marseille-nél jár.

    Grúzia? Mikor volt utoljára bejelentés komolyabb beszerzésükkel kapcsolatban? Mivel az alapvető érdekük Oroszország elrettentése az újabb támadástól, nem hinném, hogy titokban nagymértékben fegyverkeznének. Illetve ha pótolták is, az édeskevés, mert láttuk, hogy az adott mennyiség mire elég Ivánékkal szemben.

    Végezetül, mondj egy háborút, ahol a védekező félnek nem áll érdekében, hogy győzzön :)

  20. „Ha 2008-ben megremegtünk volna, most más lenne a geopolitikai helyzet és egy egész sor ország, amelyeket mesterségesen be akartak tolni az Északatlanti Szövetségbe, most minden valószínűség szerint ott lenne.”

    Fade! Fejtsd már ki légyszi, hogy ez szerinted mit jelent! :)

  21. Ez miért ide jött? :)

    Nem túl gyakoran szoktam nézni, de mikro volt ennyire takaréklángon a Navy? A 11 hordozóból, kb. 9 futhatna ki elvi síkon és 2/3a kikötőben van, otthon. Ez lenne az előkészület arra, hogy húúúúúúúúú, márpedig itten háború lesz. Lehet, hogy én tévedek, de nagyon nyugi van ez alapján. Régen békeidőben is teljesen megszokott volt, hogy 3-4 hajónál nem volt több otthon és ebből 1-2 állt nagyjavítás alatt. Kétem, hogy csak azért mentek haza, mert karácsony közeleg…