|

Magyarország több területen is bekapcsolódik a katonai képességfejlesztés uniós megosztásába

A helikopteres személyzet kiképzése, a tábori kórházak, a repülőgépes pilótaképzés, valamint az európai szállítási központok vonatkozásában Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy részt vesz a katonai képességfejlesztés uniós országok közötti megosztásában – közölte Hende Csaba november 30-án szerdán, Brüsszelben.

A honvédelmi miniszter az EU-országok védelmi minisztereinek tanácskozása közben az MTI-nek adott nyilatkozatában ehhez hozzátette: az improvizált robbanóeszközök elleni védelem projektjébe is szeretne Magyarország bekapcsolódni, hiszen erre a célra a szentendrei kiképző központ is megfelelő.

A költségvetési takarékoskodás időszakában minden európai országban egyre nehezebb biztosítani a szükséges katonai képességeket. Mint Hende Csaba fogalmazott: „a csökkenő védelmi költségvetések mellett növekvő kihívásokkal nézünk szembe”. Ezért az EU-országok igyekeznek olyan programokat megvalósítani, amelyek révén nem mindenki fejleszt mindenfajta képességet, hanem racionálisan megosztják egymással a terheket és a kapacitásokat.

A magyar miniszter elmondta: a nap folyamán az Európai Védelmi Ügynökség összesen tizenhat fejlesztési projektet terjesztett elő – ezek közül vonatkozik az említett négyre a magyar részvételi kötelezettségvállalás.

A védelmi miniszterek áttekintették az EU jelenlegi katonai műveleteit, amelyek közül magyar szempontból a legfontosabb a bosznia-hercegovinai ALTHEA. Hende Csaba e napirendi ponthoz hozzászólva hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is tevékenyen részt kíván venni a műveletben és üdvözli, hogy a tagállamok körében egyetértés mutatkozik annak folytatása iránt. A boszniai misszió nem csupán a térségbeli, szomszédos országok feladata, hanem európai ügy – emelte ki a miniszter. Egyetértését hangoztatta azzal, hogy a művelet során a hangsúly egyre inkább a kiképzési feladatokra kerül át, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ALTHEA végrehajtó jellegű felhatalmazása is érvényben marad.

Hende Csaba e napon kétoldalú megbeszélést folytatott két új védelmi minisztertársával, a ciprusi Demetrisz Eliadesszel, valamint a görög Dimitrisz Avramopulosszal.

Forrás: MTI

19 hozzászólás “Magyarország több területen is bekapcsolódik a katonai képességfejlesztés uniós megosztásába”

  1. Az igazság az, hogy ahol ott vagyunk, ott kiteszünk magunkért. Lehet mondani ezt meg azt, de a kiküldött csapataink eddig, ahová küldték őket, ott becsülettel szolgálnak. Lehet, hogy mi vagyunk a szegény rokon, de bennünk még szövetséges nem csalódott soha. Pont.
    Kíváncsacsi volnék, hogy egy full-logisztikához szokott jenki GI Joe mit kezdene a mi körülményeink között….

  2. Littlejohn

    „Kíváncsacsi volnék, hogy egy full-logisztikához szokott jenki GI Joe mit kezdene a mi körülményeink között….”

    Nem az a normális ami nálunk van a kevés pénz miatt.Hidd el amennyivel több cuccot rak a logisztika az amcsik segge alá annyival több képességük is van.

    Ne arra legyünk ár büszkék,hogy megpróbálunk a szarból várat építeni.

  3. Kedves Dudi…
    Mutasd meg, kérlek, hogy hol írtam azt, hogy ami nálunk van, az normális.
    Én arra világítottam rá, hogy katonáink még ilyen körülmények között is teszik a dolgukat és nem is rosszul.
    Adj egy G. I. JOE-nak olyan hátteret, mint ami nekünk van, és világgá szalad….. Jó, ez azért túlzás, de nem nagyon… :)

  4. Puma. Pannon Puma

    „Az igazság az, hogy ahol ott vagyunk, ott kiteszünk magunkért. Lehet mondani ezt meg azt, de a kiküldött csapataink eddig, ahová küldték őket, ott becsülettel szolgálnak. Lehet, hogy mi vagyunk a szegény rokon, de bennünk még szövetséges nem csalódott soha. Pont. ”

    Igaz ! A múltban is így volt ! Oszt’ mindig mi húztuk a rövidebbet ……

  5. Én örülök neki, hogy igyekszünk minden lehetőséget megragadni arra, hogy hasznosnak látszódjon az amit teszünk. És elnézve a jelenlegi anyagi helyzetet igyekeznek ebből a maximumot kihozni Hendéék.

    Littlejohn: Igen! :D:D:D Szerintem a legközelebbi NATO csúcsra vinni is kéne néhányat!

  6. Mikor meg mutattam ezt a cikket egy hivatásos katona barátomnak Szó szerint el kezdet szakadni a röhögéstől Nem tudta abbahagyni És egy pár nyomdafestéket nem tűrő mondat közben annyit mondott hogy ezek mind a diliházba valók Hogy tudnak ennyi marhaságot összehordani

  7. @littlejohn bár nem ugyanezek a Joe-k voltak, de helytálltak az elmúlt 50-60 év háborújában. Voltak párban. Szerintem nem ennyire fekete – fehér a szitu. A Max 0 áldozatban azt írják, hogy olyan hőkameráink voltak, hogy az amik is irigykedtek, igaz asszem nem első vonalas egységek voltak. De pl a gpu.-k egy halom f*sok voltak. Pedig lenne itthon elég.

    A gond szerintem hogy egy 50 évig a 3. VH.-ra felkészített hadsereg nehezen fog 10 év alatt pöpec missziós logisztikával előállni.

    A civilek meg persze csak azt harsogják hogy aki itthon bociban van az naplopó és 40 évesen nyugdíjba mehet, mert a szomszéd is ilyen. Aki kimegy, az meg ne sírjon ha meghal, hisz sok pénzt keres. Agyrém egy ország ez. :-(

    Nem tudom külföldön mi megy, de itthon mindenki csak azt olvasta el a ptk/btk/alkotmányban ami jár neki, a kötelezetségek részt mindig kihagyják. :-(

  8. Itt a szomoru az, hogy 16 kezdemenyezesbol 4-be csatlakozunk, azok is mind olyanok, ami bar kezzelfoghato, igazan keves (modern) hozzaadott erteket ad a honvedsegnek.

    Ime 11 program a 16bol (a tobbi sztem nem lett nyilvanossagra hozva):

    Helicopter Training Programme (pipa)
    Maritime Surveillance Networking (nem relevans)
    European Satellite Communication Procurement Cell (ESCPC) (kellene)
    Medical Field Hospitals (pipa)
    Air to Air Refuelling (nagyon relevans, partnerkent)
    Future Military Satellite Communications (nagyon relevans)
    Intelligence Surveillance Reconnaissance (ISR) (nagyon relevans)
    Pilot Training (pipa, bar van NTFC szal nem ertem miert)
    European Transport Hubs (pipa)
    Smart Munitions (nagyon relevans)
    Naval Logistics and Training (nem relavans)

    Tehat itt van meg 4-5 program, amibe be kellene szallnunk, ha egyszer akarunk modern hadsereget (muholdak, legiutantoltes, ISR, prec. csapasmeres) de erre nincs se penz se ingerencia. Kicsit ugy erzem, hogy mikor mindenki a 21. szazadi technologiat fejleszti, mi meg a 20. szazadit probaljuk elsajatitani.

    (Mielott meg vki felreerti, nem azt mondom, hogy legyen muholdunk, vagy legiutantoltonk, vagy UAV-nk.) Hanem azt, hogy magyar cegek es mernokok dolgozzanak ezekben az EDA programokban, tehat tanuljuk, ismerjuk meg a technologiat, hogy esetleg egyszer majd legyen erre itthon know-how.

  9. A honvédség abból főz amit mi adófizetők (meg a nemzetközi kölcsönök) fizetnek be és a kormány amennyit azokból ad.).
    Gondolom a HM vezetői is szeretnének sokkal többet, de nincs érdekérvényesítő képességük.) Hende a saját területén sokat tesz (kapom a HM sajtóiroda programjait), azonban megvan, hogy mekkora ez a terület.
    A kormány álláspontja (a többié is ez volt Antal óta)hogy nincs Magyarország háborús veszélyben. Szövetségesi kötelezettségünknek megfelelően hazánk katonái (mondjuk ki, hogy a harcoló csapatok) részt vesznek több helyen békefenntartó, építő, rendőri missziókban, illetve afganisztánban.
    Fejlesztésre minimális pénz jut, hiszen magára a müködtetésre és a képességek fenntartására sincs elég. A gripen program nagyon költséges (de ha már van szükséges). A honvédségi rádiók „kronsberg”-re cseréje. A 3D lokátor építése és a gépjárművek cseréje is pénzbe kerül. A missziós csapatok felszerelése, szupportja is sokba kerül. Most jön a helikpoter UH-1N program
    Persze jobb lenne, ha mindent gyorsabban lehetne, de ha belehelyezzük magunkat közép európába, akkor láthatjuk, hogy a többi haderő (kivéve lengyelek) hasonlóan le vannak gatyásodva. Tehát ez azt jelenti, hogy lehetne jobb is, meg ténylegesen emelni kéne a HM költségvetését, de nagyon ki kell mindent centizni most a hadseregnek.
    Pld. nem írom le a helikoptereseinknek mennyi éjjellátó berendezésünk van, és mennyi kiképzett és kiképzés alatt álló hajózó van, de a munka folyik. Persze az lenne a jó, ha az NVG minden hajózó és helikopter rendelkezésére állna, de ez illuzórikus.
    Valahol olvastam, hogy használt M-109 önjáró lövegek beszerzése is várható – végre rájöttek, hogy a vontatott tüzérség már nem megfelelő a XXI. században.
    Segítsünk a hadseregnek.
    Egyébként tök jó, lenne ha adónk 1%-át fel lehetne ajánlani a HM költségvetése részére is. Lehetséges, hogy onnan is gyűlne egy kis pénz..
    Kele

  10. @Kele: Én ennek a HM-nek egy garast sem adnék. Azért nem, mert szánalom az egész. Nem értek hozzá és nem is érdekel miért van így. De az szerintem szánalom, hogy nem lehet vagy lehetett nyári bakkancsot kapni a KRB-ben. Minek Gripen, ha nem repül. Miért bukik le egy sor fejes vesztegetéssel? Miért egy milla egy 20 dolláros sk odernizációja? Ha ennyi miért hullik szét? Miért vontuk ki a BMP-et? Mit vettünk helyette? Te látod azt, hogy 10-20 év múlva jobb lesz?

    Nem mondom, hogy rossz stratégia a missziózás. Azt mondod, hogy mint szinte mindent, ezt is rosszul csináljuk. Mikor működött utoljára a HM? Mikom M. Királyi volt…

    Pár megszállott, meg ennek ellenére próbál teljesíteni. Nem a pizsamások, a bocisok. :-S