|

Airbus tankert a franciáknak!

Bár már több exportmegrendelést is begyűjtött az Airbus Military által kifejlesztett A330 MRTT légi-utántöltő repülőgép, a fejlesztő országok közül csak Nagy-Britannia rendelte meg a típust, ám ha hinni lehet a híreknek, hamarosan bővül a vásárlók listája.

November 19-én Jean-Paul Palomeros tábornok, a Francia Légierő parancsnoka elmondta, hazája 2013-től 14 darab A330-ast rendszeresít majd tanker és teherszállító feladatokra. Az új gépek a hasonló darabszámban rendszerben tartott, mára kiöregedő Boeing KC-135-ösöket váltják majd le, melyekről a líbiai bevetések alatt bebizonyosodott, hogy mihamarabbi cserére szorulnak. Palomeros elmondta, az új Airbus A330 MRTT típusból először csak 5-7 darabot rendelnének a gyorsabb leszállítás érdekében, habár az első példányok így sem érkeznek meg 2017 előtt, ezért várhatóan a Brit Királyi Légierő FSTA-flottájából lízingelnek majd néhány példányt.

RAF A330MRTT

RAF A330MRTT | Forrás: Airbus MIlitary ,

Palomeros bejelentette: új gépekkel váltják le az A340-esekből és A310-esekből álló VIP és teherszállító flottát is, ez azonban még csak éppenhogy körvonalazódik.

Az viszont már biztos, hogy a brit-francia kooperációban készülő Telemos pilóta nélküli repülőgép nem állhat szolgálatba 2020 előtt. A BAE Systems és a Dassault Aviation közös gyermekéről eképpen nyilatkozott a tábornok:

„A BAE Systems által kifejlesztett Mantis egy remek platform a program számára, azonban komoly munkálatok szükségesek egy értékelhető fedélzeti és kommunikációs rendszer létrehozásához. Szükségünk van arra, hogy a felek meghatározzák a szolgálati követelményeket, így világos fejlesztési utat mutatva a gyártók számára.”