|

Új gazdát találtak az új-zélandi Skyhawkok

Mint arról már korábban beszámoltunk, Új-Zéland vezetése eladásra kínálta fel azokat az A-4K Skyhawk vadászbombázókat, melyeket 2001-ben vontak ki az aktív állományból, és mára nem egy múzeumban élvezik a nyugdíjaz életet. Wellington a 17-ből kilenc példányt adományozott vagy adott el különböző tárlatoknak, nyolcat pedig idén áprilisban eladásra kínált fel. Az akkori információk szerint a csomag tartalma a repülőgépeken kívül 20 hajtómű és komoly mennyiségű pótalkatrész volt, melyek minőségéért azonban semmilyen garanciát nem vállaltak – bár nyilvánvaló, hogy egy komolyabb érdeklődő utánajárt az eszközök állapotának.

Nos, örömmel jelenthetjük be, hogy a kivis A-4K-k sorsa jobbra fordulni látszik, ugyanis az amerikai JDI Holdings 7,9 millió dolláros áron megvásárolta őket, a fent említett tartozékokkal egyetemben. A cég nyilatkozata szerint a Skyhawkok némi karbantartás után repülőnapok vendégei lesznek, valamint szándékukban áll, hogy bérbe adják őket katonai célokra is a Védelmi Minisztérium számára. A JDI a fenti összegből egyelőre csak egy millió dollárnyi előleget fizetett ki, és egyelőre várnia kell rá, hogy megkapja régi-új repülőgépeit, mivel az ilyen jellegű üzleteket az Amerikai Egyesült Államok törvényei kormányzati jóváhagyáshoz kötik. Azonban ezt minden bizonnyal hamarosan megkapják, és ha minden jól megy, a gépek – legalábbis Wayne Mapp új-zélandi honvédelmi miniszter szerint – hat hónap múlva már új tulajdonosuknál lehetnek.

A-4K Skyhawk | Forrás: Wikimédia Commons ,

Érdekességképp megemlítendő, hogy a nyolc gépért kifizetett összeg messze elmarad attól a 155 millió dollártól, amit egykor egy szintén amerikai, pilótaképzéssel foglalkozó cég ajánlott mind a 17 példányért, valamint attól a 9,8 milliótól is, amit az új-zélandi kormány a tárolásra költött 2002 óta. Mapp szerint egyébként a többi A-4K-nak biztos helye van a múzeumokban, mivel azok fontos és feledhetetlen részét képezték a légierő történetének. A szintén 2001-ben kivont, és mára szinte teljes számban ugyancsak múzeumokban csücsülő Aermacchi MB-339CB kiképzőgépek közül viszont hármat továbbra is alkalmaz az Új-Zélandi Királyi Légierő. E példányok különféle földi tréningek során válnak hasznossá a RNZAF Woodbourne-i kiképző központjában.

One Response to “Új gazdát találtak az új-zélandi Skyhawkok”