|

Lezuhant egy JF-17-es Pakisztánban

November 14-én, hétfőn a Pakisztáni Légierő elveszítette egyik JF-17 Thunder vadászbombázóját annak pilótájával együtt. Bár a hivatalos nyilatkozatok nem nevezték meg a lezuhant repülőgép típusát és a pilóta nevét, illetve rangját, a különféle polgári hírcsatornák helyszíni beszámolói és felvételei alapján az mégis azonosíthatóvá vált. A légierő nyilatkozata szerint a repülőgép rutin kiképző repülést teljesített, amikor „végzetes kimenetelű technikai hiba lépett fel”, melynek következtében a JF-17 irányíthatatlanná vált, és az Iszlámábádtól mintegy 70 kilométerre, északnyugatra található Mullah Mansoor hegyen lezuhant.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a katasztrófa lakatlan területen következett be, így a földön sem személyi sérülést, sem pedig anyagi kárt nem okozott. A GeoNews hírcsatorna információi szerint a pilóta, Muhammad Hussain századának parancsnoka volt, és még a repülőgép lezuhanása előtt katapultált, ám ejtőernyője nem nyílt ki idejében. A hivatalos közlemény szerint holttestét a roncsoktól két kilométerre találták meg, halálát a földet érés közben szerzett súlyos sérülései okozták.

Pakisztáni JF-17 Thunder egy kínai repülőnapon | Fotó: Peng Chen ,

A Pakisztáni Légierő vezetése azonnali hatállyal megkezdte a baleset okainak kivizsgálását. Arról egyelőre nincs szó, hogy a típust repülési tilalom alá vonnák, bár nem kizárt, hogy ez bekövetkezik a közeljövőben, ugyanis, ha kiderül, hogy a gép elvesztését okozó „végzetes kimenetelű technikai hiba” más példányok esetében is előfordulhat, ez a logikus lépés.

11 hozzászólás “Lezuhant egy JF-17-es Pakisztánban”

  1. Nem működött megfelelően az ejtőernyő. A kinaiak csak a technológia másolásban töreketedtek a tökéletesre, az életmentő felszerelések esetében már korán sem voltak ennyire alaposak. Persze Kínában van bővem ember ott az ilyen hibák beleférnek.

  2. Most, hogy Pakisztán rendszeresitette a típust, végre fogunk legalabb egy minimalis képet kapni arról a repesemények alapján, hogy mennyire megbízhatóak a kínai típusok.

    Az ejtőernyő aggasztóan hangzik, bár ugye hasonló történt nem rég a Red Arrowsnál is. Mindenesetre lehet egy grounding-ot érdemes lenne elrendelni a kivizsgálásig.

  3. Semmiféle következtetést nem vontam le. Arra reagáltam ami a cikkben volt, nameg a kinai termékek egyértelműen általánosan magass szinvonalára és arra amit kinai testvéreink az utóbbim években csinálnak.

    Egyébként arról vonok következtetést amiről akarok. Nem hozzád szóltam…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.