|

HTKA Hírhalom 2011. 45. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynkség (Defense Security Cooperation Agency) a héten újabb fegyvervásárlásról számolt be, ezúttal Malajzia akar beszerezni a legújabb amerikai közeli légiharc-rakétából. A maláj kormány 20 éles AIM-9X Block II rakétára nyújtotta be igényét, további 8 CATM-9X gyakorlópéldánnyal és 4 a földi kiszolgálók oktatására szolgáló példánnyal együtt. A beszerzés, a kiképzés és a logisztikai támogatás 52 millió dollárjába kerül Malajziának.

AIM-9X indítása egy F/A-18C-ről

AIM-9X indítása egy F/A-18C-ről | Fotó: Raytheon ,

November 9-én a Fülöp-szigetek Légiereje elvesztette egyik könnyű támadógépét. A North American Rockwell OV-10A Bronco típusú gépe helyi idő szerint reggel 9:45-kor vett részt kiképző repülésen, mikor is a személyzet problémát észlelt a jobb hajtóműben, és visszafordult a Edwin Andrews légibázisra, azt azonban már nem érték el, a gép a földnek csapódott közel a bázis kifutópályájához. Szerencse a szerencsétlenségben hogy mindkét pilóta sikeresen katapultált, őket kisebb sérülésekkel szállították kórházba.

Fülöp-szigeteki OV-10

A Fülöp-szigetek légierejének egyik OV-10 Bronco típusú gépe 2011 májusában | Fotó: teejz, Wikipedia ,

Miután márciusban a Pentagon megvonta a támogatást a General Electric – Rolls Royce párostól az F136 fejlesztését illetően, némileg több pénzt tudnak fordítani az F-35-be egyedüli hajtóműként kérhető F135 fejlesztésére. Ennek jeleként a Pentagon most 75 millió zöldhasút utalt át a tervező Pratt & Whitney számlájára, melyet a következő dolgokba fektetnek: vizsgálati és megvalósíthatósági tanulmányok, valamint a gyakorlati kipróbálása az átalakíott meghajtási rendszernek, kiszolgálóeszközöknek. A fejlesztés célja növelni az erőforrás megbízhatóságát, csökkenteni a költségeit és a tömegét – ez meglepő annak fényében hogy így is a legjobb tolóerő/tömeg aránnyal rendelkező hajtómű, felül van a 10:1 értéken.

Pratt & Whitney F135

Pratt & Whitney F135 ,

Az újabban egyre gyorsabban fejlődő Ausztrál Királyi Légierő újabb gépet vehetett át, ezúttal egy KC-30 légi utántöltő és szállító gépre kerülhetett fel a kengurus jelzés. Az MRTT-nek (Multi Role Tanker Transport) is nevezett típusból a 3. példány került ezúttal a kontinensnyi ország légierejének állományába, melyről a védelmi miniszter Jason Clare elismerően nyilatkozott: „Ez a világ jelenlegi legfejlettebb légi utántöltő típusa, mely fontos szerepet játszik légierőnk típusai között.” A gép a légierő 33. századában áll szolgálatba, ahol a korábban átvett két példány is üzemel.

RAAF A330MRTT

A RAAF legújabb A330MRTT típusú tankere | Fotó: Airbus Military ,

A Northrop Grumman 12 milliós szerződést kapott a Pentagontól a Multi-Platform Radar Technology Insertion Program-ra, melynek célja kifejleszteni és integrálni egy új multifunkciós radart a cég Global Hawk típusának Block 40-es szériájához. A munkát a cég elektronikus rendszerek fejlesztési központjában végzik el, Kaliforniában.

—–

A Kazah Légierő átvehette első nagyjavított és modernizált An-12 szállítógépét. Az átalakítási munkálatokat egy oroszországi repülőgépgyártó vállalat végezte Taganrog-ban. A modernizálás legfontosabb része a navigációs berendezések cseréje volt, az új berendezésekkel a típus megfelel az ICAO követelményeknek, így már Kazahsztánon kívül is repülhet szállítófeladatokat. Az állam tervei szerint miután az összes An-12 átesik a megújításon, megkezdik a STOL képességű An-72-esek modernizálását.

—–

Közel egy milliárd dolláros szerződés ütötte a Lockheed Martin zsebeit november elején, miután a Pentagon 7-én 841 500 000 dolláros fix-áras szerződést ajánlott az amerikai vállalatnak az általuk gyártott Sniper XR célzókonténer továbbfejlesztésére. Az összegből a Lockheed-nél megkezdték a konténer hardwereinek és softwereinek fejlesztését, majd integrálniuk kell a felújított berendezést a légierő és haditengerészeti légierő gépeinek fedélzetére. A 841,5 millió dollár továbbá magában foglalja a pótalkatrészek és a műszaki dokumentációk leszállítását, és a logisztikai támogatást. A cégnek úgy kell megterveznie az új eszközt, hogy a jelenlegi Sniper flotta a legkisebb költségekkel átalakítható legyen az új változat képességeinek megfelelően, és természetesen az átalakítás költségeit is magában foglalja a szerződés.

—–

Az Indiai Légierő átvehette az első szállítmányt az új Mi-17V5 szállítóhelikoptereiből. A forgószárnyasokra még 2008-ban adott le megrendelést az Indiai Kormány, miközben az orosz államfő, Medvegyev az országban járt. Az Indiai Légierő 2011-ben 200 példányát üzemelteti a „Minyó” különböző verzióinak.

One Response to “HTKA Hírhalom 2011. 45. hét”