|

Törökország hozzáférést kap az F-16 forráskódjához?

Az angol nyelvű török napilap, a Today’s Zaman értesülései szerint ha minden jól alakul Törökország nemsokára hozzáférhet a Lockheed Martin F-16 forráskódjához, konkrétabban elsősorban a fegyverzettel kapcsolatos részekhez. Ezáltal pedig megnyílik a lehetőség előttük, hogy saját komponensekre cseréljenek ezt-azt, illetve közvetlenül végrehajthassák többféle török fegyverzet integrálását. Az értesülések szerint mindezt 204 gép esetében tennék meg.

A lap információi szerint az Egyesült Államok illetékesei jó 2 hónappal ezelőtt jutottak az Ankara szempontjából igen kedvező döntésre, mely jelenleg véglegesítésre, illetve azt követően a kongresszusi jóváhagyásra vár, ha hinni lehet az értesüléseknek.

Az értesülések szerint mindez kapcsolatban áll azzal, hogy a törökök rábólintottak arra, hogy az USA az európai rakétavédelmi rendszer elemeként a THAAD rendszer részét képző, mobil telepítésű AN/TPY-2 felderítő radarokkal jelenjen meg a jövőben Törökország területén.

5 hozzászólás “Törökország hozzáférést kap az F-16 forráskódjához?”

  1. Erdogan nagy játékos, de ezzel csak a törökök nyertek sokat hiába a NATO-s X-Band radar ami a pajzs része, bármikor lekapcsolhatják, míg a szoftver meg ott lesz és valószínű, hogy egy hazai típus alapja lesz majd + hazai fegyverek mehetnek korlát nélkül a meglévő F-16-osokra.

  2. Allesmor Obranna

    Namármost ebben mi a hír?
    Hallottatok az ASELSAN-öngyilkosságokról? google: aselsan suicide

    A törökök már többször is élénken érdeklődtek a saját 16-osaik IFF rendszerének moderniázásáról, ami egyben azt is jelenthetné, hogy az észak-iraki légtérben esetleg felbukkanó szintén NATO kódon sugárzó szövetséges (értsd: amerikai) F-16-osok nem biztos, hogy barátként szerepelnek, ami lehetővé teszi a tűzmegnyitást a török pilóták számára.
    Mikor? Hát esetleg akkor, amikor olyan helyzet alakul ki, hogy a kurdok üldözése címén a törökök összeakasztják a bajszukat a jenkikkel.
    Vagy, hogy aktualizáljuk a témát, az egykori barát izraeliekkel. Ez utóbbiak ugyanis már nem először jelentek meg egészen más légterekben is.
    Az ASELSAN végezte az IFF-ek modernizációját, de kódokhoz nem férhettek hozzá, ez utóbbiak karbantartása a céghez delegált amerikai tanácsadók dolga volt.
    Három mérnök halt meg rejtélyes körülmények között 2006-2007-ben, mind a három váratlanul lett öngyilkos. Mind a három az ASELSAN mérnöke volt és az IFF kódfeltörésén dolgoztak.

    Ha jól értem, ezeket a kódokat kapja most meg Törökország.

  3. Allesmor: Ez eleg durva. Suru mostanaban az ongyilkossag a harci repulok korul. Pl. Indiaban a HAL vezeto berepulo pilotajara is igy vegezte. Amig a Torokoknel szinte nemzetbiztonsagi kerdesrol van szo, addig az Indiaiaknal $ milliardok sorsarol kell donteni.