|

A legmagasabb szintű katonai szimbólumot kapta két veszprémi alakulat

2011. október 21-én, pénteken Veszprémbe látogatott Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes honvéd vezérkari főnök. Vizitálásuk célja a Magyar Honvédség főparancsnoka, azaz Schmitt Pál köztársasági elnök által adományozott csapatzászló és zászlószalag átadása volt, a városban települő és nemrégiben megalakuló MH Légi Vezetési és Irányítási Központnak (MH LVIK), valamint a névváltoztatáson átesett MH 54. Veszprém Radarezrednek.

Az esemény, valamint az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából e két alakulat kijelölt állománya ünnepi állománygyűlést tartott a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. veszprémi intézményében, ismertebb nevén a HEMO-ban.

Az állománygyűlésen az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek felelevenítése után ismertetésre került Schmitt Pál adományozólevele. A köztársasági elnök kifejtette, az új csapatzászlót és a zászlószalagot a személyi állomány feladataik iránti elhivatottságáért, és feladatteljesítés közben tanúsított helytállásának és színvonalas munkavégzésének elismeréseként adományozta az újonnan alakult katonai szervezetnek. A radarezred pedig korábbi hadrendi nevének változása következtében, illetve a lelkiismeretesen és magas szakmai színvonalon teljesített munka elismeréseként érdemelte ki a zászlószalagot.

E nemes szimbólumokat a katonai szervezetek parancsnokai Szücs József mérnök ezredes és Zentai László alezredes vehette át a honvédelmi minisztertől.

„Honvédzászló lobogott mindenhol az elmúlt évszázadokban, ahol harcoltak a hazáért. Ez a zászló is honvédzászló, édestestvére a múltban lobogóknak, ahogy ti, honvédek is méltó utódai vagytok a hazáért harcolóknak. Szimbolizálja kiváló munkátokat, amelyet a légtér ellenőrzése és védelme érdekében végeztek.” – ezeket a gondolatokat már Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter fogalmazta meg ünnepi beszédében. „A csapatzászló a ti közösségeteket, illetve azt a munkát jelképezi, amelyet a magyar légtér védelme érdekében el kell végezni. Továbbá, a két zászlószalaggal együtt, azt is jelzi: a magyar nemzet minden körülmények között számíthat rátok” – mondta a szaktárca vezetője.

A zászlóadományozáson túl kitért arra is, hogy jelenleg sikerült megállítani a Magyar Honvédségben eddig jelen levő képességvesztéseket, amihez nagyban hozzájárult a személyi állomány is, sőt új képességek kerültek és kerülnek kialakításra, mint például a Medinán hamarosan megépülő új, háromdimenziós radar. (Az építési munkálatok befejeztével egyébként egy közel tíz éve húzódó NATO beruházás zárul le, amellyel teljessé válik a hazánkat övező légtérfigyelő rendszer is.)

Dr. Hende Csaba elmondta azt is, hogy a jövőben is folytatni szeretnék az új képességek kialakítását, a haderő fejlesztését, hiszen napjainkban ez egy fontos feladat a honvédségben, azonban legfontosabb dolognak a személyi állomány „biztonságos anyagi helyzetéről való gondoskodást” tartják majd.

A miniszteri beszéd után köszönetet mondtak a csapatzászlóért és zászlószalagokért az alakulatok parancsnokai, majd pedig Szabó György alezredes, református tábori lelkész, valamint Szécsi Ferenc katolikus plébános áldotta meg a jelképeket. Az esemény további részében a résztvevő katonák közül többen magas szintű katonai elismeréseket vehettek át a honvédelmi minisztertől, végezetül pedig a Honvéd Együttes kulturális műsorával zárult az ünnepi rendezvény.

Szöveg és képek: Balogh Ákos, LHSN.hu

4 hozzászólás “A legmagasabb szintű katonai szimbólumot kapta két veszprémi alakulat”

  1. Sziasztok!
    Hogy sikerült e megállítani a képességvesztést?Végülis az Albatrosok kivonása csak annyit jelent hogy nincsen min repülni a hajózóknak ha épp nincs kéznél egy gripen.Mert az a tény hogy nem tudják a Gripen pilóták még a bérelt óraszámot sem kirepülni az rávilágít arra hogy az albatrosok kivonása hiba volt.Kell egy gyakorlógép…Tudom nincs pénz…
    Nem kellett volna kiselejtezni őket…Légvédelmünk rendelkezik még működőképes rakétával?

  2. Hazánk már 20 éve csak képességeket veszít. Ezt nem szabad egyértelműen a Hende féle minisztériumi vezetés fejére olvasni.
    Politikus (ügyvéd) nem katona. Az L-39 repülőgépeket azért vonták ki, mert kirepülték idejüket, nagyjavításra kellett volna őket küldeni, de valljuk be, hogy egy analóg műszeres kiképzőjet-el, nehéz Gripenre képezni hajózókat. Amúgy is ott a kanadai suli. A svédek is szeretnének Pilatus-21 trénergépeket, mert digitális műszerfalukkal jobbak szolgálják a kiképzést.
    Én magam jó döntésnek tartom, hogy ne legyen sugárhajtású kiképző gépünk. Így döntöttek a hollandok, a németek, dánok, norvégek stb. Gyakorlatilag ott vannak ilyen kategóriájú típusok szolgálatban ahol gyártják is őket.
    Más kérdés a Gripen Program. Ebben az évben a 24 hajózóra a HM nyilatkozata szerint 67 óra jut átlagban, Ez kevés, de több mint tavaly volt. Ehhez jön még a szimulátoros repülés. A modósított Gripen szerződés alapján a megnövekedett képességhez soha nem volt annyi repült óra bérelve, amellyel a teljes század az évi 160-240 órát repülhette volna. Minimum ennyi kell egy NATO swing-roll bevetéshez. Jó lenne ha volna 4-6 pilótánk aki 120-140 órát repül, mert ők lehetnének a mag. Nekik kéne ráadásul a meglévő képességek mellé a légi utántöltést gyakorolni, majd szintentartani sőt az L-F képességeket bővíteni (pld. buta néhány 1000 Ft-os Mk-82 bombákkal. A Gripennel ezeket is kb. 10-50 méteres pontossággal lehet(ne) használni.

    Légvédelemben van még az SA-6 (KUB) komplexumoknak rakétái, de üzemidejük a közeljövőben lejár. Azok végeztél rubikon lesz a magyar légrakosoknak. Vagy korszerűsítik (pld.Mdba Aspide, de más rakéta is rendelkezésre áll) vagy új (használt) rendszert vesznek át (pld. németország most csökkenti és piacra dobja néhány Patriot ütegét, mert csökkentik a rakétaosztályok számát, illetve az osztályon belüli indítóállványok mennyiségét. Harmadik legrosszabb dolog, hogy kivonják a közepes hatótávolságú rakétarendszert utód nélkül és marad a közel légvédelem Mistralokkal + a Gripenek. Nem egy jó kombináció..
    Viszont nem egyedülálló, hiszen már nem rendelkezünk pld. rakétatüzérséggel, önjáró lövegekkel, gyalogsági harcjárművekkel stb.

    A MISTRAL program rakétáinak viszonylag hosszabb idő van még..

  3. Puma. Pannon Puma

    kelepisti! ismerve a magyar „módit ” szerintem a KUB-okat ki fogják vonni ! / bár tévednék /
    A csehek már többször is módosították ezeket – zavarvédelem, célazonosítás, működési megbízhatóság, digitalizálás !
    Spórolás az is,hogy kisebb módosításokkal megtartották az eredeti SZURN radaros járművet !
    Az is spórolás,hogy az orosz rakéták helyett az olasz Aspid 2000 típusokat alkalmazzuk.
    Szóval van alternatíva a kivonással szemben, igaz a KUB-ok megtartása munkát igényel !