|

Komoly mértékben fejleszti légvédelmét Omán

Nagyobb méretű védelmi beszerzésre szánta el magát az Ománi Szultánság. Mint ismeretes, Maszkat a közelmúltban korvettekkel erősítette meg haditengerészetét, és tervbe vették új vadászbombázók beszerzését is. Most pedig elsősorban a földi telepítésű légvédelmet fejlesztik, mégpedig a lehető legmodernebb technológiák rendszeresítésével. Omán kormánya október 18-án értesítette az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA – Defense Security Cooperation Agency) illetékeseit a kívánt ügyletről, melynek értéke nagyjából 1,24 milliárd dollár.

Amennyiben az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa áldását adja rá, az Ománi Szultánság a következő eszközökkel gazdagodhat a fenti összeg ellenében:
• 18 AN/TWQ-1 Avenger föld-levegő légvédelmi rendszer
• 266 FIM-92 Stinger RMP Block 1 rakéta
• 6 szériaellenőrző Stinger RMP Block 1 rakéta
• 24 Stinger RMP Block 1 súlymakett
• 18 AN/VRC-92E egycsatornás föld-levegő rádiórendszer
• 20 S250 tároló-indító konténer
• 20 HMMWV hordozó-indító jármű
• 1 AN/MPQ-64F1 Sentinel lokátor
• 290 AIM-120C-7 SL-AMRAAM (Surface-Launched AMRAAM)
• 6 tartalék rakétavezérlő-szekció

SL-AMRAAM rakéták HMMWV gépjárművön |Fotó: Captainm, Wikimédia Commons ,

Továbbá az Ománi Királyi Légierő légvédelmi egységei megkapják az új rendszerek integrálásához és alkalmazásához szükséges szoftvereket, valamint természetesen a rakéták és indítóegységeik hordozó, tároló és karbantartó eszközeit, a szükséges logisztikai kapacitást és pótalkatrészeket. A megrendelt technikához teljes körű garancia és üzemeltetési támogatást is tartozik, valamint a gyártó vállalja a majdani kezelőszemélyzetek kiképzését és az összes szükséges dokumentum átadását.

18 hozzászólás “Komoly mértékben fejleszti légvédelmét Omán”

  1. Így kell ezt csinálni, ha egy olajkincsen ülő diktátor nem akar meglepetéseket, azaz civilek védelmében indított offenzívát a nyakába. Talán ha Moammer nem kacsingatott volna orosz fegyverekre, hanem rendelt volna egy ilyen szép pakkot, akkor még ma is élhetne.

  2. Én még valami NATO csatlakozási históriára is emlékszem. Ezzel a rendeléssel kellett lekenyerezni a franciákat, hogy bevegyenek.
    Ez most így utóla elég nevetségesen hangzik, de akkor lehet volt benne egy csepp igazság.

  3. „20 S250 tároló-indító konténer”
    Ez szerintem inkább ezt takarja:
    http://www.angelfire.com/mech/donohue/hmmwv/index.album/m1037-s250-shelter-carrier-hmmwv?i=8
    1,24mrd elég borsos ár ezekért a cuccokért. Ha a stingerekre darabonként 150k USD-t Amraamokra 500k-t számolunk, az 185mUSD, marad több mint 1mrd egy szem radarra, néhány rádióra és egy rakat hmmwv-ra. Persze benne van a kiképzés is meg minden, de akkor is a rakéták egységára közelít a mi mistraljainkéhoz…(mármint a stingereké, az amraam nyilván még drágább is)

  4. „Így kell ezt csinálni, ha egy olajkincsen ülő diktátor nem akar meglepetéseket, azaz civilek védelmében indított offenzívát a nyakába. Talán ha Moammer nem kacsingatott volna orosz fegyverekre, hanem rendelt volna egy ilyen szép pakkot, akkor még ma is élhetne.”
    Vagy ha időben beszerzett volna néhány SZ-300 üteget és hozzá orosz kezelőszemélyzetet. :)

  5. Azt azért világosan kell látni, hogy a nagyhatalmak által kínált eszközök egy nagyhatalmi érdekeket érintő konfliktusban esetleg hiánybetegségekkel fognak küszködni az eladó ország érdekei szerint.

    Egy komplex fegyverrendszer megvásárlása megbízható szövetségesek nélkül gyakorlatilag politikai és gazdasági elköteleződést jelent a vásárló számára.

  6. ace: „1,24mrd elég borsos ár ezekért a cuccokért. Ha a stingerekre darabonként 150k USD-t Amraamokra 500k-t számolunk….”

    Tán a Sávjci C7 amraam értékére emlékszem ott is szeretnék amguk szervizelni… és ha jól emlékszem 1.8m$ volt darabja. Ha jól emlékszem a Francia Meteor rendelésre akkor az se fog kevesebbet kostálni.