|

Csillaghullás Ázsiában

Nem alakult jól az elmúlt két nap Indiában és a szomszédos környéken, ugyanis három repülőeszköz is lezuhant 24 órán belül. Veszteséglistára került egy MiG-29-es, egy Dassault Mirage V és egy HAL Dhruv is.

Október 18-án, helyi idő szerint 20 óra 30 körül Lahaul- Spiti közelében egy hegynek repült az Indiai Légierő egyik MiG-29 típusú vadászrepülőgépe. A masina egy másik MiG-gel géppárban végzett éjszakai gyakorlórepülést Adampurból felszállva, amikor az eset bekövetkezett. A légierő szóvivője szerint a kutató-mentő csapatok már meghatározták a roncsok helyét, azonban nincsen információ az eltűnt pilótáról, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra.

Alig fél nappal később az Indiai Határőrség helikoptere veszett oda egy műszaki hiba következtében. A Hindustan Aeronautics Limited (HAL) által gyártott forgószárnyas Ranchiból tartott Chaibasa városába, amikor Jharkhand közelében, 40 kilométerre a határtól kigyulladt a hajtóműve és a dzsungelbe zuhant. A fedélzetén utazó két pilóta (A. Thomas és S.P. Singh századosok) és a fedélzeti mérnök (M. Swain) életét vesztette.

HAL DHRUV

Kicsit később a Pakisztáni Légierő is elvesztett egy repülőeszközt, a Masrur bázisról felszálló Dassault Mirage V típusú vadászrepülőgép egy kiképzési repülés keretében zuhant le, pilótája életét vesztette. A légierő szóvivőjének tájékoztatása szerint a gép egy műszaki hiba következtében (egyes hírek szerint tűz ütött ki a fedélzeten) csapódott földhöz Uthal közelében, ahol szerencsére nem okozott további személyi sérülést.

Fotó: PAF ,

Az illetékes hatóságok elrendelték mindhárom eset kivizsgálását.

3 hozzászólás “Csillaghullás Ázsiában”