|

HTKA Hírhalom 2011. 39. hét

A HTKA HÍRHALOM, mely olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Szeptember 28-án a Lockheed Martin ünnepélyes keretek között átadta a Qatar Armed Forces részére az elkészült 4 C-130J szállítógépet. A Qatar Emiri Air Force állományába kerülő gépek a hosszabb törzsű, C-130J-30 szériából kerültek ki, elsődlegesen humanitárius és katonai szállítmányok ellátásával fogják tölteni idejüket. A Lockheed Martin a gépekkel együtt földi kiszolgáló eszközöket és pótalkatrészeket is szállít, valamint ők végzik a légi és földi személyzet kiképzését. A 4 példányt valamikor a hónapban repülik át a Közel-Keletre.

Katari Super Herculesek

Az átadási ünnepségre felsorakoztatott 4 Super Hercules | Fotó: Lockheed Martin ,

Szintén az amerikai mamutvállalathoz kapcsolódó hír hogy nekiláttak a 9. C-5B Galaxy-n elvégzendő modernizációs munkálatoknak, amelyeknek a végén egy C-5M Super Galaxy gurul majd ki az átalakítások helyszínéül szolgáló hangárból. A jelenlegi 0045 farokkódú példány különlegessége, hogy ez az utolsóként legyártott C-5B, így egyben ez a legfiatalabb is. „Fiatal” kora ellenére már közel 18 000 órát töltött a levegőben, és már túl van a 4200 leszálláson. A gép részt vett a Sivatagi Vihar, Operation Iraqi Freedom valamint az Operation Enduring Freedom hadműveletek támogatásában is, és megfordult Afganisztánban, Irakban, Kirgizisztánban, Kuvaitban, Dzsibutiban, Katarban, Spanyolországban és Törökországban is.

—–

A BAE Systems bejelentette hogy két Hawk kiképzőgépet küldenek az USA-ba, tesztelési célzattal. A két példány körbe fogja járni az ország légibázisait, képesség demonstrálási célból – mint ismert, a BAE a Hawk legújabb verziójával pályáz az USAF kiképzőgép tenderére, melynek célja az elavulófélben lévő T-38 Talon gépek leváltása. Az USAF olyan gépet keres, mellyel a növendékek képesek lesznek elsajátítani az 5. generációs típusok kezelését, elsősorban gondolva itt az elektronikára, hisz az új gépek vezetése a fly-by-wire rendszer miatt minden eddiginél egyszerűbb. A Hawk-nak előnyére válhat, hogy a U.S. Navy és Marine Corps is a típus választotta mint jövőbeli F-35 pilótáinak kiképzőgépe, de a sor nem áll meg itt, a jövőbeli Lightning II üzemeltetők közül az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália pilótái is a típuson tanulhatják meg a légi-harc fortélyait.

Fotó: NFTC ,

A Davis-Montham légibázisra megérkezett az első HC-130J Combat King II típusú repülőgép. Az első példányt a hírek szerint maga Norton Schwartz tábornok repülte át a Lockheed telephelyéről az új otthonául szolgáló Davis-Montham légibázisra, és ezzel kezdetét is vette a kutató-mentő feladatkörű HC-130P/N King típus leváltása. Az átadási ceremónián elmondták, hogy a korábbi verzióval szemben végrehajtott módosításokról hosszú listát lehetne írni, ezek növelték a navigáció hatékonyságát, javítottak a veszélyfelderítésen és ellentevékenység rendszerek hatékonyságán. A típust először a helyi tesztelő alakulat kezdi üzemeltetni, akiknek remélhetőleg 2013-ig sikerül elvégezniük a tesztprogramot. Közben már megkezdődik a 79. kutató-mentő század tagjainak átképzése, hogy minél hamarabb átállhassanak az új típusra.

HC-130J

A légierő vezérkari főnöke, a mintegy 4 400 repült óráját zömében C-130 változatokon összegyűjtő Norton A. Schwartz tábornok repülte át az első gépet | Fotó: Lockheed Martin ,

Ha már a Lockheed Martin-ról van szó, kapcsolódó hír hogy a vállalat vezetés úgy döntött, hogy a repüléstechnikai részlegen leépítése lesznek, egészen pontosan 540 dolgozót kívánnak eltávolítani a jelenlegi pozíciójából. A cég repüléstechnikai részlegében jelenleg 28 000 ember dolgozik, szétszórtan Texasban, Georgia-ban és Kaliforniában, valamint további kisebb üzemekben, összesen 6 államban. A leépítéssel a cég vezetői a működési hatékonyságot szeretnék javítani.

—–

Sajnos nem csak az USA-ban kell aggódniuk a védelmi iparban dolgozóknak az elbocsátásoktól, Nagy Britanniában a helyzet még súlyosabb. A BAE Systems szerint az Eurofighter Typhoon gyártásának lelassítása és az F-35 programra történő folyamatos átállás okolható a közelmúltban elbocsátott 2 942 ember munkanélkülisége kapcsán. Az ADS című lapban megjelent írás szerint ez előrevetít egy jóval nagyobb, összesen 30 000 emberre vonatkozó elbocsátást, mely a védelmi iparban történt megszorításoknak lenne köszönhető.

—–

Törökországban szolgálatba lépett az első hazai gyártású hadihajó. A Heybeliada nevezetű korvett szeptember 27-én csatlakozott a Török Haditengerészethez, testvérhajóját, a Buyukada-t pedig aznap bocsátották vízre. A 3 milliárd dolláros program további 10 hajó megépítéséről szól, bár közülük 4-re csak opcionális szerződés van érvényben. A MILGEM elnevezést kapott osztály elsődleges feladata a tengeralattjárók elleni hadviselés, de képesek akár légvédelmi feladatok ellátására akár felszíni egységek támadására.

Buyukada (F-512)

A Buyukada (F-512) vízrebocsátásának egy jól elkapott pillanata | Fotó: Török Haditengerészet ,

Az indiai nukleáris arzenál új taggal bővült: a szeptember 25-i sikeres tesztindítás után az Indiai Kormány elrendelte a Shourya nevű rakéta sorozatgyártását. A hagyományos és nukleáris robbanófejjel is felszerelhető rakéta sorozatgyártására a Bharat Dynamics Ltd. készül fel. A új fegyver hatótávolsága 700 km, pályája során először felemelkedik 50 000 méteres magasságba, majd onnan süllyed célpontja felé, végül cirkálórakétához hasonlóan közelíti azt meg.

22 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2011. 39. hét”

  1. Kimaradt a görög hír, miszerint vettek négyszáz használt Abrams tankot darabonként 50-150 ezer dollárért (33 millió Forint/tank), a teljes árcédula végül darabonként 500 ezer dollár (110 millió HUF) lesz, mert fel kell javítani őket a legkorszerűbb Abrams változatra.

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=24919&Itemid=139

    Egymilliárd háromszáz millió Forintból egy teljes feljavítatlan Abrams osztályt ki tudnánk állítani a hadseregünk számára ha van még raktáron ezekből és nem kell a lóvé a képviselők fizetésemelésére.

  2. Hatalmas kakiban az orszag es erre vesznek 200 millio dolcsiert harckocsikat. Olyanokat amelyeket rendszerbe kell allitani ( alkatrsz kikepzes stb ) tehat hatalmas jarulekos tovabbi koltsegekkel jar.

    Az adott korulmenyek kozott igen komoly jelzes erteke van hogy a vilag esemenyei merre haladnak.

    Viszont azt hallottam rebesgetni hogy eladnak a gorogok egy vagy ket nemet tengot es allitolag a vevo is meg van ra csak kell a nemetek belegyezese, amiert most megy a politikai masszirozas.

    Lehet talalgatni ki a folyosoi pletyik szerint a vevo.

  3. Mikor máskor vegyenek Kuruc, ha szarban van egy ország, akkor azt a különféle dekadens nézetek ellenére általában a hadsereg szokta végül megoldani, vagy ha nem is megoldani, de legalább megmenteni az országot mások megoldásaitól, mert a kis szar a nagy szar követi mindig és egy épeszű kormányzat ahogy nő a szar, úgy fegyverkezik, de lehetőleg már akkor nekilódul, ha még csak a távolban látszik növekedni az a kupac. A görögök nyakig vannak benne, egyre csábítóbb célpontot nyújtanak és nekik is vannak vélt és valós ellenségeik, akikkel a konfliktus élezésére régi jó görög hagyományok alapján hallatlan tehetségük van, szal pont jókor jön ez a négyszáz tank.

  4. Forr a sz…r a biliben. De hát már elég régóta. Ki tudja, mi áll a döntés mögött? Információ hiányában csak találgatunk….. Ök sem teljesen hülyék. Valami oka csak volt/van egy ilyen erőtranszformációnak….. Tengók ki páncélosok be….. Hmmmm…..
    Nekünk mi a fenének? Van elég bajunk anélkül is…. Először a Griffeket kéne betolni a Shell kúthoz…. Ha már ott áll néhány Abrams, akkor nekik nem jut…. Kell a képviselő uraknak/elvtársaknak…

  5. Érdekes logika szerint jutalmazza a nyugat a csatlósait. Lengyeleknek ingyen leo2-k, görögöknek szinte ingyen m1-ek, románoknak bagóért hawk meg gepárd, nekünk 30 szállítóheló meg néhány ócska humwee. Úgy látszik nem szeretnék, hogy akár a legcsekélyebb önvédelmi képességre is szert tegyünk. A görögöknek meg nem értem, miért kell ekkora hadsereg. Ki akarna elfoglalni egy ilyen csődtömeget, talán a törökök? Őket úgyse lenne esélyük megállítani…

  6. Nemcsak leókat, az NDK hadsereg készleteinek a javát is felajánlották anno. Abból se kértünk, pedig akkor még a svédek is vittek 340 BMP-t és 460 MT-LB-t amiből az utóbbit máig nagy megelégedéssel használják, a BMP-et 98-ban vonták ki.

  7. Hülyékkel az USA se tud mitkezdeni. A Magyar pilitikai eli hüséges mint a palota pincsi, kapzsi mint egy kiéhezet farkas, szakmai dolgokba mint egy struc. Homokba a fejünkel a problémák már nem látszanak. Az emberek meg a problémák megoldására szánt pénzeket nem látják.

    Hol itt a hiba?

    Nem hogy nem kértük fegyvereket a saját fegyvereiket is kukáztuk.Ha nincs jobb akkor azok is jobbak lettek volna a semminél.

    Nálunk jellemző: PSzÁF vezetője ilyen kijelenetés enged meg magának hogy a deviza hiteleket csak forinba lehet vissza fizetni devizába tilos.
    Akkor ezen hitelek deviza hiteleke vagy forint hitele?

    Nálunk ilyen abszur dolgok már kötelező szinten mennek.

  8. „Na jó, ez igaz, de akkor is marad a tény hogy minden lehetséges dolog közül mi pont a nulla harcértékkel rendelkező szállítókat kaptuk.”

    A leo2n kívül is rengeteg dolgot lehetetett volna vagy lehetne potom pénzekért megvenni. Nemsokára megent kivonnak 100as nagysáágrendben Leo2t amit nem lepne meg ha megent potom pénzért kínálnának fel nekünk.

    Sztem rendkívül demagog amit csinálz, hogy „Úgy látszik nem szeretnék, hogy akár a legcsekélyebb önvédelmi képességre is szert tegyünk.” ami történik azt mi tesszük magunkal. Franciakrémes + GDP arányosan 1% alatt lévő honvédelmi költségvetés. Erről nem a külföld tehet, hanem a multbéli és jelenlegi vezetés.

  9. monyok: Egyrészt forintra válthatod a devizád és fizethetsz úgy. Másrészt ez jog és kiemelném, hogy MOon (is) a legtöbb hitel nem deviza hitel volt hanem deviza alapú. Aki felvette a hitelt az devizát nem látott, azt automatikusan váltotta neki a bank és nem kezébe nyomta a pl 10.000CHFet.
    btw akinek pedig deviza hitele van az devizába kell törlesszen és nem forintban…

  10. Puma. Pannon Puma

    A görög állam a szakadék szélén és fegyvereket vásárol !

    A nyugat ” természetesen ” nem egyforma mértékkel mér ! Afrikai országok esetében ki van zárva a támogatás és fegyverbeszerzés !

    Görögországot az EU pénze tartja vissza csődtől, amihez magyar befizetés is hozzájárul ( akkor is ha a befizetettnél többet kapunk vissza ) !