|

Újabb Pampák Argentínának

Argentína védelmi minisztere, Arturo Puricelli egy nyilatkozatában megerősítette, hogy országa további 40 darab IA-63 ‘Pampa’ típusú sugárhajtású kiképzőgépet vásárol az elkövetkezendő 4 évben.

A helyi érdekeltségű FAdeA vállalat már meg is kezdte az első 10 gép sárkányszerkezetének gyártását, melyek leszállítása 2012 végén vagy 2013 elején kezdődik. A Pampa Series II jelzésű gépek már a Honeywell TFE731-40-N2 típusú erőforrásokkal készülnek, melyek a korábbi TFE731-2C jelzésű variánsnál 21 százalékkal több tolóerőt szolgáltatnak. Egy átalakított géppel júniusban már meg is kezdték az új hajtómű tesztelését, várhatóan 2012 elejére megkapják a hatósági engedélyeket.

Az új Pampák közül 10-12 darab a haditengerészeti légierőhöz kerül, kitöltvén azt az űrt, ami az EMBRAER EMB-326-osok 2007-es kivonása után maradt.

Az új gyártású gépek mellett korszerűsítésre is sor kerül, ugyanis a korábban beszerzett 16 masinából 12 élte meg a jelent, ezeket is korszerűsítik a Series II-nek megfelelően. Emellett rendelkeznek még további 6 géppel, melyeket 2004 és 2008 között szereztek be, ezeken is végrehajtják a változtatásokat.

A Pampa Series II program mellett a FAdeA nem mondott le a Pampa NG megvalósításáról sem. Az új masina módosított beömlőnyílásokat, megerősített futóműveket, radart és/vagy lézeres távolságmérőt kapna, emellett levegőben utántölthető is lenne. Továbbá felfegyverezhetővé is tennék, 7 felfüggesztési ponton hordozhatná függesztményeit.

2 hozzászólás “Újabb Pampák Argentínának”