|

Hírek a tajvani F-16-ügyről

Egy magát megnevezni nem kívánó kongresszusi tisztviselő szerint Barack Obama kormánya értesítette a Kongresszust, hogy nem tervez új F-16 C/D harci repülőgépeket eladni Tajvannak, helyette viszont a meglévő F-16 A/B-ikhez ajánl egy fejlesztési csomagot. A forrás szerint a külügyminisztériumi hivatalnokok szeptember 16-án tájékoztatták döntésükről a törvényhozókat, és az üzletről a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) fog hivatalos bejelentést tenni az elkövetkező héten.

A Fehér Ház döntésének pár politikus biztosan nem fog örülni, főleg azok nem, akik eddig azzal sürgették Obama elnököt, hogy kösse meg a Tajvan által régóta áhított, nagyjából 8 milliárd dollárt érő üzletet 66 F-16 C/D Block 50/52 vadászbombázó eladásának ügyében. A héten bemutattak egy új törvénytervezetet a Házban és a Szenátusban, amit ha sikerül törvénybe iktatni, mandátum alá helyezné az F-16C/D-vel kapcsolatos eladásokat. John Cornyn (R-Texas) és Robert Menendez (D-N.J.) amerikai szenátorok szeptember 12-én nyújtották be kongresszusi bírálat alá a Tajvani Légierő Modernizációs Törvényt (Taiwan Airpower Modernization Act – TAMA).

Tajvan egyik F-16B Block 20 vadászbombázója – magukra maradtak? |Forrás: f-16.net ,

„Ha ez a híresztelés igaz, és az Obama kormány kapitulál a Kommunista Kínával szemben, akkor szomorú nap ez a mai az amerikai külpolitikában, és egy arcon csapásnak minősül egy hosszú távú barát, erős szövetséges ellen.” – jegyezte meg Cornyn szeptember 16-ai felszólalásában.

Még szeptember 14-én Ileana Ros-Lehtinen (R-Fla), a Ház Külföldi Ügyek Küldöttségének (House Forreign Affairs Committee) elnöke egy törvényjavaslatot mutatott be, ami az F-16 C/D harci repülőgépeket Tajvannak adná, és támogatna egy széles hatókörű védelmi exportot az ország számára. Az információkat kiszivárogtató kongresszusi tisztviselő megjósolta, hogy Ros-Lehtinen törvényjavaslatát valószínűleg elfogadja a Ház, de szerinte a Szenátus semmiképpen nem fogja. Ettől függetlenül Obamának bármikor lehetősége van megvétózni a javaslatot, ha esetleg az asztalára kerülne.

Az Obama kormány döntése elég kellemetlen időpontban érinti az amerikai-tajvani katonai kapcsolatokat. Idén, szeptember 19-20 között 11. alkalommal rendezik meg az Egyesült Államok-Tajvan Védelmi Ipar Konferenciát (U.S.-Taiwan Defense Industry Conference), amin magas rangú tajvani katonai delegáció is megjelenik. Az Egyesült Államok Belügyminisztériuma most először jelezte, hogy ebben az évben nem jelenik meg az eseményen.

Írta: QuietEye

50 hozzászólás “Hírek a tajvani F-16-ügyről”

 1. Amerika lassan de biztosan kezd kihatralni Tajvan mogul.Ez viszont a kinaiak malmara hajtja a vizet mert ha latjak hogy az USA nem all ki teljesen Tajvan mellett akkor lehet hogy egy invazio a kozeljovoben megtortenik.Eddig ugyanis az tantorithatta el oket hogy az USA teljes mellszelesseggel ott volt Tajvan mellett.Majd kiderul mi fog kisulni ebbol.

 2. “Az Obama kormány döntése elég kellemetlen időpontban érinti az amerikai-tajvani katonai kapcsolatokat. Idén, szeptember 19-20 között 11. alkalommal rendezik meg az Egyesült Államok-Tajvan Védelmi Ipar Konferenciát (U.S.-Taiwan Defense Industry Conference), amin magas rangú tajvani katonai delegáció is megjelenik. Az Egyesült Államok Belügyminisztériuma most először jelezte, hogy ebben az évben nem jelenik meg az eseményen.”

  Csak nekem tűnik olyan furának ez a szövegrész?

 3. Puma. Pannon Puma

  snakeye ! Minden problémát meg lehet oldani, csak akarni kell !

  A Mirage-ok így kerültek Tajvanra, mert Kína azzal fenyegetőzött – aki harci gépeket szállít a szigetországnak, azoktól nem vásárol polgári repülőgépeket. Na, így mindkét fél szállított harci gépet és a kínaiak pofára estek !

  Csak akarni kell….

 4. Igen de kicsit más volt az akkori felállás. Mostanában úgy kell minden megrendelé a gyártóknak mint egy falat kenyér + Kína most elég rendesen belehúzott az EU országok segélyezésébe ezen keresztül némi kis beleszólása van ezekbe az ügyletekbe. Ha EU azt akarja hogy a kínai tőke ide jöjjön úgy kell hozzá viselkedni. :) Amúgy a franciákról még el tudom képzelni, hogy ennek ellenére szállítanak pár századnyi gépet tajvannak. Az összEU-s EF-ről már nemigen merném ugyanezt megkockáztatni. Ha minen kötél szakad még mindig mehetnek a ruszkikhoz bár ez Waltdisney kategória. :)

 5. Azért az egy jó kis véres csörte lenne, már ha nem rendezik le addig a fehér asztal mellett!
  Szerintem, azért ma még nem nagyon reális egy kínai invázió, mert alapvetően partraszálló erők nem igen vannak olyan mennyiségben ami elsöprő lenne.
  Tajvan évtizedek óta ilyen dologra készül, biztos van egy-két meglepetés a tarsolyukban! (gondolok itt a sok lekonzervált F-5-ösre amiket csalinak vetnének be egy ilyen esetben)

 6. Nem tartom reálisnak a Tajvan elleni inváziót Kína részéről.
  Ha 62 év alatt nem tették, miért éppen a következő 62 évben kerülne rá sor?
  Ráadásul az igen elborult elméjű Mao sem ugrott nekik teljes erővel (61-ig még a szovjet testvér is fegyverezte őket), akkor a technokrata puha kormány végképp nem fog.

 7. Azt ne feledjuk hogy Tajvan a VH utan az ENSZ BT allndo tagja volt 1971-ig,nem mellesleg az USA szovetsegese,szal ha Mao megtamadta volna akkor az amik megfingattak volna.Az USA szoros szovetsege az ami eddig eltantoritotta Kinat egy invaziotol.Az a szoros szovetseg pedig most elillanni latszik megpedig Kina gazdasagi es katonai befolyasanak jelentos novekedese miatt.Hol eri meg az USA nak hogy haborus allapotban legyenek Kinaval Tajvan miatt??Amig Kinanak nem volt ekkora gazdasagi es katonai ereje addig persze hogy ott alltak Tajvan mellett mint elrettento ero.Most viszont borul a merleg nyelve Kina szamara es emiatt az USA nem fog megkockaztatni egy haborut.Szep lassan kihatralnak Tajvan mogul.Most meg eladnak nekik kisebb tetelekben dolgokat mint pl Apache,meg F-16 modernizacio de ezeken a kisebb dolgokon kivul szerintem soha tobbet nem fognak eladni nekik nagyobb volumenben fegyvert.Velemenyem szerint kb 10-15 ev es semmilyen formaban nem fognak fegyvert szallitani nekik.Addigra pedig Kinanak nagy valoszinuseg szerint lesz 5.-ik gen gepe es ahogy tevezik 3 rep gep hordozojuk szal minden technika meglesz ahhoz hogy sikeresen elfoglaljak Tajvant.A feher asztal mellett ez a kerdes szerintem nem megoldhato.Persze lehet hogy Tajvan is fel fogja ismerni hogy a jatszma ennyi volt.Szovetsegese akinek eddig koszonhette fuggetlenseget kihatral mogule,egyedul semmi eselye,a lakossag erdekeben pedig lehet bedobjak a torulkozot.Vagy az egyesules vagy pedig a pusztulas es Kina reszekent az ujboli felemelkedes a vegzetuk.Hong Kong peldaja a szemuk elott lebeghet.Ott is ment a para 11 eve hogy mi lesz a gazdag Hong Kong-al ha egyesul Kinaval.Es mi lett??Semmi.Minden ugyanaz.Ha Tajvan egyesulne Kinaval akkor sem lenne Kina erdeke kifosztani azt.Az nekik is csak jo ha ven meg egy nagyon gazdag resze az orszagnak.

 8. Időről időre előkerül ez a “Kína még erősődik oszt uccu erővel elfogják Tajvan-t”.
  Ezt pedig én valahogy nem hiszem. Azért a kínaiak nem hülyék, semmilyen harci cselekmény nem lenne jó nekik. Tajvan anyagialg jól áll és fejlett, nagyon fejlett. Nem hiszem, hogy megérné nekik, hogy a tajvani gazdaság sérüljön bármilyen formában, inkább kivárnak (Kína barát kormánnyal, akármivel) de egyesítik Tajvan.

 9. Hol eri meg az USA nak hogy haborus allapotban legyenek Kinaval Tajvan miatt?

  Nos, Tajvan gazasági önállósága miatt fontos lehet.

  A konteó hívők számára meg nagyon jó opició az, hogy egy közeljövőben – némi veszteségek árán – de a jenki flotta + légierő – amennyíben Kína próbálkozik – cirka 20 év haditechnikai fejlődését semmisítené meg néhány hét alatt. Egyes héják (?) számára ez már önmagában csábító lehet.

 10. “Azért az egy jó kis véres csörte lenne, már ha nem rendezik le addig a fehér asztal mellett!
  Szerintem, azért ma még nem nagyon reális egy kínai invázió, mert alapvetően partraszálló erők nem igen vannak olyan mennyiségben ami elsöprő lenne.”

  Ez cca 3 evvel ezelottig lehetett ervenyes hivatkozas. Azota es ma meg plane a kinai hadsereg rendelkezik a megfelelo mennyisegu partraszallo erovel. Raadasul tovabbra is fejlesztik a flottat rendelesekkel ( 4 db nehez legparnas hajo rendelese az Ukranoktol, darabja 400 fo vagy 3 MBT szallitasi kepesseggel ) plusz a hazai hajogyaraktol.

  A trukk amivel a kinai vezetes megvezeti az atlag erdeklodot hogy ezen hajok, partraszallo hajok NEM a haditengereszetuk allomanyaban van hanem a HADSEREGEBEN. Az az mindenki lapoz a NAVY allomanytablajahoz majd asztalra csapva kijelenti : ” Nincs baj, ez meg nem komoly”

  A szallitasi kapacitas mar megvan. A kerdes manapsag csak a legiernyo ezek felett. Ezert megy a harcirepulogep fejlesztes orba szajba a kinaiaknal es menne a beszerzes a Tajvaniaknal.

 11. Kinanak jelenleg nem erdeke Tajvan megtamadasa lerombolasa. Onnan toke technologia penz jon ami nagyon kell. De ez ma van. Mai viszonyok. ” Tegnap” meg egy tompa elu leveses kanallal is nekiment volna ha megtudta volna tenni. A jovoben meg konyen akadthat olyan helyzet amikor ujra kinanak erdekeben fog allni hogy Tajvan megtamadja anyagi erkolcsi politikai vagy egyebb erdekbol.

 12. Kuruc71

  “Dicsekedtél” egyszer azzal,hogy épp most cserélik le a hadsereg karabélyait Steyr AUG A3-ra.Meg tudnád nekem nézni,vagy meg tudnál valakit kérdezni,hogy alapértelmezetten a lövész beosztású katonák milyen csőhosszal kapják a fegyvert???Csak személyes kíváncsiság ami miatt kérdezem.

  ui.:Tudom,hogy cserélhető a cső!

 13. Csak ugy tunik ! Az AK hoz kepest valoban “bonyolult” de 15 perc gyakorlas utan mar unalmasan egyszeru.

  Ne gondold hogy valami extra szerkezet. Illetve az de foleg a beepitett optikaja miatt. Azzal baromi gyorsan celratartasz.

  Loveszeteken ahol ellonek tobb ezer loszert ( szazadloveszet ) elo elo fordul akadaly de 90 % ban loszerhiba miatt vagy kezeloi hulyeseg.

 14. Ez cca 3 evvel ezelottig lehetett ervenyes hivatkozas. Azota es ma meg plane a kinai hadsereg rendelkezik a megfelelo mennyisegu partraszallo erovel. Raadasul tovabbra is fejlesztik a flottat rendelesekkel ( 4 db nehez legparnas hajo rendelese az Ukranoktol, darabja 400 fo vagy 3 MBT szallitasi kepesseggel ) plusz a hazai hajogyaraktol.

  Ezt viccnek szántad? Százas-ezres nagysgárendben kellene ilyen cucc…

 15. Tajvan addig kérte/kérlelte a “leányzót” ameddig csak lehetet…
  Fogadják el a korszerűsítési csomagot és keresennek egy európai gépet. Mást nem nagyon lehet, esetleg maszekban gyártsanak néhány Block 20-as, habár ennek vajmi kevés az esélye…
  Hogy egy esetleg európai rendeléshez mit szólna Kína, hát az egy másik történet lenne.
  A Rafale-nál talán fenyegetőznének, hogy bezárják az Airbus gyárat…

 16. Nem bizti. Az első hullámban nem a légpárnásak mennek, hanem a kétéltűek. Ezeknek biztosítaniuk kell egy min 10 km mély hídfőállást, hogy legalább kézifegyverekkel és aknavetőkkel ne lehessen lőni a partot. A banda nagyrésze csak ezután jön. Ezen kívül még ott vannak az ejtőernyősök is. Akárhogyan is osszuk szorozzuk, a légifölény dönti el a dolgokat.

  http://www.youtube.com/watch?v=aK7qey6-VTc&list=FL_w-4ohXVbLhZrUWVplLzVw&index=84

 17. Itt az egesz arrol szol hogy ha az USA magara hagyja Tajvant es ez ugy nez ki most elkezdodott akkor nekik reszeltek.Elobb utobb de egyesulni fognak Kinaval.Szerintem a feher asztal mellett.Amikor Kina ugy fogja latni hogy az USA mar egyaltalan nem szol bele a dolgokba akkor egy ultimatum a Tajvani vezetesnek,haborus egyesules vagy bekes a feher asztal mellett.Szerintem utobbi.

 18. “Itt az egesz arrol szol hogy ha az USA magara hagyja Tajvant es ez ugy nez ki most elkezdodott akkor nekik reszeltek.Elobb utobb de egyesulni fognak Kinaval.Szerintem a feher asztal mellett.Amikor Kina ugy fogja latni hogy az USA mar egyaltalan nem szol bele a dolgokba akkor egy ultimatum a Tajvani vezetesnek,haborus egyesules vagy bekes a feher asztal mellett.Szerintem utobbi.

  Koreai is igy kezdodott meg Irak is amikor az USA diplomacia kijelentette hogy nincsenek erdekeltsegeik a tersegben, meg kezdtek eltavolodni onnan. Szinte huztak magukra a balhet. Pearl Harbou-t is elore tudtak csak kelett valami amire mar az USA atlagember is felszivja a vizet.

  Remelem errol van szo es nem arrol hogy tenyleg gyengek lennenek.

  De vagy igy vagy ugy de alapos verekedes nez ki.

 19. Puma. Pannon Puma

  Egyre nagyobb az esélye egy kínai támadásnak !

  Az izmosodó hadseregnek sikerre van szüksége, a politikai vezetés 60 éve vár a rendezésre ami ugyanolyan távol van mint 60 éve ! Igencsak fogytán a türelmük.

  Ha Kína támad, egész biztosan a már majdnem 2 000 darab rakétával kezdi.
  Így semlegesíti a tajvani légierőt és akkor van kb. 2-3 napja amíg az USA haderői megérkeznek – ha megérkeznek !

 20. Egy modern hadero fentartasanal csak egy dragabb dolog van. Egy modern es oriasi nagy hadero fentartasa. A kinaiake a legnagyobb a vilagon es azt hogy ezt fentartsak igy ebben a formaban semmi illetve egy dolog magyarazza csak meg pedig hogy hasznalni is akarjak.

  Ahogy az ember elnezi tobb gocpont van kialakuloban. Izrael- Ciprus- ( ez Gorog Torokot is jelent ) India Paki Korea Tajvan. Ha ezek egyszerre vagy kozel egyszerre berobbanak akkor az USA nak valasztani kell hova megy mert nem tud ott lenni es erdemben harcolni csak max ket helyen ha kozben Afg bol kivonul illetve ha ha Afg bol nem akkor max egy helyet tudna bevalalni.

 21. Teljesen mindegy hogy tudtak e vagy sem Pearl Harbou-ről nem ?
  A háborúba úgy is be szálltak volna a jenkik ha lelövik a japán gépeket

  Ja. Valahogy tökök teli van már a PH konteókkal. Ha tudták volna, hogy jönnek, akkor a támadókat halomra lövése után is lehetett volna háborúzni.

  BTW ha Hitler nem üzem hadat birka módon, akkor elég nehéz lett volna kimagyarzáni, hogy egy Japán támadás miatt miért kell hadat üzenni Németországnak… (A Háromhatalmi Egyezmény ellenére, ami gyak. semmit sem jelentett, 0 gyakorlati jelentősége volt.)

 22. Nem elfelejteni, hogy mindkét országot kínaiak lakják, gyakorlatilag közös külpol bizottságuk van a dél-kínai-tengeri események kezelésére és közös álláspontuk van(közös katonai fellépéssel, ha valaki rekvirálná a mezőket és szigeteket).
  Lehet ezért se kapják meg a komolyabb újítást.

  Tajvannál sokkal érdekesebb lesz a csütörtök kezdődő ENSZ közgyűlés és BT ülés.
  Váratlan és páratlan események a napokban:
  – Erdogan “Arab Tavasz” körútja során meglátogatott minden érintett országot.
  – a szaúdiak megfenyegették az USA-t, hogy ha vétóznak, akkor felülbírálják az USA-SZ.A. viszonyt !
  – USA valószínű vétózni fog(ha összejön a 9 palesztin támogató igen), Netanjahu most fenyegette meg Obamat New Yorkban
  – Berlinben a NATO főtitkár kijelentette, hogy a török-izraeli viszályt kétoldalúnak tekinti, ha fegyveres konfliktussá alakulna a szituáció ! Ennyit a közös NATO védernyőről
  – 2012 derekán felfüggeszt minden EU kapcsolatot Törökország, ha nem sikerül Ciprus egységesítését véghez vinni az ENSZ-en belül, emellett kijelentették még, hogy a nemzetközi közösség nem tekintheti ezeket a szituációkat(palesztin,ciprusi,eu-s) kész helyzeteknek, tehát változniuk kell !
  – az iráni és a török hadsereg közös hadműveletkbe kezdett a kurd szeparatisták ellen, jelenleg is folynak a fegyveres harcok mindkét ország területén
  – csütörtökön Törökország éllandó BT tagságért fog folyamodni az ENSZ-ben és nagyszabású felszólalást fog tartani a világpolitikai eseményeket elemezve(érintve az arab tavaszt, az il-pa viszonyt és az eu-s jövőt), Netanjahu is komoly felszólalást, érvelést fog tartani a palesztinok önálló államisága ellen

  Fogadásokat most itt helyben lehet megkötni, hogy ki fogja a kormányt félrerántani (?)

 23. Mai hír szerint 5.85 milliárd dollár értékű lesz a Tajvannak eladott USA fegyvercsomag. Ez tartalmaz 145 vadászgép korszerűsitésére elegendő készletet. Továbbá fejlett radarrendszereket, intelligens-bomba készleteket, célzó rendszereket, levegő-levegő rakétákat .

  E döntés ellen Kína ” nagyon hevesen ” tiltakozott.

 24. Friss hir :

  Pentagon to recommend Taiwan buy F-35B, AV-8B fighters: report

  ROC Central News Agency

  2011/09/21 20:48:32

  By Tony Liao and Sofia Wu
  In-Depth Coverage

  Washington, Sept. 20 (CNA) A U.S. Defense Department study has concluded that Taiwan should buy short-takeoff and vertical-landing jets such as the British-designed AV-8B Harrier jump jet or the new F-35B vertical-takeoff jet, the Washington Times reported Monday.

  The Pentagon will deliver the congressionally-mandated study on Taiwan’s air power to Capitol Hill later this week, the newspaper said.

  Citing U.S. officials familiar with military aircraft, the report said the Pentagon conclusion was based on anticipated mainland Chinese missile strikes against Taiwan’s airfields with cratering munitions that would thwart takeoffs by F-16s and other fighter jets.

  “A defense official said that conclusion appears skewed to support the administration’s decision not to sell new F-16s by highlighting airstrip vulnerability,” said the report.

  As a matter of fact, Taiwan’s Ministry of National Defense already came up with a proposal during the George W. Bush administration to procure AV-8B Harrier jump jets.

  Es akkor most mi is a nagy budos helyzet ? Nem szallitunk F-16 ost de szivesen szallitanank F-35 ost ???

 25. Ez a lista tenyleg szep.Evvel az upgrade-el a gepek elerik a Block 60 szintet.Nem semmi.
  Erdekes hogy szoba kerult az F-35 eladasa.Ha nem akartak nekik eladni tobb F-16 ot akkor miert adnak el nekik F-35-t??
  Mondjuk az F-35B valtozataert nem kapkodnak szoval lehet hogy ez all a hatterben.

 26. Puma. Pannon Puma

  Ha Kína támad, akkor Tajvanon az F-22 sem segíthet ! Persze hatékony és megfelelő mennyiségű fegyverzettel a támadás ideje kitolható és teljesen más a tárgyalási pozíció is !

  Nem véletlen volt a heves kínai reagálás…….

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.