|

Képek a Hercules utódjáról

Bár a Lockheed C-130 Hercules típusú teherszállító repülőgép 40 éve már megúszott egy típusváltást és a ’90-es években a Super Hercules megjelenésével még életképesebbnek bizonyult, a több mint 50 éves konstrukciónak lassan ideje utódot keresni.

Arról már korábban is lehetett hallani, hogy a Lockheed Martin, a Boeing és a Northrop Grumman megkezdte a szélcsatorna-tesztjeit egy-egy „super-STOL”, azaz rendkívül rövid fel- és leszállópályát igénylő repülőgépnek, azonban most előkerült két fotó, mely a Lockheed Martin ‘Speed Agile’ névre keresztelt gépének 23 százalékosra kicsinyített makettjét mutatja. Íme:

A négyhajtóműves gép kistestvérét a tesztekhez két Williams FJ44 erőforrással szerelték fel. Nézzük mennyire hasonlít a korábban grafikákon bemutatott masinához.

Nos, a gép kialakítása igazán szemet gyönyörködtető, remélhetőleg láthatjuk majd az életnagyságú, működőképes példányát a Lockheed Martin üdvöskéjének, melyet a 2020 körül a Herculesek leváltására kiírandó tenderre tartogatnak.

8 hozzászólás “Képek a Hercules utódjáról”

  1. Sztem polski-fiatra hajaz.

    Furcsa dolog a dizájn a haditechnikában. Úgy kell tenni, mintha a termék megjelenésében csupán gyakorlatias jellemzők számítanának, termék pedig „véletlenül” jól is fest.
    Persze a pályázatokat a cool kinzétek nyerik…