|

Amerikai pilóta nélküli repülőgépek Törökországban?

Mint ismeretes, Törökország jelenleg is harcokat folytat az Irakkal határos országrészében működő kurd lázadókkal, illetve az őket tömörítő Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK). A számos áldozatot követelő, esetenként rendkívül véres összecsapások bizonyos időközönként kiélénkülnek, ilyenkor pedig nem ritka, hogy a török fegyveres erők Irak területén hajtanak végre csapásmérő bevetéseket. S bár a kis-ázsiai állam katonailag magas szinten áll, bizonyos képességek még hiányoznak a repertoárból. Ilyenkor pedig nincs más választás, mint segítségül hívni egy szövetségest – esetükben az Amerikai Egyesült Államokat.

Az Egyesült Államok fontolóra veszi, hogy eleget tegyen-e Törökország azon kérelmének, melyben a NATO-partner Predator pilóta nélküli repülőgépek ideiglenes áttelepítését kéri. Az UAV-k fegyvertelen felderítő bevetéseket teljesítenének Észak-Irak területén, segítve ezzel a kurd fegyveresek elleni bevetéseket – számolt be szeptember 10-i cikkében a The Washington Post. Az újság egy magas rangú, neve elhallgattatását kérő amerikai katonai tisztviselőre hivatkozva azt állította: a kérés teljesítése javíthatja az amerikai-török kapcsolatokat, ám szükségtelenül elmélyítheti az Egyesült Államok szerepét a konfliktusban.

Az amerikai UAV-k 2007-óta repülnek fegyvertelen felderítő bevetéseket iraki bázisaikról kurd célpontok ellen, azonban mivel 2011. december 31-ig kivonásra kerülnek az országból, ez a lehetőség elveszne a török hadvezetés számára, mely értékes információkhoz jutott az amerikaiaktól. A PKK elleni küzdelem viszont elég indok lehet az USA számára, hogy bekapcsolódjon a konfliktusba, főleg, miután múlt hónapban a kurd lázadók egyik merényletét követően nyolc török katona vesztette életét.

3 hozzászólás “Amerikai pilóta nélküli repülőgépek Törökországban?”

  1. űgy vannak a kurdokkal, mint a labanc a kurucokkal. Ügyesen sakkoznak… „Egyiptomi tüntetők megtámadták a múlt pénteken Izrael kairói nagykövetségét, ledöntötték az ingatlant védő falat, behatoltak az épületbe, és dokumentumokat dobáltak ki az ablakból. A nagykövetségen tartózkodó diplomatákat egy egyiptomi kommandó menekítette ki. A rohamrendőrök könnygázzal és éles lövedékekkel oszlatták szét a rendőrautókat is felgyújtó randalírozókat. A tüntetők az 1979-es izraeli–egyiptomi békeszerződés felmondását követelték. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette, hogy mindenáron fenntartják a békemegállapodást. A hétfőn észak-afrikai körútjának első állomására, Kairóba érkezett Tayyip Erdogan török kormányfő közölte, Izrael nem értette meg a Közel-Keleten történő változásokat. A kairói utcán lelkesen ünnepelt Erdogan egy múlt heti interjújában azt mondta, hogy a gázai segélyflottilla tavalyi izraeli megtámadása „háborús ok” volt, de Ankara mérsékletet tanúsított. Törökország – amely kiutasította Ankarából az izraeli nagykövetet, és felmondta a két ország katonai együttműködését – közölte, hogy hadihajókat vezényel a Földközi-tenger keleti vizeire. Ankara bocsánatkérést követel a zsidó államtól, amiért a hajókonvoj elfoglalása során 9 török palesztinbarát aktivistát megöltek. [forrás:hvg])

  2. Ez is csak azt bizonyitja , hogy a muzulmanok nem szeretnek huzamosabb ideig bekeben elni. Az tul unalmas nekik. Legyen inkabb Dzsihad, aztan megint nyivakolnak majd hogy Izrael jol elporolta oket. A tortenelem ismetli onmagat, de ennyiszer ?