|

Modernizálják az Orlikokat

Az EADS tulajdonában álló Airbus Military lengyel leányvállalata, az Airbus Military Polska megrendelést kapott a lengyel haderő zászlaja alá tartozó Katonai Repüléstechnikai Intézettől a PZL-130TC Orlik II modernizálására.

A Lengyel Légierő hazai gyártású gázturbinás kiképzőgépei a folyamatos korszerűsítésnek köszönhetően eddig sem voltak elavult masinák (és jelenleg is épp egy modernizációs program közepén állnak), azonban most még tovább fejlesztik a gépek avionikáját. Az európai vállalattal szeptember 6-án kötött szerződés értelmében az EADS PZL „WARSZAWA-OKĘCIE” egy teljesen digitális pilótafülkét fejleszt a típus számára. A varsói munkálatok várhatóan 2013-ban fejeződnek be, így a típusjogosítást követően megkezdődhet a gépek modernizációja, tesztelése és hadrendbe állítása.

Fotó: Block50, HTKA.hu

A programtól a gépek képességeinek növelése mellett az exportesélyek emelkedését is várják, ugyanis még mindig nem sikerült a típusnak külföldi vásárlót találni. A jelenleg egyetlen üzemelőnek számító Lengyel Légierő 28 gépet tart hadrendben, melyekből 16 gépet most korszerűsítenek Orlik II verzióra. Az első átalakított példány 2010-ben repült először. A gépek ezen program alatt wingletet, komolyabb erőforrást és modernebb avionikát kapnak. Azonban, ahogy a most kötött szerződés miatt várhatóan nem ez lesz az utolsó konfiguráció, 2013 után érkezik a teljesen digitális ‘üveg pilótafülke’.

One Response to “Modernizálják az Orlikokat”