|

„A vasnak a levegőben a helye!” – Hivatalosan átvettük a Mi-8-asokat

Tegnap röviddel dél után Hende Csaba honvédelmi miniszter hivatalos ünnepség keretében átvette Marcus Rantala finn védelmi államtitkártól a Finnországtól ajándékba kapott Mil Mi-8 típusú szállítóhelikoptereket. Az eseményen és az azt követő sajtótájékoztatón a HTKA is képviseltette magát.

Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

A védelmi miniszter és a vendégek nem sokkal 12 óra előtt érkeztek meg a szolnoki bázisra, majd a hivatalos fogadtatást követően buszokkal a hangárba szállították őket, ahogy a sajtó képviselőit is. Az ünnepség helyszínén már teljes pompájában várta a meghívottakat a két (még mindig finn felségjelet és /HS-11 és HS-13/ lajstromot viselő) Mi-8-as. A himnuszok meghallgatása után Marcus Rantala és Hende Csaba beszéde következett. Ezután megtörtént a gépek dokumentációinak hivatalos átadása, majd a Szózat és a Magyar Légierő indulójának meghallgatását követően az interjúk következtek. (Itt meg kell említeni, hogy a katonazenekar olyan hatásosan játszotta az Egressy Béni által komponált dallamot, hogy jómagam is elérzékenyültem, de a finn védelmi államtitkár úr is ‘Na, ez igen!’ arcot vágott.)

Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

Hende Csaba nyitó nyilatkozata:
„A helikoptereket finn barátainktól kaptuk ajándékba, akik típusváltás miatt lecserélik ezeket az orosz gyártmányú helikoptereket. De, ami még fontosabb, hogy a gépek mellett nagy mennyiségű tartalék alkatrészt is kaptunk, melyeket a hazai állomány állapotának javítására fordíthatunk. A két Mi-8-as az Afganisztánba készülők képzése mellett részt fog venni a hazai helikopterekre háruló feladat ellátásában is. Ugyanúgy, ahogy tavaly például a vörösiszap-katasztrófakor a Magyar Honvédség helikoptere éjjellátó-készülékének köszönhetően vette észre, hogy Kolontárnál a gát újra megrepedt és felmerült annak veszélye, hogy újabb több százezer köbméter vörösiszap kiömlik és elönti Kolontárt is. Tehát ugyanilyen feladatokban ezek a gépek is részt fognak venni. Mindkét példányban jelentős üzemidő-tartalék van még, gépenként körülbelül 1200 óra, ez azt jelenti, hogy még sokáig nagyjavítás nélkül rendelkezésünkre tudnak állni. Végtelen öröm, hogy megélhettük ezt a napot és nagyon köszönjük finn barátainknak.”

Marcus Rantala nyilatkozata:
„Nagyon boldogok vagyunk a mai ünnepség miatt. Lehetőségünk volt arra, hogy komoly együttműködést létesítsünk Magyarországgal és a két öreg, de nagyon jó állapotban lévő helikopterünket itt hasznosíthassák. Szoros összefogások létesülnek Afganisztán miatt, és mi megértettük, hogy a gépekre nagy szükség van a sikeres bevetések végrehajtásához. Az Európai Unión belül meg kell osztani egymással a védelmi rendszereket és a térségre háruló feladatokat. Ez egy rendkívül logikus és hasznos módja annak, hogy segítsünk másoknak és jó lenne, ha ez gyakoribbá válna a jövőben és tudnánk segíteni egymást Európán belül ebben a szűk gazdasági helyzetben. Ezért vagyunk most itt és ez rendkívül boldoggá tesz engem.”

A Minyók biztos repülni fognak még egy ideig | Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

Kérdés: Mikorra várható a most kapott Mi-8-asok hadrendbe állása?

HCS: Ezek a gépek miután két héttel ezelőtt egy An-126-os fedélzetén [innen üzenjük a miniszter úrnak, hogy egy An-124-es volt – a szerk.] megérkeztek Pápára, onnan közúton elérkeztek ide Szolnokra, itt összeszerelték őket és ellátták a szükséges felségjelekkel, lényegében üzemképesek. Ezek ún. export kivitelű Mi-8-asok, nagyban hasonlítanak az általunk is rendszerben tartott Mil típusú gépekhez, de mégis már eleve egy kissé mások, ugyanis az elmúlt években a gépek avionikáját érintő, jelentős fejlesztést hajtottak végre finn barátaink. Lényegében ennek a különböző avionikának a kitanulmányozása, elsajátítása után már tudnak vele a magyar pilóták repülni, de lényegében már rendszerben vannak, mert átvettük a gépkönyveket és teljes mértékben birtokoljuk őket.

K: Hogy pontot tegyünk a korábbi pletykák végére, jelenleg hány repülőképes helikopterrel rendelkezik a Honvédség?

HCS: „A Magyar Honvédségnek feladataihoz képest elegendő eszközparkja van.”

K: Számokban kifejezve?

HCS: „Elegendő számú.”

Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

K: Van hír a könnyű szállítóhelikopterek beszerzéséről?

HCS:„Erről egyelőre nem nyilatkozhatok, amint lesznek fejlemények, azt tudatjuk Önökkel hamarosan. A kormány erről a kérdésről egyébként a tegnapi, tegnapelőtti ülésén tárgyalt is. Ennyit elmondhatok, de részletekbe nagyon nem bocsátkozhatok.” (Az interjú után vált publikussá a 47. Hivatalos Értesítő, melynek 40. oldalán olvasható az akkor még titkolt fejlemény.)

K: Annyit megtudhatunk, hogy ezzel kapcsolatban várhatunk-e konkrét bejelentést?

HCS: „Ez nem csak tőlünk függ, így nem tudok az időpontokra pontos választ adni.”

K: Tudnának mondani valamit a finn gépekről?

MR: „1985-ben készült, ám nagyon jól karbantartott helikopterekről van szó. Tavaly egy átfogó felújítást végeztünk rajtuk, így még több évet tudnak repülni.” (A HS-11 oldalszámú forgószárnyast 1981. október 11-én gyártották, míg a HS-13 oldalszámú masina 1982. március 23-án készült el.)

Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

Befejezvén az interjút, még néhány kérdéssel megrohamoztuk Lamos Imre dandártábornokot, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokát, aki szintén válaszolt a Hende Csaba által már kifejtett kérdésre, miszerint mikorra állhatnak rendszerbe a gépek?

LI: „Ha reális akarok lenni, akkor én hónapokat mondanék, ugyanis ezek a gépek jelen helyzetben még finn lajstrommal rendelkeznek, a finn állam hatósági tulajdonában vannak. Azok a folyamatok, míg a helikoptereket honosítják, regisztrálás, lajstromozás és nem utolsó sorban a műszaki és hajózóállomány kiképzése, merthogy a gépek műszerezettsége az megelőzi a mi Mi-8-asaink műszerezettségét, hiszen a finnek egyfajta modernizációt már végrehajtottak rajtuk. Ezeket el kell sajátítani a műszaki csapatnak elsősorban, mert hogy rajtuk múlik elsősorban, hogy a vasak biztonságosan legyenek a levegőben, és aztán nyilván a helikoptervezetőknek is. Nos, a pilótáknak elsősorban a műszerezettséget kell elsajátítaniuk, mert hát a repüléstechnika, aerodinamika az hellyel-közzel ugyanaz. De vannak olyan extrák is, melyekért mi helikopterszemélyzeteink összetennék a kezüket, ilyen a rezgéscsillapító, de csörlő és a [Bendix RDR1400Ctípusú] lokátor is.”

K: Milyen célt fogalmaztak meg az ‘új’ helikopterek üzembe állításával kapcsolatban? A hivatalos tájékoztatás szerint a Magyar Honvédség Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport helikoptervezetői állományának itthoni felkészülését segítik majd.

LI: „Azt a közel 2500 órát, amivel rendelkeznek, szeretnénk a magyar helikoptervezetők képességének növelésére felhasználni minél nagyobb óraszámban. A bázison szolgálatot teljesítő minden helikoptervezetőnek szüksége van repülési időre, órára, természetesen a priorizálás az meg fog történni, amikor a feladatot megkapjuk, de én, mint a bázis parancsnoka azt szeretném, hogy minden hajózó kapacitáljon ebből a 2500 órából, ami a gépekben van.”

K: A tervek szerint meddig használják majd a most kapott Mi-8-asokat?

LI: „Egy évben a műszaki kiszolgálást figyelembe véve 250-280 órát tudunk repülni. Ha a két gépre eső 2500 órát elosztjuk ezzel, akkor nagyjából 3-4 évig tudjuk őket használni.”

Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

K: Mikorra várható a többi helikopter nagyjavítása, illetve modernizálása?

LI: „A kérdést én is fel szeretném tenni azoknak, akik tudnak rá válaszolni. Végrehajtó vagyok, végrehajtó szinten vagyunk, mint csapat. Mi jelezzük az elöljárók felé, hogy melyek azok a gépek, amelyek közelítik ezt a deadline-t, ezt a vonalat. Sajnos ez a mi hierarchiánkban ez ilyen…”

K: Akkor várhatóan Önök és mi is csak reménykedni tudunk abban, hogy a következő modernizáció alkalmával nagyjavítás is történik, nem úgy, mint ahogy azt már láttuk korábban…

LI: Ha én ezt irányíthatnám, akkor biztos, hogy mind a kettőt párhuzamosan csinálnám, mert ez így lenne hosszabb távon gazdaságos és ezt így kéne, így lenne értelme csinálni. De a döntéshozók majd mérlegelik az ország gazdasági helyzetét, a biztonsági környezetet és remélhetőleg meghozzák a megfelelő döntéseket.”

Nos, a végére pedig nem is lenne jobb záró gondolat annál, amit Hende Csaba az ünnepi beszédében is említett. Ez pedig nem más, mint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis berkein belül jól ismert közmondás:

„A VASNAK A LEVEGŐBEN A HELYE!”

Úgy legyen!

134 hozzászólás “„A vasnak a levegőben a helye!” – Hivatalosan átvettük a Mi-8-asokat”

  1. Te anya ég ez milyen szánalmas.
    hivatalos ünnepség keretében
    Minek már ünnepség, mintha valami csúcstechnológiás cuccot vettünk volna PÉNZÉRT az mondjuk az USA-tól, akkor lehetne ünnepség TALÁN.
    Ingyen volt verjük nagydobra, de ha valamiért fizetni kéne és persze nincs rávaló azt titkoljuk el nagyon. Érdekes a DíszGripeneknél azt sem lehet/ett tudni, hogy miből mennyi fegyvert vettünk hozzá, akarom mondani kéne venni.
    Már-már nagyobb a titkolózás mint Kínába vagy a ruszkiknál, lefogadom többet lehet tudni a J-20-ról mint a magyar hadsereg felszereléséről és hogy hány tankunk van.
    Persze ez érthető hisz ott kemény propaganda folyik itt meg hát egy plakátra sem telne.

    A 2db javításon lévő gépről nem volt szó, amiket Afganisztánba szánnak?
    Pedig azzal inkább lehetne dicsekedni(!) mint a second-hand koptereknek.

  2. K: Hogy pontot tegyünk a korábbi pletykák végére, jelenleg hány repülőképes helikopterrel rendelkezik a Honvédség?

    HCS: “A Magyar Honvédségnek feladataihoz képest elegendő eszközparkja van.”

    K: Számokban kifejezve?

    HCS: “Elegendő számú.”

    Ez mindent meg magyaráz.A Pofátlanság teteje ez a válasz.

  3. A vicc az egészben az, kedves Hende Csaba úr, hogy amely kérdésekre Ön nem akart válaszolni az Önt miniszteri székbe repítő szavazóknak, azokat a válaszokat – akikre nem tartozik – sokkal jobban ismerik. Na, ez az igazán vicces, Hende úr!
    Legközelebb, ha ilyet kérdeznek Öntől, és kötelessége ellenére nem akar pontos választ adni, akkor legalább a „kevés” és a „nem elegendő” szavakat használja.
    Ha pedig maga sincs tisztában azzal, ami a dolga lenne, forduljon bizalommal a szövetséges vagy a kevésbé, illetve nem szövetséges országok illetékes szerveihez. Ők pontosan megmondják a Magyar Honvédség pillanatnyi paramétereit….

  4. Chris,
    a jogos fenntartások mellett ne essünk aránytévesztésbe!
    A mostani helyzetben bizony nagyon kell örülni ennek a két helikopternek. (Főleg akkor, ha tényleg repülni fognak.)
    Ebből a szempontból lényegtelen, hogy hány tankunk van (hogy kerül ez ide?!), a helikopteres képesség megszűnésének szélén táncolva minden jó, ami időt nyer.

  5. A legnagyobb baj az hogy ezekre a szállító helikopterekre van a legnagyobb szükség a honvédségnek én szerintem! A vicc az az hogy a szutyok gripen program árából a migeket modernizálni felújítani lehetett volna, vehettek volna egy marék alca-t meg egy nagy marék mi-17-est???? Tényleg az Ndk-s mi-24p-ből még van négy amihez hozzá se nyúltak, sztem vagy azokból donor lett? SZAR ÜGY Jah és ki hallott itt svéd befektetésekről? :D:D

  6. Batka
    A tankok sehogy sem jönnek ide.
    Amit én magyarázok az a honvédség őrületes PR tevékenysége. Más országoknál az adófizetők azért tudják mivel rendelkezik az ország hadereje. Nálunk semmit sem lehet tudni, hogy miből, mennyit és mit rendszeresítünk. De ami nálam ledobta a láncot az a ünnepség a két helikopternek, amik ráadásul ingyen voltak és nem egy új, modern cuccok.

  7. Erre

    „K: Hogy pontot tegyünk a korábbi pletykák végére, jelenleg hány repülőképes helikopterrel rendelkezik a Honvédség?

    HCS: “A Magyar Honvédségnek feladataihoz képest elegendő eszközparkja van.”

    K: Számokban kifejezve?

    HCS: “Elegendő számú.”

    A válasz:

    Mi-24-ből
    2 azaz kettő üzemképes (716 és 336). A többi halott. Itt tehát a Hende úr „Elegendő számú.” válasza igaz amennyiben két égtáj felől támadnak meg bennünket. Egyet pl.: nyugatra egyet keletre. De ha négy égtájról, akkor baj van… És ha ez egyik nem működik? Vagy mindkettő? Na akkor mi van? Albán légvédelmet játszunk? Öklöt a magasba és ordítjuk, h a q….a anyátok? Ezt kellene mérlegelni a luxus audi q7-ben utazó úraknak!

    Ami a közelmúltban döglött le végleg:
    Mi-24D: 574, 580, 582
    Mi-24V: 712, 713, 714, 719, 720
    Mi-24P: egy ideig a 336 nem repült, most meg a 335-ből lett a 336 összerakva. Csak rá kell nézni: ütött kopott.

    Mi-8:
    Van ez a két finn, meg még kettő magyar. (6215 és azt hiszem a 6207)

    Mi-17:
    701, 703, 704, 705, 706, 707 repül. 702 jurrasicban van.

    Számoljunk:
    2 24-es, 2+2 Mi-8, és 6 Mi-17.
    Összesen: 12. Szép szám. Egy a baj, csak 2004-ben a búcsúzó szentkirályiak 13 24-est emeltek levegőbe. Hogy azok hova lettek?
    Tessék megkérdezni a feljebbvalókat.

  8. ja és a 703 és 705 hamarosan kirepüli az idejét, kettőt kiviszünk, marad négy 17-es. A két magyar Mi-8 is sztem hamar kirepüli idejét, marad a két finn minyó.

    Megjegyzés: az NDK-s cuccosból nem lehet kannibalizálni elvileg. A papírok nincsenek meg hozzájuk és így magyar gépbe nem építhetőek be az alkatrészek. Azok ott rohadnak valahol mezőfalván. Kár értük. Azok legfeljebb kiállítási tárgyaknak lesznek jók :-(

  9. A vicc az az hogy a szutyok gripen program árából a migeket modernizálni felújítani lehetett volna, vehettek volna egy marék alca-t meg egy nagy marék mi-17-est????

    A MiG modernizálással egyetértek – egyébként melyikre gondolsz 21 vagy 29? – de minek neknük ALCA? N+1-szer le volt zongorázva számok és képesség szintjén is, hogy teljesen felesleges.

    Ha már csapásmérő potenciált akarsz, akkor a Mi-24 flotta továbbéltetése lett volna az opció NVG-vel és újabb avionikával.

  10. „De ami nálam ledobta a láncot az a ünnepség a két helikopternek, amik ráadásul ingyen voltak és nem egy új, modern cuccok.”

    Fogd fel ugy, mint a szegeny tavoli rokon illedelmes Koszonom!-jet finn testvereik iranyaba. Es illedelmesnek lenni nem szegyen, sot. Ennyit boven megerdemeltek.

  11. „Ezt kellene mérlegelni a luxus audi q7-ben utazó úraknak!”

    Nos, ez volt az, amin meglepődtem. Tegnap nagyon korán érkeztem oda, így volt lehetőségem látni az egyesével érkező magasrangú tiszteket és politikusokat. És meglepő módon a tisztek Opel Astrával érkeztek majdnem mindegyik. Volt egy-két 2001–2004 között és néhány 2005 és 2011 között gyártott Volkswagen Passat meg még pár Skoda SuperB, de abból is a régebbi változat. Tehát nem egy luxusautó-bemutató volt a tegnapi ünnepség, aminek azért örültem picit.

    A tegnap szerzett tapasztalatokról nemsokára írok egy hosszabb kommentet, nincs képem publikált bejegyzésbe kipakolni… :D

  12. Hali!

    Átnéztem a 47-es értesítőt, és amit sikerült leszűrnöm:

    Excess Defense Articles programon keresztül jönnek a UH-1N-ek. Ez az amin keresztül anno felajánlottak C-130ast nekünk, később meg a lengyeleknek. (Akik el is fogadták) A légyeg, hogy ez sincs ingyen, kiképzésért, modernizálásért fizetni kell.

    Aki szemezgetni akar, hogy ki mit kapott az EDA programban annak itt van infó:
    http://www.dsca.osd.mil/programs/eda/search.asp

    Második: Valszeg a Navy állományából jövő gépeket kapunk, valami ilyesmiket:
    http://www.navair.navy.mil/index.cfm?fuseaction=home.displayPlatform&key=0EA076DB-51B2-4CAB-B368-813E90688F26

    Harmadik: a 34-es Bercsényi KMZ fogja használni őket. (Legalábbis erősen úgy tűnik, mivel csak őket meg a 86-os helikoptereseket vonjak be az egyeztetésébe.)Illetve mert a 6-8 fős szállítókapacitás pont megfelelő az ilyen kis méretű egységekre.

    Negyedik: Az ajánlatkérés, egyeztetés meg az idén megtörténik.

  13. És közben a Miniszter uraság folyton a honvédeség társadalom felé nyitásáról, a demokráciáról és Magyarország biztonságos szövetségi környezetben való elhelyezkedéséről beszél. Többi országban az utolsó lőszert is nyilvánosságra hozzák… Amikor fellángolt a hír a finn gépek beszerzésének lehetőségéről akkor még úgy fogalmazott Hende, hogy így már 10 üzemképes gépe lesz a Honvédségnek, szval vagy ellentmond magának, vagy most közel sem vagyunk a 10 repképes géphez és fél a sajtó hírverésétől ha kiderül milyen szörnyűek az állapotok… Mi haditechnika rajongók akik a netet bújják infókért még be is tudjuk határolni a honvédség jelenlegi állapotát és felszerelését, viszonyt egy „átlag” ember nem nagyon, van aki azt hiszi miénk közép aurópa legerősebb hadereje, van aki azt se tudja, hogy van még honvédség :-D

  14. Ilyen politikusoktól ne várjon az ember semmit .
    Sem a fidesz-nek sem az mszp-nek nem érdeke a erős magyar hadsereg.

    ” És közben a Miniszter uraság folyton a honvédeség társadalom felé nyitásáról,” (beszél)

    Igen, ez főképpen a romáknak szól mivel biztos megélhetést biztosít .

  15. Ez annyira szegyen. :((((
    Ezereves szar szovjet gepeknek – amiket ingyen vagtak utanunk – tartunk unnepseget. Hihetetlen, hogy idaig sullyedtunk. Sokkal jobb lenne, ha nem lenne hadero. Mert akkor legalabb azt a penzt megsporolnank. Egy hadsereg vagy legyen komoly es atgondolt, vagy inkabb egyaltalan ne legyen. Ez nem olyan mufaj ami felig lehet jo! Ez a mostani mire jo? Semmire! Azt a penzt koltenek el inkabb a kozbiztonsag fejlesztesere, annak meg haszna is lenne. A mostani honvedseg ereje egyenlo a nullaval. Most komolyan, van ennek ertelme ezt fennt tartani??

    Ez az „unnepseg” meg tenyleg…
    Baszki, meg ha csak most vettunk volna at 40 darab zsir uj Black Hawkot, akkor megertenem. De ez. Reggel munkaba menet radioban is benne volt a hirekben, hogy mekkora szo, hogy kaptunk 2 kiszuperalt Mi8ast – amivel szerintem meg a dinoszauruszok is talalkoztak – es ez mekkora hir. En buszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, de ilyenkor mindig lesutom a szememet…

  16. Mindenesetre legalább balti tesókáink odatették magukat. olé

    kormany.hu-n egyébként elég fajsúlyos módon,mennyiségben írnak az MH ügyeiről, MO-n már a kommunikáció igénye is dícsérendő fejlemény – lehetne akár így se:)
    persze eszem ágában sincs vitatkozni – mivel a megdézsmált „Valutatartalék” töredékéből, neki lehetett volna állni a hadsereg modernizációnak, de ez már gazdaságpolitika.

    A vicc hogy én már tényleg örülnék jelképes NÉHÁNY darabos beszerzéseknek is, parádézni, bemutatózni, a morál és lélektan végett -plusz kiegészítő képességek, tapasztalatszerzés stb. – meg a tudat hogy ÉK legalább lenne a garázsba mégha 1 is :)
    Az Ami EDA program nem tudom Mit hoz/hat , de lengyel iparral tényleg lehetne vmit, ha csak kombinálni is

  17. Egyebkent az meg tenyleg felhaborito amit sokan szova tetettek, hogy mas orszagokban a hadseregek nem gyoznek onmarketinget csinalni, nem gyozik megmutatni, hogy mijuk van, azoknak akiknek a penzebol veszik az eszkozeiket. Az teljesen normalis, hogy az embereket erdekli, hogy hova tunnek az adodollarok/eurok/fontok/jenek/frankok/stb, ugylatszik nekunk meg ennyi sem jar.

  18. „Ezek a “régi szarok” jobbak, mint a jelenlegi gépeink…”

    Vakok kozt felszemu a kiraly. Azert szerintem a jelenlegi elvart technikai szinvonaltol kicsit messze vannak. Szamomra a jelenlegi szinvonalat ezek kepviselik ebben a kategoriaban: Merlin, Osprey, Black Hawk-M. Ezekhez kepest mennyi az elmaradas? 20-25-30 ev?

  19. Sajátságos dolog ez a honvédelem.
    Hende egy romhalmazt kapott, azon ül most.
    Szerintem próbálkozik, de biztosan nem könnyű az ügy.
    300 milliárd van erre a katonaságra.
    Nem lesz több, gondolom jövőre sem.
    Hát ebből az összegből kell fenntartani ami van, leépíteni a vízfejet, netán fejleszteni ?
    Sajnos nekünk a közeljövőben, ha egyáltalán lesz ilyen lehetőségünk, max., valaki levetett cuccait adhatjuk a haderőnek.
    Persze, a sok technikai leamortizálódás, ami eddig folyt, nem csak pénz függvénye.
    Némiképp javítani kell a munkakultúrát is, ebben biztos vagyok.
    Negatív példa értékkel bír, a MIG-29 és MI-24 gépek Honvédségbeli pályafutása,sorsa.
    Kíváncsi leszek, UH-1-ből mennyit szeretnénk rendszeresíteni, miként oldjuk meg a karbantartást, hogy ne kannibalizáljunk egyből. :)

  20. Kedves marcika!

    Ha kicsit is reálisan néznél a dolog elébe nem írnál ilyeneket! Már számtalanszor ki lett vesézve, mi a kézenfekvő választás az ország számára, csak a „vezetés” tesz rá, egészen addig, amíg, ne adj Isten nem történik valami! A Mil család pedig több mint 40 éves üzemeltetési tapasztalattal van jelen, nem igazán értem mi a kifogás ellene?!

    „Szamomra a jelenlegi szinvonalat ezek kepviselik ebben a kategoriaban: Merlin, Osprey, Black Hawk-M.”

    Merlin, Osprey, hol egy kategória a Minyóval?

    „jelenlegi elvart technikai színvonal”
    A jelenlegi elvárás az az, hogy maradjon meg a képesség és annak fenntartása! Hozhatsz ide akármilyen csilli-villi gépet, ha a földön rohad!

    Ha hallgattál volna, bölcsebb lettél volna!

  21. Reggelt!

    A 47. értesítő szövegéből és a kritikus helikopterhiányból valamint a jelenlegi kormányzati kommunikációból (azaz ha valamit kimondok, akkor az úgy is lesz) én biztosra veszem, hogy megvesszük a huey-t.

    Tippem szerint olyan 6(+/-2)-t.

    Ugyanakkor én jobban örülnék egy lengyelországi, vagy legalábbis európai gyártású hasonló kategóriájú gépnek.

    Szeti:
    A felsorolt gépek árából
    1 Merlin ~ 1,32 Mi-171
    1 Black Hawk ~ 3,82 Mi-171
    1 Orspey ~ 4,21 Mi-171

    Egyébként az usa is Mi-171-est vesz oda, ahol túl drága lenne más típus (és üzemeltetési gyakorlat is csak szovjet/orosz típusra van)

  22. A helikopter fejlesztést, modernizációt általában a körülmények kényszerítik ki minden államnál.
    Ahhoz, hogy gyorsan megoldják új típus beszerzését stb. isten ne adja, de kell hozzá egy katasztrófa. (mivel fenyegetettség nincs).

    Lásd sogorok. A lavina elvitt egy falut, x áldozat volt, Az Aeloutte és Kiowa kopterek nem voltak megfelelőek. Gyorsan vettek Black Hawk gépeket minden különösebb időhúzás (tender) nélkül..

    Nálunk ott volt Kolontár. ha éjjel van és elpusztul 500 ember akkor talán már most is itt lenne 5 új minyo. (ott k.szerencse volt, hogy nappal történt és éppen ott voltak gyakorlaton a szolnokiak, köztük a NVG-s minyonk is..

    De sajnos csak ilyen események kényszerítenek rá kormányokat, hogy cselekedjenek. egyébként egész európában – közép-kelet európában meg még inkább – a hadsereg leépítése „felesleges képességek felszámolása” a cél. Lássuk a Mi-25/35 koptereket. Bulgária kivonta, csehek, szlovákok kivonják. csehek újak, de el akarják adni.. Miért?
    Mert nem várható európában olyan konfliktus amelyben komolyan szükség lenne rájuk. A Mi-17-re nem irányított rakétákat sőt akár pc.törőket is típustól függően fel lehet szerelni. A védelmét is lehet növelni kiegészítő páncélzattal, ráadásul jóval több embert képesek szállítani, mint a Szarvas.. Valószínüleg nálunk is ez lesz a sorsa. Az, hogy nyugat európában van harci helikopter? Nem mindenhol. Pld. itt van belgium ahol pctörő A-109 van. A Tiger, Mangusta és Apache előtt európában felfegyverzett helikoptereket alkalmaztak (Lynx, Gazelle, A-109 stb.) Az európai harci helikopterek a hazai iparnak is adnak munkát (francia, brit, spanyol, német) tehát ott ez nem csak fegyverkezési kérdés. Nálunk viszont semmit nem ad, mert egy árva panelt sem gyártunk sehova..
    Véleményem szerint a 24-es helyett (bármennyire szeretem a típust) közepes koptereket kéne beszerezni. Az UH-1N sajnos kutyavacsorája. Izraeli szakemberek mondták 1x. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy használt harceszközöket vásároljunk. Igen, új technikaként használt más koptereket besuzerezni, mint a minyok nem biztos, hogy megfelelő. Különösen úgy, hogy az üzemidő korlátozott, a fogyasztás az újabb gépekénél nagyobb, és valószínüleg az alkatrész kopás stb. is magasabb, mint egy új kopternél..

    Kele

  23. Kedves Molni. Arra írtam, hogy használt helikoptereket beszerezni, amely más üzemeltetési kultúrát + típusátképzést követel akár műszakiaktól akár a hajózoktól nem érdemes beszerezni. Ezek helyett használt minyok is inkább megfelelnének (finanszirozzák kedves amerikai barátaibnk). Az UH-1N gépek már eléggé lestrapáltak, eszik a pótalkatrészeket,üzemanyagot és elmaradnak pld a BlackHawk-kok képességeihez képest.
    A Románok anno a nekünk felajánlott herky-ket vették át ua program alapján. Amikor megkapták őket, derült ki, hogy mekkora összeg lett a felújításuk. Az egyik gépet úgy kapták, hogy a teljes függőleges vezérsíkor a Lockheed gyárba kellett szállítani. A C-130-as gépek közül max 50%-os hadrafoghatóságot tudtak abszolválni, de sokszor csak 25% volt (4 gépből 1) Később kellett még 1-et venniük, hogy a szükségleteiket kielégítsék.

    Nos én az UH-1N-nél hasonló dolgokat várok. Sajnos csak egy újabb vásárolt jurassic parkot, amely k.sok pénzt fog elvinni..

    A használt cuccokkal ez a probléma.

    Minyoknál más a helyzet, mert azokat ismerjük, tudjuk üzemeltetni. Sajnos most emelkedett az áruk, mert még az amcsik is ezeket vásárolják pld. Irak számára.. Nagyjavított gépeket nem tudom eladnak-e fehéroroszok, ukránok stb. Az biztos, hogyha új technikát akarnak az illetékesek jobb lenne hoszabb távú megoldás (én a mieleci BlackHawk-okra, vagy akár a W-3 új verziójára gondolok..
    Azt, hogy milyen pénzügyi konstrukcióban, azt találják ki az okosok…

    kele

  24. marcika,
    álomvilágból nézve a valóság borzalmasnak tűnhet.

    Valóban nem túl szívderítő a helyzet, de ha az álomvilággal veted össze, csak tovább nehezíted az életed.
    Javaslom: merülj el a pénzügyi háttér megismerésében, ezután alakítsd ki az álláspontodat.

    Wolfrick: a BH ára túl-, a Merliné alulértékeltnek tűnik, megfordítva is közelebb járnánk a valósághoz.

  25. @kele: nem tudom, hogy a román gépeket kik választották ki, de felteszem hasonló volt a helyzet, mint annó nálunk a 29-esek esetében. Ha nem egy komplett műszaki állapotfelmérést követően választják ki a vásárolni kívánt gépeket, akkor bele lehet szaladni ennél súlyosabb bakiba is.

    Mivel katonai gépek üzemeltetésében nincs tapasztalatom, csupán Cessnán és Piperen dolgoztam eddig, így ott nem tudom megmondani pontosan milyen gyakran jönnek elő ugyanazon hibák egy új és egy nagyjavított gép esetében, de azt el tudom mondani, hogy a polgári típusok esetében egy ‘D-check’ vagy nagyjavítás után gyakorlatilag újnak tekinthető a masina. Viszont, ami kijelenthető, hogy gépenként is eltérőek a hibák. Hiába ugyanazon alkatrészekből állnak és mondjuk rotálva repülik őket a pilóták, minden gépnek van valami mumusa, ami gyakrabban elromlik/elkopik mint a többi példánynál, pedig semmi nem indokolná. Nyilván hasonló vonatkozik a katonai masinákra is, tehát egy MEGFELELŐ minőségű, alapos nagyjavításon átesett UH-1N nem feltétlen lehet rossz döntés. Persze, ahogy a többi technikát leamortizáltuk a gondatlan tárolással, úgy lényegtelen, hogy új vagy használt gépeket küldünk a jurassic parkba… Bízom benne, hogy a tisztogatások után sikerül kissé költséghatékonyabb beszerzést lebonyolítani, ugyanez vonatkozik a Gripen-szerződés utáni állapotra és az azt befolyásoló döntésekre is.

  26. Batka

    Gyanítom az adatok a publikálás közbeni Euro válság miatt variálódnak.

    Mondjuk a BH és a Mi-171 ára van a legközelebb egymáshoz időben. A „legelavultabb” a merliné.

    Egyébként olyan 2,5-3 minyó/BH tűnik nekem reálisnak.
    A merlin is valahol itt mozoghat.

  27. kele,
    szerkezeti átalakítás nélkül (vö. franciakrémes-struktúra) teljesen mindegy, hogy mit vesznek, vesznek-e valamit.

    Addig, amíg a 280-300 milliárdos költségvetés nem alakul át egészségesebb összetételűre, nem fog képződni fejlesztési forrás.
    Ha ez -valami csoda folytán- megtörténne, akkor állandóan ott lebegne a lehetőség, hogy a kínnal-keservvel kigazdálkodott fejlesztési pénzeket elvonják a tárcától valami aktuális költségvetési lyuk betömése céljából. Tehát az átalakítással párhuzamosan legalább deklarálni kellene, hogy nem lesz elvonás. Illetve a strukturális átalakítással párhuzamosan le kellene szerződni a beszerzésekre, hogy ne legyen elvonható forrás.
    Namost, ha menet közben megbukik vagy kifullad a strukturális átalakítás programja, akkor bedől a beszerzés is.

    Egyébként elvileg egyetértek azzal, hogy a Mi-8/17 vonalat kellene erősíteni több példány vásárlásával és a Mi-24-esek kivonása után lehetőleg új gyártású könnyűhelikoptereket kellene vásárolni (min.10-12db), amelyek a többfunkciós felhasználás keretében legyenek modulárisan felfegyverezhetők (IPTR is).
    Sajnos ez utóbbi megvalósítása szerkezeti reformok nélkül megvalósíthatatlan, mert a jelenlegi berendezkedés nem tűnik elég rugalmasnak a megvalósításához. Elvileg az UH-1-esekkel is meg lehetne csinálni, meg fogjuk látni, ha mégis mellettük döntenek, milyen feladatköröket jelölnek ki.

  28. wolfrick, Mil-t és BH-t dollárban számolják.
    Ha a Minyót komolyabb védelmi rendszerekkel (lásd, DIRCM) szerelik föl, akkor az ára szépen elkezd kúszni fölfelé.
    A BH olyan ~1,8-2x-es áron reális, a Merlin a három hajtómű miatt több, 2,5-3x.

  29. Batka:

    Euro/dollár keresztárfolyamot figyelembe vettem. Csak a merlin adata 2008-as. Euróban.

    A BH nagyon drága a kategóriájához képes, nekem legalábbis úgy tűnik.
    A minyónál nem tudom, hogy az ár az fapados, vagy bruttósított-e.

  30. A Lengyelek gyártják nemcsak a W-3-ast hanem a Blackhawkot is!
    Egyébként Batka jól megfogta a lényeget,valóban ha a tárca valami csoda folytán le tudná építeni a vízfejet és spórolna átirányítható pénzeket akkor is a elvennék azt a honvédelemtől ha nem védik le valahogy!
    Amúgy több példa van rá hogy nálunk sokkal nagyobb bajban lévő országok nem csökkentik hanem éppenhogy növelik a védelmi kiadásokat!
    Például a Japánok és a Görögök……

  31. Szerintem meg úgytűnik hogy amúgyis érdemes időhúzásra játszani a forgószárnyasokat illetően. a könnyű kategoria eleve új szerzemény a rendszerbe – spórolni a minyók/mihukák üzemidejével. az uh-1 tudtommal eredendően igénytelen és strapabíró, hátmégha felújított.
    Ha a 8/17-ek kevesek lesznek akkor viszont talán érdemes lesz elgondolkodni egy korszerűbb/sokoldalúbb-ez nálam nem BH- típuscsaládon.

    másik téma hogy miből mennyi van – máshol annyi hogy azt nem kell szégyelni megmutatni. nálunk azt a maradék egy-kettőt még ixeljük is be a térképen?

    egy alapvetően jó hírre nemvágom miért kell minden Turáni-önbeteljesítő átkot közkinccsé tenni

  32. „Ha ez -valami csoda folytán- megtörténne, akkor állandóan ott lebegne a lehetőség, hogy a kínnal-keservvel kigazdálkodott fejlesztési pénzeket elvonják a tárcától valami aktuális költségvetési lyuk betömése céljából. Tehát az átalakítással párhuzamosan legalább deklarálni kellene, hogy nem lesz elvonás. Illetve a strukturális átalakítással párhuzamosan le kellene szerződni a beszerzésekre, hogy ne legyen elvonható forrás.
    Namost, ha menet közben megbukik vagy kifullad a strukturális átalakítás programja, akkor bedől a beszerzés is.”

    Ezzel nem értek egyet. Ha megkötünk egy szerződést, (pld a Gripen projekt és botrány :) akkor azt ki kell fizetni és nem igazán lehet kihátrálni belőle. legfeljebb nem használjuk ki a képességeket stb.

    Előbb utóbb lépni kell, és ezt úgy gondolom, hogy a honvédelmi vezetés (most nem a miniszter, hanem a szakmai szereplők) tudják. Más kérdés, hogy ad-e rá pénzt az adott kormányzat. Mindenki tudja, hogy a helikopterek esetében most lépünk át egy rubicont. Ezt még Hende is hangsúlyozta, de elődje Szekeres is ezt mondta (legalább ebben egyetértenek a kormány és az ellenzék ami fontos).
    Most már a kérdés, hogy a fülkeforradalmárok a „farkast látok kiálltást a szakmától” ténylegesen figyelmbe veszik-e vagy, ugyanúgy nem veszik, mint annyi mást.
    Véleményem szerint – sajnos beleszólásom nincs az ügyekbe :) – de az afgán misszió, amely nagy költséget köt le, helyette „olcsóbb” balkáni missziókban kéne szerepet vállalnunk és a felszabaduló pénzeszközöket kéne máshova átcsoportosítani a HM-en belül. Hozzáteszem, hogy nálunk nagyobb NATO országok is már kivonultak onnan, miután teljesítették vállalásukat. Nem is értem mi a f*-nak vállaltuk újabb és újabb képességeket vagy meghoszabbított időpontokat hazánktól ilyen távoli helyen. Ahogy néztem a mi katonai segélyeinket stb. a tapasztalaton kivül más nyereségünk nincs a missziókból. (OK. néhány Olajkút a MOLNAK pld. Irakban)..

    Kele

    Kele

  33. Kele, amit írsz az a teljes koncepcióváltás programjába beleillik.
    Hiszen pont arról van szó, hogy a struktúrának biztosítania kell(ene) a számára meghatározott képességek minden körülmények közötti fenntartását. Eddig ugye az érvényesült, hogy az apparátus fenntartása érdekében leépítették a képességeket.
    A fenti követelmény maga után vonja, hogy csak olyan missziókat szabad fölvállalni, amit a lehetőségek megengednek. Ebbe jellemzően európai missziók férnek bele (pl. balti és horvát-szlovén air policing).
    Illetve ami ezen túl mutat, az szerepeljen külön fejezetként a központi költségvetésben, ne a HM-nek kelljen kigazdálkodnia a mindenmás rovására, akkor lenne igazi nyereség például egy Afganisztán (tisztán a szervezet szempontjából, politikailag akkor is problémás).

    A bedőlést úgy értem, hogy ha kifullad a strukturális átalakítás programja, akkor ugyanúgy a jurasicparkban végzik a beszerzett értékek.
    Normális, üzemszerű működtetés csak mélyreható szerkezeti reformok (és szemléletváltás) következetes véghezvitele után képzelhető el.

  34. Azert azt sok hasonlo cikkben sokszor leirtatok mar, hogy itt K-Europaban nem varhato komolyabb konfliktus. Ezzel szerintem mindenki egyeterthet – bar teny, hogy a tortenelem neha nagyon gyorsan tud iranyt valtani – es nem fogunk szarba kerulni. De akkor ilyen alapon minek kell eroltetni meg ezt is ami van? Ennyi haditechnikai eszkozzel ami most nekunk van, nem tudnank mit kezdeni. De most komolyan? Romanokszlovakokszerbek ugysem fognak megtamadni minket, ezt ne is emlegesse senki. Ha a ruszkik meg vissza akarnanak jonni a vasfuggonyig, mit tudnank tenni? (hulyek lennenek persze) Nemzetkozileg ugysem vallalunk soha semmi komolyat, egyszoval az is tokmindegy. Tudom, hogy a NATO-ban vannak kotelezettsegek, de az „uj” tagallamok kozul a Lengyelek kivul barki is teljesiti azokat? Ugysem fognak kibaszni minket…

    Abbol a penzbol meg lehetne egy nagyon komoly SAR alakulatot epiteni, meg talan a legimentoknek sem kolcson gepekkel kene repulni…

  35. Marci, jelenleg európa térképén mi vagyunk a legkissebb szarkupac pedig +10 millióan még mindig mi lennénk itt a környéken a legtöbb lélekszámban – Sólyom Laci esete a határátkelőn ? rémlik? pedig legtöbbször húztuk magunkkal mindenhova a szomszédságot. ha épp le akkor le:) ilyesmit senki nem komázza vica-verza
    román politikus burkoltan székely belföldi bombázást emlegetett, ami nyilvánvaló fantazma, dehát ez a választék mégis

  36. Ahogy itt nehanyan irtak eloszor a strukturalis szerkezeten kellene valtoztatni,ami a vizfej leepiteset jelenti de nem 1000 fovel ami a hirekben van hanem kb 4-5000 fos vizfej leepites kellene,es akkor kozelebb lehetne hozni egymashoz a franciakremes also es felso lapjat.Lehet hogy sokan ezt az 5000 embert soknak tartjak de egyaltalan nem az.A rengeteg hatterintezmeny ami van ill. az egyeb szervezetek amik a Honvedsegen belul vannak na az nagyon bo.Nem mondom hogy az osszes felesleges,de tul nagy letszammal dolgoznak egy ilyen kis Honvedseghez kepest.Es ez az amiert feleslegesek.A Honvedsegunk kicsi.Komolyan amennyien ezekben a hatterszervezetekben dolgoznak azt sejtethetne hogy nekunk egy 60-70 ezres hadseregunk van.A harcolo meg harcitamogato alakulatokban pedig jelentos letszamhiany van.Na akkor hogy is van ez??Ezekkel a leepitesekkel kb 30 milliardot lehetne megsporolni fizetesek illetve ezen intezmenyek fenntartasabol szarmazo megtakaritasokkal.30 milliard forint fejlesztesekre eleg szep lenne a meglevo fejlesztesi penzek melle.Csak hat amit sokan irtak ha ezt a penzt meg is sporolnak akkor sem fejlesztesre forditanak hanem elvonnak a koltsegvetes egyeb dolgaira.Ezert nem lesz soha egy normalis Honvedsegunk.Persze a remeny hal meg utoljara.
    Meg lehet kerdezni hogy ez a 30 milliard az mire eleg???Nem hangzik soknak ha haditechnikarol van szo de.30 milliard az 110 millio euro.
    Elso evben lehetne beszerezni 100 db uj pancelozott csapatszallitot pl.Patria vagy Pandur.Nyugati modern tachnologia.3 ev alatt le lehetne cserelni a teljes BTR allomanyt.3 ev!!!!Mi 3 ev??Semmi.Es a kovetkezo evekben lehetne ezt a penzt szanni kezifegyvervasarlasra,panceltororaketa beszerzesekre mint pl.Spike MR-LR.Vagy akar repulogepek beszerzesere.Evi ket teljesen uj Gripen jelentos fegyverzettel egyutt beszerezheto lenne ebbol a 110 millio eurobol.mindossze 6 ev es egy masodik repuloszazada lehetne a Honvedsegnek.Es ilyen egyeb dolgokkal lehetne folytatni a sort.De ez csak a mi almainkban van meg.Addig is orulnunk kell a 24 eves ajandek helikopternek(amik sokkal modernebbek mint a mi helikoptereink) mint ahogy Etiop orul a segelycsomagnak!!Ezuton szeretnem megkoszonni a Finneknek ezt a felajanlast!!!!Hende ur meg elmehet a ……!!Van eleg helikopterunk.Ja csak nem tudnak repulni.Lehet valami LEGO helikopterekre gondolt amik nekunk vannak.
    Amikor azt haljuk hogy nincs penz akkor megy fel a pumpa nalam.Penz az van csak az eltunik a zsebekben.

  37. Teljesen egyet ertek.Barmit lehetne fejleszteni belole!!Evi 110 millio eurobol lehet venni 7-8 db hasznalt de modern szallitohelikoptert pl AS552.2 ev es 14 modern szallitohelikopter az allomanyban.Ej de jo lenne.Azutan meg 3 even keresztul evi 4 Apache.5 ev es lenne egy modern helikopterflotta.
    Almodozni jo akarki akarmit mond!!!!!!

  38. „Azert azt sok hasonlo cikkben sokszor leirtatok mar, hogy itt K-Europaban nem varhato komolyabb konfliktus. Ezzel szerintem mindenki egyeterthet….”

    Én az elmúlt 20év után véletlenül se mernék ilyet kijelenteni és véletlenül se tudok egyetérteni.

  39. Jo lenne ide a Mi 24-is kis modernizacioval es ugy hogy karban legyen tartva, s tudjanak repulni. Hiaba lesz apacs is ha nem lesz penz kerozinra sem…

    “Azert azt sok hasonlo cikkben sokszor leirtatok mar, hogy itt K-Europaban nem varhato komolyabb konfliktus. Ezzel szerintem mindenki egyeterthet….”

    Fade-el ertek egyet.. lehet itt meg nagy „gebasz” is….

  40. @Fade
    Mert szerinted jelenleg, hol feszul olyan ellentet itt a kozelunkben, ami haboruva eszkalalodhat? Most tekintsunk el a jonnek a romanok meg jonnek a szlovakok fele frazisokrol. Azonkivul ki?

    Ausztria? Haha, persze. Mas dolguk sincs. :D
    Szlovenia? Felelmetes a haderejuk, meg amugy is egy agressziv nepseg.
    Horvatorszag? Talan az egyetlen orszag akivel tenyleg joban vagyunk diplomaciailag?
    Szerbia? Naluk meg csak meglenne talan talan az akarat, de szerinted egy olyan orszag ami az IMFnel 1 milliard euroert kuncsorog majd megtamad egy NATO tagallamot, egy legatyasodott hadsereggel?
    Romanok? NATO tagallam NATO tagallamot? Erosen ketlem. Meg van am eleg bajuk nekik is. A haderejuk nyilvan nagyobb es erosebb mint a mienk, de azert haboruban nem sokaig tartana a szufla.
    Ukrajna? Ott mennyi a hadrafoghato eszkoz? Egy NATO elleni tamadashoz eleg? Meg lennek lepodve,
    Szlovakok. Ugyancsak NATO, de az akarat biztos sokakban meglenne azert…de kerdem en, megis mi a joistennel tamadnanak? Szerintem a Magyar-Szlovak haboru nagyreszt okolharc lenne…

    Kicsit tavolabbra…orosz maci? Ha az elindulna a NATO ellen, akkor tokmindegy, mert itt a vilagvege. Torokok? biztos minket akarnak elfoglalni. Belorusszia? Csokolom, ott kiurult az allamkassza. Biztos csakis egy NATO elleni tamadason torik az agyukat.

    Termeszetesen a dolgok megvaltozhatnak! Ezt en is tudom! De jelenleg, nekunk haderot fenntartani semmi ertelme nincsen.

  41. Tenyleg erdekes kerdes hogy az elkovetkezo 40 evben 2050 ig amikor is lehet hogy az eroforrasok kimerulese miatt megvaltoznak dolgok na de addig is kivel es miert kellene haboruzni.
    Ausztria:semleges orszag szerintem evvel el is mondtam mindent.
    Szlovenia:modernizaljak a hadsereguket rendesen de az meg mindignagyon kicsi,masreszrol a szlovenekkel nekunk meg szerintem soha nem is volt konfliktusunk.miert is kellene lennie mostansag??
    Horvatorszag:ugyanez.Volt nekunk barmifele konfliktusunk a Horvatokkal a tortenelem folyaman??Akkor miert is haboruznank ellenuk????
    Szerbia:Katonailag teljesen le van gatyasodva a NATO bombazasok ota.Magyarul hadserege az csak papiron van.Persze modernizacios dolgok ott is folynak.A masik meg az az hogy Szerbia ha ott esetleg egy radikalis kormanyzat lenne akkor azok elobb Koszovot,meg Montanagrot tamadnak meg,probalnak visszaszerezni es meg talan Bosznia szerb teruleteit probalnak meg hozzacsatolni az orszaghoz.Miert is tamadnanak meg minket????
    Romania:a roman hadsereg sokkal erosebb mint a mienk.Nem mai darab,de jelentosen modernizalt harckocsiaik vannak,jelentos tuzerseg stb.stb.Legierejuk az harmatos mint a lepkefing,de a mi gepeinknek meg nincs foldi cspasmero fegyverzete.Szal repkedhetnenek ott a romanok feje felett sok vizet nem zavarnanak.A romanok csapatlegvedelme meg szerintem megnyirbalna a mi draga Gripenjeinket.Szoval a romanok ellen mi meg csak gondolat szinten se akarjunk haboruzni.Nekik a jovoben meg nem mi hanem Ukrajnaval es Oroszorszaggal lehet konfliktusuk Moldova vagy hivjuk Besszarabia miatt ill az ott allomasozo hadsereg miatt.
    Ukrajna.Mondjon valaki egy ertelmes dolgot ami miatt mi haboruznank Ukrajna ellen.Csak egy dolgot mondjon valaki.Ertelmeset lehetoleg.
    Szlovakia:ha haboru lenne a ket orszag kozott akkor valaki arulja el hogy a szlovakok megis mivel tamadnanak meg minket?????A homokzsakpakolo zaszloaljaik ehhez nem elegendoek.
    Na akkor most megis ki ellen lenne nekunk katonai konfliktusunk????
    Persze soha nem lehet tudni.

  42. Nem mondom hogy nem lesz haboru soha,de az elkovetkezo jonehany evtizedben biztosan nem.Utana amit irtam hogy amikor az energiahordozok kimerulnek,akkor avval egyutt a geopolitikai kep is megvaltozik,uj forrasokert fog menni a kuzdelem,pl.Eszaki sarkvidek asvanykincsei amiben sok orszag erdekelt.stb stb.tehat akkor igencsak elofordulhat haborus konfliktus de hogy ezekbe Magyarorszag mikent tud belefolyni hat azt nem tudom.Mondjuk ugy hogy lovesem nincs.

  43. „@Fade
    Mert szerinted jelenleg, hol feszul olyan ellentet itt a kozelunkben, ami haboruva eszkalalodhat? Most tekintsunk el a jonnek a romanok meg jonnek a szlovakok fele frazisokrol. Azonkivul ki?”

    Én azt se mondtam volna 2xéve, hogy a SZu összeomlik és a köv 20évben 5db igencsak véres/etnikai tisztogatásos háború lesz közép europában/balkánon.
    Mégis lett.

    Ettől még a Magyar Honvédségnek lassan tényleg semmi értelme. De ez nem jelenti azt, hogy a hon védelmének ne lenne. Megfelelő akarattal/vezetéssel a jelenlegi szűkös forrásokból is egy bár kicsi de ütőképes honvédelmet lehetne összehozni, amivel szemben minden környező ország ide értve a románokat is meggondolná, hogy bármit is tegyen.

  44. Előzetesen mielőtt válaszolok egypár kommentre.
    Elég közelről van, volt szerencsém végigkísérni a magyar helikopteres flotta nyűglődését. Évről évre láttam (és tapasztaltam), hogy megyünk egyre lejjebb. A kulcsév a 2010-es volt. Ott dőlt el, hogy merre is lesz a tovább.
    És látom, tudom, h mi van amikor azt mondják a feladathoz elegendő gép van. Kérdés, hogy mi a feladat? Múzeumba küldeni a gépeket? Arra van anyag…

    @Szeti (2011. szeptember 9. péntek @ 00:46)

    Egyet tudok érteni.Teljes mértékben. “Szamomra a jelenlegi szinvonalat ezek kepviselik ebben a kategoriaban: Merlin, Osprey, Black Hawk-M.” – legyen az elvárása a „marcika” felhasz. nevű kommentelőnek. Csak előbb ébredjen fel.

    @Acepilot szerint:
    2011. szeptember 9. péntek @ 08:58

    Legyen igazad! Csak nehogy, az legyen, jajj bocs most elmarad. Majd jövőre, meg azután, meg azután… Ezt ismerjük.

    Esett szó, arról hogy a csehek és a szlovákok megválnak a 24-esektől. Váljanak. Nekünk még akkor nem kell követni őket.
    Az a nagy baj, hogy mi anélkül válunk meg tőlük, hogy eladnánk, ingyen továbbadnánk, stb. Egyszerűen kimúlnak. Anno már szentkirályon is csinálták: 15-ből, 13-at, abból 9-et, stb. Ezért mondom, hogy a kulcs a 2010. Itt jutottunk el oda: 2 db 24-esből már csak egyet lehet csinálni! Utána meg egy fantom légierőt.

    Véleményem az, akármennyire is ellenkezik ez a szívem dobbanásával, hogy a Mi-24-es flottának véget kell vetni. Itt és most kellene lezárni a történetet, ki kell vonni mindet. Életem típusa, de egyszerűen öregek. Hogy esetleg felújítanak 5 db-ot? Akkor lesz jó indulattal 5 db „új”, meg mondjuk 3 db-ot összekannibalizálunk.
    Az 8 db. Amiből 3 hamarosan megint meghal.
    Csak aki ismeri a 24-es flottát a legfiatalabb is 1985 decemberi, azaz 1986-os. Számoljunk! Közel 25-26 évesek! Ezeket nem lehet már sokáig foltozni. És melyikeket? (Sztem csak a V-k jönnek szóba)
    711: már 2006 óta rohad
    712: 2008
    713: 2009
    714: 2010
    715: lezuhant
    716: repül
    717: már 2004-ben kuka volt
    718: 2008
    719: 2010
    720: 2009

    (Esetleg a maradék négy P. Ezek sem sokkal jobbak, feléhez nincs papír!)

    A legjobb megoldás lenne, ha a 24-esekre költendő lóvét a szállítókba ölnénk bele.
    Véleményem szerint téves az a nézet, hogy a mil család szállítói nem látnák el megfelelően a feladataikat! Ellátnák, ha lenne mivel! Nem rossz gépek azok. Csak azok is már öregek! Amik most jöttek is majdnem 30 évesek! Azokat sem fogjuk nagyon újíttatni később, megy a lecsóba mind.

    Ami kellene: venni mondjuk 8 db Mi-171-est. Azzal ellennénk még 15-20 évig. Mellette a hazai gépeket szépen kiröpülgetnénk (üzemórát és a naptári évet elfogyasztanánk).
    Ezeket (171) lehetne újítgatni foltozgatni. Ezekre lenne szükség is.

    (További véleményem bár ez már csak helikopteres fanatizmus, hogy a gripen flottát is csak addig fogjuk jurrasic nélkül üzemeltetni, míg itt vannak a szőkék! Utána megy az is a reptér végébe. Ehelyett – mert ki a tököm támad meg minket – fordítanák a helikopterekre az üzemeltetési pénzt. Mert helikoptert már láttam menteni embert a pl.: a vörösiszap katasztrófa kapcsán, de gripent még nem…)

  45. Itt nagyon elfajult a helyzet a háborúval kapcsolatba .
    Na de ugyan már milyen háború lenne itt Európába? most komolyan?
    Mérget rá hogy 10 év múlva a saját hazájában élő kisebbséget nem fogja tudni leverni az állam !
    NATO vs RUSSIA háború meg vicc kategóriába sorolható .

  46. Ha a 24-es flottának vége lesz akkor a szállítókat kell ellátni megfelelő páncéltörő eszközökkel(egész egyszerűen szükségünk van valamilyen páncéltörő kapacitásra a gyalogságin kívül)még akkor is ha a szőr feláll a hátamon a harciasított szállítóhelikopterektől!!!

  47. Roni, meglepődnél….
    Sajnos van lehetősége. a gazdasági válságokat általában egy jó kis világégés oldja meg. Többek közt az is probléma a világgazdaságban, hogy 65 éve béke van Európában. És most nem a helyi csetepatékra gondolok. Én sem szeretném, de „okosak” szerint a háború=gazdasági szükségszerűség.

  48. Én nem vagyok közgazdász, de mégis kinek lenne jó egy háború ?
    pl a jenkiken kívül.
    Ha a ruszkikat megtámadják ők meg nem fognak szarozni azonnal megnyomják a piros gombot .
    És ha mégis lenne háború, ki okozná aszt ?
    Ja! hogy hát az agresszív jenki.

    Jó lenne valamivel megindokolni is a háború kitörését .

  49. aki szabadkőműves most akkor tegye fel a kezét . én se ugatok bele mások életébe. el lehet innen menni. ja csak előző kormány már a sínpályát is felszedte volna – épp dél felé..
    jó érzés a levegőbe beszélni? nekem nem. pofám beszakad a szívem szakad meg című kommentektől:DDD röhej

  50. A 2.vhu se volt jó kb senkinek se. Max voltak kissebb vesztesek.

    Nézz rá MOra és, hogy 10+%a van a 64 vármegyés jobbiknak. Jön egy válság emlékezz 29németora… szélsőségesek előretörnek… és ilyen szélsőségesekből nem csak nálunk van.

    Persze ez a KEUs valóság, „nagy” háborúra én nem számítok.

  51. Azert az parszor tenyleg le lett vezetve, hogy bizonyos orszagoknak a haboru igenis nagyon megeri. De foleg egy ilyen orszag van.
    Viszont ezt a lehetoseget az atomfegyverek nagyon atirtak. Ha most ugye nem kis helyi csetepaterol beszelunk, hanem igazi nagy haborurol, akkor az egy ponton eler oda mindenkeppen, hogy valamelyik – az eppen vesztesre allo – nagyhatalom beveti a nuklearis fegyvereit. Amire valaszul a masik is beveti. Na ettol a ponttol kezdve ez mar nem tudja megerni senkinek sem. Ezert van ilyen sok ideje beke. Az atomfegyvereknel tutibbat beke megorzesere nem talaltak meg fel elotte. Nem veletlen, hogy azota nagyban szemlelve eleg nagy a nyugi.

    Magyarorszagon meg 2 olyan dolog is van, ami ertekes lehet masoknak. Az edesviz es a termofold. Ezek meg belathato idon belul mindennel ertekesebbe valhatnak. En ezt latom egyeduli lehetosegnek, amiert valaki fenne ra a fogat…

  52. Ebben a koncepcio az az molni hogy lehetne!!Ha nem tunne el kezen kozon a penz a Honvedsegen belul.Akkor lehetne modern szallitohelikopter,modern harcihelikopter.Azt kerdezed hogy minek Apache??Minek harcihelikopter??Irhattam volna Eurocopter Tigert,AH1 Cobrat,akarmilyen masik modern harcihelikoptert.Azert irtam mert lehetne.Azt kerdezed hogy minek??Azert hogy legyen.Egy utokepes eleme a Honvedsegnek.Nem azt ,mondom hogy legyen 20 harcihelikopter,de lehetne 7-8 a Honvedsegnek.Arra is gondolsz hogy mibol tartanak fenn??Jelenlegi Honved struktura mellett semmibol,de radikalis atalakitassal amit itt mar sokan leirtak igencsak lehetne ra penz meg jelenlegi raforditassal is.Persze ha megsporolnanak jonehany milliardot azt nem haditechnikara koltenek,hanem elvonnak.Jelenleg van 5 konnyu lovesz zaszloalj,1 konnyu vegyes zaszloalj,1 harcitamogato zaszloalj,es a Bercsenyi Kulonleges muveleti zaszloalj.Ez a struktura ugy ahogy van szar.Az 5 konnyulovesz zaszloalj az annyit er mint a lepkefing.Ugyanez elmondhato a harcitamogato zaszloaljra.15?????Tank?Ez viccnek is rossz.12 db 40 eves elavult Tarack???Vicc.Nehany szakaddtul elavult panceltoro???Vicc.Ezt az egesz harcitamogato zaszloaljat ugy kellene megszuntetni ahogy van.Ertelme az lenne,de jelenlegi felallasban haszontalan,felesleges.Csak a penzt nyeli ez a sok kokori technika fenntartasa de harcerteke nincs.Konnyu vegyes zaszloalj.Ez egy amolyan gyorsreagalasu zaszloalj ha jol tudom mindenfele kepesseggel.Gyakorlatilag felesleges.Ez a mindenfele kepeseg vegyitve egy utokepes zaszloaljat nem ad ki.
    Valahol ott lenne az idealis hogy 3 konnyulovesz zaszloalj
    2 Kulonleges muveleti zaszloalj
    Valjuk be ezek az elitegysegei a Honvedsegnek.Na ebbol kellene tobb a sok konnyulovesz helyett.Es emelle kellene a szalllitohelikoter meg a harcihelikopter flotta tamogatas.Es ennek kellene az elsobbseget elveznie a Honvedsegben.Minoseg es nem mennyiseg.A megszuntetett zaszloaljak helyett illetve azok atszervezesevel pedig jelentos osszeget lehetne megtakaritani amibol a fedezet megvan a Helikopterek fenntartasara.Valaki majd biztosan felveti hogy hol vannak a Tankok meg a tuzerseg??Valaasz.Jelen allapot mellett hol vannak???

  53. Ez a franciakrémes példa az egyik legnagyobb hülyeség amit hallani lehet, az ember is aki nyilatkozta azt hiszem valami kommandós féle lehetett, akikre azért nem jellemző a stratégiai gondolkodás, tipikusan egyféle aspektusból szemlélik a dolgokat, a sajátjukból.

    Ez a franciakrémes a tisztképzésból és az előmeneteli rendszerből adódik illetve abból, hogy békehelyzetben nyilvánvalóan nincs szükség annyi harcoló alakulatra, így a jól képzett Zrínyit végzett tisztek 8-9 év után többségében irodába kerülnek, mert nem tudnak nekik végzettségüknek, tudásuknak megfelelő beosztást adni, de ha úgy alakul a helyzet lehet őket reaktiválni, könnyen belátható, hogy egy „ágyútöltelék” sima bokorugró katonát viszonylag könnyű kiképezni fél-egy év alatt, de a tiszteknek kell az a 6-8 év, annak meg örülni kellene hogy jelen pillanatban nincs szükségünk nagyobb harcoló alakulatokra, de ha úgy alakul egyszer, hogy gyorsan fel kell őket tölteni, akkor kellenek föléjük a tisztek.

    Szóval ez a „francikrémes” példa inkább azt mutatja, hogy azért valamilyen szinten még mindig komolyan gondoljuk a honvédelmet, mert biztos volt olyan politikus, aki változtatni akart ezen, hiszen „nyilvánvalónak” tűnik, hogy sok az „irodista” de a katonai vezetők szerencsére meggyőzték, hogy ezen végképp nem kéne.

    Egyébként a horvátoknak is az volt a gondja a délszláv háborúban, hogy nem volt elég tisztjük, akik átlátták volna a helyzetet mélyebben(hiszen a szerbek dominálták a jugoszláv hadsereget), így lehetett „tábornok” Ante Gotovina az idegenlégiós múltjának köszönhetően, annak ellenére, hogy semmilyen képzettsége nem volt ehhez, a civilek öldöklésén kívül nem is játszott komoly szerepet, a Vihar hadműveletet is alapvetően amerikai és izraeli stratégák készítették, de szerencséjük is volt a horvátoknak, hogy csak a krajinai szerbekkel álltak szemben, mert a jól képzett jugoszláv hadsereg, ha beavatkozik így is agyonverte volna őket.

    A különleges egységek számát teljesen felesleges növelni, mert nagyon drága a kiképzésük és csak különleges vagy jól tervezett helyzetben alkalmazhatóak, hagyományos harchelyzetben nem jön ki a tudásuk.

    Modern APC/IFV (Pandur, Patria) is felesleges nekünk, mert azt a pénzt inkább a T-72-esek modernizálására kellene költeni(éjjel látó, reaktív páncél), mert lehet, hogy a T-72-t simán szétszedi a Leo 2-es vagy az Abrams, de a T-72 meg szétszed a lövegével bármilyen Patria szerű páncélozott csapaszállítót, tehát ilyenekkel biztos nem tudnának minket megrohanni, ha úgy alakul. Amit mindenképpen venni kéne az a csapatlégvédelmi és a tüzérségi eszközök.

  54. Egyébként a Huey-nál nagyobb helikopter nem is biztos, hogy kell nekünk, az osztrákoknak is csak azért kellett a Black Hawk, mert ott magas hegyek vannak, amihez kell a komoly hajtómű és a nagy kapacitás, ha sok embert kell lehozni egy lavinánál, de itt nálunk síkvidéken még egy kolontári vagy árvizes helyzetben is pár kilométerrel arréb le lehet biztonságban tenni az embereket és lehet menni a következő adagért.

    Mivel nem vagyunk nagy ország, ezért katonákat nálunk úgysem helikopterrel kell szállítani, hanem teherautóval vagy busszal, a különleges egységeknek meg ha helikopterezni akarnak, akkor nekik is jobb, ha két géppel mennek, mert ha egy batár minyót lelőnek meghal 20 katona, egy Huey-nál meg csak feleannyi, 8-10 Huey pont elég lenne nekünk mindenre, az UH-1N-ek mindegyike legalább jól felszerelt(éjjelátó stb), ha reális árban adják, akkor az tényleg jó lesz, esetleg később jöhet utánuk 6-8 Cobra is, a főelemei legalább azonosak a Huey-val, mert azok a szutyok Mi-24-esek hiába páncélozottak, ha 10 kilométerről olyan hangjuk van, hogy a süket is kiugrik az ágyból.

  55. rooivalk

    El vagy kicsit tévedve az arányokkal!Minek nekünk különleges műveleti ezred???Azokat mire használnád minek annyi „kommandós”???Ami a KVZ-t illeti annak van értelme és annak a számát kéne növelni akár 2-3 zászlóaljra,a könnyűlövész alegységeinket meg át kéne alakítani becsületes lövészalakulattá,hogy legyen erő a KVZ-k mögött.

    Különleges műveleti ezred egy kb(KÖRÜLBELÜL!!!!) 27000 fős hadseregnek ez vicc…

  56. @rooivalk

    Kedves rooivalk!

    Látszik, hogy nem vagy otthon a magyar helikopterek harcászatában/alkalmazásában.
    Nem ilyen bumm-bumm piff-puff filmeket kell nézni, és abból megmondani hogy mire jó a nem irányított rakétákkal (UB) és (tény és való) meglehetősen elavult Falanga és Sturm rakétákkal no meg 30mm vagy 12,7mm gépágyúkkal felszerelt – kisebb desszantegységet is magával hordozni képes – Mi-24-es.
    Mert, halld a hangját nyugodtan. De
    1. a harctéren garantáltan befosol ha meghallod, mert látni nem látod, de hallod hogy jön
    2. ha meg már látod, akkor mindegy. Mivel egy-két perc alatt esetleg egy csöves légvédelmi állás lövi csak le, vagy esetleg egy stingerhez hasonló cuccos, ezért ha párban jön akkor nem sok esélyed van.
    3.Ha meg a klasszikus berobog, egy harci forduló és már itt sincs elvet követi nem sok mindent kezdesz vele. (300km/h fölött repülő, manőverező gépet aki eltalál, úgy hogy annak jelentősebb baja is legyen, annak előre köszönök – úgy, hogy mindezt harci körülmények között teszi!)
    3. azért van rajta páncél, hogy mindezen rövid ideig tartó idő alatt se durrantsák le.

    Összegezve: a 24-es kiváló fegyver, csak tudni kell alkalmazni. Ha úgy alkalmazod mint a nyugatiak (nem hallod, nem látod, és messziről odacsap taktika), akkor semmi értelme sincs ezért 24-est venni/alkalmazni. Elég rá egy Bo-105 megfelelő rakétával…

  57. OFF

    Üdv Sas2011!

    látom bennfentes vagy, talán tudnál nekem segíteni. Az L166 pontos működésére lennék kíváncsi, két variációt olvastam:

    1. a céziumlámpa felhevíti maga körül a levegőt és ez által impulzus szerűen nagyon forró levegőpamacsokat hagy maga után a gép.

    2. a tükrök segítségével nagyon erős felvillanást produkál, amely kiégeti a hőkövető rakéta szenzorait.

    3. a kettő kombinációja.

    A válaszod előre is köszönöm!

    TG

  58. Hogy miert kellene APC??Nem tankok ellen hadakozni.Ha ahogy itt sokan vizionaljak a roman meg szerb meg mindenki egyuttveve megtamad minket a harckocsijaikkal,akkor mi a legjobb es leghatasosabb megoldas?Harcihelikopter,meg foldi celpontok elleni eros csapasmero fegyverzet a Gripenekre.Utana johetne akar 300 harckocsi is ami mellesleg a szomszedainknak osszesen nincs,a helikopterek meg harcigepek fel nap alatt szakaddta lone oket az ellenseges APC-kel,meg katonai teherautokkal meg minden mas jarmuvel egyutt.Utana meg mit csinalna az a tamado sereg??Homokzsakokkal dobalna meg minket??Na pont ez az ami miatt en nem tamogatom a harckocsikat.Persze valaki majd biztos leirja hogy nincs penz ilyen jellegu legierore.Jelenlegi struktura mellett biztos nincs.Franko atszervezes mellett lehetne.A masik oldal meg hogy a Honvedsegnek az orszagot vedenie kell nem megtamadni masokat.Ezert kellene egy kicsi de eros legierovel es helikopterekkel felszerelt hadsereg.Illetve nagyobb letszamu kulonleges egyseg,akiket helikopterekkel pillanatok alatt el lehet juttatni az orszag barmalyik pontjara adott helyzetben.Es pont ez a lenyeg.A gyorsasag.Korrigalnam magam azugyben hogy a KVZ az adott esetben hasznos,de ahogy Dudi irta nagyobb letszamban.Lenyeg hogy Kulonleges muveleti Zaszloaljbol minimum 2 elkelne.Osszessegeben 2 loveszzaszloalj,2 KVZ es 2 Kulonleges muveleti zaszloalj ami szukseges lenne.Ez a jelenlegi 5 loveszzaszloalj,1 KVZ meg 1 Kulonleges Muveleti Zaszloalj na ez minden csak nem gyorsan mozgo.A kulonleges eroknek nincs szallitoeszkozuk ahhoz hogy gyorsan barhol be lehetne oket vetni.A loveszzaszloaljaink meg mire megmozdulnak addig egy adott konfliktus soran az orszag 1/4-e elveszett.
    Meg valami.Valaki irta hogy jo dolog ott a Honvedsegben az a sok ezernyi semmit nem csinalo irodista.Na pont az ilyen felfogas miatt tart itt a Honvedseg.Pont emiatt.Mert akik ott vannak azok szerint is nagyon jo hogy ott vannak.Latjuk hol tart a Honvedseg.

  59. Egy országnak mindig képesnek kell lennie megvédenie magát szomszédaitól, függetlenül attól, hogy éppen milyen a politikai helyzet percepciója.

    Egyébként nagy tévedés leértékelni Magyarországon a haderő jelentőségét. Körülöttünk népes magyar kisebbség él, elnyomásban. Nagyon autistának kell lenni, hogy történelmi példákból is okulva, ne ismerjük fel, azt, hogy a nemzeti kisebbségek mindig függetlenségre, elszakadásra törekednek, akár fegyveres harc révén is.

  60. Üdv!

    Kuruc71:
    Az ötödik fotón látszik legjobban a forgószárnyagy legtetején.
    Ott tartózkodik egy pókszerű ( öt kis nyúlvány ) berendezés, ami a magyar gépeken hiánycikk. De pl a szlovákoknak is van a MI-17-eseiken.
    Hogy hogyan működik az számomra titok. :-(

  61. Nem akarok senkivel vitába bocsátkozni, de az a véleményem , hogy olcsó és nagy darabszámban rendszeresített fegyveres helikopterekre lenne szükség. Pl. AH-1esekre, vagy akár Mi-28re, mert a wikipedia szerint ezek az olcsóbb típusok.
    Jó ötletnek tartom a helikoptereket irányított páncéltörő rakétákkal. Továbbá biztosan több részegységet gyárthatunk itthon, elérhetőbb a műszaki szintjük, ha már létrejött a vásár, mint mondjuk harckocsikhoz.

  62. @ambasa

    Amire gondolsz az szerintem a L-166V-11E becenevén iszpanka, vagy diszkólámpa. A pontos működését nekem elárulták, de lelkemre kötötték, hogy nem lehet elárulni. (Hátha olvassa az is aki elmondta. Megígértem Neki, hogy nem adom ki a titkot. Még az álnév alól is megismerne ;-))

    Inkább igennel és nemmel válaszolok :-)

    1. a céziumlámpa felhevíti maga körül a levegőt és ez által impulzus szerűen nagyon forró levegőpamacsokat hagy maga után a gép. /Igen/

    2. a tükrök segítségével nagyon erős felvillanást produkál, amely kiégeti a hőkövető rakéta szenzorait. /Nem/

    3. a kettő kombinációja. /1. Igen a 2. Nem/

    Amúgy sok forrás úgy említi, hogy amikor volt a délszláv balhé, akkor a gépeken „éles” berendezések voltak állandóan felszerelve. Ez nem igaz, mert a zavarófejek csak a „harcba” induló gépek berendezéseibe kerültek beszerelésre.

  63. rooivalk:
    Láthatóan lövésed sincs a dolgokról…
    A ZMNE-t az elsők között szüntetném meg a HM háttérintézményei közül.
    Manapság azok a tisztek, aki az irodába kerülnek pár év után (tisztelet a kivételnek) alkalmatlanná válnak csapatok vezénylésére – ha már eleve nem voltak azok. Nyilván nem tudod, hogy milyen például a minisztériumi apparátus fizikai kondíciója.
    A MH-nek a civil felsőoktatásból kellene toboroznia a tisztjelölteket, akiket továbbképeznének ~1 év alatt stb, nyilván olvastad a „franciakrémes”-interjút.
    Ezen kívül valódi tartalékos rendszerre van szükség, az aktív szolgálatból kikerülők bizonyos ideig automatikusan tartalék állományban maradnának (nyilván ennek tudatában írnak alá és díjazást kapnak érte, illetve törvényileg biztosítani kell a rendelkezésre állásukat a munkáltatók felé).
    Tehát a tartalékos állományból lehetne fedezni a minősített helyzetben szükségessé váló erősítést, ezért értelmetlen fönntartani a vízfejet, hogy elszívja a forrásokat a fejlesztések elől.

    A horvátokról: valamiért nem tudta őket lenyomni a jugoszláv hadsereg akkor sem, amikor megpróbálta… Gotovinát a horvátok hősként tisztelik: lényegtelen, hogy a valós szerepe mekkora volt, a nevéhez kötődik az országuk visszaszerzése.

    A beszerzéseknél első helyen nem a nehéz technikai eszközöknek kell állni, hanem végre minden tekintetben megfelelő személyi felszerelést kell rendszeresíteni a katonáknak, azután jöhet szépen sorban minden egyéb.
    Amennyiben lenne strukturális reform (és ennek részeként lapátra kerülne a kocsonyás massza a franciakrémesből), akkor a költségvetés 30%-a, talán kb. 1/3-a állhatna rendelkezésre fejlesztési forrásként. Ez az átalakítási program sikere után, ami ~4 év, évente ~90 Mrd Ft lehetne (mai áron számolva), úgy, hogy addigra lefut a Griff-program is.

  64. Batka:
    Civilből képeznél tiszteket 1 év alatt???? Egyáltalán milyen emberekből válogathatnál? Mert egy igazán értelmes embert(mérnök, informatikus, közgazdász) elég jó állás vár még válság idején is, maradnának a semmirevaló művelődésszervezők és társaik…(megjegyzem válság van és az én cégem 70-80 embert tudna felvenni mérnököt, informatikust, ha lenne megfelelő…)

    Akik viszont a Zrínyire bekerülnek igencsak az elit, nézd csak meg a ponthatárokat és ők a fizikai tesztet is keményen teljesítik, nem hiszem, hogy alkalmatlanok lennének „eleve”. Egyébként azért alakul meg a Közszolgálati Egyetem beleintegrálva Zrínyi is, hogy az államigazgatásban adjanak értelmes munkát a Honvédségben nem foglalkoztatható tiszteknek átképzésük után, így ez a helyzet rendeződni fog feltehetően, az meg nem szükségszerű, hogy valaki fizikailag leépüljön, hiszen a jobb cégek is támogatják dolgozóik sportolását, az is tény, hogy az ember megszerzett képességei ha nem használja őket az idő múlásával megkopnak bár, de nem tűnnek el, gyorsan szintre lehet hozni egy korábbi kellően megalapozott és hosszú idő alatt megszerzett tudást, márpedig a tiszteknél az a 10-12 év ilyen.

    A horvátokról meg annyit hogyha nem nyomták volna le őket, akkor nem jött volna létre a Krajinai Szerb Köztársaság, Gotovinát meg tisztelhetik nemzeti „hősként”, de attól még Hágában fog megrohadni, jogosan. Egyébként „Fut Bécs felé Jellasics, a gyáva” is nemzeti hős náluk, amúgy nincs gondom a horvátokkal.

    A Huey-k kapcsán írtam a Cobrákat, mert lehet azt is meglehetne később kapni az amcsiktól jóárasítva pár év múlva, a Mi-24-eseket arra az időre meg felesleges pénzkidobás nagyjavíttatni meg modern éjellátókkal, normális páncéltörő stb-vel felszerelni, mert azok az AH1-W Cobrákon alapfelszerelésnek számítanak és lehet olcsóbbra kijöhet az amcsiktól, mint a Mi-24 nagyjavítás + modernizáció.

  65. Civilből egy év alatt tisztet???

    Ez a szakma lejáratása. Teljes baromság. Ez most is létezik, nem kis feszültséget keltve az állomány soraiban. Gondoljunk bele, valaki négy évet (tts. 1 év) szív a katonai iskolában, besétál az utcáról egy civil és egyből tiszt, tiszthelyettes, sokszor őrnagy, százados, mert Ő már 35 éves.

  66. Sas2011!

    Köszönöm a választ!

    az említett berendezéseket 1999-ben Szentkirályról a kecskeméti fűre kitelepülő gépekre saját szememmel láttam felszerelve, amikor szervizben voltam az Albákon. Az első időkben még a PG-be is jött be vele gép, de aztán logikusan békeidőben leszerelték azokat.

    TG

  67. Mukodo tisztkepzes a’la Ausztralia.

    Alapvetoen ket fele tisztkepzes van. Azonban mindketto egy kozponti sajat intezmenyben. Az intezmeny adja a NAVY AIR FORCE es az ARMY osszes tisztjet. Sajat repterrel tuzersegi es egyebb loterrel kikotovel sot obollel rendelkezik ( Jerwis Bay ) . A muszaki alapu tiszteknek szigoru negy eves a kepzes a gimi utan megfelelo fizikai es elmeleti felveteli utan. Repmuszakiak mernokok stb. A harcolo tisztek pl tuzer harckocsizo es egyebb nem teljesen muszaki tiszteknek 18 honapos kepzes van szinten csak gimit vegzettek szamara. Ez utan jon meg egy eves probaido amikor is bizonyithatjak hogy nem csak elmeletben kepesek elsajatitani a dolgokat.

    Az is igaz hogy ennek a sulinak egy 55-60 000 fos allando es egy 16-18 000 es tartalekos sereget kell kiszolgalnia .

  68. Kuruc71,
    …valamint nem kell bolognai rendszerhez alkalmazkodniuk – ami éppen a katonai képzéshez teljesen alkalmatlan.

    rooivalk,
    Elolvastad egyáltalán a „franciakrémes” interjút?
    „Up or out” rendszer: a tiszt szigorúan csapatnál kezdi a pályáját és az előmenetele függvényében léphet új rendfokozatba és magasabb beosztásba – versenyezve a többiekkel. Mennyi esélye van egy művelődésszervezőnek? Illetve, ha megállja a helyét miért ne művelődésszervező?! Ahogy jelenleg is van jelentkező ZMNE-re, ezután is lenne, csak a polgári vonalról lenne nyitva a lehetőség.
    A szakképzés bolognai rendszerben folyik, a katonai szakképzés viszont nincs megkötve általa.
    Csapattiszteket a polgári alapképzettség birtokában igenis lehet 1-1,5 év alatt képezni. A magasabb parancsnoki képzés(ek) teljesítésére pedig vissza kell állítani az Akadémiát (life-long-learning a katonáknál is).

    Gotovináról: elég nagy szégyen, hogy politikai korrektség miatt egy kalap alá veszik a védekező felet az agresszorral. Ebbe megy tönkre többek között például az EU…

    Cobrákról a strukturális átalakítási program kezdete után hány évvel kerülhetne szó? Négy év a struktúra átformálása, ezután kezdődhetnek teljes erővel a technikai megújítási programok. Újabb kb. négy év alatt rendezni lehet a meglévő eszközpark hiányosságait, torzulásait (ezalatt a Mihuk pótlás nélkül kifutnak); ezután kezdődhetne óvatos mennyiségi fejlesztés. Ennek során esetleg szóba kerülhet specializált harci helikopter beszerzése, de még akkor is erős kérdőjelekkel. ~10 év (ha indulna a strukturális átalakítás, ami egyelőre nem indul). Aligha ez a legégetőbb.

  69. sas2011.

    Tökéletesen igazad van.
    Sajnos néhány beíró alapvetően, az amerikai filmek látványvilágából meríti katonai tapasztalatát.
    Így születnek olyan ötletek, hogy nm is kell harci helikopter, elég felfegyverezni egy olcsóbb szállítót, vagy netán könnyű polgári forgószárnyast.
    Való igaz, hallatszik a hangja a MI-24-esnek, de amikor felbukkan hirtelen a fák koronája felett és megdől, aztán tüzel és elhúz félelmetes sebességgel, az nem semmi.
    Nehéz lenne csak úgy lelőni, hisz olyan gyorsan történik a dolog, hogy kevés a reakció idő.

    Továbbá, örökösen fellángol a vita, kell harckocsi, vagy nem kell harckocsi.
    Az álláspontok nem hinném hogy közeledni fognak, ha sokan arra gondolnak, egy vállról indítható pct. rakétával kilőhető, vagy megállítható.
    Filmekben talán…
    Valóságban, a harckocsi, a leguniverzálisabb, leghatékonyabb fegyvere, a szárazföldi erőknek.
    Támadásban, védelemben, egyaránt.
    Mindezt még a mai háborúk is teljes mértékben igazolják, a légierők háború eldöntő szerepe ellenére.

    Van itt olyan vélemény is, miszerint, a mostani haderő szerkezete nem jó, még kevesebb kellene, de jobb.
    Nos, kevesebb ennél már nem lehet, ez sem elég igazán semmire, ami van.
    A hatékonyabb és jobban szervezett és felszerelt Honvédség jogos igény.
    Sajnos az ország védelmére, jelenlegi állapotában a sereg nem képes.
    Vigasztalhat bennünket, hogy a mai napon nem támad meg bennünket senki, illetve jelenlegi erőikkel nem is tudnának.
    Ahhoz háborús szintre kell emelni a hadseregek létszámát, fegyverzetét, stb.
    Az, hogy ezt meg tudják-e tenni, konfliktus esetén, bármelyik szomszédunknál is, erre nem tudom a választ.
    Mindenesetre, kis országok közti katonai konfliktusban, ne az amerikai modern háborúk történéseiből induljunk ki.

  70. honved,
    amerikai filmek látványvilága, erre beírod ezt:
    „amikor felbukkan hirtelen a fák koronája felett és megdől, aztán tüzel és elhúz félelmetes sebességgel, az nem semmi.”
    -csapatlégvédelem nincs is?
    -ha alacsonyan a fák felett repül hogy deríti fel egyáltalán a célpontokat? Azokat még megbízhatóan azonosítani is kell. Rávezeti valaki?
    Konvencionális hadviselésnél nem úgy működik szerintem, mint Irakban és Afganisztánban, hogy a harci helikopterek gyakorlatilag embervadászatot folytatnak és korlátlan urak, néha meg néhány hülye rájuk lő AK-47-el vagy rpg-vel…
    A Mi-24 tökéletes célpont pl. a mi fapados platós Mistraljainknak is.

    Batka,
    Az az ember, aki a franciakrémes interjút adta egy kommandós volt, aki jó a kommandózásban, de nem egy szervezet vezetésében, itt van vele a videóinterjú és a kommentekben az „Éhesló” kommentelő jól leírja az aggályokat vele kapcsolatban: http://hetkoznapihonvedelem.wordpress.com/2010/09/25/kalman-karoly/

    Gotovináról: civilek lemészárlásánál ki az agresszor?

  71. Batka,

    ha a harci helikopter nem is olyan égetően fontos, akkor is a nehézfegyverzet számbeli gyarapítása elsőrendű feladat. Megfelelő egyéni felszereléssel, 1300db T55-ös ellen, 300 darab D20-as tarack ellen, 70+ csapásmérő repgép(akkor is ha kőkorszakiak) ellen, és ki tudja hány aknavető, lövészpáncélos,sőt százas nagyságrendű gyalogsági támogató tüzérség ellen a karabély és az RPG nem ér semmit, akkor sem ha mindenkinek van éjjellátója, testpáncélja, rádiója, GPS-e stb.

  72. @ambasa

    Nincs mit! (Amúgy nem értem, hogy miért tartják ilyen titkos cuccnak, mert semmi extra sincs benne… :-)

    @honved

    Örülök, hogy egyetértünk! (Amúgy, ahogyan olvasom a kommentjeidet, 100%-ban megegyeznek az én véleményemmel is.)
    Talán annyi a difi, hogy szerintem mese nincs a 24-es flottát vagy fejlesszék fel, vagy szereljük le mindet. Ez a kettős állapot nem gyerebe.
    (Persze a hátteret kell megint ismerni: amíg lesz a külföldi 24-es misszió, addig Mo-n is marad a technika. Misszió még lesz kb 1 évig, addig lesz hozzá itthoni háttér is. Mert a pilótáink viszont jók!!!)

  73. rooivalk,
    nem láttam ezt a videót, az indexes interjút olvastam.
    A lényeg mindenesetre megáll: fejre állított rendfokozati piramis, túlsúlyos háttérintézményi rendszer, sok esetben hűtlen kezelés alapos gyanúja stb.
    Éhesló nézeteit ismerem, az index fórumon is olvasom, rendszerint egyetértek vele, itt sem a lényegi részekkel vitatkozik, hanem védi a saját szakterületét (azt hiszem valamilyen műszaki).

    Gotovina: Tudtommal nem adott parancsot civilek mészárlására. Előfordultak túlkapások, de hol van ez arányban a szerbek tömegmészárlásaival?! „járulékos veszteség”, ismerős?

  74. tallking,
    nyilván nem gondolom, hogy a nehézfegyverek fölöslegesek. De azért az tarthatatlan, hogy a katonák saját zsebből szerelkeznek föl a militaryboltból, mert a drága pénzen rendszeresített felszerelés hajítófát nem ér…

    Személy szerint természetesen imádnám, ha lennének harci helikoptereink, legyen egy egész ezred!
    De ha komolyan foglalkozik valaki a Honvédség fejlesztésével, akkor egy idő után az ország teherbírása, a költségvetési lehetőségek szabják meg az álmai netovábbját.
    Évi 90 milliárdos fejlesztési keret (jelenlegi árfolyamon ez olyan 480 millió dollár) mellett sem biztos, hogy a Honvédség megengedhetné magának specializált harci helikopter rendszeresítését – miközben jelenleg a fejlesztési keret ~30 milliárd körül van.

    A könnyűhelikopterek alkalmazásával sok más feladat ellátása (kiképzés, SAR, könnyű szállítási feladatok stb) mellett, ami üzemidőt takarítana meg a Minyóknak, lehetne például légi indítású IPTR-képességet fönntartani. A Mihuk maradására sajnos már szinte semmi esély, annyira hagyták lerohadt az eszközpark.

    A lövészpáncélosoknak elég korlátozott az alkalmazhatóságuk, inkább szép nagy darab célpontok. Ebbe nagyot beruházni értelmetlen, hiszen most fejlesztettek komolyabban a BTR-80 típus köré, nem kéne’ talán kivonni 2016-ban, hanem a szükséges -korlátozott- számban tovább üzemeltetni, korszerűsíteni.
    Harckocsik száma a kellő mértékben emelendő, megtartásuk indokolt, a jelenlegi állomány korszerűsítésével megoldható.
    Hk és PSZH helyett használt külföldi technika beszerzése, bár csábító, nem feltétlenül kifizetődő, hiszen a régebbi szovjet technikához a kiszolgáló háttér rendelkezésre áll.

    A tüzérségnél viszont talán érdemes lenne használt külföldi beszerzésben gondolkodni (amennyiben az állapota megfelelő). Leginkább azért, mert vajon idehaza a tárolt cuccokból lehet-e még bármit feltámasztani és ki tudja, milyen mennyiségű raktározott lőszer maradt még a D-20-asokhoz?! A 152mm-es kalibernek egyébként sincs jövője a NATO-viszonyok között.
    Fontos, hogy a tüzérséget is rendszerben kell fejleszteni, tehát a támogatókat is, mint időjárásjelző berendezés, tüzérségi radar stb.
    A délszláv háborúk tapasztalatait figyelembe véve, talán a tüzérség a legfontosabb.

    Légvédelem terén a Kub-ot még lehetne egy darabig üzemeltetni, amennyiben szándék lenne a felújítására (mint ahogy az Iglát sem kellett volna eldobni, hiszen lehetőség lett volna az üzemidő hosszabbításra). Fontos cél lehetne a csöves légvédelem újjáélesztése is.

  75. gigabiga,
    „Ez most is létezik, nem kis feszültséget keltve az állomány soraiban.”
    A mostani gyakorlat nem mérvadó.
    Ezt is rendszerben kellene elképzelni. A tiszti pálya elsősorban a 20-as évei közepén járó fiatalok számára lenne nyitva.
    Az első diploma megszerzése időszaka. Az éppen szükséges szakokat nyilván a MH fogja meghatározni és a toborzást ennek megfelelően végzi.
    Az 1-1,5 éves -súllyal gyakorlati- kiképzést követően a fiatal hdgy-k a csapatnál kezdenek és előmenetelük alapján juthatnak a következő beo-ba. Aki bizonyos időn belül nem jut tovább, az leszerel vagy leszerelik és nem veszi el a helyet az utána jövőktől.

    35 évesek semmilyen alapon nem kerülnének be a hadseregbe, szerződésesként sem. Legfeljebb a tartalékosok mellé felállítandó, önkéntes „pót-tartalékosok” közé, egyfajta „vasárnapi katonaként”.

    Egyedi eseteket persze el lehet képzelni, de régen rossz, ha ezek mellett háttérbe szorul a rendszerszerű működés.

  76. „35 évesek semmilyen alapon nem kerülnének be a hadseregbe, szerződésesként sem. Legfeljebb a tartalékosok mellé felállítandó, önkéntes “pót-tartalékosok” közé, egyfajta “vasárnapi katonaként”.”

    Egy modern seregben a muszaki alapu tisztek adjak minima az allomany 50 % at ha nem 70 % -ot !!! Radarok elektronikai eszkozok, repulogepek hajok, harcjarmuvek kiszolgalasa mind mind olyan szintu manapsag hogy nem leht az utcarol beesve megcsinalni sot egy 3 honapos tanfolyam sem eleg hozza.

    A civil szfera munkafelvevo kepessege is hullamzik ezen kivul az emberekben is ott a vagy hogy egy ido utan mast csinaljanak esetleg „kiprobaljak magukat” Ez az oka hogy a legtobb nyugati hadseregben 40-45-50 eves korra toltak ki a tisztek ( muszaki foleg ) korhatarat mivel annal jobb alap nincs mint amikor valakinek van mondjuk 15-20-25 ev tapasztalata az adott tremaban es mondjuk nem az Ohm torvennyel kell kezdeni a kepzeset es meg csak nem is a jelfeldoldogozassal hanem lehet rogton menni a gyartmany es feladat specifikumokra.

    Magyaran ez a 35 eves korhatar ongol. ( termeszetesen a fizikai felmero szintje szamukra is ugyan az )

  77. Kornak megfelelot.

    18-35
    35-40
    45-55
    55 +

    Ket szintje van ezeknek. Az elso a belepodij ami nem tul nagy dolog, mig a masik a negyedevente teljesitendo felmero es az eves kotelezo kovetkezmenyekkel jaro fizikai vizsga.

    Fegyvenemenkent mas es mas sot azon belul is eltero. Pl a NAVY nel kissebbek az elvarasok a fizikai felmeronel ( 2,4 km 13 percen belul pl ) mint a masik ket fegyvernemnel de pl a pszihikai terhelest sokkal komolyabban veszik. A tenger egy veszelyes uzem meg akkor is amikor nincs ott az ellen.

  78. Ugy hogy eleve nem erhetik meg a seregben ezt a kort ha elpuhult pocakos hajas cocak ! Hogy odaig eljuss ( azert nem tul gyakori a 45 feletti jelentkezo akar tiszti akar szerzodeses beo ra )legalabb 10 evet de inkabb 30 at mer eltoltott a munderban. Nezd meg az Ausztral tabornoki kart. Nincs koztuk egy hasas sem, es evente egyszer ok is NYILVANOSAN vegigcsinaljak a fizikai felmerot. Ha jol emlekszem 55 felett a 2,4 et 18 perc alatt kell lefutniuk es van par felules fekvotamasz is.

  79. Kuruc71

    Én az életkorhoz kötött fizikai alkalmassággal nem értek egyet,szerintem beosztáshoz kell kötni korra és nem re való tekintet nélkül.Azt nem nehéz belátni,hogy egy lövész katonának nem lesz könnyebb a felszerelése attól,hogy idősebb vagy nő.

  80. dudi

    Atlag helyzetet mondtam, de ahogy irtam korabban beo tol fuggoen valtozik az elvaras. Pl a loveszekhez a buvarokhoz vagy az airfield guard hoz mindig idotol fugggetlenul magas a fizikai felmero. De mondjuk egy elektronikai hadvisles tisztnek mar nem feltetlen kell lefutnia a 2,4 Km ert 8,45 on belul.

    Folosleges elvarasok folosleges terhek energiat visznek el a tenyleges kepessegek kialakitasatol fejlesztesetol szintentartasatol.

    Osszessegeben bar szerintem a fizikai felmerok itt gyengebbek a dagadt katona itt megis unikalis ritka latvany. Raadasul nem is maradhat meg sokaig. Pl szulo noknel lehet egy ev halasztast kapnia. Egyszer egy ev, de ez alatt le van korlatozva a fizuja is. Ferfiaknal EU miatt ( serules ) lehet ideiglenesen halasztani. Nekem is volt halasztasom ket honap egyszer mivel kezilabdaban kapus voltam es a huvelykujjam teljesen kificamodott. Emiatt ket honapig nem hogy fekvotamaszt de az elso ket hetben meg a sliccemet sem tudtam felhuzni azzal a kezemmel.

  81. Itt megy a fight rendesen a „Franciakremesrol”.Senkinek nem kerdes hogy a „vizfejnek” is van feladata.Amit az Eheslo nevu uriember irt Kalman Karoly interjujara abbol az jon le hogy nincs igazan tisztaban amit ir.O vizfejnek nevezi a Muszaki ezredet,Logisztikai szazadokat,Orvoscsoportokat,Ellatokozpontokat,Hiradoszazadokat stb.Ezek hozzatartoznak a Harcolo alakulatokhoz,Harcitamogato alakulatokhoz,Harcbiztosito alakulatokhoz.Eheslo ezeket vizfejnek nevezi tevesen.Ezeknek az osszletszama a 25000-es Honvedsegen belul kb.14 ezer.A Vizfej nem ez hanem ami ezen felul van.
    Persze kellenek ott fent is tabornokok,ezredesek,hirados tisztek felderitos tisztek stb. akik ugymond kiagyaljak hogy mit es hogyan is kellene.Meg ott vannak a civil alkalmazottak,egeszsegugyiek stb.A problema a vizfejnek a nagysagaval van nem a megletevel.A Harcolo alakulatok,harcbiztoitok stb az osszhaderonemi parancsnoksag ala tartozik.Na ezen a parancsnoksagon kivuliek a „vizfej” es nem az ezen beluliek amit itt tevesen gondolnak.Az Osszh.nemi parancsnoksag alarendeltjeinek a letszama kb 14000 fo a 25000 bol.Az a maradek 9000 az a Vizfej!Es azt kellene szepen lecsokkenteni kb 3500-4000.Ez az Osszh.nemi parancsnoksag alarendeltjeinek a letszamat nem csokkentene.Felsovezetes is kell akik ugymond kiagyalajak hogy mit es hogy.De ezenkivul van az a sok ezernyi irodista aki semmilyen modon nem jarul hozza a tenyleges tevekenysegnek.
    Jo lenne alapjaraton tisztaban lenni hogy mi is az a „vizfej” !Sokan nagyon el vannak tevedve.Akik ennek megszunteteserol beszelnek azok tevesen a harcolo,harcbiztosito,harcitamogato alakulatokra gondolnak.Nem ez a vizfej!!!

  82. erdifefoka

    A magyar honvédségben kb 7 nem harcoló jut egy harcolóra máshol ez kb 5.Na ez a baj és azt a 2 embert nevezi ő vízfejnek nem az orvosokat vagy műszaki katonákat.Nem véletlen terveznek most leépítést a főtisztek soraiban…hidd el nem azokat fogják elküldeni akikre szükség van.
    Ez nevezi ő vízfejnek:
    http://mandiner.hu/cikk/20110826_leepitik_a_honvedseg_harmadat

    Bár a helyzet lehetne rosszabb is!!!!

  83. dudi pont errol irtam hogy a vizfej az nem a muszakiak,orvosok stb.Ezt rooivalk irta tevesen valami mas palira hivatkozvam aki osztotta az eszt mas forumon a Franciakremes cikkben nyilatkozo nyugalmazott szazados urnak.Hogy mi lesz abbol a burokraciacsokkentesbol majd meglatjuk.Remelem sok minden lesz belole.Es az az 1000 ember az csak a vezetesbol jon le.Ezenkivul a civil szferabol is lehetne leepiteni szep szammal ami megintcsak szep megtakaritassal jarhatna.

  84. Kuruc!

    volt olyan Mi-8-asunk amely 33 évig és több olyan is volt amely 32 évig volt szolgálatban. Az, hogy egy gépet meddig, és hogy üzemeltetnek az a tulajdonos joga, legfeljebb, ha nem tartja be a gyártó feltételeit, akkor elveszt bizonyos gyári garanciákat, illetve egy esetleges baleset/katasztrófa minden jogi következménye őt terheli. Ha egy gépnek lejárt a naptáti üzemideje, attól még a gyártó, vagy az ő általa feljogosított szervezet, engedélyezheti az üzemidő hosszabbítást. Annó a PG pl csinált üzemidő hosszabbítást, Mi-8-ason és Mi-2-esen is, igaz itt a javításközi üzemidőket tolták ki, egy kisebb mértékű javítással. Emlékeim szerint a 907, és 908-as a kevés repült idő miatt (ugyan akkor sok volt a leszállások száma) a naptári üzemideje végén kapott a gyártótól egy csekély élettartam hosszabbítást.

    Elméletileg a két nagyjavítás közi 8 éves javításközi üzemidőt a még üzemelő 2-3 „iraki” Mi-8-as már régen kirepülte, aztán mégis üzemelnek. Valahogy megoldották, mégpedig, biztos vagyok abban, hogy szabályosan, mert a MH, nem arról híres, hogy át meri hágni az üzemeltetés jogi szabályait.

    TG

  85. Szerintem passzív (de ez sima találgatás), sima ellensúly, ezt a késői Mi-8-asokon jelent meg. Igazából nem emlékszem rá, pedig lehet, hogy már az át nem vett, de nálunk tárolt 10449-10458 sorozatú gépeken is volt (azoknál sárkányán már voltak olyan elemek amelyek a későbbi Mi-17-esekre jellemző). Talán aki Szolnokon dolgozik többet tud mondani róla, az én emlékeim már megkoptak, illetve a mi széria gépeinken nem volt.

    TG