|

Lezuhant egy indiai MiG-21, a pilóta túlélte

Szeptember 6-án, kedden helyi idő szerint 10:30-kor lezuhant egy indiai MiG-21 “Bison” vadászrepülőgép. A balesetben senki sem sérült meg, az anyagi kár mértéke nem ismert. A repülőgép rutin gyakorlórepülésre szállt fel az Ambala légibázisról. A pilóta hirtelen több meghibásodásra lett figyelmes, majd a gép irányíthatatlanná vált és egy rizsföldre zuhant, mintegy 15 km-re Rajpura településtől. A hajózó szerencsére időben katapultált. A MiG-21 egyébként visszaindult a bázisra, és attól légvonalban 8 km-re járt, mikor végleg képtelenné vált a továbbrepülésre.

A pilótát, Arunabh Ghosh hadnagyot helyi lakosok találták meg egy felső vezetéken lógva, nagyjából 1 km-re a roncsoktól. Beszámolóik szerint a hadnagy „eszméletét vesztve himbálózott”, ezért leszedték és a mentőhelikopter megérkezéséig elsősegélyben részesítették. Ghosh jelenleg az Ambala katonai kórházban van kivizsgáláson, de előreláthatólag rövid időn belül újra szolgálatba állhat.
Az indiai hatóságok azonnali hatállyal beszüntettették a típus repülési engedélyét a baleset okainak kivizsgálásáig. A gép fedélzeti adatrögzítőjét megtalálták, így a nyomozáshoz ennek adatait is felhasználhatják.

Korszerűsített indiai MiG-21 “Bison” |Forrás: Wikimédia Commons ,

Pusztán a szerencsének tudható be, hogy a földön nem történt több sérülés vagy haláleset. A roncsok az 1-es számú Nemzeti Autópálya közelében értek földet, valamint két kisebb falu is található a közelükben.

Időközben elterjedt a hír, hogy a balesetet szenvedett MiG-21-es kétüléses volt, fedélzeték ketten voltak. Ezt az értesülést az Indiai Légierő hivatalosan tagadta, szerintük csak Ghosh hadnagy tartózkodott a pilótafülkében annak ellenére, hogy a repülési paraméterek egyértelműen olyan kiképző feladatot sejtetnek, amit újoncok számára szoktak kiadni oktatói felügyelettel. Bizonyítékként egy akkor éppen szolgálatban lévő biztonsági őr, Raghbir Singh tanúvallomását hozzák fel: „Két éles villanást láttam az irányíthatatlanná vált repülőgép pilótafülkéjénél, mielőtt az a földnek csapódott. Ezután két ejtőernyőt is megfigyeltem.” Ennek ellenére a helyszínre érkezők nem találták nyomát más katapultált hajózónak, így Singh bizonyosan az izgalom hatására nyilatkozta a fentieket.

One Response to “Lezuhant egy indiai MiG-21, a pilóta túlélte”

  1. “A repülőgép rutin gyakorlórepülésre szállt fel az Ambala légibázisról.” – Helyesen mondva rutin lezuhanás végrehajtása miatt szállt fel. Egyébként már hiányoltam az indiai gépveszteségekről szóló híreket.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.