|

Lezuhant egy indiai MiG-21, a pilóta túlélte

Szeptember 6-án, kedden helyi idő szerint 10:30-kor lezuhant egy indiai MiG-21 „Bison” vadászrepülőgép. A balesetben senki sem sérült meg, az anyagi kár mértéke nem ismert. A repülőgép rutin gyakorlórepülésre szállt fel az Ambala légibázisról. A pilóta hirtelen több meghibásodásra lett figyelmes, majd a gép irányíthatatlanná vált és egy rizsföldre zuhant, mintegy 15 km-re Rajpura településtől. A hajózó szerencsére időben katapultált. A MiG-21 egyébként visszaindult a bázisra, és attól légvonalban 8 km-re járt, mikor végleg képtelenné vált a továbbrepülésre.

A pilótát, Arunabh Ghosh hadnagyot helyi lakosok találták meg egy felső vezetéken lógva, nagyjából 1 km-re a roncsoktól. Beszámolóik szerint a hadnagy „eszméletét vesztve himbálózott”, ezért leszedték és a mentőhelikopter megérkezéséig elsősegélyben részesítették. Ghosh jelenleg az Ambala katonai kórházban van kivizsgáláson, de előreláthatólag rövid időn belül újra szolgálatba állhat.
Az indiai hatóságok azonnali hatállyal beszüntettették a típus repülési engedélyét a baleset okainak kivizsgálásáig. A gép fedélzeti adatrögzítőjét megtalálták, így a nyomozáshoz ennek adatait is felhasználhatják.

Korszerűsített indiai MiG-21 „Bison” |Forrás: Wikimédia Commons ,

Pusztán a szerencsének tudható be, hogy a földön nem történt több sérülés vagy haláleset. A roncsok az 1-es számú Nemzeti Autópálya közelében értek földet, valamint két kisebb falu is található a közelükben.

Időközben elterjedt a hír, hogy a balesetet szenvedett MiG-21-es kétüléses volt, fedélzeték ketten voltak. Ezt az értesülést az Indiai Légierő hivatalosan tagadta, szerintük csak Ghosh hadnagy tartózkodott a pilótafülkében annak ellenére, hogy a repülési paraméterek egyértelműen olyan kiképző feladatot sejtetnek, amit újoncok számára szoktak kiadni oktatói felügyelettel. Bizonyítékként egy akkor éppen szolgálatban lévő biztonsági őr, Raghbir Singh tanúvallomását hozzák fel: „Két éles villanást láttam az irányíthatatlanná vált repülőgép pilótafülkéjénél, mielőtt az a földnek csapódott. Ezután két ejtőernyőt is megfigyeltem.” Ennek ellenére a helyszínre érkezők nem találták nyomát más katapultált hajózónak, így Singh bizonyosan az izgalom hatására nyilatkozta a fentieket.

One Response to “Lezuhant egy indiai MiG-21, a pilóta túlélte”

  1. „A repülőgép rutin gyakorlórepülésre szállt fel az Ambala légibázisról.” – Helyesen mondva rutin lezuhanás végrehajtása miatt szállt fel. Egyébként már hiányoltam az indiai gépveszteségekről szóló híreket.