|

Megújulnak a norvég Orionok

A DSCA (Defense Security Cooperation Agency) jelezte a Kongresszusnak, hogy a Norvég királyi Légierő az FMS (Foreign Military Sale) program keretében megújítaná Lockheed P-3C Orion típusú tengerészeti járőrgépeit.

A skandináv ország jelenleg 4 darab P-3C-vel rendelkezik, melyeket szeretnének minél korszerűbb eszközökkel ellátni. A modernizációs program alappillére az AN/USQ-78B APTR (Acoustic Processor Technology Refresh) akusztikus alrendszer, mely moduláris felépítésének köszönhetően későbbiekben könnyen bővíthető, továbbfejleszthető lesz, mint nagyobb helyigényű, ‘A’ jelzésű elődje. A gépek számára 4 darab AN/ASQ-227 típusú fedélzeti számítógépet igényeltek, valamint két példány számára megrendelték a taktikai mobil akusztikus támogató rendszert is. A kívánt csomag részét alkotja emellett a kiszolgáló berendezések, a teszteszközök, a technikai dokumentációk, a kiszolgáló és hajózó személyzetek képzése és természetesen a pótalkatrészek is. A vásárlás összegét 95 millió dollárra becsülik. Azt egyelőre nem közölték, hogy a berendezéseket a korszerűsítés fővállalkozója, a Lockheed Martin építi-e be, avagy Norvégiában kerülnek beszerelésre.

Fotó: Defense Industry Daily ,

Persze még nem biztos, hogy mindezek eladására az Egyesült Államok vezetése áldását adja, azonban több mint valószínű, hiszen a Norvég-tengeren vagy az Északi-tengeren nem ritka az orosz felszíni és felszín alatti egységek felbukkanása, az egyre halkabb masinák felderítéséhez pedig elengedhetetlenek a kifinomult berendezések.

A Norvég Királyi Légierő jelenleg 4 darab P-3C és két P-3N jelzésű Orionnal rendelkezik, melyek az elmúlt években estek át élettartam-hosszabbításon egy 2007-ben aláírt, szintén 95 millió dolláros szerződést követően. Az ASLEP program keretében a nagyjavításon átesett gépek új külső szárnyrészt, vízszintes vezérsíkokat kaptak, de lecserélték a belépőéleket, a szárnybekötés borítását és a több más áramvonalazó burkolatot is.

One Response to “Megújulnak a norvég Orionok”

  1. „hiszen a Norvég-tengeren vagy az Északi-tengeren nem ritka az orosz felszíni és felszín alatti egységek felbukkanása, az egyre halkabb masinák felderítéséhez pedig elengedhetetlenek a kifinomult berendezések.”

    Így van, az orosz agresszió ellen tenni is kell .D
    Hisz ne feledjük hogy a „virágzó nyugatra fenik a fogukat” nem is csodálom a 2400 db f-35 rendelést .DD