|

Optimizmus az Alca eladása körül

Irak rendkívül közel áll ahhoz, hogy két századnyi L-159 ‘Alca’ típusú sugárhajtású kiképzőgépeket vásároljon a Cseh Köztársaságtól – árulta el a gépek gyártójának vezérigazgatója.

Bár az Aero Vodochody 72 darab L-159-est gyártott le a Cseh Légierő számára, csak 24 darabot rendszeresítettek, a többit konzerválták. A jobb sorsra érdemes gépek számára sok a potenciális vevőjelölt, a jelenlegi kiszemelt Irak, akinek 24 darab gépet ajánlottak fel eladásra. Ladislav Simek, a cseh vállalat igazgatója elmondta, nagyon optimista a gépek adás-vételével kapcsolatban, várhatóan hamarosan megköttetik az egyezség a két ország között.

[singlepic id=1492 w=584]

Simek emellett elmondta, nem csak Irak van célkeresztjükben, a szomszédos Lengyelország is kiképzőgépet kíván rendszeresíteni. Véleménye szerint az Alca jó eséllyel veheti fel a küzdelmet az olasz M-346 Master és a dél-koreai T-50 Golden Eagle típusokkal a 16 gépes megrendelésért.

A csehek hasonlóan szenvednek az Alca eladásával, mint a franciák a Dassault Rafale értékesítésével, nem egy alkalommal álltak már közvetlenül a szerződés aláírása előtt, ám ilyen-olyan okokból mindig visszalépett a potenciális vevő, így elmaradt a kontraktus szignózása. Nos, ezúttal remélhetőleg tényleg megköttetik az üzlet és gazdára találnak a bevált aerodinamikájú, ámde 21. századi elektronikával szerelt szubszonikus kiképzőgépek.

4 hozzászólás “Optimizmus az Alca eladása körül”

  1. „Véleménye szerint az Alca jó eséllyel veheti fel a küzdelmet az olasz M-346 Master és a dél-koreai T-50 Golden Eagle típusokkal a 16 gépes megrendelésért.” Hát szerintem meg nem. Az említett típusok messze verik a Cseh vasat.

  2. Hali, nem vagyok tisztában, hogy a három típus milyen áron érhető el mondjuk egy 16os darabszám esetén, de nem lehet, hogy az alca viszonylag olcsó és tökéletesen megfelel egy újjáépülő iraki légierő számára? A lengyelek esetén én se látok sok esélyt a győzelemre, ők adnak pénzt a magasabb minőségre, esetleg „szolidaritásból” vennének alca-t.