|

Alakulóban az iraki ALCA-üzlet

Idén áprilisban érdekes hír járta be a sajtót: Csehország Irakot szemelte ki, mint fölösleges L-159 repülőgépeinek jövendőbeli tulajdonosát. Ezt akkor sokan kétkedve fogadták, mondván, hogy a közel-keleti állam légiereje úgyis a nagy nyugati fegyvergyártó országok termékeinek segítségével válik majd ismét ütőképessé, azonban úgy tűnik, cseh barátainkat ez nem tántorította el attól, hogy kimerjenek maguknak egy adagot az olajmilliárdokban bővelkedő iraki húsosfazékból.

Az áprilisi információk szerint a lehetséges üzlet további részleteiről Petr Necas cseh miniszterelnök iraki látogatásán esik majd szó. Nos, e téma esetén mostantól érvénybe lépett a múlt idő használata, ugyanis Necas május 23-24-én kerített sort közel-keleti kiruccanására, mely során lefolytatott egy megbeszélést iraki kollégájával is. A Nuri al-Malikival történt tárgyalás során főként a jövőbeni kétoldalú gazdasági és politikai együttműködés került szóba, de ennek kapcsán felmerült az ALCA eladás is.

[singlepic id=1756 w=584 h=392 float=none]

A nyilvánosságra került információk pedig arról árulkodnak, hogy az ügy a csehek számára igencsak pozitív irányba tolódott, al-Maliki ugyanis úgy nyilatkozott, hogy Irak minden tekintetben készen áll a felajánlott 24 együléses L-159A szubszonikus alacsonytámadó/könnyű vadászgép megvásárlására. Ezen felül további segítséget is kapnak Csehországtól, mégpedig a helikopterflotta modernizációjának terén, amiben az európai félnek sokéves tapasztalata van (nyilvánvalóan elsősorban a szovjet-orosz típusok területén).
Az Aero termékei egyébként nem jelentenek majd teljesen újdonságot Irak egén, amennyiben az üzlet megvalósul, mivel az ország korábban már üzemeltette a kiképző-könnyű alacsonytámadó L-39ZA-t.

3 hozzászólás “Alakulóban az iraki ALCA-üzlet”

  1. Azért érdekes, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy végül minden cuccra lesz vevő, amely önerőből fel tud szállni… :-)) Eddig két olyan típus volt, amely export szempontból tökéletes csőd volt, hiába kínálgatták, a kutyának sem kellett. Erre előbb a Rafale válik esélyessé Indiában és Brazíliában, most pedig végre a csehek is találtak vevőt az Alcára…