|

Dél-Korea esete a Mistrallal

Úgy tűnik Szöulnak a Mistralra esett a választása – na nem a DCNS félére, – köszönik szépen abból van hazai (Dokdo) – hanem a többek közt kis hazánkban is hadrendben álló föld-levegő rakétára, az MBDA által forgalmazott Mistralra. A ROK Navy illetékeseinek elmondása szerint azért döntöttek a francia MANPAD (Man Portable Air Defense System, emberi erővel [is] hordozható kis hatótávolságú föld-levegő rendszer) beszerzése mellett, mert tartanak attól, hogy járőrhajóik 40 mm-es csöves fegyverzete esetleg elégtelennek bizonyulna a nagy sebességű észak-koreai légpárnások ellen – amikből márpedig egy egész bázisnyit telepítettek északi rokonaik a vitatott határterület közvetlen közelébe.

Tehát a publikus elképzelések szerint a haditengerészet tengeri határvonalat őrző járőrhajói az alapvetően légi célpontok napjának elrontására tervezett Mistrallal fűtenének be az északi légpárnásoknak és járőrhajóknak, ha úgy hozza a sors. Az értesülések szerint a ROK Navy idén január és június között folytatott vizsgálatokat a Mistrallal és a múlt hónapban hagyta jóvá a telepítés megkezdését – első körben a Sárga-tengeren, azaz a nyugati part mentén húzódó határvonal mentén tevékenykedő járőrhajók legénysége veheti kezeibe a Mistral rendszert, ám a tervek szerint idővel az összes járőrhajó arzenáljában megtalálható lesz a számos nemzet hadereje által rendszeresített francia MANPAD. A dél-koreai járőrhajók közül értelemszerűen a legkisebbek a megcélzottak, hiszen a nagyobbaknak, azaz a Pohang-osztályú korvettek, illetve a rendszeresítés korai szakaszában álló Gumdoksuri-osztályú járőrhajók PKG-A változatai a hajógyilkos robotrepülőgépeik miatt nem szorulnak rá ilyen csűrés-csavarásra. Ellenben az immáron a szép lassú kivonás elé néző, 170 tonnás Chamsuri-osztály kis járőrhajók 40 mm-es, Bofors eredetű csöves fegyverzetének teljesítménye ugyebár megkérdőjelezésre került ilyen feladatkörben. Elképzelhető, hogy a 200 tonnásra és csak csöves fegyverzet tervezett Chamsuri utód, a Gumdoksuri PKG-B is kap majd – ha majd elkezdik építeni ezt a változatot is.

Chamsuri-osztályú járőrhajó

Chamsuri-osztályú járőrhajó ,

A Mistralnak természetesen van hajókra telepített változata is – az indítóállásra helyezett rakéták számától függően Simbad (2 db), Tetral (4 db) és Sadral (6 db) név alatt. Hogy ebben a formában rendszeresíti-e a ROK Navy, az nem teljesen egyértelmű a kiadott anyagból.