|

Hírek a nagyvilágból

Saját bevallása szerint nem akart háborút kirobbantani az az egykori iraki titkos ügynök, akinek hazugságai annak idején nagyban hozzájárultak az amerikai invázió 2003 márciusában történt megindításához.
Minderről a német szövetségi hírszerzésnek (BND) dolgozó, 44 esztendős iraki férfi először nyilatkozott egy német lapnak, beismerve, hogy hazudott. A Die Welt című napilap az általa szenzációsnak nevezett interjút vasárnapi számában közölte.
A volt iraki vegyészmérnök a többi között elmondta: a mozgatható iraki biológiai fegyverlaboratóriumokról szóló történetet csak azért találta ki, hogy ezzel is elősegítse Szaddám Huszein megdöntését. Az ügynök megerősítetlen információit a BND továbbította az Egyesült Államoknak, amely aztán használta is ezeket a háború megindításának indoklásához.

Forrás: MTI

Mind a NATO, mind az EU nyilatkozatban szögezte le a hét végén, hogy nem ismeri el a Grúziától elszakadt Abháziában tartott elnökválasztást, illetve annak kimenetelét. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, illetve Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyaránt azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani Grúzia területi épségét és szuverenitását, amivel nem fér össze az önálló államnak kikiáltott szakadár területen lebonyolított választások elismerése. Abháziában pénteken tartottak előrehozott elnökválasztást, amelyet szombati bejelentés szerint Alekszandr Ankvab nyert meg. Az eddig alelnöki, illetve miniszterelnöki posztot betöltött politikus tavaly szeptemberben repeszsérüléseket szenvedve ugyan, de szerencsésen túlélt egy aknavető-támadást.

Az elnökválasztás egybeesett annak a harmadik évfordulójával, hogy Oroszország elismerte Abházia, valamint a Grúziától elszakadt másik tartomány, Dél-Oszétia állami függetlenségét. Az elismerést az orosz-grúz „ötnapos háború” előzte meg. Grúzia 2008 nyarán kísérletet tett arra, hogy katonai erővel visszaszerezze fennhatóságát a tőle korábban elszakadt területek fölött, ám az orosz haderő visszaverte a grúzokat, és egy időre grúz „törzsterületeket” is megszállt. Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét Oroszországon kívül csupán Nicaragua, Venezuela és Nauru ismerte el – ez azonban egy csöppet sem zavarta Moszkvát abban, hogy katonai megállapodást kössön a két régióval, és immár e nemzetközi szerződésnek mondott megállapodásra hivatkozva állomásoztasson katonákat Abháziában, illetve Dél-Oszétiában.

A 2008-as konfliktus nagyon visszavetette a NATO-orosz kapcsolatokat, ám az atlanti szövetség az elmúlt évben már igyekezett túltenni magát a történteken, és partneri viszonyra törekedett Oroszországgal. Ezzel párhuzamosan a ma még nem körvonalazódó jövőbe tolódott el Grúzia esetleges NATO-csatlakozásának ügye. A NATO mindemellett – miként az EU is – következetesen kitart azon elvi álláspontjának hangoztatása mellett, hogy Abházia és Dél-Oszétia a nemzetközi jog értelmében Grúzia szerves részét képezi.Az érintett felek közt Genfben folynak bizonyos megbeszélések a helyzet normalizálása érdekében. Ezek a megbeszélések egyelőre nem vezettek politikai áttöréshez, bár valamelyest megkönnyítették a térségben lakók mindennapi életét.

Forrás: MTI

Az IRNA iráni hírügynökség beszámolója szerint Teherán megkezdte egy kifinomult minőségű karbonszálas anyag előállítását, melyet katonai fejlesztések során is alkalmazhatnak. Ahmad Vahidi védelmi miniszter elmondta: ezzel a lépéssel Irán belépett abba a 10-es „klubba”, mely képes ilyen anyag előállítására. Az új fejlesztést természetesen a civil szféra is hasznosítani fogja majd, azonban valószínű, hogy a védelmi ipar számára élvez majd nagyobb prioritást a gyártása. A nagy tűrőképességű karbonszálas anyagot felhasználhatják repülőgéptörzsek és -szárnyak, hajtóművek, szilárd tüzelőanyagú rakéták, valamint gyalogsági fegyverek gyártásához. Vahidi szerint a fejlesztés a nemzetközi szankciónak köszönhető, mivel ezek miatt Irán saját maga kényszerült a korszerű technológiák előállítására.

6500 katonát mozgósítottak a védelmi minisztérium utasítására az Egyesült Államokban, miután az Irene hurrikán elérte az országot. A USAF több egysége is készenlétben áll, főként UH-60 Black Hawk helikopterekkel és C-17 Globemaster III szállítógépekkel, hogy szükség esetén a bajbajutottak segítéségre siessen vagy evakuálja őket.

9 hozzászólás “Hírek a nagyvilágból”

  1. Puma. Pannon Puma

    Ó az a hiszékeny nép ! Majd pont egy „arab mérnök ” hazugsága rángatja háborúba a világ legnagyobb katonai erejét ! Mert az általuk fenntartott több százezres főt foglalkoztató hírszerző rendszereket egy egyszerű arab mérnök simán megeteti ! Nahát !
    Szegény amcsik ennyire balfácánok voltak ?
    Szerintem ez is ” szerecsenmosdatás „, hazudhatott volna ő bármit ha az USA nem akart volna háborúzni……

    Az iráni karbonszál gyártás – ha igaz – valóban meglepő ! Lehet,hogy az USA szankciói felhozzák az iráni ipart ?

    Igazán együtt érzek az amerikai emberek millióival akiket egyre gyakrabban ” büntet ” a természet ! Ők szenvednek a környezetvédelemért csak igen keveset tevő vezetőik helyett !

  2. „hogy nem ismeri el a Grúziától elszakadt Abháziában tartott elnökválasztást, illetve annak kimenetelét.” Hát igen, bezzeg akkor Koszovót sem kellet volna.
    Más: „Az iráni karbonszál gyártás” : Nagyon érdekes számomra ahogy az Irániak céltudatosan haladnak az útjukon. Nemrég a kb. 200 kilométer hatótávolságú földi célok elleni C803-klón, most meg a karbonszál. Az Iráni légierő régóta készül új gépek rendszeresítésére, és több fejlesztés is folyik a háttérben. Lehet hogy az utolsó lépés ez volt az előkészítés során. Minden esetre kíváncsi vagyok hogy a 2-3 projektból mi valósul meg elsőre.