|

Topol-M, RS-24 és Bulava update

No, az a helyzet, hogy összegyűlt egy kosárnyi gombafelhős rövidhír, amit most jól meg is osztunk kedves olvasóinkkal amolyan vegyes gombapörkölt formában. Már akit érdekelnek az ilyenek. Nagy dolgokra persze nem kell számítani, amolyan időszakos helyzetjelentés futott csak be az illetékes orosz katonai körökből ICBM és SLBM vonalon.

Az Orosz Hadászati Rakétaerők részéről megerősítették a 2011-es Topol-M telepítési menetrendet: a tervek szerint 2011 végéig újabb 4 RS-12M2 fog érkezni a Szaratovtól egy kicsit ÉNy-ra található Tatyiscsevo környékén elterülő rakétamezőre. Hogy pontosan mikor, arról nem szólt a fáma, ám tradicionálisan december során szokott ilyesmire sor kerülni – talán a szovjet tervgazdálkodás amolyan utózöngéjeként.

Mint ismert a mobil-telepítésű változat, az RS-12M1 gyártása a MIRV-esített alfaj, az RS-24 Jarsz előtérbe helyezése miatt leállt, ám ettől még a silóba szánt változatot tovább gyártják. Legalábbis 2011-es és a 2012-es 4-4 darabos szállítás erejéig egész biztosan. Ezzel a 8 darabbal ugyanis összejön a 60 siló telepítésű változat, melyen felül emlékeink szerint egyelőre nem terveznek többet – jelenleg 52 db RS-12M2 és 18 db RS-12M1 áll hadrendben. Érdekességképpen felelevenítendő, miszerint a legelső SS-27 Topol-M siló 1997 decemberében állt harckészültségbe.

SS-27 Topol-M / RS-12M2 siló

SS-27 Topol-M / RS-12M2 siló | Forrás ,

Rátérve az RS-24-re, annyi mondható el, hogy a júliusban érkezett, az első ezredet feltöltötté tevő 3 darab is harckészültségbe állt augusztus 5-vel, így immáron 9 RS-24 bevethető.

Bulava vonalon legutóbb Vlagyimir Viszockij admirális, illetve egy iparági forrás nyilatkozatáról számolhattunk be: az Orosz Haditengerészet parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy az idei évben még 4 Bulava indításra kerül majd sor, melyek közül az egyik szalvó lesz. Mivel a tesztek időpontjának eldöntése nagyobbrészt nem a haditengerészet hatásköre, az admirális hozzáfűzte, hogy esetleg 2012-re is csúszhat ezen tesztekből. A másik forrás szerint a szalvó indításra augusztus végén fog sor kerülni.

Az ITAR-TASS orosz hírügynökség friss értesülései szerint az idei évben 2 teszt során 3 Bulava fog felbukkanni a vízfelszín alól. A hírügynökség forrása szerint egyelőre továbbra sem eldöntött, hogy az augusztus utolsó 10 napjának valamelyikére tervezett teszt során, vagy csak az ősszel, esetleg télen esedékes alkalommal kerül sor a szalvó tesztre – akárhogy is lesz, elmondása szerint sikeres szalvó után a Bulava végre megkapja a zöld lámpát.

Bulava indítás

Az orosz védelmi minisztérium által kapcsolódóan kiadott képanyag | Fotó: orosz védelmi minisztérium ,

13 hozzászólás “Topol-M, RS-24 és Bulava update”

  1. „Az oroszok ezek szerint két típusú SLBM-et fejlesztettek párhuzamosan, amelyekből mindkettőt rendszerbe akarják majd állítani (Bulava és Linear). Érdekes…”

    Ez azt jelenti, hogy az oroszoknál rendszerben maradnak a DElTA III és IV-esek 2025-2030-ig. Ehezz fejlesztik az új rakétát a Lineart (A Szineva mélyen modernizált változata) Ez sokkal olcsóbb mint a Bulava és a Borej osztály….. Tulajdonképpen az oroszok elismerték, hogy 2020-ig semmiképpen nem lesz 8 Borej osztályú hajójuk.

  2. Moli már elnézést.

    Ezen a fegyverek a leghatásosabbak amit kína ellen feltudnak mutatni.
    Ők 100 millióan vannak kinaiak meg 1Mil-1,1Milárd nyian.

    Hagyományos fegyverek terén nem tudnának versenyezni.

    Ha ez a szolidabb haderő fejlesztés ész szerű gadaság fejlesztéssel jár akkor már nyertek.

  3. Kínával már nincs hidegháborús viszonya az oroszoknak. Ha így lenne, akkor nem adnák át az értékes technológiákat, repülőgépeket,hajtóműveket,rakétákat, űrtechnológiát.

    Emellett persze százezrével települnek ki kínai emberek Oroszország távol-keleti régióiba, de miért is ne. Hatalmas lakatlan területek vannak, bár nagyon vad terület, de van édesvíz és minden ami kell egy településnek.

  4. Ezen a fegyverek a leghatásosabbak amit kína ellen feltudnak mutatni. Ők 100 millióan vannak kinaiak meg 1Mil-1,1Milárd nyian.

    A civilek nem katonák. Pont. Az 1 milliárd elég nagy része közpékorszi szinten és erőnléten levő paratsz. Katonának alakalmatlan. Egyébként is annyi katonád van, amennyit fegyverbe vagy képes tartani. A katonát a felszerelés és a kiképzés teszi. Ugye rémlik még, hogy a finnek mit művetlek a szovjetekkel…?

  5. „Emellett persze százezrével települnek ki kínai emberek Oroszország távol-keleti régióiba, de miért is ne. Hatalmas lakatlan területek vannak, bár nagyon vad terület, de van édesvíz és minden ami kell egy településnek.”

    7 millió kínai él jelenleg OO- távol-keleti részein (Kelet Szibériát is beleértve). 48 millió orosz mellett ( számuk rohamosan csokken évi 150 000 mínusz))

  6. „Az 1 milliárd elég nagy része közpékorszi szinten és erőnléten levő paratsz.”

    Ilyen beszólásokkal a jenkik szokták verni a magukat .
    Clinton nyalizik Indiának hogy ilyen f-35 vegyen meg olyat
    De tudod mi ebben legérdekesebb? hogy Indiába nincsenek emberi jogok túlnépesedés van az emberek százai halnak meg éhhalálba .
    És ott nem középkori szinten vannak az emberek hanem őskori szinten még utak sincsenek .
    És ezt a jenkik magasról le szarják csak jó fegyver felvásárló legyen az a lényeg.

    A cikkel kapcsolatba pedig: ez is erőkivetítés ahoz hogy ne támadja meg senki őket.
    De így is 10 év múlva erősebb lesz haderejük mint bármely NATO ország .

  7. Indiában rendkívül nyomul az amerikai hadiipari lobbi. Nagyon keresik India barátságát, F-35,F-18 felajánlása, most az űrkutatásban és a nukleáris iparban akarnak segíteni és persze a P-8-ast is odaadják.

    Amerikának egyértelműen nagyon-nagyon jó lenne egy Washington-barát Új-Delhi. Legalábbis egy hűséges és megbízható partner, ha nehéz helyzet lenne.

  8. Ezzel csak az a bibi, hogy szerintem kisség elkéstek, az oroszok felajánlottak szinte mindent amit tudtak és jóval az amerikaik előtt, PAK-FA, T-90, rep.hordozó – Mig-29K-kal, Mig-35, Szu-33, A-50, tanker, űrkutatás-űrprogram.
    Emelett nincsenek olyan szigorú külpol elvárásaik India felé és ezt is értékelik odaát a politikusaik.