|

Bulava szalvó

Nyugalom, várhatóan majd csak augusztus végén, esetleg az ősszel, vagy jövőre… ó igen, csak szép oroszosan a dátumokkal! Az Orosz Haditengerészet parancsnoka, Vlagyimir Viszockij admirális a napokban arról nyilatkozott, hogy az idei évben még 4 Bulava SLBM indításra kerül majd sor, melyek között szerepelnek szalvó indításra (egymás után több rakéta) itervek, de még nem teljesen biztos, hogy erre az idei évben kerül-e sor. Az admirális mindemellett nem erősítette meg azon, még június végén tett nyilatkozatát, miszerint a tengeri tesztjeit hajtó második Borej-osztályú SSBN, az Alekszandr Nyevszkij még az idén Bulavát indít.

Még a múlt hét közepén iparági forrásokra hivatkozván az Interfax orosz hírügynökség arról tudósított, hogy a Bulava 16. indítására késő augusztusban, esetleg ősszel kerül sor. Ugyanezen forrás elmondása szerint eredetileg a legutóbbi, június 28-i sikeres indítás után 1 hónapra tervezték a következő, szalvó indításos tesztet, ám a június végi teszt eredményeinek kiértékelése tovább tartott a tervezettnél. A hivatkozott névtelen forrás szerint az augusztusi tesztben a Jurij Dolgorukij egymás után 2 Bulava-t fog útjára indítani.

Bulava indítás

Az orosz védelmi minisztérium által kapcsolódóan kiadott képanyag | Fotó: orosz védelmi minisztérium ,

Nos meglátjuk – mint tudjuk a haditengerészet által hivatalosan megnevezett tesztablakok betartása sem mindig realizálódott, nem hogy egy nem hivatalos „bejelentésé”.

2 hozzászólás “Bulava szalvó”

  1. „Nos meglátjuk – mint tudjuk a haditengerészet által hivatalosan megnevezett tesztablakok betartása sem mindig realizálódott, nem hogy egy nem hivatalos “bejelentésé”
    Nem a haditengerészet donti el a tesztek idopontját. Van nekik egy kormánykozi bizottság, amely a Bulava teszteket ellenorzi (tagjai a honv. minisztérium emberei, MIT- szakemberek, tudósok). Minden egyes teszt után jon a kiértékelés, és ha minden rendben van (minden detailnak ulni kell mivel óriási pénzek vannak a programban- újabb kudarcot nem engedhetnek meg)akkor dontik el a teszt idopontját. Ezért a haditengerészeti idopontok tobbségében nem pontosak.

  2. Tcat, arról nincs valami infód, hogy milyen sorsot szánnak a „Dmitry Donskoy” Typhoon osztályú SSBN tengónak? Mert mint Bulava tesztplatform lejárt a mandátuma, hiszen a „Yury Dolgoruky” mellett hamarosan már az „Alexander Nevsky” is eregetheti a Bulavákat, és 2012 második felében jön a hharmadik Borey egység, a „Vladimir Monomakh” is. Úgyhogy vagy a Typhoon is fel lesz töltve Bulava rakétákkal, és aktív szolgálatot ad, mint az SSBN flotta része, vagy újra kivonják a hadrendből. Esetleg még szóba jöhetne az SSGN tengóvá történő átalakítás, mint az első 4 Ohio esetében. Valami ilyesmit rebesgettek a másik 2 Typhoon, a „Severstal” és az „Arkhangelsk” esetében is az oroszok, de mostanában nem volt hír róla. Ha esetleg olvastál erről valamit a neten, tedd közkinccsé… :-))