|

Rendszeresítés közelben a Type 99A2 harckocsi?

Kína jelenlegi legmodernebb harckocsija a Type 99, illetve „alfajai”. Ugyan ezen harckocsit a feltételezett magas árcédulája miatt várhatóan a továbbiakban sem tervezik nagy mennyiségben rendszeresíteni, ám ettől fejlesztése még folyamatosnak tűnik továbbra is. A „kínai interneten” a közelmúltban egyre több kép jelenik meg a legújabb Type 99 változatról, az A2-ről.

Type 99A2

Ezek közül az egyiken egy vonatszerelvény látható, rajta legalább négy harckocsival. | Forrás: kínai internet ,

Messzemenő következtetéseket a rendszeresítést illetően persze még korai levonni ebből az egy képből. Valószínűnek tartom azonban, hogy a prototípus/prototípusok túl vannak már a teszteken, és ez egy kisebb darabszámú előszéria lehet, ami most kerül a csapatokhoz további próbákra.

A harckocsiról nagyon kevés adat található a világhálón, azok is inkább találgatások. Ezek szerint egy teljesen új erőforrást kapott a 2000+ LE kategóriában. Ami biztos, hogy a harckocsi teste rövidebb és magasabb lett az előző sorozathoz képest, amiből arra lehet következtet, hogy vagy megváltoztatták a motor elhelyezését, vagy egy másik fajta erőforrást kapott.

Type 99A1

Type 99A1 | Forrás: kínai internet ,

Forrás: kínai internet ,

Type 99A2 érdekesség, hogy hiányoznak a reaktív páncéllapok és megfigyelhető a megváltozott aktív zavarórendszer a torony tetején

A töltőberendezés a lőszerekkel együtt valószínűleg a toronyba került. Ezt próbálja alátámasztani a következő kép is. Szemmel látható, hogy a torony jóval magasabb a Type 99 széria előbbi tornyaitól. Ez a magasság pedig a löveg feletti részt érinti. Valószínűsíthető, hogy a töltőberendezés a torony plafonjára lett felszerelve, a parancsnok és az irányzó közé.

Forrás: kínai internet ,

A kép bal felső sarkában észrevehető egy tetőre szerelhető távirányítású géppustaktorony ,

További változást jelent, hogy a torony teljes elejét reaktív páncéllapokkal borították és az előbbi szériák egyediségét jelentő aktív zavaróberendezés a torony tetején is mintha megváltozott volna.

—–
Szerző: Mackensen

13 hozzászólás “Rendszeresítés közelben a Type 99A2 harckocsi?”

  1. Puma. Pannon Puma

    Oldalról a T-72-re emlékeztet, főleg a nagy futógörgőkkel.
    A Wiki szerint csak az elit csapatok kaptak és kapnak belőle mert drága (!) 2 millió dollár darabja.

    Ezen forrás szerint 1500 lőerős a motor és kísérleti 140 milis löveggel látták el – ez az A2-re vonatkozik.

  2. Az alváza a kínai források szerint is a T-72-sé, a páncél összetétele viszont merőben eltér, ellenállóbb mint az orosz. Az A1 változatban a leo 2 motorja volt.
    Hogy mennyit rendszeresítettek az jó kérdés mert évekkel ezelötti adatok 2 és 4 száz darabot említenek. Majd megpróbálok jobban beleásni hátha találok erről is leírást mint a J-10ről alakulatokra lebontva mennyi van belőle.

  3. Ránézésre hasonlít egy feltuningolt t-72eshez, de a kb. másfélszeres tömege alapján sejthető hogy belül kicsit más.
    „Torony két oldalán besugárzásjelzők?”
    A szabadon lengedező zsinórok alapján inkább valamiféle harcszimulátor elemeinek tűnnek.

  4. Puma. Pannon Puma

    Az A2-nek igen erős a páncélzata, homlokrészen 1000-1200 mm homogén páncél egyenértéknek becsülik. Elöl kompozit páncél is van, a páncélzat modul rendszerű.

    Ezen kívül sokat fejlődött az elektronika is, ráadásul lézeres aktív védelemmel is rendelkezik.
    Az ágyú képes indítani a 9M119 Refleksz rakétát.