|

Type 99

Bevezető

A Type 99 (más megnevezései: ZTZ-99 és WZ-123) alapharckocsi a Kínai Népköztársaság jelenlegi legmodernebb harckocsija, melynek hadrendbe állítása 2001-ben jezdődött meg.

A Type 99-t – mely a Type 98G továbbfejlesztett változata, és egy harmadik generációs kínai alapharckocsi – a China Northern Industries Group Corporation (CNGC) gyártja. Kína e harckocsival kívánja (kívánta) felvenni a versenyt a nyugati modern harckocsikkal, ám a magas gyártási költségek miatt, mely már 1999-ben darabonként megközelítőleg 1,9 millió dollárra rúgott, ezidáig megközelítőleg 200 darabot gyártottak csupán, s nem is várható, hogy jelentős mennyiséget készítenének. Alacsony darabszám miatt csupán a kínai hadserege elit alakulatai alkalmazhatják.

Összehasonlítva a korábbi generációs kínai harckocsikkal a Type 99 sokkal mozgékonyabb, nagyobb tűzerővel és jobb védelemmel rendelkezik. Több Type 99 technológiai megoldást is felhasználnak a sokkal költséghatékonyabb Type 96 harckocsik szintrehozása közben.

01

Történet, fejlesztés

A kiöregedő Type 59 utódjának fejlesztése az 1970-es években kezdetét vette, igaz még azon időszakban meg is szakadtak a fejlesztések a sikertelen Type 122 közepes harckocsi program miatt. 1977 februárjában, válaszlépésként a szovjet T-72-ek telepítésére, újraindították a fejlesztéseket.

1978 áprilisában meghatározták az új harckocsi kritériumait: egy a német Leopard 2-n alapuló, 120 mm-es löveggel felszerelt alapharckocsi létrehozását tűzték ki célul, mely képes felvenni a harcot a szovjet T-72-esekkel szemben.

1979-re a 617 Factory (jelenleg: Inner-Mongolia First Machinery Group Co., Ltd, FIRMACO) és a 201 Institute (China North Vehicle Research Institute, NEVORI) bemutatták a harckocsi – elsősorban a leendő formát szemléltető – prototípust, mely a „1224” kódnevet kapta. A harckocsit 120 mm-es löveggel látták el, illetve német gyártmányú MB8V331tc41 dízel motort építettek bele. A tesztek során elsősorban a tank formáját és motorját tesztelték. Későbbiekben további két prototípust is készítettek (1226 és 1126F2), melyekbe már a kínai gyártmányú 1 000 LE-s dízel motor került. Mindhárom modellen érződött, hogy tervezőit a Leopard 2 ihlette.

A felmerülő rengeteg technológiai nehézség miatt a fejlesztések csak igencsak lassan haladtak. Végül 1981-ben a kínaiak a Type 80-as harckocsit választották – a Type 59/69 harckocsi továbbfejlesztett változatát, melybe nyugati 105 mm-es löveget és brit tűzvezető rendszert építettek. Így született meg a kínai tankok második generációja. Mely mellett a 120 mm-es löveggel felszerelt harckocsi álmát sem adták föl, de csak a harmadik geberációs harckocsit akarták felszerelni ilyen löveggel.

16

A harmadik generációs harckocsit fejlesztő gárda eközben két részre szakadt: az egyik csoport a szovjet stílusú harckocsit képzelt el, T-72 mintájára, automata töltős 125 mm-es löveggel. A másik csoport egy sokkal radikálisabb formájú, Merkava stílusú, 120 mm-es löveggel és nagy teljesítményű, a tank elülső részén elhelyezett gázturbinával, vagy dízel motorral ellátott harckocsit álmodott meg.

A hadsereg inkább a T-72 mintájára épített tankkal szimpatizált két ok miatt is:

  • egyrészt kisebb fejlesztési kockázattal és költségekkel járt egy már létező tank lemásolása
  • másrészt a T-72-s kapcsolódik a korábbi típusokhoz, mint pl: T-54/55, melyeket akkoriban a kínai hadsereg, Type 59 néven, gyártott és alkalmazott

A harmadik generációs harckocsi első példányainak építésének előkészítését a 80-as évek közepén kezdték el: a China North Industries Corporation (NORINCO) céget bízták meg az első széria legyártásával. A legelső prototípus 1990-re készült el, s abban az évben tesztelték is.

Az Öböl háborúból a kínaiak is levontak egy-két következtetést, leginkább azt, hogy a prototípusnak nem lenne sok esélye olyan nyugati tankok ellen, mint az Abrams, vagy a Challenger 2, így jó néhány helyen módosítottak a terveken, végül 1992-ben a 617 Factory elkészített a módosított tervek alapján 4 újabb prototípust.

1994-től kezdődött meg a különféle terepviszonyok közti tesztelés. A tesztek megerősítették, hogy a harckocsi megfelel az elvárásoknak és készen állt a végső tesztekre.

1996 decemberében néhány darabot átadtak a hadseregnek tesztelés céljából.

1998-ban fejezték be a végső teszteléseket, ezzel párhuzamosan kapta meg a harckocsi végső elnevezését, mely a ZTZ98 (Type 98) lett.

Végül a Type 98 harckocsit sosem állították hadrendbe a kínai hadseregben. További fejlesztéseknek vetették alá: a tank elejét ERA páncélzattal látták el, erősebb, 1 500 lóerős dízel motor építettek belé. Az új változatot ZTZ99 (Type 99) jelöléssel látták el. Az első 40 darabot 2001-ben szállították le a hadsereg számára.

02

Fegyverzet

A Type 99 főfegyverzetét egy 125 mm kaliberű löveg alkotja, melyet kétsíkú lövegstabilizátor mellett, hővédő köpennyel, valamint füstelszívóval is elláttak. Az ágyú töltését automata töltőrendszer végzi – percenként maximálisan 8 lövést biztosítva. Kézi töltéás mellett ezen érték kettőre esik vissza. A harckocsiban összesen 41 db lövedék tárolására van hely.

Többféle lövedéket is útnak tud indítani, de elsősorban a következőket alkalmazzák: APFSDS, HEAT, HE-FRAG. A Type 99 harckocsit mindemellett ellátták orosz 9M119 Refleks (NATO kódnév: AT-11 Sniper) irányított tankelhárító rakétákkal is, melyeket szintén a lövegből lehet indítani. A rakéta effektív hatótávolsága: 100 m – 4 000 m. Elsődleges célja ERA páncélzattal felszerelt tankok, illetve alacsonyan repülő célpontok (pl.: helikopter) elfogása. Összesen 4 rakétát szállít a tank.

A 12,7 mm-es légvédelmi géppuska a parancsnoki kupolán kapott helyet (a fegyver döntési tartománya: -4°~75°). A géppuska maximális lőtávolsága: 1,500 m. Átlagos tüzelési sebessége, pedig 80~100 lövés/perc. Összesen 300 töltényt szállít a tank. Másik – 7,62 mm-es – géppuska távirányítással működtethető a löveg jobb oldalán kapott helyet, melyhez 2 000 db töltényt szállítanak.
A harckocsit természetesen füstgránátvetőkkel is ellátták (torony kép oldalán 5-5 vető).

03

Felszereltség, tűzvezetés, tájékozódás

A Type 99 erős nyugati és orosz hatást tükröz egyszerre. A tank teste igen hasonlít a T-72-s orosz harckocsiéra, igaz a torony inkább nyugati hatást tükröz.

A 125 mm-es löveg és az automata töltőrendszer, mely lehetővé tette, hogy 4 helyett csupán 3 főből álljon a legénység elsősorban orosz eredetre utalnak. Az orosz 9M119 Refleks rakétákat Kína licence alapján gyártja, ami ismételten orosz hatást eredményez.

A harckocsinak tehát 3 fős legénysége van. A vezető a törzs elülső részének középén foglal helyet, míg az irányzó és a parancsnok a toronyban található. A parancsok a lövegtől jobbra ül, míg az irányzó a baloldalán. A parancsnok kezeli a 12,7 mm-es légvédelmi géppuskát is.

A Type 99 vezetője 3 periszkóppal rendelkezik, melyek közül a középső kicserélhető egy erősebb éjjellátó változatra – ennek effektív érzékelési távolságát 200 méterben adják meg.

Parancsnok munkáját 6 periszkóp segíti, melyek segítségével 360 fokos körben mindent meg tud figyelni. E panoráma rendszer éjjellátó üzemmódba is kapcsolható. A parancsnok lézer távolságmérővel is rendelkezik.

Az irányzó munkáját egy kétsíkú stabilizált periszkóp és lézer távolságmérő segíti.

Miközben az irányzó tüzet nyit a célba vett célpontra a parancsok a periszkópjával újabb célpontot kereshet, s amit ez megtörtént a célpont irányába fordíthatja a tornyot, azáltal, hogy átveszi a torony irányítása fölött az uralmat az irányzótól, s miután irányba állt a torony a többit már ismét az irányzóra bízza, – vagy akár ő maga tüzel – miközben ismételten új célpont után kutat.

A Type 99-t felszerelték egy fedélzeti információ feldolgozó rendszerrel is, amely folyamatosan gyűjti a műholdas navigáció, a szenzorok és megfigyelő rendszerek adatait. A rendszer a rendelkezésére álló, és feldolgozott adatokat a parancsnok monitorján teszi megtekinthetővé, megkönnyítve ezáltal a döntéshozást.

A ZTZ99-t felszerelték továbbá egy egyedi elektro-optikai ellen-csapásmérő eszközzel is, mely az irányzó fedélzeti nyílása mögött található. A rendszer két elemből épül fel: egy lézerfigyelmeztetőből és egy doboz alakú aktív önvédelmi lézerből, melynek rendeltetése, hogy nagy energiájú lézersugárral csapást mérjen az ellenség optikáira, szenzoraira.

Amint a besugárzásjelző észleli, hogy egy ellenséges tank lézer távolságmérővel, avagy fegyverirányzó lézerrel bemérte, figyelmezteti a legénységet és az aktív lézercsapást mér az ellenséges lézer forrására. Az aktív lézer képes megbénítani az ellenség optikáit és megzavarja a lézereket, illetve károsítja az ellenség irányzójának a szemét.

04

Védelem

A Type 99 harckocsi páncélzatának összetétele nem meglepő módon ismeretlen. Mindenesetre a páncélzat erősségét jelzi, hogy 1 800 m távolságból egy T72C harckocsi 125 mm-es lövege 7 találat után, egy 105 mm-es löveg 9 találat után sem okozott komoly sérülést a páncélzaton.

A harckocsi lövegtornyának elejét további kompozit, vagy nyílhegy alakú páncélzattal lehet megerősíteni. Egyes elképzelések szerint a tank elején lévő extra páncélzat, mellyel együtt a páncélzat kb. 1 200 mm acélpáncélzatnak felel meg, nem ERA páncélzat, mivel túl nagy blokkokból épül fel.

05

Típusváltozatok

ZTZ99G / Type 99G

Régóta sejthető, hogy a kínaiak egy továbbfejlesztett verzión dolgoznak, vélhetőleg ez a ZTZ99G / Type 99G. A fenti feltételezést 2008 februárjában a hivatalos kínai Xinhua Hírügynökség által közzétett fotón is alátámasztja, melyen már egy továbbfejlesztett Type 99-es látható. A képen szereplő tankot továbbfejlesztett megfigyelő és aktív védelmi rendszerrel látták el.

Type 99A2

Korábbi katonai jelentések felfedtek egy készülő másik verziót is, a Type 99A2-t. E verziót vélhetően 1 500 LE-s dízel motorral látták el és néhány részét át is tervezték.
Nemcsak a torony páncélzatát erősítették meg (torony elülső részén: ERA), de a tank reflektorait is módosították, illetve a tank hátulját is átdolgozták. Meg nem erősített jelentések szerint a főfegyverzete egy 140 mm-es löveg, mely szegényített urán tartalmú lövedékeket lő ki.

07

Specifikációk

Alapadatok:

Hosszúság: 11 m
Szélesség: 3,4 m
Magasság: 2,2 m
Tömeg : 54 t
Személyzet: 3 fő (parancsnok, irányzó, vezető)
Motor: 150HB, turbófeltöltésű dízel motor, 1500 LE.
Teljesítmény-tömeg arány: 24,2 LE/t
Sebesség: 80 km/h (műúton), 60 km/h (terepen)
Hatótávolság: 400 km, 600 km (póttartállyal)

Páncélzat és fegyverzet:

Páncélzat: ismeretlen – képek alapján feltételezhető: Al2O3 kínai kompzit páncélzat
Elsődleges fegyverzet: 125mm/51 kaliberű löveg
Másodlagos fegyverzet: 1 db 7,62 mm-es koaxiális géppuska, 1 db 12,7 mm-es légvédelmi géppuska, 2 db 76 mm-es nyolccsövű ködgránátvető

Muníció:

41 db 120 mm-es lövedék
2 000 db 7,62 mm-es géppuska lőszer
300 db 12,7 mm-es géppuskalőszer

08

Képek

06

09

11

Felhasznált irodalom

  • http://www.sinodefence.com/army/tank/type99specifications.asp
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Type_99

One Response to “Type 99”