|

Franciaország izraeli technikát vásárol

A francia haderő illetékesei bejelentették, hogy az Israel Aerospace Industries (IAI) vállalat által gyártott és forgalmazott Heron TP pilóta nélküli repülőgépet választották megfigyelésre.

Az osztott farokrésszel rendelkező izraeli masina az amerikai General Atomics MQ-9 ‘Reaper’ típusú gépét ütötte ki a győzelemért. A döntést a Beszerzési Bizottság 20-i ülése után, a tegnapi napon hozták nyilvánosságra. A beszerzendő gépek darabszámot nem közölték, annyit árultak csak el, hogy megkezdik a tárgyalást az IAI francia partnerével, a Dassault vállalattal.

A Heron TP a Francia Légierőben jelenleg üzemelő EADS Harfang (továbbfejlesztett IAI Heron 1) pilóta nélküli gépet váltja majd le. A MALE (Medium Altitude, Long Endurance – közepes magasságú, hosszú őrjáratozási idejű) kategóriájú típus példányait csupán átmeneti megoldásnak szánják, 2020 után egy britekkel közösen fejlesztett típus venné át helyüket vagy egészítené ki őket.

A kép jól érzékelteti a Heron TP méreteit ,

A Heront TP egy Pratt&Whitney Canada PT6 típusú gázturbinával felszerelt, tolólégcsavaros repülőgép, mely 35 órás járőrözési idővel rendelkezik. A 26 méteres fesztávú gép maximális felszállósúlya 4500 kilogramm, melybe beletartozik az egy tonna hasznos teher is. A moduláris felépítésnek köszönhetően ez feladattól függően eltérő lehet, ám az IAI mérnökei gondoskodtak arról, hogy szükség esetén több felderítőrendszert egyszerre alkalmazzon. Hordozhat elektro-optikai berendezést, szintetikus apertúrájú képalkotásra (SAR) alkalmas vagy vízfelszíni és felszín alatti terület felderítésére használható radart, valamint hírszerző és elektronikai hadviselésre képes eszközöket.

4 hozzászólás “Franciaország izraeli technikát vásárol”

  1. Irán felett már nem egy Reaper odaveszett, míg Heron egy se, pedig valószínűsíthetően Irak irányából ők is tevékenykednek odaát.

    Majd pár év múlva talán többet megtudunk ezekről az akciókról, ha már nem lesznek titkosítás alatt.