|

Itt az újabb Spartan-vásárló

Míg hazánkban továbbra sincs döntés az Antonov An-26 típusú szállítógépek leváltásáról, Mexikóban újabb gépeket rendeltek, ezúttal teherszállító típussal bővült a paletta.

A tegnapi nap során újabb taggal bővült a C-27J Spartan vásárlótábora, ezúttal a Mexikói Légierő a szerencsés. A dél-amerikai ország 4 darab gépet vásárolt mintegy 200 millió dollár értékben, az összegbe nem részletezett időtartamú logisztikai támogatás is benne foglaltatik. A Finmeccanica konzorcium fennhatósága alá tartozó Alenia Aeronautica szoros határidővel dolgozik, az első gépet már a szeptember 16-án esedékes katonai parádé előtt le kell szállítania a megrendelőnek, az utolsó példány átadására pedig sort kell keríteni jövő év vége előtt.

[singlepic id=1033 w=584]

A C-27J a legnagyobb riválisát, az EADS-CASA C-295-öst ütötte ki a nyeregből, ez azért meglepő, mert már üzemel a dél-amerikai ország légierejében a típus 4 példánya, melyből 5 darabot rendeltek, emellett a Mexikói Haditengerészet is alkalmaz 4 darab C-295-öst.

A mexikóiak igényével a típusra leadott rendelésállomány elérte a 83-at, mellyel vezeti a kategóriáját. A C-27J megrendelői között van egyébként az Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Görögország, Olaszország, Litvánia, Marokkó, és két szomszédunk, Románia és Szlovákia is. Remélhetőleg hazánkban is hamarosan döntés születik arról (és a fedezet is meg lesz rá), hogy mely típussal váltják le a kiöregedő An-26-osokat a Magyar Honvédségben.

14 hozzászólás “Itt az újabb Spartan-vásárló”

  1. Puma. Pannon Puma

    Lesz váltás ! A pénzt már lefoglalták a HM börtönszekciójának tagjaitól.

    Lopakodó szállító gép lesz, olcsó is. A köznyelv vitorlázónak hívja, de a tábornoki ellátmányok szállítására elegendő lesz.

    A többi meg nem számít………

  2. Nekünk nem ez, nem az, nem repóra, nem a USS Daedalus F302-esekkel kéne, nem. Lehetne 16 000 klón Jack O’Neill(két L-el), Casey Ryback, vagy Jack Bauer, amig ennyi 1 bites hülye ül húsos-zsíros helyen, addig nem lesz itt semmi, max a ló egy része…

  3. Áhhhh…
    Nem lenne jó ha Spartan-t vennénk, mire megérkeznek annyi lesz a „mozdony szők” személy hogy még a levegőben szétkapják. Ha véletlenül mégis leszállnak akkor meg az lesz mint a fegyvernepperben volt csak nekik 1 óra kell nem egy nap….