|

Újabb Black Hawkokat vásárolnának az arabok

A DSCA (Defense Security Cooperation Agency) közleménye szerint az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusához érkezett egy kérés, miszerint az Egyesült Arab Emirátusok szállítóhelikoptereket vásárolnának az Újvilágból.

A jelentés szerint az arabok újabb 5 darab Sikorsky UH-60M ‘Black Hawk’ típusú forgószárnyast, 12 darab T700-GE-701D erőforrást, 6 darab AN/APR-39A(V)4 besugárzásjelzőt, 80 darab AN/AVS-9 éjjellátót, 6 darab Star Safire III FLIR-t és 6 darab AAR-57(V)3 rakétaindításra figyelmeztető eszközt vásárolnának, de emellett összeütközés-jelzőt, időjárásradart és lézer besugárzásjelzőt is kapnak a gépek. A csomag tartalmazná a pótalkatrészeket, a kiszolgáló berendezéseket és a logisztikai támogatást. A csomag összértéke a számítások szerint meghaladja a 217 millió dollárt.

Fotó: US Army ,

Az Emirátusok 2007-ben már rendelt 26 darab UH-60M verziójú ‘Black Hawk’-ot, melyet 2008-ban további 14 darabbal toldottak meg, ehhez jön még a most igényelt 5 darab VIP-berendezésű példány. A jelentés szerint a gépeket a fontosabb vezetők országon belüli szállítására alkalmazzák majd, ez indokolja a „párnás” belsőt.

19 hozzászólás “Újabb Black Hawkokat vásárolnának az arabok”

  1. Én lennék az első, ki tombolna örömében, ha lennének Black Hawk-aink, de egyrészt nem látok esélyt rá. (Bár a lengyelekkel lebartelezhetnénk pár S70i-t)
    Másrészt nekünk nagyon optimális a Mi17-es, jó, sosem lesz olyan szép, mint a H-60-as. De, korszerűbb – nyugati – elektornikával egy Black Hawk áráért kicsit többet szállít, ráadásul ismerjük és egy kisebb típussal kiegészítve bőven elegendőt nyújt (nem gondoltok N Huey-kra, neeem). Szerintem.

  2. molni

    Pedig én Mo.-ra gondoltam… amúgy meg a magyar viszonyokat figyelembe véve jó ha az 1/3 része üzem képes lenne tehát nem lenne hülyeség ez a létszám. Legalábbis szerintem. Persze lehet nem egyetérteni , s vitázni , hiszen ezért szép a világ! :)

  3. sulyid:
    Ez így tényleg túl sok. De, mondjuk AH-1 és Mi24 egymás mellett szerintem felesleges. Amire nekünk kell harcikopter, azt a 24-es tudja. Sőt! A desszant tér miatt többet is tud, mint a Cobra, ami egy ku*va jó harci heli, de erre a feladatra ott a 24-es.

  4. sulyidű

    Elég lenne nekünk 15 db működőképes és MI-171 És ugyan ennyi MI-35M de úgy 15,hogy ebből legalább 10-12 minden időpillanatban alkalmas bármilyen tőle elvárható feladat ellátására a NATO által elvárt szinten.

  5. sulyid

    Költeni kell oktatásra,egészségügyre,sportra(ez is nagyon fontos az egészségügy szempontjából),prevencióra és ez csak pár dolog ami nem tűr halasztást(főleg az első kettő) a honvédelem mellett.

  6. Egy nagyon elborult világban ha nem lenne a NATO akkor belehetne próbálkozni a hadsereggel elfoglalni olyan nyersanyagokat amikre van kereslet , de ezek elfoglalása sok ember életbe kerülne , ezért csökkenne a népesség. Ha sikerül rendes ipart , és sok ( lehetőleg értékes ) nyersanyagot szerezni akkor fellehet pörgetni a hazai ipart , és lehetne növelni a népesség életszínvonalát. Persze ez csak 1 nagyon elvetemült scenárió , de pár komolyabb stratégiai játékban már leteszteltem az életképességét , s arra jutottam hogy még győzelem esetén is 5-10 év az ország újjá építése , és persze az elfoglalt területen is helyre kell állítani a dolgokat , meg kell békéltetni a népeket az új állapottal , s ez telne 5-10 évbe.

    EZ TOVÁBBRA IS CSAK 1 NAGYON ELVETEMÜLT SCENÁRIÓ , AMELY CSAK ELMÉLETI SÍKON LÉTEZIK!

  7. Sulyid. A Mi17 + UH-1N párossal tényleg jól megleszünk. Ha ebből végre valóság lesz. Ha lesz…
    De, az általad felsorolt mennyiségek túlzóak. Rendesen karbantartva, 10 + 8 gép már gyönyörű lenne! A NATO-val meg mi? Hogy?

    dudi: Azért a szomszédban négy típust tartanak fent, amiből +50 darab van jóval. Nekünk meg két típus kéne 18 darabbal, persze ha fent is úgy akarják és a pénzügyi is helyzet megengedi.